Het NRC kan orakelen over antisemitisme wat het wil, maar het is en blijft dé anti-Israëlkrant van Nederland

In een recente reeks artikelen had de NRC aandacht voor het oplaaiend antisemitisme in Nederland. De oorzaken daarvan blijven in die serie ongewis. Op die manier houdt de krant haar eigen rol buiten beeld. Toch is er geen krant die zo veel anti-Israël bericht als juist de NRC. “Deze slijpsteen kan uw geest ernstige schade berokkenen,” aldus Awi Cohen in dit ingezonden artikel.

Het stelselmatig en intensief negatief belichten van een onderwerp heeft logischerwijs effect op de lezers. Dat zou bij elk onderwerp gebeuren. Des te meer als het Joden betreft, waarover al tweeduizend jaar negatieve leugens de ronde doen. Dan valt dit in een rijpe voedingsbodem.

In de NRC zelf stond dit effect van haar berichtgeving. Het citeert op 31 maart 2019 een lezer: ”Ik merk dat de afkeer tegen de staat Israël toeneemt, ook bij mijzelf”.

De NRC zal dit verband met haar berichtgeving ongetwijfeld ontkennen, door te beweren dat Israël en Joden niet hetzelfde zijn en dat Israël-haat niet hetzelfde is als Jodenhaat. Dat onderscheid is echter nogal dun. Israël is de enige Joodse staat ter wereld. Er wonen in meerderheid Joden. In Israël woont ongeveer de helft van de Joden in de wereld.

Anders gezegd: het is net zo moeilijk te geloven als iemand zou beweren dat hij een gruwelijke hekel heeft aan Italië, maar totaal niet aan Italianen.

Dit betekent niet dat de redactie van de NRC uit allemaal antisemieten zou bestaan. Maar wel een redactie die waarschijnlijk langs de lijn denkt: “Israël is rechts. Rechtse partijen in Nederland zijn pro-Israël. Wij zijn links en vinden rechts slecht. Dus wij gaan Israël kapot schrijven, waarbij alle middelen geoorloofd zijn, om aan te tonen hoe slecht rechts is in Nederland en Israël.”

Dat doet het consequent. Eerst hadden ze als Israël-correspondent Derk Walters, waarvan Likoed Nederland herhaaldelijk heeft aangetoond dat hij er op los loog. Uiteindelijk verloor hij zelfs zijn verblijfsvergunning in Israël vanwege valsheid in geschrifte. Echter, nadien was er nauwelijks verbetering zichtbaar bij de NRC. De anti-Israël houding komt dus niet van één persoon. En al is het bevorderen van antisemitisme waarschijnlijk niet een belangrijke drijfveer of doel, dat effect is er wel.

Hieronder een paar recente voorbeelden hoe de NRC Israël negatief aan het framen is.

Op 10 mei 2019 was er het NRC-artikel ‘Hoe meer Israëlische bommen, hoe geliefder Hamas’. Daarin werd beweerd: “Israël controleert de land- en zeegrenzen en het luchtruim van Gaza. De twee miljoen inwoners mogen alleen met toestemming van Israël de smalle strook land verlaten.”

Elk schoolkind weet dat Gaza ook aan Egypte grenst. En elke journalist over Israël moet weten dat volgens internationale overeenkomsten het datzelfde Egypte het personenverkeer uit Gaza grotendeels afhandelt. De bewering is dus onzinnig.

Ook stelt het: “Israël vormt voor de Palestijnen de hoofdoorzaak van hun ellende.” De werkelijke reden is het wanbestuur van Hamas. Ook is er de wraakactie van Fatah, dat al twee jaar de toevoer van medicijnen en elektriciteit naar Gaza verhindert. Dit zeggen de Palestijnen zelf ook, ruim tweederde geeft niet Israël de schuld, maar Hamas of Fatah. Ook deze bewering van de NRC klopt voor geen meter.

In een NRC-artikel van 29 mei 2019 ´Geterroriseerd door wapengeweld´ is te lezen dat Israël onderling geweld van haar Arabische burgers “goed uitkomt”. Dat is net zo onzinnig als beweren dat over Nederland blij zou zijn met onderling geweld tussen Marokkaanse Nederlanders.

Dat het NRC zelfs de meest onzinnige anti-Israël propaganda aandacht wil geven, bleek uit het artikel op 18 februari 2019: ‘Palestijnen terug in grotwoningen als daad van symbolisch verzet’. Het geeft serieus aandacht aan Palestijnen die als propagandastunt grotwoningen hebben geverfd om zogenaamd in te gaan wonen.

Trouwens, niet alleen tegen Israël, maar ook tegen de bestrijding van antisemitisme staat de NRC geregeld negatief. De NRC wijdde op 3 mei jl. een compleet artikel aan waarom een cartoon in de New York Times niet antisemitisch zou zijn. Terwijl die cartoon zo uit een nazi-krant had kunnen komen. Dit had de New York Times al toegegeven, hiervoor zeer diep door het stof was gegaan en ingrijpende maatregelen had genomen om herhaling te voorkomen.

In een artikel van 4 maart 2019 blijkt de NRC zelfs niet gelukkig te zijn dat er tegenwoordig een heldere internationale definitie van antisemitisme is. Dit ondanks dat die wordt onderschreven door alle Westerse landen, inclusief Nederland. NRC-redacteur Jannie Schipper noemt dit een foute stap in een “woordenstrijd”, zoals blijkt uit de inhoud en de titel: ‘Conflict Israël-Palestina is ook heel erg een woordenstrijd’.

Blijkbaar voelt deze redacteur wel aan dat sommige van haar schrijfsels niet vrijuit gaan volgens deze internationaal geaccepteerde definitie van antisemitisme. Bijvoorbeeld het criterium: “Het meten met twee maten, door een handelswijze te eisen die niet wordt verwacht of geëist van enige andere democratische natie.”

Zolang het NRC hier mee door gaat, zou het goed zijn als aan de NRC een stevige waarschuwing werd toegevoegd: “Deze slijpsteen kan uw geest ernstige schade berokkenen.”

Awi Cohen is bestuurslid bij Likoed Nederland

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Ragmilla

  Kritiek op Israël is geen antisemitisme. Kritiek op migratie is geen racisme.

  Raar dat u uw heil zoekt op een FvD propaganda blog. FvD steunt de mythe die tot de holocaust heeft geleid en is racistisch.

  1. DeBruijn

   En dan nog zeggen dat je Satty niet bent?!

   Zelfde woordgebruik, zelfde ideeën, wat eigenlijk niet het zelde?

   1. Ragmilla

    @DeBruin

    Raar toch dat wij vrij hetzelfde denken? Wij zijn in een panafrikanistisch gezin opgegroeid. Deze besprekingen vinden aan onze keukentafel plaats. Partijen uit Afrika hechten veel waarde aan de gedachten van mijn vader die voor bijna alles westerse democratie en vrijheid als voorbeeld neemt.

    Er is 1 belangrijk verschil tussen Satya’s standpunt omtrent FvD en mij. Het is aan u te ontdekken welk dat is, ook al had ik verwacht dat u dat wel al door had gehad. Ook omtrent Israël denken wij op een essentieel punt verschillend. U vindt kritiek op Israël dus wel antisemitisch en een partijleider die racisten retweet bij verschillende gelegenheden niet racistisch?

    1. DeBruijn

     @ Ragmilla

     Op internet weet je toch nooit wie de waarheid spreekt; er zitten hier mensen met 20 accounts. Ik kan me ook zo anders voordoen dan ik ben.

     Baudet is niet racistisch. Dat hij soms wat ongelukkige woorden kiest, dat maakt nog niet iemand een racist.

     Ik heb nooit gezegd dat kritiek op Israël antisemitisch is, maar bij de meeste mensen is het wel zo. Gebruiken antizionisme als excuus voor antisemitisme.

     1. Ragmilla

      @DeBruijn

      Ik ben Ragmilla, voor vrienden Rag. Ik reageer hier na de Mei vakantie die ik met Tessa, mijn dochter in Afrika bij Satya heb doorgebracht en wij het over dit blog kregen. Het klinkt misschien stom maar ze wil alleen onder een naam reageren die naar haar te herleiden is.

      Ik vind dat Israël ieder bestaansrecht heeft, de manier waarop het land tot stand is gekomen verdient geen schoonheidsprijs maar daar is Israël niet schuldig aan. Groot verschil tussen mij en m’n zus. Ik vind het FvD racistisch zeker na een interview dat ik gelezen heb met een jeugdvriend, immigratie kritisch, is dit bevestigd. In tegenstelling tot mijn zus denk ik niet dat Baudet fascist is, hij heeft fascistische trekjes maar dat maakt je nog niet totalitair en ik heb niets over geweld tegen anderen gehoord, fascistische trekjes vind ik bij meer partijen, bijvoorbeeld DENK.

      Ik hoop dat u stopt met mij beschuldigen. Dit is voor het eerst dat ik op een blog reageer, uit nieuwsgierigheid en ik denk niet dat het lang duurt en niet veel. Mijn gezin komt op één. Ik heb een schat van een man, blank en we hebben een dochter met een heel lief karakter, die twee krijgen in eerste instantie mijn aandacht.

    2. Bosche draak

     Lood om oud ijzer, jij spoort al net zo hard niet als stupide Salty.

  2. tonna

   @Ragmilla
   Goedendag Aytas,alweer gecamoufleerd middels nickname?

  3. Buzz68

   FvD is voor zeker niet rassistisch om dezelfde reden die je zelf ook aangeeft. Kritiek op het (ontbreken van) immigraiebeleid is niet rassistisch. Betreft alle kleurtjes van de regenboog.

  4. Joop Klepzeikert

   @trol Ragmilla: Gegronde kritiek zou inderdaad geen antisemitisme zijn. De grove leugens die links over Israël verspreiden zijn dat echter wel degelijk.
   En zulke grove laster en smaad over het FvD verspreiden is strafbaar.

 2. Rien Noppen

  Likoed NL is een vieze, extreem-rechtse organisatie. Misschien is het wel even nuttig een observatie van Batavirus.nl hier even af te drukken:

  “Op dinsdag 24 oktober staat minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking al bijna op het bordes met haar collega ministers van het kabinet Rutte III. De gebruikelijke screening van ministers heeft blijkbaar ook niets opgeleverd. Niet dat dit de hetze tegen Kaag enigszins doet kalmeren want op deze dag doet Likoed Nederland, de zusterorganisatie van de in Israël regerende Likud partij van Netanyahu, een laatste wanhopige oproep: ‘Geen terroristenvereerder in het nieuwe kabinet’. Likoed Nederland is een bekende speler op dit terrein die zich vooral manifesteert in de media met het demoniseren van de Palestijnse samenleving en vaak onterechte antisemitisme beschuldigingen. De hele organisatie lijkt overigens uit één man te bestaan, de oud VVD senator Tom Struyk Van Bemmelen.

  Van Bemmelen somt in zijn aanklacht tegen Kaag alle eerdere ‘argumenten’ op, inclusief het ‘Netanyahu is een racist’ citaat, echter de kern van zijn betoog is – zoals bij de column van Bas Paternotte op Geenstijl al te zien viel – Kaags relatie via haar echtgenoot tot terrorist Yasser Arafat. Nieuw hierbij is dat in een uitzending van Tegenlicht uit 2015 over Kaag is gebleken dat zij in de woonkamer een foto van het hele gezin met Arafat heeft staan. Vandaar de kwalificatie terroristenvereerder en van Bemmelen haalt zelfs de kinderen van Kaag erbij die ‘pro-terrorisme’ zouden worden opgevoed. Dat het nog hysterischer kan bewijst het extreem rechtse haatblog De Dagelijkse Standaard die de benoeming van Kaag als antisemitisch bestempelt op basis van het artikel van Likoed.
  Deze wel hele flagrante poging tot karaktermoord valt zelfs de MSM op en Tom-Jan Meeus van het NRC schrijft er een column over waarin hij de overdreven en ridicule beschuldigingen weerlegt. Zoals eerder hier vermeld werkte de echtgenoot van Kaag voor Arafat ten tijde van het ‘vredesproces’ vanaf 1993 in welk jaar Arafat – ontegenzeggelijk een voormalig terrorist – de nobelprijs voor de vrede voor kreeg. Binnen de extreem rechtse pro-Israël propaganda geldt echter het adagium dat ‘eens een terrorist altijd een terrorist’ en is de uitgangspositie dat alle Palestijnen in eerste instantie terroristen zijn, zelfs kinderen.

  Het ‘eens een terrorist altijd een terrorist’ argument is natuurlijk wel lachwekkend indien Likoed als organisatie dat oppert. De oprichter van Likud in 1973, de latere premier Menachem Begin, was namelijk zelf een terrorist. Voor het uitroepen van de staat Israël in 1948 was hij als leider van de terroristische Joodse organisatie de Irgun verantwoordelijk voor bomaanslagen en liquidaties waarvan de bomaanslag op het King David Hotel in 1946 waarbij 91 doden waaronder 17 Joodse slachtoffers de meest beruchte is. Misschien heeft Tom van Bemmelen wel een foto van Begin in zijn huiskamer hangen, hij werd immers net als Arafat na zijn terroristische carrière premier en internationaal staatsman.”

  1. DeBruijn

   @ Rien Noppen

   GroenLinks en SP waren gebaseerd op het Maoïsme, dus beide partijen mogen dan ook niets zeggen over andere misstanden in de wereld? Want Mao heeft 80 miljoen mensen vermoord…?

   Aldus jou redenatie.

 3. Joop Klepzeikert

  Het NSB Handelsblad is extreem socialistisch. Socialisten, zowel nationaal als internationaal, hebben een gruwelijke hekel aan alles en iedereen die zij ‘kapitalistisch’ vinden.
  Dat leidde in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw tot een gruwelijke oorlog waarin heel veel mensen de dood vonden.
  Socialisten schijnen het geweldig te vinden als hun vijanden, de kapitalisten, uitgemoord worden.
  Socialisten zijn op moslims na de gevaarlijkste mensachtigen die er op de wereld bestaan.

 4. pejoar

  Veel dom gezwets hier in enkel reacties.
  Israël bestaat sinds 1948 en daarvoor waren de Engelsen en de groot moefti de partijen die daar de lakens uitdeelden.Wat deze Noppen en Ragmilla beweren slaat als een tang op een varken.
  De vraag in dit stuk is of de NRC antisemitisch is.En daar mag je volmondig ja op zeggen.
  Dat blijkt uit de vele artikelen.
  De idioot Noppen die hier wat loopt te blèren zou zich voor hij hier wat zegt eerst eens moeten inlezen in de geschiedenis.Daarbij kan de standaard dit soort idioten,die dit blog extreem rechts noemen, beter weren.Als we onzin willen lezen gaan we wel naar Joop.nl

  1. DeBruijn

   Ragmilla zit ook op Joop.nl en Powned.nl maar noemt zich daar Satty, Aytas of Satya.

   1. Ragmilla

    @DeBruijn

    Nu even bewijs dat ik Satya ben graag. Mijn zus reageert daar inderdaad. Ik begin het idee te krijgen dat u een obsessie met haar heeft, ik hoop maar dat dit zich niet tot stalken ontwikkeld.

    @Pejoar

    U wilt ontkennen dat FvD leden de omvolkings mythe verspreiden? Daar wordt het Joodse volk verantwoordelijk voor gehouden. Hoe uw schip zeilt is wel duidelijk, u roept bij alle kritiek op Israël direct antisemitisme. Zeer slecht.

 5. Bolkestein

  “Hamas, Hamas, Joden aan het gas” of “Dood aan de Joden” helemaal niet anti-Semitisch hoor…

  Het steekt links gewoon dat Israel erin is geslaagd zich teweer te stellen tegen die Moslims die Israël willen vernietigen en de Joden de zee in te drijven.

  1. Bosche draak

   En hoe!
   Ze noemden het dan wel de zes-daagse oorlog.
   Maar geef het maar gerust een week want zondag gingen de voetjes massaal omhoog van de Israëliërs want die waren wel vermoeid van het vele moslim-kontschoppen.
   Iets wat die koran-koekwauzen (en hun laffe linkse hielenlikkers) tot op de dag van vandaag niet kunnen verdragen.

 6. Cesare

  Het NRC zit helemaal vol met met linkse journalisten. Echt een D66-krant met allerlei pro-moslim/anti-semitische artikelen voor grachtengordel lezers.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.