Column Jan Roos: katten staan symbool voor de gefeminiseerde behandeling van vreemdelingen in ons land

Jan Roos.
Foto: Jan Roos.

Vandaag deelt Jan Roos een beklag uit zijn eigen leven, over hoe zijn vriendin twee straatkatten binnenhaalde in huis. Hij ziet er zelf niet alleen verhaal in over twee verwaarloosde huisdieren, maar ook een “metafoor over de gefeminiseerde behandeling van vreemdelingen in ons land,” zo vertelt hij de redactie. Daar gaat-ie dan:

Mijn vriendin is een lieve meid. Hart op de goede plaats, vriendelijk, sociaal en bovenal een kattenliefhebber. Zo nam ze dan ook Doortje in huis, een poes die een jeugd vol mishandeling kende, waardoor het een bijzonder beestje is geworden. Ik, als niet-kattenliefhebber, noem zoiets een teringpoes overigens. Door haar nare jeugd is het een oervervelend dier, dat doet waar het zelf zin in heeft en er geen probleem in ziet om onder het bed te liggen wachten totdat je langsloopt om dan haar scherpe kattennageltjes onder je teennagel te slaan. Ik moet haar niet, die Doortje.

Maar goed, ik heb ook ergens een hart, dus ik ga mij hechten aan iets dat in mijn huis woont. Ik geef haar dus eten en verschoon de kattenbak. Omdat ze getraumatiseerd (en volslagen gestoord) is heeft ze last van kotsneigingen. Er gaat dan ook geen dag voorbij dat ik niet een hoop braaksel van dat schepsel sta op te ruimen.

Enfin. Toen kwam er opeens een andere kat op ons dakterras posten. En ook daar was mijn vriendin natuurlijk weer helemaal lief en aardig tegen. Dus die werd uitgebreid geaaid en op schoot genomen. Vanachter het raam volgde Doortje dat hele proces en bekeek met argusogen haar concurrent. Op een gegeven moment besloot mijn meisje om die uitheemse kater ook wat eten te geven – hij zou immers honger kunnen hebben. U begrijpt het al, die grijze hufter zat vanaf toen elke dag op ons terras te miauwen. Doortje durfde niet meer naar buiten en ging van alle stress nog meer braken. En ik liep dus met een keukenrol onder mijn arm die troep op te ruimen, terwijl dat mormel tegen de voordeur sprong om tot het huis toegelaten te worden.

De volgende stap werd gezet toen de kater binnen mocht komen omdat Doortje dan aan hem kon wennen. U raadt het al, er ontstond in de woonkamer een enorm gevecht dat onze poes verloor en haar vlucht naar buiten nam om het te overleven. We hebben haar 24 uur niet meer gezien.

De volgende dag kwam ik thuis en vond dat grijze pestbeest slapend op mijn hoofdkussen. Ik heb hem letterlijk het huis uitgetrapt. Er is nu een verbod op het aaien, voeren of ook maar praten over deze kater. Iemand moet hier onze habitat beschermen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

17 reacties

 1.   

  Tja, die Jan toch.
  Hij blijft het proberen, maar helaas.
  Een stickertje voor de moeite.

 2.   

  Ik vrees voor Jans geestelijke gezondheid. Hij lijkt nu zelfs het laatste beetje realiteitszin dat hij nog had te verliezen.

 3.   

  “katten staan symbool voor de gefeminiseerde behandeling van vreemdelingen in ons land.”

  “De volgende dag kwam ik thuis en vond dat grijze pestbeest slapend op mijn hoofdkussen. Ik heb hem letterlijk het huis uitgetrapt.”

  Grizelig kereltje, die Roos.

  1.   

   Dat is dierenmishandeling! Katten de deur uit trappen… dat kan echt niet. Veiligelanders daarentegen… met pek en veren aub!

   1.   

    We hoeven veiligelanders niet te trappen; en bovendien maakt Roos geen onderscheid tussen vluchtelingen en veiligelanders. Hij duidt slechts “vreemdelingen”.

    Als veiligelanders niet willen vertrekken moeten ze door de Dienst Terugkeer & Vertrek ofwel op het vliegtuig worden gezet, ofwel een oprotpremie krijgen. Want dat we hier streng mee moeten zijn betwist ik niet.

   2.   

    Dat was mijn toevoeging inderdaad… die veiligelanders. Oprotpremie werkt niet, heeft alleen maar een aanzuigende werking. Op het vliegtuig zetten lukt DT&V ook niet omdat landen van herkomst dit tuig niet terug willen nemen… het wordt dus tijd voor hardere maatregelen tegen dit soort landen! Export van uitkeringen e.d. maar eens aan banden gaan leggen… dan piepen ze wel anders. Maar helaas in het land van de bakfietsmoeders en andere softies gaat dit nooit gebeuren.

    1.   

     Dat ben ik met je eens. Indien mogelijk sancties instellen tegen Afrikaanse regeringen die migranten niet terugnemen of migratie aanmoedigen. Ook proberen om de financiële hulp te verbinden aan de voorwaarden van bijvoorbeeld grensbewaking. Verder zou het opvoeren van de aanpak van mensensmokkel moeten gebeuren.

 4.   

  Mooie metafoor moest mijn hersens aanzetten, in de toekomst kun je deze zaken alleen via een metafoor aankaarten anders wordt je verbannen.
  Verbannen en de brandstapel van de media gesteund door de wetgevers ( of is het wetnemers ).

 5.   

  Pffff echt? Tot het niveau gedaald om mensen met dieren te vergelijken gedaald. Wat een triest inkijkje in een menselijke geest. Ik denk dat dit jaar geen sneuer artikel meer geschreven gaat worden.

  1.   

   Mensen zijn dieren dommerik, dan mogen we nog zo “verheven” zijn, de mens behoort tot de zoogdieren en net als alle andere dieren behouden wij ons aan de aloude drie eenheid van voeden, overleven & voortplanten

   al het andere in ons leven is ondergeschikt aan die drie.
   Dus als je “huispoes” wordt geterroriseerd door “grijze katers van buitenaf” dan is het inderdaad raadzaam om zo’n misdragend mormel naar buiten te bonjouren.
   Als de metafoor te moeilijk voor je is dan is dat een ding, maar het enige sneue hier is jouw oeverloos geblaat.

   Of ben je er ook zo eentje die vooral de wilde weldoener wilt uithangen op andermans kosten?

 6.   

  Inhoudelijk 100 % mee eens.
  Wellicht een beetje te hard voor de tere gefeminiseerde lezers op deze site.
  Maar ja, als je dit niet leuk vindt, kun je wellicht ook niet genieten van “De kindertekening ” van Hans Teeuwen.
  Geweldige humor ! Bekijk maar op YouTube.

 7.   

  Jan Roos is duidelijk een katten hater. Ik heb voor een aantal jaren Abessijnen gefokt; die de meest intelligente raskatten zijn. Katten zijn zeer speciale partners voor hun liefhebbers. Omdat introvert mensen meestal heel intelligent zijn, begrijpen ze ook de gedraag van onze rustig wijze katten. Die van vrijheid houden, bescheiden zijn, en nooit willen opvallen. Wat een verschil met al die extrovert mensen die van luidruchtige blaffende en jankende honden houden. Ja honden hebben ook intelligentie, maar altijd
  hebben ze een goede leider nodig, als politie hond, of blindenleider hond, of boerderijhond. Katten zij veel wijzer, zij zullen je lief hebben en accepteren als je hen ook willen lief hebben. Katten houden alleen van rustige, intelligente, introverte mensen. Het is bekend dat de fijnste, hooggeschoolde mensen door de eeuwen heen
  van katten hebben gehouden. Er zijn zoveel schilderijen met mensen en hun katten.
  Omdat ik mijn 2 heel oude Abessijnse zusjes van 19 jaar vreselijk mis, wil ik jullie vertellen over iets heel bijzonders over die twee zus katten uit dezelfde nest. Die ene poes ging achteruit en op een avond ging overleden met haar zus aan haar zijde! En gedurende de volgende dagen ging het ook heel verdrietig met haar zus. Die wilde niet meer eten en buiten in de tuin lopen. Ook is zij geen week later overleden: de tweede poes van 19 jaar die niet langer kon of wilde leven zonder haar lieve zus! Ik mis deze twee katten zustertjes vreselijk.
  Een bekende Amerikaanse schrijver uit de 19ste eeuw, Mark Twain, die een grote kattenliefhebber was, schreef: wat zou gebeuren als er ooit een kruizing komen tussen mensen en katten: de mensen zullen veel kennis van de katten kunnen leren…
  maar de katten zullen steeds achteruit gaan.

  1.   

   Katten ruiken niet lekker, zeker als je hun bak niet vaak genoeg verschoont.

  2.   

   Je klinkt inderdaad als een katvrouwtje

 8.   

  Is vrouwenhaat een nieuwe trend?

  1.   

   @DidiMadioba. Vrouwenhaat vind je alleen bij de Thierry Baudet en z’n
   mannen schaapjes.

   1.   

    Zwakke vrouwen vinden het al vlug mannenhaat, trekken anderen liever naar beneden dan dat ze zichzelf naar boven trekken.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!