Proest! DENK verliest nu de Marokkaanse stem vanwege Rif-relletje na Rode Hoed debat

Geen categoriemei 22 2019, 19:59
De politieke barometer staat op 'zware depressie' voor de Turks-Nederlandse partij DENK. De partij van Kuzu lijkt nu namelijk ook de Marokkaanse stem te verliezen tijdens de Europese Parlementsverkiezingen na afloop van een debat in de Rode Hoed, zo lezen we via de Telegraaf. In de peilingen staat de formatie van Kuzu op 0 zetels voor de verkiezingen van morgen.
In het Noord-Afrikaanse land zijn na protesten tegen de Marokkaanse autoriteiten tientallen protestleiders gevangen genomen met straffen tot wel twintig jaar geëist. Hun misdaad? Het organiseren van protesten tegen de regering van Marokko en wat daar bij komt kijken. Het scenario doet enigszins denken aan dat wat de Catalanen overkomt: organiseer protesten en krijg vervolgens de overdreven aanklacht van 'rebellie' tegen je geuit. De EU zweeg terwijl de status quo aan de macht is natuurlijk handig in het geval van de Catalanen.
Kandidaat Europarlementariër Nadia el Ouahdani (DENK) kreeg een vraag over de zaak en hoe ze reageerde leidde uiteindelijk tot bijzonder boze reacties. Ze stelde dat ze het "niet helemaal eens" was moet hoe het in Marokko is gegaan. Niet helemaal eens? Oké, een bijzondere formulering. Ze had beter kunnen zeggen: "ik ben hier om in debat te gaan over Europese kwesties, niet de Marokkaanse". Maar dat deed ze niet en dus verloor ze Marokkaanse stemmen.
Ach, zo kennen we DENK natuurlijk wel. Zo liep Kuzu onlangs rondjes met een andere vlag dan zijn eigen land. Hij heeft blijkbaar drie (!) nationaliteiten en shopt erop los. Handig? Nee, allerminst. Op sociale media gingen Marokkaanse Nederlanders los de EU-optant. Volgens de Telegraaf werd er woest gereageerd en hebben sommige Marokkaanse Nederlanders zelfs hun lidmaatschap opgezegd.
Ook het platform 'Rif Alert' mengde zich in de discussie en zegt geschrokken te zijn van haar uitspraken. Ze noemden dit "een zware klap in het gezicht". Tja. Moraal van het verhaal? Als je geen kandidaat bent in Marokko, praat dan niet over Marokko tijdens een politiek debat over Europa. Het is handig om te spreken over de EU. Daar gaan de verkiezingen over.
Een beginnersfout dus bij de partij van Kuzu. Ook is onduidelijk wat de partij nu precies doet. Zo sprak DENK zich eerder uit vóór de protestleiders in het Rifgebergte. Hun daadwerkelijke positie is onduidelijk en dat maakt het een 'bijzonder gesprek'. Tevens wachten we al langere tijd op een nieuwe 'ik stem DENK DENK DENK' album.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten