Canada erkent dood van honderden inheemse vrouwen als ‘Canadese genocide’

Een native Canadees. Bron: Flickr / Dennis Jarvis
Foto: Een native Canadees. Bron: Flickr / Dennis Jarvis

Een nationaal onderzoek door de Canadese overheid heeft ertoe geleid dat de vermissing en dood van honderden inheemse vrouwen wordt gekenmerkt als een ‘Canadese genocide’. In het document worden de zwarte bladzijden van de Canadese geschiedenis te lezen over hoe inheemse vrouwen decennialang werden onderdrukt. Ruim 1.200 vrouwen uit inheemse stammen zijn sinds 1980 vermist of vermoord, via NU.nl

De duizenden meisjes die ‘zomaar verdwenen’ in de afgelopen decennia worden nu dus aangemerkt als een Canadese genocide. Volgens het rapport is er sprake van genocide doordat de overheid het heeft laten afweten. Zo stelt CBC:

“The report concludes that a genocide driven by the disproportionate level of violence faced by Indigenous women and girls occurred in Canada through “state actions and inactions rooted in colonialism and colonial ideologies.””

Met andere woorden, de meisjes zouden het slachtoffer zijn geweest van overheidsingrijpen of juist het uitblijven daarvan gebaseerd op ‘koloniale ideologieën’. Nu is dat eerste zeer goed te verdedigen, maar wat dan precies het laatste is wordt niet geheel duidelijk. Schokkend is het natuurlijk wel. Dit gaat niet over de genocide op native Amerikanen in de 19e eeuw, maar gewoon over toestanden in het ‘progressieve’ Canada van de afgelopen decennia.

Volgens de onderzoekers zouden zeker 1.200 vrouwen vermist zijn geraakt of vermoord. Volgens belangenorganisaties zou het zelfs om 4.000 vrouwen gaan, maar de bewijzen zijn hiervoor natuurlijk lastig aan te leveren. Opmerkelijk is natuurlijk het gebruik van de term ‘genocide’. De definitie daarvan komt neer op, via de Verenigde Naties:

 • Killing members of the group;
 • Causing serious bodily or mental harm to members of the group;
 • Deliberately inflicting on the group conditions of life calculated to bring about its physical destruction in whole or in part;
 • Imposing measures intended to prevent births within the group;
 • Forcibly transferring children of the group to another group.
Het is natuurlijk een omstreden term, maar volgens de onderzoekers zeker gerechtvaardigd:
“De optelsom van de sociale gewoonten en aannames die worden beschreven in dit rapport is genocide. De bevindingen zijn dat het geweld tegen inheemse vrouwen, meisjes en lhbt als genocide gekenmerkt kan worden.”
Maar het geweld tegenover mannen niet? Afijn, deze definitie is de reden waarom groepsidentiteiten belangrijk zijn. Immers past de definitie enkel als er een wederkerige groepsidentiteit bestaat. De vraag is natuurlijk wat het betekent dat de Nederlandse ‘groep’ in de wereld steeds kleiner wordt en de overheid, i.p.v. het stimuleren van gezinsvorming. Zou dat ook vallen onder de noemer “state inactions”?

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

8 reacties

 1.   

  Een native Canadees, Teunis? Geen inheemse?

  Maar goed…
  …Dit staat ons ook te wachten.

  Als er de wortels van het kwaad niet aangepakt worden.

 2.   

  Er is geen enkel vergelijk mogelijk met Europa en de hier binnengedrongen moslims. Na de Amerikaanse burgeroorlog was de strijd niet gestreden en, me beperkend tot de Indianen, de burgeroorlog ging eigenlijk door.
  De Indianen waren op dat moment de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. Wat de Nederlander echter ‘per ongeluk’ bewust ‘vergeet’ , is dat dit een andere tijd was, en dat ALLE partijen wreedheden uithaalden.
  De Indianen zijn beslist deels zeer fout behandeld rond de burgeroorlog en daarna.
  Datzelfde gebeurt nu, 2010 – 2020 met de autochtone Nederlander. Het grote verschil is dat links in het grootste corruptie schandaal uit de Nederlandse geschiedenis, met belastinggeld kiezers in Nederland BinnenHaalt die onder geen voorwaarde de normen en waarden waar Links 20 jaar geleden nog prat op ging, aanhouden.
  Deze grootste minderheidsgroep in Nederland mag naar hartelust de vrouw onderdrukken, homos en lesbos gewelddadig bejegenen, alles in het kader ‘dat is nu eenmaal hun cultuur’, de islamitische cultuur, anno nu levend in de Middel-Eeuwen.

  1.   

   Hilarische Henk stelt : Er is geen enkel vergelijk mogelijk met Europa en de hier binnengedrongen moslims.
   .
   Om vervolgens het niet over de in het artikel genoemde bevolkingsgroep te hebben maar over heel ergens anders.

  2.   

   Henk, het is hilarisch en triest tegelijk. Wilders heeft het over kopvoddentax, heel deugend Nederland staat op zijn achterste benen. Maar kritiek durven leveren op de Koran, waarin belasting voor andersgelovigen en ongelovigen (jizyah) staat beschreven, ho maar.
   Baudet heeft opmerkingen over vrouwen en gestemd tegen het verbieden van homogenezing. Deugend Nederland weer op z’n achterste poten. Maar kritiek op de Koran en islam waar vrouwen toch duidelijk ondergeschikt zijn aan mannen en homo’s gedood worden, ho maar. En ondertussen blijven deugend Nederland en de EU letterlijk scheepsladingen middeleeuwse moordenaars en verkrachters binnen blijven halen.

 3.   

  Ik weet meer hierover vanuit mijn kindertijd in Winnipeg. Over de koloniale tijd weten wij dat ook de Indianen in Canada en Amerika het heel moeilijk kregen. Dat zij werden vermoord om land vrij te maken voor immigranten uit de VK en Europa. Geleidelijk ging het beter met de Iroquai en Huron Indianen in provincie Ontario. De grote held General
  Tecumseh, een gevluchte Indian chief uit Amerika, die zeer gewaardeerd werd in de Canadese leger voor zijn kennis van strategie, tijdens de oorlog tussen de Dominion of Canada, en Amerika, is tot deze dag nooit vergeten. In feite is er een kleine stad in Ontario die Tecumseh heet, en heeft een grote standbeeld van deze grote
  leider die de oorlog tegen de wrede Amerikanen niet overleefde.
  Maar over vrouwen en kindermisbruik in de Indian Reservaten in Manitoba weet ik veel.
  Het was vreselijk toen ik een kind was. Het waren hun eigen Indian mannen die de meest vrede criminale wreedheden tegen hun vrouwen en dochters uitvoerden. Ik weet dit uit twee bronnen: na de oorlog werd mijn vader apotheker. Vaak werd hij in de midden van de nacht opgebeld door de medische spoed dienst om naar een reservaat in het hoge noorden te gaan met medicijnen af te leveren bij een arts, die met ernstige problemen met de Indianen moesten werken. De Indianen in de reservaten kregen toen ieder 2 weken geld voor hun boodschappen…maar zodra die geld binnenkwam ging de mannen alweer na de slijterij…zodat er geen geld meer over was voor hun vrouw en kinderen, die allemaal ernstig ondervoed en mishandeld werden. Er was een keer dat mijn pa werd in de midden van een koude winter nacht met een temperatuur heel ver onder nul, en met een enorme pak sneeuw alweer moest naar een reservaat vlakbij Churchill aan de Hudson Bay rijden met medicijnen voor de arts die de Indianen moesten behandelen tegen blindheid. Die mannen begonnen een bekende merk voor zelf-doen haarkrullen te drinken, als de geld voor hun whiskey op was. De TBC was ook vreselijk in die reservaten.
  Gedurende mijn lager en middelbare school hadden we een paar Indian meisjes in de klas, die gered werden uit een reservaat een gestuurd werden naar een opvang tehuis in Winnipeg. Zij hebben me ook verteld over hun leven in de reservaat. Hun moeder was overleden. Daarom werden zij uit de reservaat gehaald. Toen was er de wet dat de Indianen konden kiezen: blijven in een van de reservaten en volledig afhankelijk blijven van de uitkeringen van de regering. Of komen naar de steden en studeren met een volledige studiebeurs van de regering
  voor studie, studentenkamer, levensmiddelen, etc.
  Later toen ik studeerde muziek aan de University of Toronto, waren er twee Indian
  meisjes in mijn klas: een Iroquois en een Huron. Twee zeer getalenteerde vrouwen, die kwamen voor muziek onderwijs, terwijl ik ging door voor mijn diploma voor uitvoerende musicus. Wij hebben samen op dezelfde dag onze diplomas ontvangen.
  Wat ik weet over de Indianen van Noord-Amerika: Je moet de Indian volkeren niet onder Een hoed plaatsen. Ze zijn allemaal anders. De helden waren altijd de oostkust Indianen die de eerste waren die de Nederlandse bevolking van Nieuw Amsterdam (nu New York) hielpen, om voor tenminste 5 jaar de hongere bevolking te voorzien van levensmiddelen om door de winter te komen.
  De genocide van de Amerika tegen de indianen was veel erger dan in Canada. Er was inderdaad vele discriminatie, en vooral tegen onze prairie indianen. Maar zoals ik eerder zei, waren er ook verschillen onder vele Indian groepen:deze groepen gingen ook onder elkaar oorlog voeren. Wegens mijn achtergrond heb ik veel gelezen over de samenwerkingen van de vreedzame Huron indianen met onze vroeger kolonie Nieuw Amsterdam. En ook over de helden daden van leider Tecumseh van de Shwannee bewoking van de oost-kust van Amerika, die hoog intelligent waren. Toen de discriminatie van zijn bewolking in Amerika steeds erger werd, ging hij verder naar Canada, om te zoeken voor samenwerking met Canada om verder te leven zonder discriminatie voor zijn volk. Gen. Tecumseh wordt nog steeds vereerd als held voor de vrede tussen Amerika en Canada. Fijn is het dat een kleine stad in Ontario, Canada dit geweldige Indian held nog steeds herinnerd.

  1.   

   @Rosasolis
   Thanx voor uw uitgebreide comment. Zeer leerzaam.

 4.   

  Er worden meer genocides genoemd voor het westelijk halfrond. Evenwel is zeker het merendeel fantasie. Nota bene vooral van Rooms katholieke missionarissen, die zelf de vertegenwoordigers zijn van een godsdienst, die in Noord en Midden Europa veel genocides heeft laten gebeuren door haar gecontracteerde volken.die al christen waren geworden en oorlogen voerden voor gebiedsuitbreiding om andere volken te overheersen. [Deze genocides worden juist altijd al verzwegen]. Sterker, Spanje en ook Portugal (Brazilië) hadden van het Vaticaan de vrijbrief het westelijk halfrond te veroveren. Het westers kolonialisme, zelfs dat van Engeland in Afrika, heeft het Vaticaan als de belangrijkste initiatiefnemer.Zorgde ook voor de financiers.

 5.   

  Op basis van deze berichtgeving valt er niets anders over de aantijging te stellen dan een wezenlijk te kort aan betrouwbare gegevens. Het doet denken aan verstandsverbijstering van lieden, die met een niet door feiten gestaafd rapport komen om koste wat het kost ten behoeve van extreem politieke misleiding van het volk een psychopathisch haatdragend verzinsel in de publiciteit te brengen..

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!