Partijkartel spreidt Fries bedje voor erelid Sybrand Buma: mag in Leeuwarden aftaaien als burgemeester

Ziezo: alweer een klusje geklaard door Uitzendbureau het Partijkartel, voor Haagse politici die een paar jaar lang hebben rondgelopen in het old boys network! En het was niet eens bijzonder ingewikkeld deze keer: Sybrand Buma wordt burgemeester van Leeuwarden, nadat hij ‘klaar’ is met zijn werk bij de landelijke CDA.

Ze zullen er in Friesland vermoedelijk met gefronsde wenkbrauwen naar kijken. Sybrand Buma werd in de jaren ’60 in Workum geboren, maar heeft zijn hele volwassen leven niet meer in de provincie gewoond. Groningen, en later de Randstad waren de vestigingsplaats van CDA’er Buma en zijn gezin. Friesland? Pffff. Daar haalde hij z’n door cartoonisten dankbaar nagetekende neus niet voor op.

Maar nu ineens is Sybrand Buma kennelijk weer op en top Fries. Hij wordt namelijk burgemeester van Leeuwarden, na een kleine lobby van het Haagse partijkartel mag hij doorschuiven naar de vrijgekomen burgemeesterspost in de hoofdstad van Friesland. Jottem! Sybrand is er zelf ook heel blij mee:

“Na 17 jaar in de landelijke politiek vertrek ik naar Friesland om daar burgemeester te zijn van Leeuwarden. Het is een voorrecht om aan de slag te mogen voor een mooie toekomst van de stad en dorpen er omheen.”

In Leeuwarden zelf zullen de mensen er met gemengde gevoelens naar kijken. Krijgen ze hier een burgemeester die zich met hart en ziel gaat inzetten voor hun zaak, of een uitgerangeerde Haagse politicus die hier kalmpjes aan van de nadagen van zijn carrière komt genieten? Iemand die al sinds zijn jeugd niet meer in Friesland geweest is, als de belangrijkste Friese bestuurder?

Maar ja, zo gaan die dingen… het partijkartel geeft, en het partijkartel neemt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Abraham50

  Mooi nieuws. Van geslacht op geslacht….

 2. edoc431

  Mooi zo kunnen we de volgende cda bons de grond in trappen hahahahahaah

 3. plakband

  Let op mijn woorden: Buma wordt Blokkeerfries.
  Dat is beste houding voor een ‘ik stond erbij en keek er naar’ politicus.

 4. Meriadoc Brandebok

  Een man die zich jarenlang onvermoeibaar heeft ingezet voor Nederland.

  1. Top

   Daar, had je een voorbeeld aan kunnen nemen Guusje!

  2. Rosasolis

   @Meriadoc en Hermann. Zo denken wij ook over S. Buma. Als er nog steeds echte
   HEREN in de politiek bestaan, dan is Buma een van de beste voorbeelden!

 5. Dragonmaster969

  opgeruimd staat netjes. wat een draaikont zeg!

 6. Fortiori

  Mijn complimenten meneer Buma. En gefeliciteerd met uw benoeming. Mooi dat u nog even liet weten kabinet Rutte 1 als meest moeilijke ervaring te hebben verwerkt. Het regeren met gedoogsteun van de PVV. Duidelijk dat de PVV niet kan/wil regeren.

  1. Kiliaan Noppen

   Inderdaad, een keurige man die indertijd de wijsheid had de stekker uit de zieke gedoogconstructie met de PVV te trekken. Nederland kan hem daar dankbaar voor zijn.

   1. Matig rechts

    Medicijnen weer vergeten Noppen?

    #Negeer Noppen, deze linkse trol en lijdt aan narcistische persoonlijkheidsstoornis en psychose!
    {plus alle andere accounts waar deze treurwilg heeft.}

    1. Joop Klepzeikert

     @Matig rechts: Noppie vergeet geen medicijnen, hij weigert ze continu.

   2. Ries

    Hoe is het met je broertje? Nog steeds zo’n etterbak?

   3. sander007

    Even naar de huisarts gaan morgen !

  2. DeBruijn

   @ Fortori

   Jammer dat hij niet echt veel aanbod kwam in de media, want hij deed het prima.

   Alle aandacht ging naar de schreeuwers en Jesse, dat was jammer. Want hij is echt gegroeid in zijn rol.

   1. Meriadoc Brandebok

    Dat is juist. Men noemde hem weleens star en ouderwets, maar het was in wezen een man die vasthield aan zijn principes.

  3. toetssteen

   Fortiori
   Man de operatie Kunduz was een doorslaand succes door de lui die hun verantwoording namen….. Kuch, hoe zat het ook weer met die stekker???

 7. J.C.

  Typische Buma van het CDA, als het even moeilijk wordt loopt hij weg…………

 8. Behold My Negativity

  Even tellen hoeveel testikels Buma heeft wanneer het weer December wordt en de Sint langskomt in Friesland.

 9. DeBruijn

  Partijkartel? De gemeenteraad kiest de burgemeester voor het geval dat je het niet weet.

 10. Joop Klepzeikert

  Als burgemeester van Leeuwarden kan hij gelukkig minder schade aanrichten dan hij in de landelijke politiek reeds gedaan heeft.
  Die grote bek van hem pikken ze daar echt niet.
  Zodra hij daar mensen gaat demoniseren, vals beschuldigen en voor alles wat lelijk is uit gaat schelden, zoals hij jaren in de landelijke politiek gedaan heeft, zal hij een heel groot probleem krijgen.
  De Friezen zijn geen watjes. Die pikken het niet als ze uitgekafferd worden. Zeker niet door een etterbak die zelf de grootste muil heeft over ‘fatsoen’ bij anderen.

  1. Hermann

   Op een “grote bek” heb ik hem nog nooit kunnen betrappen. Hij is de rust zelve. Altijd kalm in het overleg. Een grote muil zal hij nooit gebruiken, dat zijn uw woorden. Hij is juist een taalkunstenaar en zal gepast antwoorden.

 11. Rosasolis

  Wat heeft Leeuwarden het goed gedaan dit jaar. Niet langer zomaar de hoofdstad van provincie Friesland, maar een juweel van een stad. Leeuwarden was de culturele stad van Europa dit jaar, met veel activiteiten. Dat zij vroegen S. Buma als nieuwe burgemeester, is ook geen verrassing. Je kunt geen fijnere politicus vinden voor deze functie in dit heel bijzondere stad in onze Noorden. Met Buma krijgt Leeuwarden een
  zeer ervaren en geliefde politicus. Hard nodig gedurende deze tijden van onstabiliteit.
  Wij in de CDA zullen hem missen, maar velen van zijn plannen zullen voortgezet worden.
  Hij heeft voor 17 jaar de CDA trouw gediend. Sybrand, wij wensen je veel succes.

 12. Bes Tolen

  Houwdegen Hoekstra zal geen verbetering zijn voor het land. Zijn geopolitieke ideeën zijn die van het koude oorlogfront van lang geleden. Wel anders dan Van Baalen (VVD overigens) maar naar het voorkomt wel zo bikkelhard. Gaat onnodig geld kosten en meer ellende.

 13. Bes Tolen

  Rosasolis. Wat is dat eigenlijk, de CDA?
  Friezen mogen wel eens wat meer aan zichzelf denken. De terreur van de massa immigratie heerst in de westerse wereld en een deel van de Friezen doet er wel erg radicaal aan mee. Wat grote woede oproept van anderen.
  Leeuwarden kan het zich niet permitteren daar onder gebukt te gaan. De stad is zo arm als de kerkratten. De grifverkeerde kerkgangers onwijs.

  1. Rosasolis

   Bes Tolen. Onzin! Leeuwarden is niet zo arm als u denkt. Ik heb een aantal jaren in Heerenveen gewoond, en heb ik vaak gewerkt in Leeuwarden. De concertzaal en de kerken waren, en zijn, altijd vol met concert bezoekers. Het Fries Museum doet het goed.
   Afgelopen jaar was er veel activiteiten in Leeuwarden in verband met Leeuwarden Culturele Stad van Europa, 2019.

 14. sander007

  Had je liever burgemeester van Texel gezien maar oké opgeruimd staat netjes !!
  Stem 23 mei op FVD mensen !

 15. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Rosasolis!!! Bes Tolen heeft daar wel een punt. Leeuwarden heeft meer modale en arme woonwijken dan rijke woonwijken, maar in Leeuwarden wonen geen Friezen. Inwoners van Leeuwarden hebben een hekel aan de ‘taal’ Fries en al helemaal het Friese ‘volkslied’. En welke Friezen er radicaal aan mee doen, moet hij dat maar eens uitleggen, vermoedelijk buiten Leeuwarden. En Leeuwarden was vorig jaar de culturele hoofdstad, maar daar gaat de gemeente Leeuwarden een zware tol voor betalen. Het gratis krantje Liwwadders van april en maart legde genadeloos de harde feiten bloot. De kans is groot dat de gemeente Leeuwarden onder curatele komt te staan, dit terzijde. Ik volg de politiek niet zo intensief maar als ik hem zag was hij altijd de rust zelve, een typische Friese eigenschap, Theo Hiddema -overigens ook een Fries- heeft dat ook. Maar er is voor Sybrand Buma een hoop werk aan de winkel in Leeuwarden. Ik hoop dat hij het roer radicaal omgooit en het belachelijke en veel te dure WTC project van tafel veegt, als hij dat laatste doet kan hij bij mij al niet meer stuk. Sybrand Buma!!! veel succes gewenst.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.