Brrr! Vleesindustrie slaat door: voegt verboden sulfiet toe aan vlees, informeert consument niet

Geen categoriejun 19 2019, 19:00
Soms wordt er misbruik gemaakt van mensen die ter goeder trouw zijn. Zoals door de vleesindustrie, die steeds meer bagger aflevert. Zo heeft de Voedselautoriteit recent ontdekt dat slagers en sluwe handelaren stofjes in het vlees doen zodat deze beter verkopen, maar vermelden de verantwoordelijken niet dat zij die stofjes door het voedsel doen.
Daarmee staan deze handelaren in de vleesindustrie op zo'n beetje hetzelfde niveau als partygangers die onwetende slachtoffers drogeren met GHB en of andere drugs door dit in drankjes te doen. Ware het dat je van GHB tenminste nog een leuk feestje kunt bouwen, met de chemische stofjes die de slagers door het vlees smijten kun je verder helemaal niets.
Veel slagerijen maken gebruik van het stofje 'sulfiet' dat wordt gebruikt om de kleur van het vlees zo te manipuleren dat consumenten er meer én sneller euro's voor neerleggen. Het zorgt voor lekker rood vlees. Want ja, blijkbaar is de verkoopsnelheid belangrijker dan het afleveren van kwaliteit? Het is tekenend voor de supermarkt-mentaliteit die in dit land heerst. Nederland is overwoekerd door managers, drukdoeners en nu dus ook nog frauderende slagers.
Frauderend? Jazeker. Het toevoegen van sulfiet is gewoon in strijd met de wet. Het gaat ook niet om één of twee bedrijfjes die incidenteel de wet overtreden. Nee, het gaat om tientallen (42) bedrijven die vlees verwerken waarvan bekend was dat ze sulfiet hadden besteld. Degenen die in strijd met de wet handelden en consumenten weigeren te vertellen wat zij met het vlees doen kunnen een fikse boete tegemoet zien. Van wel 525 euro per overtreding. Gezien de beperkte steekproef capaciteit van de NVWA maakt dus helemaal niemand zich in de vleesindustrie zorgen om de boetes.
We hebben dus wetten die niet kunnen worden gehandhaafd en als ze deels worden gehandhaafd leiden overtredingen tot een straf die geen impact heeft op de overtreder. Heel bijzonder allemaal weer, dit rare land. Nederland. Dit is dus precies de reden waarom ik halal kip koop. Dat vlees is tenminste betrouwbaar, maar de bagger die deze slagers afleveren is dat niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten