BAM! FVD-stormram beukt karteldeur Zuid-Holland omver, sluit principeakkoord met VVD om te regeren

In Zuid-Holland lijkt het renaissanceschip van Forum voor Democratie dan eindelijk als eerste plaats een tijdje voor anker te kunnen gaan liggen. Alhoewel het perfide partijkartel in de meeste Nederlandse provincies FVD al snel uitsloot in een malicieuze cordon sanitaire, is het de partij nu toch gelukt om een principe-akkoord te sluiten in Zuid-Holland. Met VVD en CDA, en andere partijen worden aangemoedigd zich aan te melden.

Zeker in het westen van Nederland was Forum voor Democratie dé grote winnaar bij de Provinciale Statenverkiezingen van afgelopen maart. In veel provincies kozen de vastgeroeste machtspartijen PvdA, VVD, CDA, D66 en GroenLinks er echter voor om de grote winnaar subiet op straat te kieperen. Aan democratie hebben ze kennelijk geen boodschap in de provinciehuizen van Groningen, Brabant of Noord-Holland.

Maar in Zuid-Holland kan de partij nu wellicht wél voet aan wal zetten. Er is een principe-akkoord gesloten met VVD en CDA, zo kon Forum voor Democratie vandaag jubelend aankondigen:

“Forum voor Democratie, VVD en CDA in de provincie Zuid-Holland zijn het op de belangrijkste punten eens geworden. Het resultaat is aan geboden aan informateur Hans Wiegel. Ook in Flevoland, Limburg en Overijssel is FvD nog in de race voor het provinciebestuur.

Wiegel nodigt nu de andere fracties in de Provinciale Staten van Zuid-Holland uit voor vervolggesprekken. In deze gesprekken, die dinsdag worden gehouden, peilt hij of er partijen zijn die bereid zijn om zich bij het drietal te voegen om zo een meerderheidscoalitie te vormen. ,,Er is nog een weg te gaan, maar we hebben laten zien dat we kunnen samenwerken’’, zegt fractievoorzitter Rob Roos van Forum. ,,Heel moeilijke punten waren er niet. We hebben over een aantal belangrijke dingen gesproken, maar veel is nog niet benoemd.’’”

Er is nog een vierde partij nodig. Op basis van zetelaantal lijkt de ChristenUnie daarvoor de beste kandidaat, al kan het wellicht ook een combinatie van SGP en 50PLUS worden. Dat wordt dus nog een flinke paringsdans, maar met een dik rapport heeft FVD in ieder geval laten zien serieus genoeg te zijn om de renaissance te kunnen doen ontluiken. En wel in Zuid-Holland, om te beginnen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. santiago

  Je verwacht het niet he. Haha.

 2. Henk-Jansen

  “Alhoewel het perfide partijkartel in de meeste “Nederlandse provincies FVD al snel uitsloot in een malicieuze cordon sanitaire”

  De partij heeft vooral zichzelf buitengesloten door absurde standpunten in te nemen die mijlenver ver van de andere partijen vandaan liggen.

  1. Catalaanse kok

   Lijkt wel of sinds het Otten akkefietje er wel samengewerkt kan worden.
   Zou Otten dan toch via een omweg gelijk krijgen?

  2. Mars020

   En de gevestigde partijen hebben absurde standpunten, die mijlenver van de burgers vandaan liggen. Diezelfde burgers hebben niet voor niets op het FvD of op de PVV gestemd. Deze mensen zijn het huidige beleid spuugzat en willen een frisse wind, door het vastgeroeste zooitje heen hebben. Door een cordon sanitaire oftewel uitsluiting, worden die wensen weer genegeerd. Op deze manier, worden mensen nog veel bozer op de gemeenten en het FvD en de PVV bij de volgende verkiezingen aan nog meer stemmen. Zogenaamd zijn wij voor de buitenwereld een democratisch land, maar bevalt de verkiezingsuitslag de dames en heren niet, dan wordt het gewoon weggewuifd en gaan ze op de oude linkse manier verder.

   1. Joop Klepzeikert

    De gevestigde partijen bedienen enkel en alleen de hele kleine extreem linkse minderheid, die ook hier 24/7 zitten te trollen. En het dan maar gek vinden dat steeds meer mensen PVV en FvD gaan stemmen.
    Helaas slaapt nog een best groot deel van Nederland. Die hebben nog niet door dat VVD, CDA en D66 van (centraal)rechts naar uiterst ultra-extreem-links opgeschoven zijn. Op sociaal economisch gebied zelfs verder naar links dan PvdAllah, GroenExtreemsLinks en de SoewakzinnigenPartij bij elkaar.

    1. Dik

     “die ook hier 24/7 zitten te trollen.”

     Exact! De dictatuur van een schreeuwende minderheid. Natuurlijk wel gewoon even negeren!

     1. Joop Klepzeikert

      Dat negeren helpt helaas niet meer Dik.
      Ze zitten ook hier met een hele kudde van die dom linkse schapen. Als we ze alleen maar negeren wordt die kudde alleen maar groter en is de sectie met reacties straks helemaal onleesbaar. Beter is ze duidelijk laten weten en bewijzen dat en hoe gruwelijk dom ze zijn.

 3. Jumping

  Een voorop gesteld plan, van deze door Bilderberg aangestuurde VVD en CDA.
  Er is met het oog op de EU verkiezingen een vies plannetje opgezet.
  Het pappen en nathouden syndroom.
  Stem in Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

  1. Marija

   Juncker heeft al gezegd dat hij niemand zal toelaten die eurokritisch is.
   Lekker zooitje is het daar.
   Ben je niet voor, dan ben je tegen en wordt uitgesloten van iedere beschikbare baan in het EP.
   Wanneer wordt die zatlap gedumpt?

 4. Catalaanse kok

  BAM!
  FVD-stormram beukt karteldeur Zuid-Holland omver.
  Sluit principeakkoord met VVD om te regeren.
  .
  Glorieuze presentatie van mogelijke samenwerking na tal van mislukkingen.
  Iets minder had wel gemogen Tim.

 5. Regina

  Gelukkig heeft rechts geen meerderheid in ZH. ChristenUnie zal zich niet aansluiten bij deze rechtse circus

  1. Trien Knoppen

   ‘deze circus’…

   Ik zal hem vast inkoppen voor Rien…

   1. Joop Klepzeikert

    Dadt waz in haar goeistuh Nedrelandies geschrijfdt.

    1. Mars020

     Ze vind ons maar rasiestiess.. Verkrachtingen, zijn coeltoerr..Pedofilie is natuurlijk geen probllem bij allochtonen, daar moeten de ongelovige honden maar aan wennen, volgens de linkse hersenspinsels. Ze heeft haar diploma gehaald van het VWO “Voorgezet Woestijn Onderwijs”, en noemt zoiets, hoog opgeleid.

  2. Mars020

   Bij, Deze rechtse circus??..Je hebt je afkomst verraden… je bent mocro.. Iedereen weet, dat alleen mocro’s op deze manier schrijven. Al zitten ze hier al meerdere generaties, de manier van praten en schrijven veranderd nooit. de woorden poep en stront, zijn ook mocro uitspraken, die ze er altijd bij moeten halen, als ze hun gelijk weer eens moeten afdwingen.

   1. Caesar Lion Cachet

    Mars…
    Wat denk je van die idioten met hun Pisvlekken neurose ???

 6. Rien Noppen

  Ik begreep dat het FvD van harte gaat meewerken aan het bestaande klimaatbeleid in Zuid Holland.

  Meegaand volkje. Prima klapvee.

  1. Caro

   Wat bedoel je daar mee?

   1. Rien Noppen

    Ik bedoel er mee, Caro, dat ik het weinig geloofwaardig vind dat het FvD alle stellige eisen terzake het klimaatbeleid laat vallen om maar te kunnen meebesturen. Doet me denken aan Wilders die in de verkiezingscampagne een heel groot punt maakte van de verhoging van de AOW-leeftijd om dat punt al op de verkiezingsavond te laten vallen.

    Compromissen sluiten kan nodig en verstandig sluiten maar je broek volledig laten zakken is slechte politiek.

 7. Beukman

  Een goede zaak dat Forum toetreedt tot het Zuidhollandse kartel. Het toont voorzichtig dat de partij volwassen wordt, en daarmee bestaansrecht heeft.

  1. Rien Noppen

   Ze lieten al hun eisen vallen over het klimaatbeleid, Beukman. Is dat geloofwaardig?

  2. Caro

   @ beukman,
   Dank voor inhoud ipv persoonlijk gedoe.
   U en ik verschillen van mening, ik ook met anderen.
   Ik twijfel tussen pvv en fvd. Daar hebt u mij nooit op aangesproken.

  3. Meriadoc Brandebok

   Misschien heeft Ottens kritiek dan toch effect gehad.

  4. santiago

   Beukman. Ik ben toch ook wel een beetje bang dat het forum niet toetreedt tot het ZH kartel, maar er aan gaat deelnemen. Concessies doen en water bij de wijn etc etc.

 8. DidiMadloba

  Ik woon nog in Zuid-Holland maar ik ben een “persoon met migratie-achtergrond” omdat mijn (Nederlandse) moeder net over de grens is geboren. Ik moet nu serieus over emigratie gaan denken.

  1. marco1

   Niet over nadenken Didi maar gewoon doen!

  2. Joop Klepzeikert

   Wanneer ga je?

  3. Rien Noppen

   Maak je geen zorgen, Didi, de deelname van het FvD aan het Provinciaal Bestuur heeft geen enkel inhoudelijke gevolg. Ze doen alleen maar mee omdat Baudet hun heeft voorgeschreven voor spek en bonen mee te doen.

   1. ZiggyStardust

    Inhoudelijke = inhoudelijk, hun = hen. Geen dank.

    1. Dik

     @Ziggy: Je kunt de kansloze zuigtrol beter links laten liggen, daar hoort hij. Als je op hem reageert geef je hem een podium en die aandacht is voor hem het belangrijkste.

  4. Mars020

   Goed plan!..

 9. Joop Klepzeikert

  Wat zal zwakzinnig links in Zuid-Holland nu ziek zijn zeg. Kleenex doet weer goede zaken de aankomende tijd.

  1. Buzz68

   Wil iemand mijn call opties rode rozen overnemen?

 10. Meriadoc Brandebok

  Hoewel de perfide FvD zich overal heeft uitgesloten is er in Zuid-Holland een mogelijkheid tot sanenwerking ontstaan.

  Goed dat FvD toetreedt tot de gevestigde politiek.

 11. Politiek Profeet

  Gaat het niet worden, de nsb partijen vvd en cda,wellicht nog gesteund door de migrantenpartij cu, daar heeft het forum dus NIETS te zoeken, polderen ,polderen, geen vis en geen vleesch, geregeerd worden door deugmensch,wegkijkers,linksaffers…en het forum mag aanzitten, pootjes omhoog en het toegeworpen vleesch zachtjes verorberen……..genant…….

  1. Joop Klepzeikert

   @Politiek Onbenul: Als grootste partij schuif je net aan, maar bepaal je de koers.

 12. Piet51

  Fractievoorzitter Rob Roos van Forum zei: “Heel moeilijke punten waren er niet. We hebben over een aantal belangrijke dingen gesproken, maar veel is nog niet benoemd.’’ Er moeten nog drie zetels bijonderhandeld worden. Dat wordt dus nog boeiend. Veel nog niet benoemde onderwerpen en tenminste nog één nieuwe partij erbij. De CU zal dat waarschijnlijk niet zijn.

 13. Politiek Profeet

  Joop zeikgleufje@
  Het forum is dan wel de grootste, maar wel net als de PVV ooit, geblokkeert door het cordon, en nu LIJKT het alsof het forum mag meevreten uit de ruif, maar niets is minder waar, zeikgleufje, ook het forum gaat er niets inbrengen helemaal NIKS,NADA

 14. Jumping

  Prachtig er is op deze site iemand, die de term je broek volledig laten zaken, is slechte politiek gebruikt

  Voor de goede orde, Rutte heeft zijn broek op 14 Oktober 2010 laten zaken en niet meer omhooggedaan en hij kird nog dagelijks van genot.

 15. shimeon

  Het is rechts of links voor of tegen nederlandse burgerij ,ik ga maar rechtdoor(zee)
  Ik ben nu toch wel overtuigt, FVD for ever

  1. Dik

   @Shimeon: Exact! FvD is de grootste, VVD kan naar rechts en CDA heeft geen kleur.

   FvD rules!

 16. Tman

  Het enige dat in Zuid-Holland nog groen gaat worden zijn roze slips van Klaver en Jetten,ze gaan namelijk gifgroen scheiten van ellende!

 17. Dik

  Goed zo, en nu knállen!!

 18. Nog1

  Eh…is een juistere kop niet; ‘FvD nu ook onderdeel van het partijkartel.’

  Want wie met VVD/CDA gaat besturen wordt gewoon onderdeel van de plucheplakkers

 19. Saskia Haan

  In hoeveel gemeentes zit FvD in de raad? In hoeveel gemeentes zit FvD in het College van B en W. ? Door de beslissing over windmolens in Zuid-Holland over te laten aan de gemeentes, maakt het FvD zich afhankelijk van anderen. Zelf heeft FvD er niets te vertellen, want geen zetels en geen macht..In feite laat het FvD het huidige klimaatbeleid doorgaan. Het toekomstige klimaatbeleid, daar zal ze niets over te zeggen hebben.. Ze hadden dit nu gewoon moeten afdwingen bij de onderhandelingen.Ik vind dit niet positief. Als FvD in het College van GS komt, mag dit als succes worden gezien, maar het is jammer dat FvD in deze listige val trapt van Wiegel..die weet nu ook, dat FvD zetels gaat verliezen. Natuurlijk wilde Wiegel FvD erin hebben, dan weet je dat het zetels gaat kosten voor FvD.. FvD laat m.i. de verkiezingsbelofte “halt voor het klimaatbeleid” varen..daar zullen de kiezers het FvD niet voor hebben gestemd.. Het was notabene één van de concrete partijstandpunten van het FvD en dat geven ze prijs… hoe zal zij omgaan met de minder concrete punten als: het verbieden van hulp ( Kerkasiel, opvang door linkse clubjes gedurende 5 jaar ) aan uitgeprocedeerden in de gemeente Zuid-Holland? Er staat niets over vermeld in de verkiezingsfolder. ( Handig want de SGP en CU mogen op dit punt niet voor het hoofd worden gestoten, dus geef dat ook maar prijs) Nee, dan voel ik me beter thuis bij PVV, die zal ik ook blijven stemmen..

 20. J.C.

  Je kan er bijna op wachten dat Baudet er straks, net als de PVV in 2012, van beschuldigd wordt een wegloper te zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.