ProDemos FAALT HARD met stemwijzer: 'antwoorden GroenLinks en PvdA per ongeluk hetzelfde'

Geen categoriemei 01 2019, 21:15
Tja, onderzoek doen met vragenlijsten. Het is gemeengoed in de sociale wetenschappen, maar tegelijkertijd zitten er haken en ogen aan. Bij ProDemos hebben ze er ook moeite mee en nu blijkt dat hun 'kieswijzer' niet goed in elkaar steekt, zo lezen we op NOS Teletekst.
Maar wat is er dan precies gaande? We weten het niet precies, maar wat we wel weten is dat de stichting nu aan de slag gaat met nieuwe antwoorden. De antwoorden van de PvdA en GroenLinks waren namelijk 'gelijk' in het testje en dat kan eigenlijk niet. Hebben GroenLinks en PvdA toevallig samengewerkt om alle linkse kiezers binnen te hengelen? Of lag de fout bij ProDemos?
Aangezien de Tweede Kamer met reces is, is het lastig om direct te bellen met één de partijen. Maar we zullen op een later moment gaan uitpluizen hoe het zit. Al enige tijd geleden schreef docent Yfke Ongena (RUG) samen met mij een stukje over onderzoek doen met vragenlijsten. Destijds in de context van een 'peiling' over Zwarte Piet. En foutjes worden snel gemaakt. Dat blijkt ook nu wel weer.
Het is namelijk behoorlijk complex werk, en het is slechts weinigen gegund om op basis van grootschalig onderzoek met vragenlijsten de verkiezingsuitslag juist te voorspellen. Maurice de Hond deed het, maar hij ontving er (onterecht) weinig lof voor. Dat terwijl het een énorme prestatie is.
Voorafgaand aan de Provinciale Statenverkiezingen schreven we al een stukje over de kieswijzer van Overijssel, die ook al niet echt lekker in elkaar zat. En ook Thierry Baudet (FVD) ging er overheen en kraakte het ding af.
En nu zitten ze bij ProDemos flink te klunzen met hun stemwijzer, wat in feite niets anders is dan een mini-onderzoek met een vragenlijst waarbij je de uitkomst aan het einde te zien krijgt. Door de fouten staat de ProDemos kieswijzer nog niet online. Veel Nederlanders laten hun stem uiteindelijk afhangen van wat er uit het testje komt rollen.
Ondanks de fouten blijven de testjes wel reuze interessant en bieden ze een globale richting voor het stemgedrag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten