PVV-Kamerleden, stem na PVV-vernietiging in Europees Parlement morgen Geert Wilders weg als partijleider

Als de PVV hoopt te overleven bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen moet het radicaal kiezen voor vernieuwing. Anders kan de 20-koppige fractie straks collectief op zoek naar nieuw werk. Denk niet dat het niet kan gebeuren, de PVV op 0 zetels.

Het is nogal een understatement als we zeggen dat de PVV betere verkiezingsjaren heeft gekend dan 2019. Slechts twee jaar na de klinkende verkiezingsoverwinning waarbij de partij voor het eerst de tweede partij van Nederland werd in de Tweede Kamer, maar de klad is er flink in gekomen.

Heel gek is dat niet. Politiek is een cyclische aangeledenheid, en no king can rule forever. Het strand van Scheveningen ligt op fietsafstand van de Tweede Kamer, en evenals de zee kent ook het parlement de getijden van eb en vloed.

Maar er is wel een verschil tussen eb, en water dat gewoon helemaal de kustlijn niet meer bereikt. In de afgelopen halve eeuw verdwenen er zo een heleboel verschillende partijen uit de Tweede Kamer: de Boerenpartij, de Communistische Partij, verschillende ouderenpartijen, de Centrumdemocraten van Hans Janmaat en uiteraard de LPF. Wat deze bonte stoet aan politieke clubs gemeen had, is dat zij niet konden moderniseren en niet met de tijd meegroeien. Met als gevolg dat ze irrelevant werden. Eerst voor de macht, en later ook voor de kiezer.

Hetzelfde staat de PVV nu te gebeuren. Terwijl FVD nog meeonderhandelt over coalities in twee provincies, is de PVV zelfs in het heartland Noord-Brabant en Limburg fors afgestraft. Vandaag, met de Eerste Kamerverkiezingen, wilde de Utrechtse afdeling zelfs niet eens meer iets te maken hebben met de partij. De muiterij in het midden van het land volgde al op het totale echec in Brussel: vanaf juni zullen er geen PVV’ers meer zetelen in Brussel en Straatsburg. Het einde van de PVV komt hiermee gevaarlijk dichtbij.

Want het is te gemakkelijk om dit alles weg te wuiven met de opmerking ‘lage opkomst’. De PVV verkeerd in een doodsnood, en overleven zal alleen lukken als de partij zichzelf kan heruitvinden. Maar er is daarbij één belangrijk obstakel: Geert Wilders. Waar andere partijen een gedaantewisseling kunnen ondergaan door een nieuwe leider aan te stellen, daar heeft Geert Wilders nog steeds alle touwtjes stevig in z’n eigen handen. Hij weigert te vertrekken, en lijkt zich op te maken voor de rol van de veilingmeester die de laatste kavels van zijn partij mag weggeven aan de VVD en aan Forum voor Democratie.

Dat is natuurlijk reuze zonde voor de hardwerkende PVV’ers als Martin Bosma, Lilian Helder en Fleur Agema. Het zou een groot gemis zijn voor de Tweede Kamer als deze ervaren parlementariërs binnenkort op zoek moeten naar een nieuwe baan, omdat één man aan de top hoogstpersoonlijk alle vernieuwing tegenhoudt en zelfs na twintig jaar plucheplakken in ons parlement weigert om het stokje eens door te geven aan een nieuwe generatie.

Toch hebben Bosma, Helder, Agema en al die andere PVV’ers één belangrijk wapen in handen: ze kunnen als leden van de PVV-fractie morgen bij de wekelijkse fractievergadering een stemming aanvragen over het fractievoorzitterschap (en daarmee ook het partijleiderschap) van Geert Wilders. Als Wilders die stemming verliest, moet hij noodgedwongen aftreden. Een drastisch middel is het zeker. Maar als PVV’ers willen dat er straks nog een PVV over is na de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen moeten ze snel starten met de herstelwerkzaamheden. Een nieuwe leider, en daarna de koers verleggen. De desastreuze Europese Parlementsverkiezingen zouden voor andere leiders wellicht redenen zijn om meteen zelf op te stappen (de SP gaat eerst crisisberaad houden), maar Geert Wilders heeft duidelijk een zetje nodig uit zijn eigen fractie.

Geen gemakkelijke opgave. Maar jullie kunnen het, jongens. En het is noodzakelijk, want als het niet de gladiolen worden, dan wordt het de dood. En gaat in 2021 na zeventien jaar donderjagen de PVV roemloos ten onder.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

61 reacties

 1. ikweetwatikwil

  Laat je niet van de wijs brengen PVVers. Dat artikel is zoals Tim het graag zou willen zien. Maar we weten dat hij een Wilders hater is. Het is niet meer normaal te noemen

 2. toetssteen

  Haalt schouders op, het ging niet om de Tweede Kamer verkiezingen.

 3. Ruiter

  Waarom zou je als PVVer eigenlijk gaan stemmen VOOR de Europese verkiezingen, als je TEGEN de Europese Unie bent?

  Dat is hier toch de kernvraag.

  Laat DDS daar eerst eens een antwoord op proberen te vinden. Daarna komen pas de oplossingen.

  1. Meriadoc Brandebok

   Omdat PVV-ers zich voor die verkiezingen hebben gekandideerd.

   Het is geen kernvraag en verder is de partij bij de Eerste Kamerverkiezingen gehalveerd.

  2. Marija

   @Ruiter, ja, dat is inderdaad wel een goede vraag.

  3. Siemien

   Dat is nodig om de EU van binnenuit te bewerken

 4. Mar

  PVV heeft maar 1 lid, Geert Wilders.

 5. ikweetwatikwil

  Verstandig van Wilders

 6. F.C. Labrouste

  We krijgen de komende maanden dolkomische LPF-taferelen op twee simultane podia. PVV en FvD zullen beiden imploderen maar de spannende vraag is welke club het eerst in elkaar zijgt.

  Laten we maar hopen dat de fatsoenlijke en professionele politiek zich er niet teveel van aantrekt.

  1. Peter Oudshoorn

   Fatsoenlijk en professionele politiek bestaat niet Labrouste. Oh, je bedoelt het partijkartel dat elkaar door dik en dun steunt en een cordon sanitaire prima vindt om hun maffiabelangen te beschermen?

   Zeg dat dan.

   1. F.C. Labrouste

    Het ‘partijkartel’ betreft een frame van Baudet waarmee hij feitelijk de parlementaire meerderheid aanduidt die de verantwoordelijkheid nemen om een regeringscoalitie vormen. Daar valt hij buiten en dat zal zo blijven.
    De term is net zo onzinnig als de term ‘cordon sanitaire’ waarmee PVV-ers altijd schermden.

    Als je geen serieuze politiek weet te formuleren en te weinig democratische steun om deelname aan het bestuur af te dwingen blijf je mopperend aan de zijkant staan. Dat is voor Baudet en Wilders echt de plek waar ze thuishoren.

    1. Peter Oudshoorn

     Het partijkartel is een glasheldere aanduiding Noppen, waarmee iedereen zonder verdere uitleg exact weet en begrijpt wat er mee wordt bedoeld.

     Vervelend dat je weer terug bent en met jouw impertinente meningen en zelfvoldane quatsch opnieuw de reaguurderspanelen vervuilt. Ik steun vanaf nu iedere oproep om jouw monddood te maken en te wippen van DDS. De vrijheid van meningsuiting is niet voor jouw doordrammerige soort bedoeld.

     1. Peter Oudshoorn

      Jouw = jou

     2. cmsuijkerbuijk

      Jouw is correct hoor! (Bezittelijk voornaamwoord) (Jouw fiets; jouw bezit etc.)
      Ik zie deze fout (jou i.p.v. jouw) helaas steeds vaker gemaakt worden. Jammer.

     3. Meriadoc Brandebok

      In werkelijkheid slaat het begrip nergens op en is nimmer gespecificeerd welke partijen erbij horen. Volgens Baudet behoren tot het kartel inmiddels ook niet-traditionele volkspartijen als GroenLinks.

      Het partijkartel is nooit bewezen.

      Dat er een elite is, klopt uiteraard. Men kan Wilders, de plucheplakker, ook wel tot die elite beschouwen.

     4. Jackpot

      Dat is echt onzin, iedereen mag zijn of haar mening uiten!

 7. santiago

  Engelbart. Wat ben jij een enorm zielig, vervelend kereltje.

  1. F.C. Labrouste

   Ik geloof dat de woede zich hier op de boodschapper van het slechte nieuws richt.

   1. Sealgaire

    Blaaskaakje, inderdaad, Blablabla. En verzin gewoon je eigen waarheid. Tiktaktiktok, en vooral tiktaktiktaktiktak.

  2. Willem Bever

   @ Santiago +1

 8. ikweetwatikwil

  Welke fatsoenlijke en professionele partijen bedoel je Noppen en enzovoort?

 9. C.A.Barstow

  Voor de PVV is inderdaad de beste oplossing dat Geert zich terug trekt.
  Wel jammer als het zo moet gaan, maar FvD! en de PVV kunnen samen alsnog een keiharde vuist maken om die land en volksverraders bende die er nu zit uit het pluche te meppen.

  1. Saskia Haan

   Toen Agnes Kant van de SP vertrok om plaats te maken voor andere leider na gigantische nederlaag heeft dat eigenlijk alleen maar geleid tot een verdere afbrokkeling van SP.. dus de geschiedenis vertelt het tegenovergestelde verhaal..dus Geert Wilders blijf maar lekker zitten.. en nooit een ledenpartij maken van de PVV aub !

 10. Korporaal Monty

  Misschien moeten we even wachten wat voor verklaring Wilders heeft voor het verlies.

  En wie of wat hij hiervoor verantwoordelijk houd.
  Wilders als doorgewinterde pluche plakker zal hier zeker wel een oplossing of verklaring voor hebben.

 11. Sprookjesfiguur

  Het enige wat Tim probeert te bereiken is het FVD groter maken door Wilders te demoniseren. Als de PVV omvalt gaan de stemmen naar FVD.
  Het spelletje wat de VVD en links bij Baudet proberen. Eigenlijk is Tim dus een stoker en geen haar beter. Maar Tim verwijt anderen graag voor hetgeen wat hijzelf niet laten kan. De pot verwijt de ketel is het niet.

  1. Brazil

   VVD maakt een ruk naar rechts en hoppa het FvD is geschiedenis.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 12. Brazil

  Mooi zo , opzouten.
  Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  1. DeBruijn

   @ Brazil

   Bij een ander artikel zei u te hopen op de eerste islamitische minister-president in Nederland voor de PVDA. U kon er niet op wachten.

   U kunt zeker ook niet wachten tot de Sharia ingevoerd gaat worden? Of dat het homohuwelijk weer verboden wordt? Of misschien erger.

   Nu al zijn vrouwen bij veel van hen tweederangs, man is en blijft de baas. Als er iemand van het energiebedrijf bij 8 van de 10 moslims aanbelt en manlief is niet thuis, dan doet de vrouw niet eens de deur open.

   Ook kunt u zeker niet wachten tot de belasting door moslims voor niet moslims ingevoerd zal worden, de Djizja.

   Of dat er gescheiden openbaar vervoer komt voor mannen en vrouwen.

   Onverdoofd slachten wordt dan de norm.

   Ja, u kunt niet wachten.

   Ik snap het, u bent zelf moslim! En u bent zeker geen 87, als u de oorlog mee hebt gemaakt, dan had u echt wel anders gepraat. En zeker geen smiley’s uitgedeeld als een meisje van 13.

 13. J.Rademaker

  De pvv stemmers zijn consequent geen europa dus niet stemmen voor het tandeloze eu parlement.

 14. Regina

  SP en PVV hebben eigenlijk net de zelfde probleem te maken en dat is vernieuwing. Er is wel een verschil want de SP kan van fractievoorzitter wisselen en hun Koers aanpassen wat wel nodig is willen ze overleven. De SP kan dit maar voor de PVV is het on mogelijk. Wilders IS de PVV

  1. Robert75

   Onzin. De PVV heeft geen last van vernieuwing. De PVV heeft met name last van de populariteit van het Forum. Ze kunnen allemaal roepen wat ze willen maar de PVV is 2 jaar geleden 2e partij van Nederland geworden. Met het verhaal wat die nog steeds heeft. En zal ik je nu eens vertellen dat als het Forum niet in de kamer had gezeten dat Wilders op zijn minst nog steeds de 2e partij was. En misschien zelfs wel de grootste.

   De PVV heeft last van het Forum en mocht het Forum fouten maken dan kan dat zomaar eens omdraaien. Dan groeit de PVV ten koste van het Forum.

  2. Siemien

   We hebben te maken met eurofiele randdebielen die niet begrijpen wat de EU werkelijk is

   1. Robert75

    Ik denk dat dit hele volk zo ongeveer randdebiel is. Wilders moet gewoon lekker doorgaan waar die mee bezig is, Helemaal niets vernieuwen gewoon zo doorgaan. Het enige wat Wilders nog kan doen is ons waarschuwen voor de gevaren van islam. En mocht het verkeerd gaan het zij zo, Dan bestaat de PVV niet meer. Maar ach wat maakt het nog uit dit land is toch al zo goed als verloren. Dan wandelen ze toch lekker achter die Baudet aan alsof dat iets uit gaat halen. Vroeg of laat zullen ze spit krijgen en zullen we in dit land terug verlangen naar een politicus als Geert Wilders.

    Dit land verdiend Wilders helemaal niet.. Dit land verdiend maar een ding en dat is islamitische overheersing onder keiharde sharia. Dat is eigenlijk het enige wat dit schapenvolk nog verdiend. Het is denk ik ook de enige manier om dit volk eindelijk eens een keer wakker te schudden.

    1. Siemien

     Dat hoeft R(eg)ientje ons natuurlijk helemaal niet duidelijk te maken dit weet iedereen al.

     1. Sealgaire

      Hij is Dopper/Noppen/Ernst/Labrouste en is uit hetzelfde soort hout gesneden als Volkert van der Graaf. Opruien opstoken beledigen en als het hem niet bevalt feiten verdraaien naar eigen gewin en als deze dan onderuit worden gehaald geen reactie meer geven. Het feit dat hij nog geen permanente ban heeft, omdat hij bij vrijwel elke post die hij hier plaatst complete onzin uitslaat en de boel opstookt, mag gezien worden als een wereldwonder. Blaaskaakje, inderdaad, Blablabla. En verzint gewoon zijn eigen waarheid. Tiktaktiktok, en vooral tiktaktiktaktiktak.

 15. Bes Tolen

  Er is voor de PVV zeker een probleem wat het voortbestaan aan gaat. Alleen hoe omvangrijk? De PVV heeft wel nagelaten een grote actieve achterban te vormen en dat had naar mijn idee wel moeten gebeuren. Dat daarbij wellicht onoverkomelijke problemen zouden rijzen, zat er dan wel in. Dat zit er nog altijd in. Het gaat vooral om problemen bedreiging van persoonlijke veiligheid en van een aanvaardbaar bestaan; ook wat werk betreft. Ongetwijfeld zijn er organisaties die zichtbare mensen binnen de PVV zwaar zouden willen beschadigen. Dat probeert men nu al en in bepaalde gevallen lukt het ook. Enige bescherming via gemeenten en politie kan men wel op rekenen maar dat is niet voldoende. Daar moet de PVV dus zelf voor meer zorgen.
  Het lijkt me uiterst zinvol dat de PVV zich veel sterker organiseert. Dat is de weg, die uitkomst biedt. Maar de sfeer van dit moment met de zware verkiezingsnederlaag is er nu even minder geschikt voor.

 16. DidiMadloba

  Ze kunnen helemaal niet stemmen, want de PVV is niet democratisch georganiseerd. Na de LPF-toestanden besloot Wilders zich geen partijdemocratie op de hals te halen: van democratie krijg je alleen maar gedonder.
  Als hij onverhoopt ooit aan de macht zou komen zou hij regeren als een dictator. hij weet toch wat goed is voor het land? Waar heb je dan nog een democratie voor nodig?

  Terwijl de ene populistische partij de andere opvolgt, is de PVV een wonder van stabiliteit – onder de ijzeren vuist van Wilders. De barsten in het FvD worden steeds ernstiger, en de ijdelheid van Baudet is ook bepaald een risico. De partij vertoont (minstens) twee stromingen: praktisch ingestelde lieden als Henk Otten willen een beter bestuur, maar er zullen ook mensen worden aangesproken door de filosofische ideeën van Paul Cliteur, zoals zijn spreekbuis Baudet die presenteert. Uit de EU, de gulden terug. Wat natuurlijk betekent dat de haven in Rotterdam dicht gaat, en het multinationals vertrekken van de Zuidas. Bittere armoede en voedseltekorten staan ons te wachten. Maar idealen zijn ook wat waard.
  En dan zal Wilders zijn grijsgedraaide grammofoonplaat weer opzetten: het komt door de islamisering.

  Wilders is taai. Als hij vertrekt is dat omdat hij genoeg krijgt van zichzelf. Hij moet een afgelegen onbewoond tropisch eilandje zoeken om daar veilig van zijn pensioen te gaan genieten. Misschien kan Floortje Dessing hem nog een tip geven.

  1. santiago

   Over welke democratie heb je het man. Nederland is allang geen democratie meer. Leef je onder een steen .

   1. Korporaal Monty

    “Nederland is allang geen democratie meer”

    En onder Wilders met zijn 1 mans partij zou dit hersteld worden zeker?

    1. santiago

     Dat zou heel goed kunnen Monty, maar daar begrijp jij met je geestelijk beperkte vermogens toch helemaal niets van. Blijf jij maar met je vlaggetje zwaaien.
     Jij hebt niet eens in de gaten dat we al decennia in een dictatuur leven.

    2. santiago

     Trouwens, ik weet niet of je zo ver al bent, maar Nederland is gebonden aan een grondwet en heeft een parlementair stelsel waar ook Geert Wilders zich aan moet houden. Als hij het niet goed zou doen kunnen we hem weg stemmen en een ander kiezen. Dat is met de Bea elite niet mogelijk . Die arrogante kliek blijft gewoon zitten. Probeer toch eens na te denken Monty of houd anders gewoon je mond.

     1. Korporaal Monty

      “Als hij het niet goed zou doen kunnen we hem weg stemmen en een ander kiezen.”

      Laat dit nu net de afgelopen verkiezingen zijn gebeurd.
      Wilders heeft het niet goed gedaan, de afgelopen 3 verkiezingen, dat moge toch wel duidelijk zijn.

      En een andere leider bij de PVV kiezen is niet mogelijk, dat weet jij ook wel.

      Laat Wilders zich eerst maar eens bewijzen als goed partijleider alvorens hij minister president mag worden.

 17. poldi

  Wat een onzin verhaal van de PVV-hater Tim Engelbert.

 18. Heras

  Geert mag niet vertrekken; hij is het boegbeeld van de pvv.
  Het enige dat deze partij moet doen, is vaker andere partijleden naar voren schuiven die andere onderwerpen belichten.
  Dat werkt verfrissend voor de toeschouwer.
  Pvv is meer dan alleen tegen islam en voor nexit.

  Dit geldt voor elke partij; saamhorigheid tonen naar de bevolking toe, zodat een partij laat zien, zich te kunnen verzetten tegen moeilijkheden.

  1. santiago

   Geert is de enige politicus met lef. Over 2 jaar is de PVV groter dan ooit.

   1. Korporaal Monty

    “Over 2 jaar is de PVV groter dan ooit.”

    Maar zit Wilders nog wel te wachten op zo’n onbetrouwbare achterban die je een mes in de rug steekt en voor een paar loze beloften je bij het oud vuil zet?

    Wil je deze mensen als achterban?

  2. Korporaal Monty

   “andere partijleden naar voren schuiven”

   Lees bovenstaande nog eens.
   Bij iedere andere normale partij is dit mogelijk.
   Bij Wilders niet.
   Moet toch bekent zijn.

   1. santiago

    Jij bent echt belachelijk dom Monty. Je begrijpt er echt helemaal niets van. Ik weet niet hoe oud je bent en wat je in het leven hebt gedaan, maar wat je allemaal voor onzin uitkraamt is gewoon belachelijk en zielig.

    1. Korporaal Monty

     “onzin uitkraamt”

     ‘andere partijleden naar voren schuiven’

     Dat is onzin uitkramen. Hoeveel partijleden heeft de PVV.
     Noem mij dom.

     1. santiago

      Erg dom, want je begrijpt het niet eens. Reageer anders eens op mijn bewering.

     2. Korporaal Monty

      @santiago
      “Erg dom”

      Klopt,
      Erg dom als je als politieke partij na 15 jaar nog niet verder bent gekomen dan 1 lid.

      Dan doe je toch wel iets verkeerd.

      En haal Bea er nu niet bij als bliksemafleider.
      Wilders is zelf verantwoordelijk voor zijn falen.

     3. santiago

      Heeeel erg dom.

     4. tomygun

      K.M , als je met je oortjes klappert
      ga je dan ook vliegen?

 19. ikweetwatikwil

  Is het geen mooie foto van die PVVers, die alles wagen omdat ze PVVer zijn. Wekt wel wat jaloezie natuurlijk. Zij staan voor onze zaak. Prachtig.

 20. tomygun

  Tim ouwe SP`r het gezegde luid
  de overwinning of de gladiolen enig idee waarom?
  bij een overwinning heb je feest
  bij een nederlaag komen die gladiolen op je graf .
  zo gladiolen voor de SP

 21. Duckday

  Nederland zal het wel ondervinden dank zei de PVDA
  Vreemd dat men blijft stemmen op zulke partijen als PVDA Groenlinks VVD D66
  zij hebben mee geholpen dat NL onherkenbaar is zij verkopen NL voor eigen gewin

 22. logisch denken

  De pvv is vanaf dag 1 uitgesloten geweest van alle besprekingen , commissies en adviezen. Nu er een ander leuk geluid klinkt stapt men massaal over en laat de gangmaker van het debat ongenadig hard vallen. Dat andere geluid mag voor de vorm nu even meepraten maar krijgt straks hetzelfde cordon sanitair om zich heen als de pvv. Wat zijn we kortzichtig met zijn allen.

 23. Godefroy France

  PVV ,,,,,,,,,,, NOG STEEDS DE TWEEDE PARTIJ VAN NEDERLAND,,,, GEERT HELD!!!

 24. H.Vaes

  Het lijkt er op dat het de Nederlandse kiezer niets meer uitmaakt dat we opgevreten gaan worden door de islam. Het tegen gaan van illegale immigratie en islamisering is het hoofddoel van de PVV…..Daarnaast strijden ze tegen het moloch…. de EU …..en tegen de klimaathysterische imbecielen.
  Het is gebleken dat het merendeel van Nederland schijt heeft aan de inspanningen van de PVV en liever in zee gaat met partijen die de islam toejuichen …..zich de soevereiniteit willen laten ontnemen door de EU en bereid zijn zijn om levenslang verschrikkelijke hoge bijdrages te leveren aan de hysterische klimaatindustrie…..
  Maar …….er komt een tijd dat men gaat schreeuwen om een partij zoals de PVV……..maar dan is het helaas …….TE LAAT.
  Het kwaad is dan geschied door de domme kiezer van nu…….maar ook door de thuisblijvers.

 25. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Wel een beetje antisemitisch Ruiter…
  Of zit je plaat weer vast !

 26. Duckday

  Als de kudde gewoon wakker zal worden dan zal de PVV met Wilders gewoon overleven Maar de POLITIEK en de media doet alles wat mogelijk is om deze partij kapot te maken Het zijn met nep nieuws of met bagger Wilders is de man die opkomt voor Nederland en bewoners En Angst om macht te verliezen zou de PVV moeten verdwijnen want de meesten zijn voor zich zelf bezig eigen belang speelt de hoofd rol
  Dus denk na en stem PVV of FvD misschien blijven we dan baas in eigen land slechter dan nu hebben we ook niks

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.