FVD kreeg stevige waarschuwing van de kiezer: stop met het boreale en identitaire gezwets

Het Forum voor Democratie heeft gisteren een belangrijke prestatie geleverd: het is de grootste eurosceptische macht van Nederland geworden. De PVV en de SP verdwijnen vermoedelijk uit het Europese Parlement, en de CU-SGP boekt geen progressie. Toch is de overwinning van de partij niet waar men op gehoopt had. En daarvoor hoeft de partij alleen zichzelf de schuld te geven.

GeenPeil-prognose van de grootste partijen.
GeenPeil-prognose van de grootste partijen.

De grootste partij van Nederland worden: vooralsnog heeft Forum voor Democratie die prestatie slechts één keer geleverd: bij de Provinciale Statenverkiezingen van eerder dit jaar. Het kunstje werd niet herhaald bij de Europese Parlementsverkiezingen, waar de partij slechts vierde werd. Achter de PvdA, VVD en het CDA. En slechts ietsje voor GroenLinks. Slechts drie zetels had de kiezer in petto voor Derk Jan Eppink en zijn gevolg. Teleurstelling alom.

Het Forum voor Democratie is er dus wel in geslaagd om de PVV leeg te eten, maar het overnemen van VVD- en CDA-stemmers blijkt toch lastiger dan gedacht en gehoopt. En de partij heeft die stemmen wel nodig als het hoopt in een landelijke verkiezing (weer) de grootste te worden. Kennelijk heeft de partij geen overtuigende campagne gevoerd om dat te bewerkstelligen. Heeft het mensen niet weten te bekeren tot het euroscepticisme, omdat de EU door nog steeds veel mensen gezien wordt als ‘veiligheid’ en ‘goede economie’.

Dat is goed mogelijk, maar er is ook een alternatieve verklaring. Want de ergste vijand van Forum voor Democratie? Dat lijkt Forum voor Democratie zélf te zijn. Partijleider Thierry Baudet lijkt het niet te kunnen laten zo nu en dan weer een controverse te veroorzaken. De Provinciale Statenverkiezingen waren nog niet achter de rug, of hij had het al over de “boreale wereld”. En afgelopen weken haalde Baudet opnieuw de voorpagina’s met een filmpje van extreem-rechtse Duitse activisten, en met al dan niet in een boekbespreking gedane uitspraken over abortus, euthanasie en werkende vrouwen.

Het is heel simpel: als Forum voor Democratie een grote partij wil worden, moet het zich ook als een grote partij gaan gedragen. De kiezer is namelijk niet aan het radicaliseren (getuige de uitslag van gisteren), dus als FVD dat wel doet plaatst het zich op afstand van het electoraat. Thierry, stop dus met al die geintjes waardoor velen zich toch niet helemáál prettig voelen bij FVD. Je doet er veel meer kwaad dan goed mee. Zoniet? Dan kan je een heel eind komen als PVV-vervanger. Drie zetels in het Europese Parlement, geen geringe prestatie maar niet de hoofdprijs. En premier van Nederland? Die ambitie kan je dan op je buik schrijven.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. F.C. Labrouste

  Volgens de exit-polls hebben bij deze verkiezingen minder mensen rechts-radicaal gestemd dan de vorige keer. Van de vier zetels van de PVV zijn er drie voor het FvD overgebleven.
  Het zou ook Baudet te denken moeten geven. Radicaal rechts heeft minder aantrekkingskracht op de kiezer dan hij wellicht hoopte en zijn anti-Europese en klimaatsceptische ideeën vinden slechts gehoor onder een zeer kleine minderheid.

  1. Sealgaire

   Aldus de pisvlek en masochist , een zelfkastijder. Hij ervaart het gekweld worden als prettig. Nadeel van die aandoening is dat de vele klappen en beledigingen die hij hier krijgt alleen maar stimulerend werken. Daarnaast, en dat is ook al vele malen genoemd, zit er een parafile kant aan dit gezwel. Als er door deze parafilie grote problemen ontstaan tussen de masochist en de omgeving, is er sprake van een psychische aandoening. Deze aandoening of stoornis is psychotisch van aard en gaat in zijn geval gepaard met narcisme.

   1. Heinz

    Weer onder 220 gestaan? Met de tong aan de plus gelikt…

   2. Julian

    Wonderbaarlijk dat u vanuit de patientenomgeving van een GGZ instelling dit soort dingen mag schrijven.

   3. DidiMadloba

    Het lijkt mij een goede gewoonte om hier niet in te gaan op de psychische gesteldheid van de reaguurders, en bij het onderwerp te blijven, te weten de vraag wat het FvD verkeerd heeft gedaan. Of niet.

  2. DidiMadloba

   We hebben het dan over een politieke stroming die bekend staat als “populisme”. Volgens het Handboek Populisten zijn er een aantal stappen: 1) je kiest een onderwerp waar mensen niet al te veel van af weten. Dus niet de huurprijzen of zo, maar de EU, de islam of het klimaat. 2) Vervolgens maak je de kiezer doodsbang: voor terroristen, ductators en groene denkers met een gat in hun hand die het land aan de bedelstaf zullen helpen. 3) Vervolgens troost je de angstig bibberende kiezer dat jij krachtdadig tegen al die ongein zult optreden.

   Maar helaas laat de nuchtere Nederlander zich niet zo snel bang maken, afgezien van een onverbeterlijke oliedomme minderheid.

 2. Alicanter kok

  Ik krijg sterk de indruk dat Tim is verhuisd naar het kamp der Ottianen.
  Een bemoedigende ontwikkeling.

  1. Sealgaire

   Aldus sprak de bejaarde supporter van de speklap, steenpuist, smeerpijp, leugenaar, blaaskaak en pisvlek.

 3. Meriadoc Brandebok

  Henk Otten bleek het gelijk aan zijn kant te hebben toen hij opmerkte dat de kiezer het boreale gelul niet pikt en ook day de kiezer in overgrote neerderheid tegen de Nexit is. Het lijkt erop dat DDS hier nu in mee gaat en dat is een goede zaak.

  Ook het “wir haben es gewusst” “nee, ik heb geschiedenis gestudeerd, maar ik leg het verband niet; nee, ook al heb ik twee titels voor m’n naam” zal de kiezers hebben afgeschrikt.

  Baudet zal zijn partij moeten omvormen tot een gematigd rechtse pro-EU-partij om serieuze concurrentie voor de VVD te vormen, maar dan kan men evengoed gewoon VVD stemmen.

  1. DeBruijn

   @ Meriadoc

   Waarom zou hij pro-EU moeten worden? In ieder geval dat je dan de media als vriend hebt, dat klopt. Want oh wat smulde de media weer van dat Essay. Het ging nergens over, maar iedereen pakte het lekker op om mee te slaan.

   AD laat nu zelfs Meat the victims aan het woord en vorige week al de BDS.

   Zo zie je hoe links radicaal de media aan het woorden is. Ik en een kennis hebben er tegen geageerd met lezersbrieven, maar die negeren ze gewoon.

 4. Henk Albarda

  Als ik de verzamelde troepen hier was (incluis Tim) , zou ik eerst eens de diverse commentaren van peilers lezen cq luisteren. FvD is een EU critische partij en de peilers cq analisten zijn behoorlijk unaniem, vele EU criticaters hebben niet gestemd, de Eurofielen zijn in grote getale komen stemmen, hebben voorkeur getoond voor pvda boven d66, sp en zelfs groen links. De Eurofielen waren benauwd hun subsidie baantjes kwijt te raken; de EU-criticasters weten dat de komende jaren een Nexit nog niet relevant is.

  1. Alicanter kok

   Hilarische Henk kan nauwelijks zijn tranen bedwingen.
   Hevig snikkend brengt hij nog een laatste tegenwerping uit.
   Geheel ontdaan stort hij gedesillusioneerd ter aarde.

   1. Sealgaire

    Blablabla bejaarde kletskous.

  2. Ragmilla

   Ik denk niet dat u dit serieus kunt menen gezien het opkomst percentage. Het iets hogere percentage zal waarschijnlijk verklaart kunnen worden door de angst voor het opkomende alt right, alles beter dan dat zal de gedachte erachter zijn. Gezien de PS verkiezingen zal mijn uitleg wel aardig kloppen.

   Schrijver jammer dat u het probleem met Baudet erkend en onderkend maar genoegen neemt met een verandering in taal in plaats van koers. Wat Otten heeft gezegd laat aan de verbeelding niets over. Waar staat u voor is de vraag die zich na dit artikel opdringt.

 5. Ab Infinitum

  Wanneer je de stemwijzer invult en alle andere met vol verstand, alles in het redelijke houdt, is er niet veel verschil tussen PvdA, GL, VVD. Dat is het gemiddele wat de kiezer wil. Baudet is een acteur die zijn script vermengt met studentikoos gelol. Rechtstreeks van de biertafel. Daarmeee gaat hij het niet redden tot aan de kamerverkiezingen…

  1. cuoretx

   Alsof Timmermans Rutte ect ect geen acteurs zijn dan wordt het tijd dat u eens van de biertafel afkomt. En fie bovengenoemde n foen alles voircde winst demoniseren mensen wegzetten liegen waarbij media aan meedoet maarja het poltiek korrekt mag alles schijnbaar.

 6. Arnoniemuss

  @Sealgaire. Een vriendelijke vraag. Lees nog eens wat Labrouste gezegd heeft en jouw reactie daarop. Vind je dan zelf ook niet dat jouw tekst aanzienlijk gestoorder overkomt dan die van Labrouste?

  1. Sealgaire

   Hij is Dopper/Noppen/Labrouste en is uit hetzelfde soort hout gesneden als Volkert van der Graaf. Opruien opstoken beledigen en als het hem niet bevalt feiten verdraaien naar eigen gewin en als deze dan onderuit worden gehaald geen reactie meer geven. Het feit dat hij nog geen permanente ban heeft, omdat hij bij vrijwel elke post die hij hier plaatst complete onzin uitslaat en de boel opstookt, mag gezien worden als een wereldwonder.

   1. Julian

    Wat een zelfkennis…. Ik lees alleen maar bijdragen van Sealgaire met een ongekende zuurgraad. Het moet geen pretje zijn in uw nabijheid te verkeren. Verteerd door haat en onverdraagzaamheid..Sommige mensen zijn echt te zielig…. Succes met uw leven!

 7. Beukman

  @Tim timt:
  Het is heel simpel: als Forum voor Democratie een grote partij wil worden, moet het zich ook als een grote partij gaan gedragen. De kiezer is namelijk niet aan het radicaliseren (getuige de uitslag van gisteren), dus als FVD dat wel doet plaatst het zich op afstand van het electoraat.

  Het kan natuurlijk ook dat het niet door het boreale gezwam Thierry komt dat de partij minder goed heeft gescoord dan verwacht, maar omdat acht en een half van de tien de kiezers nu eenmaal niet tegen de EU zijn.

  Het zal Forum daarbij niet helpen dat de partij een ambivalente boodschap uitzendt tav de EU.

  1. F.C. Labrouste

   Het is inderdaad zo dat het FvD tegen een grote pro-Europese meerderheid in Nederland moet oproeien. Op die agenda is waarschijnlijk geen hoger resultaat mogelijk.

   Het is echter wel interessant om te onderzoeken in hoeverre de radicale standpunten, over vrouwen, Rusland en het afsluiten de grenzen, die Baudet ventileerde in het debat met Rutte een rol hebben gespeeld in de voor hem teleurstellende resultaten. Het ziet er nu toch naar uit dat hij dit resultaat slechts kon bereiken door de kiezers van PVV over te nemen. Nieuwe kiezers trok hij waarschijnlijk niet aan en mogelijk stootte hij zelfs een deel af.

   1. Sealgaire

    Aldus, sprak de glibber, genaamd dopper/flopper of lul, die zelf weinig tot niets heeft bijgedragen aan de samenleving. Zit al jaren in het uitkeringscircuit en heeft een ieder, op dit forum, van zich vervreemd, door zijn pedante en vervelende wijze van reageren. Zit de laatste dagen van zijn leven geïsoleerd (wonend drie hoog achter) van de echte wereld. Een van huis uit, fout en antisemitisch stuk nageboorte, die ook niet schroomt, om het met onfrisse clubjes eens te zijn. Zijn familie heeft jaren geleden, de handdoek al gegooid, om zich nog enigszins om hem te bekommeren. Mijn reactie zal dan ook zijn ‘’blablabla blaaskaak’’. En vooral tiktaktiktaktiktak.
    Geef die aarsmade toch geen repliek! Behalve, Blablabla Blaaskaak. Je hebt hem financieel al 24/7 op je rug zitten.

    1. Klaas de Witt

     Lol, de dorpsgek alhier maakt zich goed kenbaar. Nog meer van die idiote copy paste berichtjes in voorraad? En ben je al klaar met je folders lopen voor vandaag?

     1. Caro

      @Klaas,
      Als u het er mee eens bent dat een reageerder een reactie geeft over alzheimer, dan zou het logischer zijn als u zich niet bedient van term als dorpsgek

  2. DeBruijn

   @ Beukman

   Misschien hebben de kiezers het idee dat we toch nauwelijks invloed hebben in de EU, wat natuurlijk ook zo is.

   Een mogelijke Nexit haal je ook niet in Brussel, maar daar moet je gewoon in Den Haag mee komen.

   De opkomst is natuurlijk over heel de linie laag.

 8. m.van.rosmalen

  Idd al dat Latijnse gezever waar ie volgens mij zelf de ballen ook niet van snapt en de zgn Hoogopgeleide Tokkies al helemaal niet.
  Hahahahahahahaha
  Hilarisch gewoon

  1. DidiMadloba

   Al meer dan eens is zijn rammelende Latijn gecorrigeerd door zijn collegae. En de ChristenUnie greep genadeloos in toen Baudet zo overmoedig werd dat hij bijbelse leerstukken verkrachtte.

 9. Dropje

  Tja, maar dan lopen alle immigrant, links, EU en klimaat hatende boreale kiezers weg bij FVD
  Ze stemmen JUIST hierom op Thierry

 10. Henk Albarda

  Het wordt een ‘ik heb gelijk’ ‘jij hebt gelijk’ hier.
  Feit is dat alle commentaren en peilers, inclusief de gasten bij bv ‘Goedemorgen Nederland’ , redelijk unaniem waren om welke redenen wie heeft gewonnen en dat had relatief weinig te doen met overtuigende politici of fotos van Thierry Baudet deze week. Ik vind dat Thierry Baudet die fotos niet had moeten retweeten.
  De komende maanden zullen duidelijkheid brengen; de FvD haters zou ik nogmaals willen voorstellen vaker reacties met inhoud te plaatsen.
  Dat er op basis van de angst-aanjaag verhalen van de eurofielen op dit moment geen meerderheid in Nederland is voor een Nexit, wisten we.

 11. ikweetwatikwil

  Ik heb eens goed naar de foto van juichende PvdAers gekeken. Laat duidelijk zien wat er overgebleven is van de partij voor de arbeiders.

 12. DidiMadloba

  De PVV is op weg naar de uitgang, en het FvD staat op springen. Otten is gedegradeerd maar niet weg. Hij hoort bij de stroming die wel bestuurlijke vernieuwing wil, maar belangstelling heeft voor het slappe gelul van Baudet.

  Ik vrees dat Baudet is gehersenspoeld door “professor” Cliteur, die als een ware Raspoetin van achter de schermen geniet hoe hij Nederland ontwricht.

  Hij heeft ook de Partij voor de Dieren bedacht, een partij die in strijd is met de Grondwet want politieke partijen zijn er alleen voor mensen.

  1. DeBruijn

   @ DidiMadLoba

   Hoewel ik Cliteur niet ken, lijkt het me een verzuurde man. Klopt dat?

   Het is inderdaad democratie, het vol regeert, niet de dieren regeren.

 13. Rosasolis

  De verkiezing van gisteren liet een duidelijk boodschap van Nederland zien: dat de meeste van onze bevolking zijn nuchtere denkers, die van stabiliteit houden, en geven de voorkeur aan onze oude, bekende humanitaire waarden, in plaats van een nieuwe harde, extreem-rechts orde…in onze vriendelijke land. Nog steeds lijden vele mensen onder de ervaringen en herinneringen van de vrede overheersing van de Nazi’s uit WW 2.
  Daarom hebben wij gekozen voor de 3 oudste, bekende stabiele partijen om ons land te vertegenwoordigen in de EU. De PvdA heeft nu 5 zetels, gevolgd met CDA en VVD, die nu ieder 4 hebben. Deze 3 partijen hebben al meer dan 50 jaar samen gewerkt en elkaar gesteund. Natuurlijk geen mens is perfect, we maken allemaal fouten; ook politici. Maar elkaar helpen en steunen in een regering is belangrijker dat een Vreemde,
  harde beleid van een alleenstaande partij (FvD), die alleen eruit is om zieltjes te winnen, door een zeer goedkope lidmaatschap aan de bieden, en geen enkele duidelijke programma heeft, en weinig medewerkers met ervaring, en een gestoorde leider (Baudet) die babbelt over Griekse Mythologie verhalen.
  Misschien wordt F. Timmerman de plaatsvervanger van J.C. Juncker als voorzitter van de EU parlement. Timmerman heeft sinds 2014, de P.v.d.A. vertegenwoordigd in de EU. Wat spreekt hij mooi Nederlands, en komt intelligent over. Mocht Frans dit zeer speciale functie krijgen, dan moet Nederland TROTS zijn! Hij zal opkomen voor een vriendelijker, sterkere, en progressieve EU.

 14. Jean Nederland

  Geef die Tim Engelbart, moslimknuffelaar, eens een milkshake!

 15. defoutenvanvvdrutte.nl

  Voor na okt: 98% vd stemmen vanmorgenvroeg geteld; FvD ligt nog maar 200 stemmen achter op GL. Brabant moet nog helemaal afgeteld worden; deze provincie is VVD en FVD en niet GL (door de agrarische signatuur van Bbr ntrlijk), dat betekent dat de kans zeer groot is dat FvD dus GL nog gaan inhalen (BoZ moet nog komen en is FvD, en daar heb je een partijtje ” de Groenen” en die snoepen dus GL stemmen af en dat gaat ze ‘nekken’). dan komt er na okt alsnog de 4e zetel voor FvD; Nl krijgt er na Brexit 3 bij: 1 voor VVD, 1 voor PVV en 1…. voor Fvd!). als t allemaal uitkomt zoals berekend is nu.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.