FVD-instituut ontdekt opnieuw linkse indoctrinatie in universitair lesboek: ‘Negatief over immigratie? Xenofoob!’

Het wetenschappelijk bureau van Forum voor Democratie, het Renaissance Instituut, luidt de alarmbel over linkse indoctrinatie in het Nederlandse onderwijs. Via een lesboek voor psychologie – toch niet direct een politiek-gerelateerde studie – wordt studenten wijsgemaakt dat ze ‘xenofoob’ zijn als ze kritiek hebben op de ongebreidelde immigratie die Nederland aandoet.

Het Renaissance Instituut van FVD, heeft op Twitter alarmgeslagen over de linkse indoctrinatie in het Nederlandse onderwijs. In het lesboek Sociale psychologie: Inzicht in sociale relaties en het psychologisch functioneren van mensen wordt namelijk getracht om aanhangers van rechtse partijen in de xenofobe hoek te duwen. Midden in het boek staat namelijk een tabelletje waarmee mensen zelf kunnen uitroeken hoe “xenofobisch” ze wel niet zijn:

xenofoobboek

Het Renaissance Instituut, onder leiding van professor Paul Cliteur, is daar erg verbolgen over. Op Twitter schrijft de FVD-afdeling:

“Een nieuw stuitend voorbeeld in ons doorlopende onderzoek naar politieke indoctrinatie in het onderwijs. Schoolboek psychologie leert studenten dat kritisch zijn op immigratie “xenofoob” is.”

In het linkse deel van het onderwijs is die melding van indoctrinatie niet bijster goed ontvangen. Miko Flohr, GroenLinks-angehauchte universitaire docent geschiedenis, vindt het allemaal niet kunnen: “Het Renaissanceinstituut van het Forum voor Democratie bemoeit zich met lesboeken en plaatst dit soort contextloze plaatjes. Ronduit schandalig.”

In een andere tweet brengt Flohr de oproep tot neutraal onderwijs zelfs in verband met het fascisme. Een zwaktebod, natuurlijk, en dat toont wel degelijk aan dat FVD een punt heeft met het hameren op het uitbannen van de linkse bias die vele schoolboeken op vele onderwijsniveaus wel degelijk bezitten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

86 reacties

 1. Rien Noppen

  Uitspraken als ‘ik voel me ongemakkelijk in de omgang met immigranten’ kun je in redelijkheid toch wel als een vorm van xenofobie aanmerken?

  Ik vrees dat het FVD hier weer een hersenschim najaagt.

  1. Arie B

   Xenofobie (Oudgrieks: ξένος xénos, vreemdeling en φόβος phóbos, angst/vrees) is een irrationele en/of obsessieve angst voor vreemden, buitenlanders of buitenlandse voorwerpen/zaken.

   Ongemakkelijk is toch echt iets anders als irrationeel of obsessief. Ik snap dat jij graag dat soort etiketten gebruikt (samen met Populisme, Fascisme e.d.) vanuit jouw linkse gedachtengoed maar dit is toch echt vreemd studiemateriaal.

   Hoe links ben jij?
   1. ik voel me erg gemakkelijk in de omgang met immigranten.
   2. ik ben blij dat, naarmate de immigratie toeneemt, onze manier van leven in positieve zin zal veranderen.
   3. ik ben niet bang dat onze eigen cultuur verloren zal gaan naarmate de immigratie toeneemt.
   4. de immigratie in ons land is zeer zeker niet uit de hand gelopen.
   5. ik twijfel niet dat immigranten de belangen van dit land op de eerste plaats zullen zetten.

   30 punten?

   1. Vit

    @Arie B

    Dat noem ik nou nog eens de puntjes op de i zetten, maar verwacht niet dat er in wordt meegegaan.

    1. Vit

     Ps, Kudo’s.

    2. Vit

     @Arie B

     Nou wat zeg ik?

   2. Dik

    @Arie B: Hear, hear.

   3. Rien Noppen

    “Ongemakkelijk is toch echt iets anders als irrationeel of obsessief.”

    Je zou het een milde vorm van angst kunnen noemen.

    1. Vit

     @Arie B

     Nou wat zeg ik?

     (Dit moest een etage lager)

    2. DidiMadloba

     Irrationeel is weer iets anders dan obsessief. Irrationeel = zonder feitelijke reden.

     Zelf heb ik een paddenstoelenfobie. Ik heb wel geleerd om champignons te eten, maar een grote zwam in een vochtig bos daar loop ik graag in een boog omheen. Terwijl ik toch weet dat zelfs de allergiftigste zwammen geen mensen eten.

     Waar ik me wel concreet zorgen over maak is de tsunami van christelijke bleekscheten die door de Brexit uit Engeland zal overkomen.

     Je hebt onredelijke angst, redelijke angst een besef van gevaar dat geen angst kan heten maar gezond verstand.
     Als ik de lift naar beneden neem is dat niet uit angst maar vanuit het besef dat een sprong van de achtste verdieping niet gezond is.

   4. DidiMadloba

    Wat moet je precies doen om “de belangen van Nederland op de eerste plaats te zetten”?
    Ik ben daar als autochtoon on elk geval nooit mee bezig.
    Verlangen we van nieuwkomers dat ze Nederlandser dan Nederlanders worden?

    Een “verklaring van verbondenheid” heb ik ook nooit getekend. Ik ga binnenkort eens proberen mijn kennelijk stilzwijgend veronderstelde verbondenheid op te zeggen.

  2. DidiMadloba

   Inderdaad.
   Maar het begint al met het frame de quasi-terloopse verwijzing naar “ongebreidelde immigratie”, een typisch populistisch stokpaard dat allerminst door de feiten wordt geschraagd.

   Als iemand bang is voor een hersenschim is er stellig sprake van een “onredelijke angst” die je fobie moet noemen.

 2. santiago

  Joris clitoris. Deze man straalt zoveel onzin uit. Zweverig, onbetrouwbaar en gewoon een smerig hoofd. Onverzorgd van buiten is ook slordig van binnen. Raar kereltje, niet representatief, kan je niets mee. Plee figuur.

  1. Kleptomaantje

   @santiago als je geen argumenten over de inhoud hebt, kan je altijd nog de verpakking bekritiseren.

   1. santiago

    kleptomaantje. Ik zou niet weten hoe ik op deze onzin inhoudelijk zou moeten reageren, maar zeg wat je weten wil en ik geef antwoord.

 3. Catalaanse kok

  Na de Baudet “overwinning” welke door Hiddema geregeld was, wordt de volgende coryfee in het zonnetje gezet.
  Ook op DDS verdwijn Baudet naar de achtergrond.
  Heel verstandig.

  1. santiago

   Verstandige en fatsoenlijke mensen stemmen PVV. De enige manier om onze democratie weer terug te krijgen.

   1. Siemien

    Sommige hier willen dat helemaal niet Santiago, maar dat was jouw al welk duidelijk toch..

    1. Dik

     @Siemien: Je voert een trol, da’s nooit verstandig.

     1. Heinz

      Eerst maar eens beginnen om Dion Graus te verbannen, geeft wat meer aanzien, @Dik. Je bent toch wel met mij eens dat de PVV een fanfare orkest is. Tromgeroffel en een Sousafoon

     2. Dik

      @Heinz: Nee joh, Dion is een gekozen volksvertegenwoordiger. En een fanfareorkest? Nee hoor, PVV strijdt al jaren tegen de islamisering van mijn land, ik steun ze daar van harte in. Je kunt altijd nog niets doen of een beetje in het ‘veilige midden’ blijven plakken, zo lekker risicoloos. Totdat het te laat is, islam is namelijk nooit en nergens vrijblijvend en op termijn altijd dodelijk.

     3. Peter Oudshoorn

      Ook de trouwste medestander van Dikkie ‘script’ Dik wordt ervan beticht een trollenvoerder te zijn. En ook Joop Zeikstraal viel al door de mand.

      Het moge wel duidelijk zijn dat Dik een obsessieve patient is die iedereen verkettert die niet zijn mening deelt. De man is ziek in zijn hoofd en verdient het met rust gelaten te worden: negeren dus deze autist!

    2. santiago

     Siemien. Toch blijf ik het zeggen, want ik denk dat het ’t beste is voor Nederland. Eerlijkheid en openheid. Wilders zegt wat de meeste Nederlanders denken en verder geef ik gewoon mijn mening. Wat jij er van vindt moet jij weten en dat respecteer ik.

     1. santiago

      p.s. Siemien. Ik heb wel een hekel aan vervelende mannetjes zoals dik en vit die iedereen die het niet met hen eens is een trol noemen en elke discussie uit de weg gaan. Beetje misselijke figuurtjes, maar dds is waarschijnlijk het enige wat ze hebben in dit leven dus laat maar.

 4. Vit

  Kijk dat bedoel ik nou met dat aangeven van deze praktijken niet op de docent gericht is maar dat het op een slinkse wijze in de lesstof is verwerkt, degene die het opgesteld heeft moet worden aangepakt en als het wel de docent is jammer dan, het heeft in ieder geval niets met NSB praktijken te maken, gewoon het signaleren van foute indoctrinatie voor zover dat nog mogelijk is.

  1. Catalaanse kok

   Quote: het signaleren van foute indoctrinatie
   .
   Ik krijg de indruk dat Vit juiste indoctrinatie wel accepteert.

   1. Vit

    @(vul maar in) kok

    Gewoon objectief zonder sturing kan ook en is prima.

 5. Bosche draak

  Daar een fobie als een onredelijke angst wordt neergezet, en er wel degelijk kanttekeningen mogen worden gezet bij het huidige beleid betreffende immigratie.
  Is de huidige manier niet langer doeltreffend en daar aanpassing dan wel vervanging voor te verlangen niet meer dan logisch.
  De huidige lectuur is dus niet alleen onvolledig maar ook nog eens stuitend eenzijdig qua politiek inzicht.
  Gebrek aan politieke diversiteit in het onderwijs is onwenselijk dan wel problematisch.

  1. Catalaanse kok

   Quote: Gebrek aan politieke diversiteit in het onderwijs is onwenselijk dan wel problematisch.
   .
   En wat doet rechts, buiten klagen, om rechts onderwijs van de grond te krijgen?
   Helaas helemaal niets.

   1. Siemien

    “om rechts onderwijs van de grond te krijgen?”

    Als je het dan hebt over leugens verspreiden dan is dit er wel 1 van, rechts is helemaal niet bezig om rechts onderwijs van de grond te krijgen, wat “rechts” doet is het openlijk aan de kaak stellen wat er gebeurt in de scholen, rechts wenst neutrale scholen, dus niet rechts en ook zeker niet links, maar spaans l*lletje snapt dat natuurlijk niet

    1. Dik

     @Siemien: Je voert een bejaarde trol, het is kansloos, die gast is de hele dag aan het zuigen en jij loop aan zijn halsbandje.

    2. Peter Oudshoorn

     Correct Siemien, helemaal eens. Het gaat om neutraal onderwijs zonder indoctrinatie van welke kant ook.

     1. Catalaanse kok

      En wanneer gaat rechts iets ondernemen om neutraal onderwijs te verwezenlijken?
      Het schijnt maar niet door te dringen tot de hier aanwezigen dat rechts niet wil investeren in onderwijs. zeik er dan ook niet over, het is rechts zijn eigen tekortkoming.

     2. Peter Oudshoorn

      Kokkie, je leest niet goed. Siemien zegt toch duidelijk dat het niet gaat om het stichten van rechtse scholen, maar om het terugdringen van linkse indoctrinatie, dus het neutraliseren van het onderwijs. Het helpt zeer zeker door steeds opnieuw de publiciteit te zoeken wanneer zoiets wordt gesignaleerd.

   2. Bosche draak

    Rechts maakt een meldpunt, of ben je dat voor het gemak even vergeten?

    1. Joop Klepzeikert

     Links maakt wekelijks meldpunten tegen wat zij niet extreem links genoeg vinden.

     1. Rien Noppen

      Kan Joop een paar voorbeelden van linkse meldpunten in de afgelopen weken?

     2. Joop Klepzeikert

      @Rien debiel:
      – meldpunten discriminatie (voor elk dorp 1 en in de steden elke week een nieuwe erbij).
      – meldpunt complimenten voor linkse leraren
      – meldpunt roken op de werkvloer
      – meldpunt roken in de horeca
      Enzovoorts enzovoorts.
      Zoek je de rest van de 12.000 linkse meldpunten zelf even op Rien, of ben je daar zelfs te debiel voor?
      Haal eerst even je beschimmelde hersentjes uit de kelder, stof die af en vergeet er geen nieuwe batterijen in te zetten voor je ze in je lege kop terug duwt. Dan gaat dat denken misschien eindelijk ook jou een keer lukken.

     3. Rien Noppen

      Leuk Joop, die wilde fantasie van jou.

     4. Peter Oudshoorn

      Joop Zeikstraal, je voert een trol, je loopt aan zijn halsband. Je had je hoofdman Dikkie ‘script’ Dik toch plechtig beloofd dat je dat niet zou doen?

      Joop staat vanaf dus nu ook op het lijstje met trollenvoerders en -cateraars. Dat had toch niemand achter die grote bek van hem gezocht – gewoon een ordinaire verrader.

 6. Cootje

  Je heb toch geen les nodig , om te weten dat migratie geen verrijking is voor de samenleving , jan maat. Zag dat al heel gauw maar werdt weggezet als een racist, in den haag heb je twee wijken waar dit duidelijk zichtbaar is duindorp en de Schilderswijk ,

  1. marco1

   Janmaat was een racist, ongelooflijk dat er mensen zijn die nu zeggen dat hij gelijk had dat is eigenlijk hetzelfde als zeggen dat Hitler de oorlog had moeten winnen.

   1. ciaotutti

    Wat een onzin die Janmaat en Hitler vergelijking, Janmaat zag precies wat er ging gebeuren met het faciliteren van de multiculturele samenleving, en je kunt toch niet ontkennen dat die multiculturele samenleving is uitgelopen op een ramp die zijn weerga niet kent?

    Het wordt hoog tijd die man te rehabiliteren en een belangrijk plein naar hem te vernoemen!

    1. marco1

     Welke naam had hij zijn duitseherder ook al weer gegeven? Uit welke hoek kwamen die gelukkig weinige stemmers op hem ook alweer? Nee u heeft gelijk de vergelijking sloeg nergens op hij verdient niet alleen een plein maar ook een groot standbeeld daarop.

   2. Joop Klepzeikert

    @marco1: Dat jij iemand een ‘racist’ vind wil nog niet zeggen dat die dat ook werkelijk is. Leer eerst de definitie van racist maar eens voor je nog meer mensen ‘racist’ noemt.
    Als Janmaat een ‘racist’ was waren alle leden van de SP dat in de jaren 80 ook. Die wilde toen ook de massa-immigratie stoppen.
    Juist wat jij en jouw medestanders doen, rechts overal de schuld van geven en voor alles wat lelijk is uitkafferen is het zelfde als zeggen dat ‘Hitler de oorlog had moeten winnen’. Ook die gaf rechts overal de schuld van en kafferde ook iedereen uit die het niet met hem eens was.
    Ook Joop den Uyl vond Hitler een ‘verademing en groots leider’.

    1. marco1

     Mijn medestanders? Verder noem ik niemand een racist maar Janmaat mag je toch gerust zo noemen zijn gedachtes waren van een iets ander kaliber dan geen islam in het westen willen of de massa immigratie niet zoeen heel goed idee vinden.En je verwijt van het mensen facist of racist noemen slaat werkelijk nergens op of geef anders even wat voorbeelden waar ik dat ooit heb gedaan.

     1. ciaotutti

      Ik ken jouw leeftijd niet maar Janmaat gaf een adequate beschrijving van wat er van Nederland over zou blijven met het invoeren van die door links zo bejubelde multiculti samenleving, en wat een gelijk heeft die man gekregen, of wilde je dit nog gaan ontkennen ook?

      Nogmaals, de invoering van de multiculturele samenleving is een ramp die zijn weerga niet kent!

     2. marco1

      @ciaotutti: 44, ik ben het totaal met u eens dat die multiculturele samenleving het slechtste is wat ze hadden kunnen invoeren ook zou ik liever geen islam in Nederland zien mogen alle moskeeen weg en het steeds meer zien van hoofddoeken op straat vervuilt mijn uitzicht. Maar Janmaat was ik geen fan van u kennelijk wel dat kan.

     3. ciaotutti

      Je hoeft toch geen fan van iemand te zijn om in te zien dat hij het gelijk van de wereld had, en ja ik stemde wel degelijk op die man omdat ik ook zag aankomen wat een drama die multiculti zou worden voor dit land.

      Wat had ik dan gemoeten, op de PVDA stemmen?

     4. Joop Klepzeikert

      @marco1: Jij mag van mij iedereen ‘racist’ of wat dan ook noemen hoor. Daarmee toon je enkel jouw gruwelijke domheid aan.

    2. marco1

     Maar Joop waar noem ik iedereen racist dan op Janmaat na dan? Ciaotutti: ik weet wel degelijk hoe het was toen er nog maar een enkele was en hoe nu hele wijken zijn verandert in een moslimkalifaat.

   3. Dik

    “Janmaat was een racist…”

    En hoe noem jij de figuren die een aanslag (Kedichem, 29 maart 1986) op zijn leven pleegde en waarbij zijn secretaresse Wil Schuurman blijvend invalide werd?

    1. marco1

     Terroristen , maar u vind wel dat Janmaat president had moeten worden en een plein naar hem vernoemt moet worden?

     1. Dik

      @Marco: Inderdaad, terroristen. Maar ook fascisten, linkse fascisten.

      Nee Hans Janmaat had geen president moeten worden en er had ook geen plein naar hem vernoemt moeten worden, overigens zijn er nogal wat pleinen die wat mij betreft ook een andere naam mogen krijgen, maar dat terzijde.

      Ze hadden met het teringtakken van Janmaat af moeten blijven, en het politieke cordon sanitair was fout!

      Overigens zwalkt hier ook zo’n linksfascist rond, hij dankt God voor het feit dat Volkert Van der Graaf met een aantal pistoolschoten Pim Fortuyn heeft afgeslacht, op 6 mei gedenk ik die afschuwelijke gebeurtenis. Dit kon o.a. gebeuren omdat er sindsdien niet veel is verandert.

     2. marco1

      @dik: Janmaat had waarschijnlijk ook nooit genoeg stemmen gekregen om ook maar enige invloed te kunnen uitoefenen. Ik vind het gewoon een beetje raar dat hij door sommige in hetzelfde rijtje word gezet als Pim Fortuyn en zelfs Geert Wilders. Iedereen die de moord op Fortuyn toejuicht is te stom om te beseffen d at die daad waarschijnlijk het ergste is wat Nederland is overkomen in de recente geschiedenis. Ik vind het trouwens ook een beetje raar als i emand Janmaat een racist noemt die gelijk in het linkse hoekje word ingedeeld , maar goed dan zal ik links zijn.

     3. santiago

      Omdat er sindsdien niet veel is veranderddddd.

     4. ciaotutti

      Als jij 44 bent weet je helemaal niet hoe Nederland eruit zag in de tijd dat Janmaat politiek bedreef, Nederland was toen gelukkig nog redelijk blank met wat gastarbeiders uit Mediterrane landen, de enige kleurlingen van betekenis waren Indische mensen en Surinamers die konden worden beschouwd als zijnde Nederlanders.
      Nederland anno nu, en met name in de grote steden, is verworden tot een Arabische Souk met een walgelijk te noemen moslim populatie die volkomen maling heeft aan onze Westerse verworvenheden waarvoor wij in het verleden fel hebben gestreden.

     5. Rien Noppen

      “Iedereen die de moord op Fortuyn toejuicht is te stom om te beseffen d at die daad waarschijnlijk het ergste is wat Nederland is overkomen in de recente geschiedenis. ”

      Eens, marco, de moord op Fortuyn was een ramp die de Nederlandse politiek nagenoeg onherstelbaar heeft beschadigd en een deel van het kiezersvolk volledig heeft vervreemd.

   4. Mars020

    Hij had gelijk, want het is nu een grote teringzooi in de grote steden, door al die kansparels. En die boomknuffelaars van de gemeenteraden, zitten alles te ontkennen en goedpraten.

    1. Dik

     @Mars: Hij was zijn tijd ver vooruit. Hem ongelijk geven staat gelijk aan blind linksfascisme.

   5. Bosche draak

    Men wordt tegenwoordig al gauw rascist genoemd, dus dat kan je ook voorts met een korreltje zout nemen.
    En de eeuwige hitler vergelijkingen is ook intelectuele armoede.

 7. Nog1

  Wie indoctrinatie wil aantonen moet wel zorgvuldiger lezen; de test is niet bedoeld om xenofobie aan te tonen. De test is om gevoeligheid voor xenofobie te achterhalen.

  Dat is niet hetzelfde; zo is gevoeligheid voor stofmijt allergie is wat anders dan het hebben van de allergie. In de 1e situatie heb je immers geen allergie, in de 2e situatie wel.

  In het voorbeeld van het artikel is er geen sprake is van een mening, en dus ook niet van een linkse mening.

  Wel vraag ik me af of vragenlijstjes en enquêtes wetenschappelijke waarde hebben. Maar dat geldt voor een heleboel andere wetenschappen (psychologie, didactiek, economie, politicologie etc) en heeft niets met links of rechts te maken.

  1. Arie B

   De titel ‘Test: hoe xenofobisch ben jij?’ doet anders vermoeden. Bovendien staat in de voetnoot dat je toch echt Xenofobisch bent als je 16 punten of hoger scoort.

   Ik zou zeggen: mensen die onder de 16 scoren horen verplicht naar de psychiater gestuurd te worden.

   1. Dik

    @Arie: Een fobie wordt bovendien omschreven als een psychische aandoening, dat is nogal wat!

    1. Siemien

     Maar er lopen er hier een paar die last van psychische aandoeningen die zien in alles een fobie namelijk…

     1. Dik

      @Siemien: Inderdeezjen!

      #script

 8. Joop Klepzeikert

  Zo wordt elke keer weer bewezen hoe gruwelijk fout het onderwijs in Nederland is.
  Uiteraard vind links dat ‘fascistisch’. Die vinden alles ‘fascistich’, ondanks dat ze overduidelijk geen idee hebben wat dat werkelijk betekent.

  1. Dik

   @Joop: Laten we eens kijken naar de definitie van het begrip ‘fascisme’. Als je goed leest dan zul je zien dat het hier vooral om links gaat.

   Het fascisme is:

   – autoritair nationalistisch,
   – antidemocratisch,
   – antiliberalistisch,
   – antiparlementair,
   – anti-intellectueel,
   – een politiek stelsel

   1. Joop Klepzeikert

    Links heeft zo’n gruwelijk laag IQ dat ze niet kunnen bedenken wat links, midden en rechts werkelijk betekent.
    Links = Socialisme, fascisme, nazisme, marxisme, maoisme en communisme
    Midden = liberaal
    Rechts = conservatief
    Uiterst rechts = libertarisch, neo-conservatief en paleo-coservatief

    Zwakzinnig links heeft daar nog neo-liberaal bij bedacht, maar dat heeft nooit bestaan, dus zal en kan ook nooit bestaan.
    Links denkt dat Somaliërs, die in werkelijkheid een gemiddeld IQ van 60 hebben, ‘hoogopgeleid en intelligent’ zijn. Dat zegt dus niets over die Somaliërs, maar wel alles over links. Hun IQ en opleidingsniveau zijn dus nog lager dan dat van Somaliërs.

    1. Dik

     @Joop: +1

 9. Stopperspil

  Heb bij de eerste stelling:“ik voel me ongemakkelijk in de omgang met immigranten” zonder aarzeling een 1 aangekruist. Als vrijwilliger heb ik immers diverse buitenlanders geholpen met het leren van de Nederlands taal en met veel plezier. Bij de andere stellingen kwam ik telkens uit op “6”. Blijk dus met een totaal van 25 punten volgens dit nota bene universitaire leerboek een sterke neiging te hebben tot xenofobie. En dat omdat ik zorgen heb over de ongeremde en uit de hand aan het lopen immigratie. Cliteur heeft groot gelijk dat hij aandacht vraagt voor dit soort linkse waanzin in schoolboeken.

  1. Dik

   @Stopperspil: Kritiek wordt bij fascistisch links altijd aangeduid met een fobie. Ik zet er enkele op een rij, als je ze weer eens tegenkomt dan weet je dat je een linksaffer heb klem gepraat.

   – xenofobie
   – islamofobie
   – homofobie
   – klimaatfobie of klimaatontkenner

   1. Vit

    Ons aller oppertrol is ook stilletjes vandaag.

    1. Dik

     @Vit: Houden zo, voor altijd!

  2. Kees Kroket

   @Stopperspil…Ik verdien er goed aan met die immigranten hier op de markt. Ook de collega’s. Xenofobie zegt me niks, de kassa meer, daar gaat het om. En je kan er ook mee lachen, laat ze maar komen.

   1. Mars020

    Dat geld, wat die immigranten uitgeven is belastinggeld, dat wij hebben opgebracht. En lachen met immigranten??.. Hoe dan?.. Er om lachen is natuurlijk iets anders… Moet ook altijd lachen om kerels in jurken..

 10. Dik

  i.imgur.com/xRDtGjY.jpg

 11. tomygun

  Ik ben trots met m,n score van 30.
  Maar niet bang zo als die linkse mafklapper neer plempt .

  1. ciaotutti

   Daar heb ik die linkse druiloor niet voor nodig om een hekel aan allochtonen te hebben, daar zorgen zij zelf wel voor met hun gedrag.

  2. Mars020

   Hebben wij dezelfde score!.. gefeliciteerd..

 12. J.C.

  Echte Nederlanders stemmen PVV!

  1. J.C.

   Of FvD.

 13. B. Pascal

  hahaha wat een lesboek Sociale psychologie.

  Als je iets optelt heb je altijd score.
  Dus je bent per definitie xenofobisch.

 14. Mars020

  Heb de test ingevuld en scoor 30 punten. Tante Rien, zal denk ik ergens bij de 5 punten uitkomen?. Nemen we daar een gemiddelde van, dan komen we uit op 17,5 punten. Bij 16 punten en hoger, val je dus in de rechtse categorie. Dus Rien zal er toch aan moeten wennen, dat ze uitgescheten is op DDS.

  1. Rien Noppen

   Ik heb de test ingevuld en kom op 8 punten. Beetje xenofoob ben ik dus wel.

   🙂

   p.s. deze test is broddelwerk. Met de vragen 3, 4 en 5 wordt geen xenofobie gemeten.

 15. Cootje

  Je maak gauw een ongemakkelijke discussie over jan maat , en je hoef het niet overal mee eens te zijn , wilders heeft ook zijn momenten, maar vol is vol is. Daarna zonder wetten en geboden over ons heen gestort, in de steden werden deze mensen met 2/3 gezinnen in een 4 kamer woning gezet , met 1 vuilnis emmer, en tegen de lokale buren werdt gezegd een er maar aan , er komen er nog meer, die huizen kregen geen verfje meer, de vuilnis ging uit het raam , de schotels verrezen als paddestoelen , en wij mochten ons aanpassen, maar de oude politiek gaat over lijken , deze mensen waren op een ogenblik al weer te duur , volgende deur open , en pertinente bewoning op de bungalow parken en campings , de polen waren in aantocht weer is er niet gevraagd , wen er maar aan de overlast , nu hebben de multinationals en aanverwante bedrijven een nieuwe constructie bedacht mensen op de loonlijst uit de Oekraïne , Bulgarije , Roemenië, / kunnen ze dadelijk hun WW uitkering hier naar exporteren / dank zei het bijlagen velletje van RUTTE mogen deze lui onze parkeer plaatsen langs de grote weg onder schijten , wen er maar aan , onze betaalbare huurhuizen worden met voorkeur gegeven aan de boot recreanten , en tegen de buren daar zeggen ze wen er maar aan , wat een rijkdom al die culturen , Nu heb je nog een cultuur verplaatsing , al die geiten wollen sokken, willen wonen op de grachtengordel in Amsterdam , die hebben hun cultuur veilig gesteld , al zal jan maat daar ook wel geroepen. Hebben dat het daar voller dan vol is , zonder diversiteit

  1. Onslow

   Veel Poolse arbeiders in de bouw in Engeland verkassen naar Holland mede door onzekerheden met de Brexit. Hier gaan veel bouwvakkers met pensioen en er is geen aanvulling. Er zijn bouwvakkers nodig in alle sectoren. IJzervlechters, grondwerkers, stijgerbouwers. 60.000 man om de huizen te bouwen voor de toekomst. Een groeiende bevolking vraagt om huisvesting. Al deze krachten moeten worden opgeleid. Er worden meer geboorten geregistreerd dan sterfgevallen.
   Bevolking wordt ouder enz. Dus wij moeten werven in het buitenland. Gewoon noodzaak en migranten opleiden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.