Mogelijk toch FvD-coalitie in Zuid-Holland

Geen categoriemei 18 2019, 11:00
Forum voor Democratie heeft aardig wat te verduren gehad, doordat zij in de meeste provincies buitenspel werd gezet. In Zuid-Holland is de mogelijkheid tot een coalitie er echter nog wél, sterker nog, die komt steeds dichterbij! Dat meldt de NOS.
Reden hiervoor is de ChristenUnie-SGP-fractie die aangeeft bereid te zijn om gesprekken te voeren met FvD, VVD en het CDA. Deze laatste drie komen samen tot 25 zetels, waar er 28 benodigd zijn voor een meerderheid.
De fractie van ChristenUnie-SGP heeft echter wel een voorwaarde: er zal opnieuw onderhandelt moeten worden. Het onderhandelaarsakkoord waar FvD, VVD en het CDA samen achter konden staan, mag niet de basis vormen voor eventuele toetreding van de ChristenUnie-SGP. Op zich begrijpelijk, anders schuiven ze gewoon even aan en mogen ze hopen dat zij ook wat in te brengen krijgen bovenop het bestaande akkoord.
Gelukkig zijn de partijen bereid om dit akkoord 'open te breken' en te kijken of er met de ChristenUnie-SGP wat te maken valt. Die zijn volgens mij meestal niet zo moeilijk omdat zij eigenlijk altijd vanuit de marge opereren. Zij kunnen daardoor, net als de SGP in de Tweede Kamer, nét dat zetje geven voor een meerderheid.
Als dit tot een degelijk akkoord komt zal Zuid-Holland de eerste provincie zijn waar FvD gaat meebesturen. Hartstikke mooi natuurlijk, maar ook totaal absurd gezien het feit dat zij in de meeste provincies in de top-3 (of vlak daaronder) qua zetels scoorden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten