Sinterklaastraditie langzaam ontmanteld: na geliefde Zwarte Piet verdwijnt nu ook de stoomboot

Langzaam maar zeker wordt het Sinterklaasfeest onherkenbaar veranderd. Eerst werd Zwarte Piet, de trouwe helper van Sinterklaas, al als racist geframed en afgevoerd. En nu moet ook de stoomboot waar de Goedheiligman ieder jaar mee in Nederland arriveert in de stalling blijven.

Het is inmiddels alweer een jaar of tien geleden dat de intocht van Sinterklaas gewoon een leuke dag was voor kinderen, in plaats van een eindeloze vermoeiende discussie aangezwengeld door verongelijkte volwassenen die er hun politieke geneuzel aan begonnen op te hangen. Het resultaat is inmiddels bekend: de van oudsher geliefde figuur van Zwarte Piet is inmiddels op sterven na dood, en likkebaardend wordt er al uitgekeken naar het volgende stukje Sinterklaas dat kan worden afgebroken.

Voor 2019 is de keuze kennelijk gevallen op de stoomboot. Ook dat milieu-ondervriendelijke anti-GroenLinksding zal er in november niet bijzijn, als Sinterklaas met z’n regenboogfreaks arriveert in Apeldoorn:

“Sinterklaas heeft zijn stoomboot nog nooit zonder slag of stoot in Nederland aangelegd, maar de eerste problemen dienen zich dit jaar wel héél vroeg aan. Pakjesboot 12 is namelijk te groot om in Apeldoorn aan te meren, terwijl de intocht daar dit jaar wel moet plaatsvinden.

[Eigenaar] Davis kreeg het slechte nieuws een uur voor de bekendmaking te horen. Hij is teleurgesteld dat de NTR voor Apeldoorn koos. „Pakjesboot 12 en de intocht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, aldus de reder. „Natuurlijk vinden wij het dan jammer dat er voor een locatie is gekozen waar de boot niet kan komen.”

Het is al de tweede keer dat de publieke omroep de Sint wil laten aankomen in een plaats waar de stoomboot niet kan varen. En dat doet ons met beven uitkijken naar de toekomst, voor als dit een derde en wellicht definitieve keer gebeurd. Want u weet: driemaal is scheepsrecht. Ook op pakjesboten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Jumping

  Dag Zwarte Piet, dag Sinterklaas, dag Stoomboot.
  DAG NEDERLAND.

  1. Meester Kong

   @J
   #stemzeweg uit dit verrotte Nederland

   1. Ragmilla

    +++

 2. Piet51

  Dat is wel heel erg, maar ook een voortzetting van wat gelukkig eerder al is ingezet:
  Hoe leg je kindertjes uit wat een stoomboot is en waarom de Sint niet gewoon met iets moderners komt? Er zijn al veel meer Sinterklaas-gebruiken afgeschaft, zonder dat er ook maar één enkel kind of volwassene piepte.

  Waar zijn de zak en de roe gebleven, waarmee een stout kind eerst werd afgerost en vervolgens in de zak mee naar Spanje werd genomen? Hoe is het probleem opgelost van de op zijn paard over daken klauterende 700-jarige Sinterklaas die vervolgens pakjes in de niet meer aanwezige schoorstenen mikte. En waar gillen de kinderen hun Sinterklaasliedjes nu als ze hun schoen zetten? Doen ze dat bij welke kachel, aangesloten op die schoorsteen? Het enige wat niet is veranderd, zijn de teksten van de liedjes en die slaan dus nergens meer op.

  Moderniseren dus en wel heel gauw, voor het te laat is. Want dat feest moet blijven, alleen niet ongewijzigd.

  1. DeBruijn

   De roe mag van mij terugkomen en de zak ook.

   Kunnen we de jeugd weer een beetje discipline bijbrengen. Nu zijn het allemaal watjes aan het worden, die om het minste geringste gekwetst zijn of zich gekwetst voelen namens anderen.

   1. Piet51

    @De Bruijn
    Als de roe en de zak gebruikt worden zoals ooit bedoeld, hebben we binnen heel korte tijd geen jeugd meer, maar is Spanje overbevolkt. Dat is trouwens wel een heel fraaie oplossing voor het hier-en-daar beweerde overvol zijn van Nederland en een echte win-win. Onze jeugd wordt zo namelijk discipline bijgebracht, maar ze worden massaal afgevoerd naar Spanje, waar ze zelf ook erg graag zijn, mits de bestemming Costa Brava is.

  2. Duke

   Tegen Zwarte Piet staan te schreeuwen wegens vermeend racisme en kinderen trauma’s willen bezorgen door een groepje die niet goed zijn in hun bovenkamer, is geen modernisering, maar achteruitgang.

 3. poldi

  Nog even, dan komt sinterklaas met een drone !

  1. Piet51

   @poldi
   Dat zou pas vooruitgang zijn!

 4. Heras

  De zwarte pietendiscussie gaat helemaal niet over discriminatie maar is een machtsstrijd.

  Een moslim verteldein een filmpje; “wij hebben jullie zwarte piet afgepakt en daarna carnaval”.
  Want de islam is tegen feesten, cultuur (zie kerkvernielingen) en de rest…
  Langzaamaan zien velen nederland verzinken in het niet, zogenaamd om niet te kwetsen.
  Daarom vind ik het zo jammer dat rechts in nederland ( en in E.P.)niet sneller opkomt.
  En de linkerclubjes maar denken dat ze zo goed bezig zijn.

  1. Jv

   Tja….. ik denk dat u er erg naast zit, immers…. het Nederlandse volk kiest hier voor en wil zelf dat er een einde komt aan al deze oer Hollandse tradities, feesten, cultuur, etc.
   Want wees eens eerlijk…… we konden massaal stemmen op twee partijen die deze tradities in ere proberen te houden, maar worden uitgemaakt voor racisten, moslim haters, etc.
   Ik geen Wilders aanhanger, maar wat er nu gebeurd doet mij de haren ten berge rijzen! Wilders en Baudet demoniseren alsof het beesten zijn terwijl die, met name Wilders, al jaren roept dat Nederland, met al zijn tradities, kapot gemaakt wordt en nu dat in werking wordt gezet, klagen en zeuren dat we deze tradities willen behouden. Dan…….mensen, wees dan niet zo hypocriet en had gestemt op partijen die staan voor het volk en VADERLAND! Sterker nog, had maar eens laten blijken hoe ons vaderland ons aan het hart ligt!
   Over 50 jaar hebben we alleen nog maar herinneringen aan ons eens zo mooie vaderland! RIP

 5. Joop Klepzeikert

  Dit is weer typisch Nederlands; iets organiseren, maar je niet afvragen of dat wel mogelijk is. Volgend jaar maar eens in Saaxumhuizen (GR) gaan organiseren en pas op het laatste moment gaan kijken of dat plaatsje met 12 huizen en een kerk de toestroom aan mensen wel aan kan. Typisch dom links Nederlands.

 6. Ragmilla

  Mijn dochter geniet gelukkig nog net zo van het Sinterklaas feest als ik heb gedaan. Het is erg jammer dat Tim Engelbart en Sylvana Simons dit dreigen te verpesten. Het is zo dat in het redelijk midden men met elkaar in gesprek blijft, de vertegenwoordigers van de geradicaliseerde vleugels staan op het punt het voor kinderen te verpesten.

  Beste Tim, hou op om zo ongenuanceerd over de gevoelens van anderen te spreken, negeer mensen die jouw dierbare traditie willen veranderen en vier gewoon Sinterklaas. Wat is er mis met in gesprek gaan met mensen die gekwetst zijn? U trekt hier conclusies die niet onderbouwd zijn.

  Wilt u alstublieft mijn dochter gewoon met rust laten met uw gedram, het is een kinderfeest geen politiek middel om zogenaamd ‘weg met ons’ gedram aan te tonen. Ik vind dit voor een volwassen man net zo beschamend als een demonstratie bij een intocht. Hits uw volgers zoveel op als u wilt naar niet ten koste van een kinderfeest.

  1. edoc431

   Jij hebt je mening en andere Hollanders hebben een andere mening accepteer dat het gaat je niks aan wat anderen denken .

 7. Zouaaf

  Kolengestookte boten die roet uitbraken zijn niet meer van deze tijd.

  1. Sealgaire

   Blablabla Heinz

 8. F.C. Labrouste

  De stoomboot was al geen stoomboot en wordt ook niet afgeschaft. Apeldoorn kent geen haven, volgend jaar weer.

  Wat een kinderachtig gejank weer.

  1. Ragmilla

   Zelfs gemeen tegenover kinderen. Piet51 schrijft helder hoe dingen veranderen. Dit soort gehits zorgt voor loopgraven van de uitersten, voor en tegen, en de kinderen zullen er de klos door zijn. Echt erg dat een volwassen man dit doet.

  2. logisch denken

   elk jaar hebben we kinderachtig gejank over discriminatie. Nu dus even andersom graag wat respect in uw kleine linkse brein

   1. Ragmilla

    Kinderachtig, volwassen mannen die hun traditie zien aangetast en in mei al beginnen te jammeren. Voor de kinderen gaat het om de kadootjes. Als u logica ziet in volwassen mannen die in mei al drammen vind ik dat knap.

  3. Sealgaire

   Aldus de Labrouste/Noppen/Dopper pisvlek en masochist , een zelfkastijder. Hij ervaart het gekweld worden als prettig. Nadeel van die aandoening is dat de vele klappen en beledigingen die hij hier krijgt alleen maar stimulerend werken. Daarnaast, en dat is ook al vele malen genoemd, zit er een parafile kant aan dit gezwel. Als er door deze parafilie grote problemen ontstaan tussen de masochist en de omgeving, is er sprake van een psychische aandoening. Deze aandoening of stoornis is psychotisch van aard en gaat in zijn geval gepaard met narcisme.

 9. EU kok

  In het verleden werden dorpen en steden zonder haven uitgesloten van het organiseren van de intocht.
  Goed dat er een einde kom aan deze vorm van discriminatie.

 10. C.A.Barstow

  Met dank aan alle smerige islam knuffelende linkse cultuur slopers.
  Dit land wordt door smerig links volledig naar de ondergang geholpen.
  Weg is straks onze soevereiniteit, onze cultuur, onze identiteit,
  als wij hier niets tegen doen dan bestaat ons land in de nabije toekomst helemaal niet meer.

 11. logisch denken

  Elke keer een andere stad. Apeldoorn aan zee is er nog niet ongeacht wat die milieu idioten zeggen. Als je wilt dat altijd pakjesboot 12 aanmeert zou je daar rekening mee moeten houden bij de toewijzing. Om dit nu te kwalificeren als uitkleden van het feest gaat me iets te ver. Mochten er geen zwarte pieten aanwezig zijn dan zou je sabotage verwachten van de traditie.

 12. F.C. Labrouste

  “likkebaardend wordt er al uitgekeken naar het volgende stukje Sinterklaas dat kan worden afgebroken.”

  Dat dit motief hier speelde is uiterst onwaarschijnlijk en in elk geval niet aannemelijk gemaakt, laat staan bewezen.

  1. logisch denken

   quote Dat dit motief hier speelde is uiterst onwaarschijnlijk en in elk geval niet aannemelijk gemaakt, laat staan bewezen. end

   Dat dit motief hier speelde is waarschijnlijk en in elk geval aannemelijk gemaakt, bewezen is helemaal niets maar je onderbuik die wat rommelt

 13. Mar

  Zucht, weer een typisch Televaag-artikel van een voormalige DDS-redacteur.

  Even Google gebruiken en zie, een oplossing is niet ver weg:

  “Pakjesboot 12 is de bijnaam van het in 1910 te water gelaten stoomschip Hydrograaf wanneer het als vervoermiddel dient bij de landelijke intocht van Sinterklaas. Sinds 1985 is deze stoomboot het vervoermiddel waarmee Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten vanuit Spanje komen varen.

  Sinterklaas heeft niet altijd met Pakjesboot 12 (de Hydrograaf) kunnen aanmeren: in de jaren 1985, 1989, 1993, 2001 en 2012 moesten andere boten worden gebruikt; Pakjesboot 12 kon niet door de te kleine doorgangen (bijvoorbeeld een te lage brug of een te smalle vaart). In 1985 en 1989 kwamen Sinterklaas en zijn gevolg wel aan met Pakjesboot 12, maar moesten ze overstappen naar kleinere boten om aan land te komen. Verder werd in 1993 Pakjesboot 13 (ss Success), in 2001 Pakjesboot 14 (ss Maria C) en in 2012 Stoomboot 0475 (de Dilles) ingezet voor de gehele intocht.”

  Rederij Hollands Glorie is de eigenaar van de Hydrograaf en verhuurt de boot voor dag,- middag en avondtochten voor bedrijven en particulieren.

 14. Jumping

  Apeldoorn is in het bezit, van de wijk De Haven.
  In deze wijk ligt de Stadskade, aan het Apeldoorns kanaal via dit kanaal kom je bij Hattem uit in de IJssel.

 15. peetjoh. k

  Ben ik het mee eens, zwarte piet het land uit en dan ook alle 2 miljoen.

 16. shidaian

  Kan die NTR niet eens een keer van de Sinterklaasaankomst ed afgehaald worden. Juist door die NTR zijn er zoveel problemen rond deze traditie ontstaan.

 17. Siemien

  Lees nou eens goed! stoomboot? really!

  Wat ik hiermee wil zeggen is dat iedereen zich druk maakt maar dit is geen stoomboot natuurlijk.

  Erger is nog dat men hele Nederlandse tradities bewust en met kracht overboord wenst te gooien, deze generatie is de weg met ons generatie..

 18. Vrijedenkert

  Een prachtige traditie wat totaal niks te maken heeft met discriminatie of volkeren afkomstig uit Afrika wordt door een kleine groep radicale niksnutten om zeep geholpen!
  En onze politiek-correcte wegkijkende bestuurders die het laten gebeuren en zich klakkeloos laten gijzelen door dit niks toevoegend gespuis…

  R.I.P. Sint en Zwarte Piet:(

  1. Vrijedenkert

   CO2-uitstoot van stoomboot nu ook al een probleem en verboden…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.