Bestuurlijke effectiviteit FVD Amsterdam: '25 van de 86 moties werden aangenomen'

Geen categoriemei 04 2019, 16:00
Chris Aalberts is columnist voor ThePostOnline en schreef een stukje over de effectiviteit van Forum voor Democratie op gemeentelijk niveau en dan wel in Amsterdam. De resultaten zijn opmerkelijk. Ook heeft de partij behoorlijk wat moties ingediend: 86 stuks in totaal, aldus Aalberts. 61 daarvan werden verworpen.
Het meest opmerkelijke aan de analyse van Chris Aalberts is toch wel de ogenschijnlijke crypto-attitude van de linkse collegepartijen in Amsterdam. In Amsterdam is een links college aan de macht en hebben GroenLinks, PvdA, SP en D66 het voor het zeggen. Maar hoe links is die coalitie eigenlijk? Het lijkt erop dat op z'n minst D66 'een beetje rechts is'. Zo stemden de coalitiepartijen tegen een ogenschijnlijk links voorstel van Forum voor Democratie:

"Raadslid Kevin Kreuger diende een motie in om callcentermedewerkers die langer dan drie en een half jaar op uitzend- of detacheringsbasis voor de gemeente werken vast aan te nemen. Verworpen."

Moet je kijken! Een 'links college' dat een voorstel, ogenschijnlijk in het belang van de arbeider gewoon afkeurt! Hoe kan dat nu!? Dan zijn ze in Amsterdam toch wel écht een beetje van de pot gerukt. Afijn, dat wisten we al langer dan vandaag, maar bevestiging is altijd mooi natuurlijk.
Verder blijkt uit de analyse van Aalberts dat ondanks de verbale komiek van Forum voor Democratie richting de VVD dat de partij van Baudet eigenlijk heel goed kan opschieten met Mark Rutte's partij. Niet alleen gaat de partij samenwerken in Zuid-Holland om te komen tot een college voor de Provinciale Staten, maar diende ze ook 36 van haar moties in Amsterdam met de VVD in. De twee kunnen het dus ogenschijnlijk goed met elkaar vinden.
Vreemd genoeg was de SP het nooit eens met FVD in de Amsterdamse raad. Zo stelt Aalberts:

"De ChristenUnie en FvD kwamen vijftien keer samen voor, waarvan dertien keer over parkeren. Andere partijen tekenden hooguit een handvol moties met FvD. Alleen de SP deed dit nooit."

Verder zien we aan de samenwerkingen van de partij op gemeentelijk niveau in Amsterdam dat ze vooral graag samenwerkt met conservatieve en/of rechtse partijen. Zo laat Aalberts ons weten:

"Aangenomen FvD-moties werden altijd samen met één of meerdere andere partijen ingediend. In zes van de negen gevallen waren dit CDA en VVD, in vijf gevallen de Partij voor de Ouderen en Denk, en in vier gevallen de ChristenUnie. "

Helder. Net zoals FVD samen met CDA en VVD in Zuid-Holland wil 'regeren' daar botert het goed tussen deze fracties in Amsterdam. Maar het feit is wel dat de meerderheid van de moties van FVD gewoon werden verworpen. Slechts 25 werden aangenomen van de 86 in totaal. Maar dat is met zo'n 30% succes een prima score. Blijft de vraag open staan waarom het linkse Amsterdamse college de motie van FVD hierboven verwierp.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten