Derk Jan Eppink (FVD): "Hoe Macron omgaat met zijn bevolking strookt niet altijd met de 'Europese waarden'"

Geen categoriemei 18 2019, 21:00
Derk Jan Eppinks (FVD) nuchtere provinciale stemgeluid gecombineerd met zinnig woordgebruik maakt hem al snel de interessante factor in de renaissancevloot. Maar FVD is niet zijn eerste partij. Het is zijn vierde politieke partij alweer. Volgens Eppink heerst er in Europa een dubbele moraal: wel kritiek op Hongarije, maar zwijgen wanneer politieagenten in Catalonië en Parijs demonstranten in elkaar slaan.
Eppink is zeer kritisch over de Franse president Emmanuel Macron. Daarmee openbaart Eppink de Europese hypocrisie:

"Hoe Macron omgaat met zijn bevolking (Gele hesjes) strookt niet altijd met de 'Europese waarden".

Maar waar Eppink pas écht de spijker op de kop slaat is zijn visie op de 'interne markt'. Volgens Eppinks is het onnodig dat er 'zo'n enorme bureaucratie wordt opgetuigd'. Dat klopt natuurlijk. Voor de kern van wat de EU had moeten zijn (EEG, red.) is de Europese Commissie véél te groot en te lomp. Het uitvoeringsorgaan van de EU is trager dan traag en komt beloften wel na, maar pas maanden of jaren nadat deze zijn gedaan.
In tegenstelling tot Eppinks eerdere periode in het Europees Parlement ziet hij de toekomst positiever in als vroeger. Daarmee staat hij in schril contrast met de Europarlementariërs van D66'ers die op één of andere manier 'minder positief' zijn over de EU dan voorheen. Terwijl Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) onlangs nog lofliederen zong voor de Europese Unie. Nog nooit eerder waren de verkiezingen dus zo'n rommeltje als deze keer.
Waar Eppink echter de plan misslaat is het idee dat de EU 'minder democratisch wordt'. Het werkwoord 'wordt' verwijst naar een proces dat echter helemaal niet gaande is. De EU is namelijk per definitie ingericht om ondemocratisch te zijn. Om internationale verdragen eenvoudiger door parlementen te loodsen. Het belangrijkste orgaan is de Europese Raad en daar heeft de Nederlandse keizer de facto 0% zeggenschap over.
Volgens de FVD'er is er echter geen reden voor overmatig pessimisme en is er 'iets veranderd in Europa' waardoor samenwerking tussen verschillende eurosceptische fracties meer impact zal hebben. Op kritische vragen wat de impact van die paar zeteltjes zal zijn reageert hij laconiek. Het grote debat tussen Mark Rutte en Thierry Baudet is ondertussen bevestigd. Woensdagavond zal worden gedebatteerd in de Rode Hoed.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten