Dictatoriale aap komt uit de GroenLinks-mouw: ‘Is democratie een doel? Accepteer je waar mensen voor kiezen?!’

Gaat GroenLinks de democratie afschaffen als ze aan de macht komen? We moeten er wel voor gaan vrezen, want in een griezelig nieuw essay suggereren de toplui van GroenLinks Amsterdam, Rutger Groot Wassink en Femke Roosma, dat we wellicht af moeten van de democratie en de blindelinge acceptatie voor de keuze van mensen. Misschien moeten we ‘diversiteit’ wel gewoon dwingend opleggen…

Misschien dat Nederland toch maar eens moet gaan nadenken over manieren om GroenLinks van regeringsdeelname uit te sluiten. Ja, ze zijn knettergek met hun groene religie. Maar dat is niet waar het hier om gaat. Ja, ze zijn ook hopeloos incompetent (hallo Jolande Sap en Bram van Ojik), maar ook daar gaat het nu even niet om. Het gaat erom dat ze als ze aan de macht zijn wellicht de democratie wel willen afschaffen. Dat is geen hysterisch praatje hoor. Maar daar orakelen ze gewoon zelf over, op de website van hun wetenschappelijke bureau.

Daar schrijven Rutger Groot Wassink (wethouder in Amsterdam) en Femke Roosma (fractievoorzitter in… jawel… Amsterdam!) dat de democratie vermoedelijk helemaal geen ‘doel op zichzelf’ is. Eigenlijk is het gewoon een stormram voor het brengen van diversiteit. En als dat niet lukt, nou, was is dan eigenlijk het functionele nut van zoiets platvoers als zelfbeschikkingsrecht voor het plebs?

“Er zijn nog tal van dilemma’s die verder moeten worden doordacht, ook voor een partij als GroenLinks. Bijvoorbeeld de vraag of democratie een doel op zich is (laat zoveel mogelijk burgers participeren en accepteer waar zij voor kiezen) of een middel om grotere gelijkheid, diversiteit, gemeenschappelijkheid of zelfs systeemverandering te bevorderen.”

Griezelig? Damn right. Houd die burgerhatende fanatici alsjeblieft daar in jullie enge diversiteitsdictatuur genaamd Amsterdam! Namens de rest van Nederland: wij houden van de democratie, en zijn niet van plan om een stel GL-griezels die te laten afschaffen. Zeker niet Rutger Groot Wassink met z’n Lenin-fetisj. Einde dienstmededeling!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Ritter

  Een (marxistische) vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken.
  ——————–

  “Rutger Groot Wassink was voordat hij de roerganger van GroenLinks Amsterdam werd fan van een extremistische beweging die droomde over het afkondigen van een gewelddadige revolutie in Nederland. Dat geeft hij toe in een interview met het NRC; Groot Wassink was fan van de SAP. Een club die door de veiligheidsdiensten in de gaten werd gehouden vanwege hun voornemen de boel in ons land kort en klein te slaan.”

  1. Watcher

   Dat is gewoon fake nieuws @Ritter en daar weet jij alles van..

   1. Peter Oudshoorn

    Vertel op Sarko, ik ben nieuwsgierig. Gisteravond had GeenStijl er ook al een item over wat ik niet geheel doorgrondde. Wat is er fake aan?

    1. Watcher

     Wachten is op een reactie van Ritter 🙂

     1. Bosche draak

      We hebben het niet over Ritter, we hebben het tegen jou!
      Als het nep is leg dan uit waarom of zwijg anders.
      Oeverloos geklets bereikt niks.

    2. Beukman

     @Peter
     Wat Ritter bedoelt, is dat Groot Wassink op zijn 18e een keer heeft gestemd op SAP-Rebel, en anti-communistische splinterpartij. Big deal.

     Als je wil framen, doe het dan goed @Ritter, en ga lopen zeiken dat Groot Wassink zijn baard 10 jaar geleden bijna net zo groot was als die van Karl Marx 1540 jaar geleden.

   2. dario

    Nee hoor zo denkt groen links een nekschot dat moet die lul hebben klaar .

   3. logisch denken

    wat is er fake aan wat groen links zelf schrijft en publiceert?

  2. Mars020

   Het is inderdaad een linkse rat, die alleen maar uit is op de ontwrichting van Nederland. Als dit soort tuig niet wordt tegengehouden, dan zijn wij binnen de kortste keren een derde wereldland.

  3. Beukman

   @Ritter reutelt:
   Dat geeft hij toe in een interview met het NRC.

   Nog een fraai staaltje framing van @Ritmeester. GW gaf het niet toe maar zei het gewoon.

 2. Peter Oudshoorn

  Even aanvulling: GroenLinks heeft een essay geschreven over municipalisme, waarin de democratie ter discussie wordt gesteld.

  (copy/paste Diem25):
  Het municipalisme omvat een reeks van methodes – ontwikkeld en voortdurend aan te passen door burgers zelf – voor het collectieve bestuur van een stad. Het bestaat uit collaboratieve, transparante en open methodes m.b.t. participatie en collectieve besluitvorming, steunend op het vermogen om een geheel van standpunten uit te bouwen, wat leidt tot gezamenlijk gecreëerde oplossingen door het gebruik van innovatieve politieke niveaus.

  Het municipalisme erkent de unieke en fantastische bijdrage die burgers kunnen geven over zaken die hen bezighouden, en houdt een open en functionele benadering van de democratie in: het toepassen van “collective intelligence”-activering, professioneel begeleiden van vergaderingen en een verscheidenheid aan ondersteunende structuren voor diegenen voor wie deelname minder makkelijk is (ouders, minderheden, enz.).

  Voor alle duidelijkheid, het municipalisme is geen statisch gedefinieerd begrip. Het is meer een flexibele, pragmatische aanpak die beoogt een grootschalige transfer van macht naar burgers, buurtcomités en wijkcentra tot stand te brengen. Door bindende, participatieve besluitvormingsmethoden toe te passen, biedt het ruimte voor verandering en politiek experiment. Het municipalisme wil gemeenschapszin creëren en een beleidscultuur die campagnes en politieke scheidslijnen overstijgt. Het wil een gemeenschappelijke betekenis geven aan de eisen van sociale bewegingen in het veld en spoort hen aan zich te organiseren op grassroots niveau om dit te kunnen vertegenwoordigen.

  Het oude communisme is weer springlevend.

  1. Beukman

   @Peter
   Tussen alle gebakken lucht door lijkt het eerder op een Tea Party-achtige filosofie dan op communisme. Uiteraard tenzij je werkelijk meent dat in het communistische systeem de macht bij het volk ligt.

   1. Peter Oudshoorn

    Gebakken lucht lijkt het me zeker, Beukman. En ook met je andere woorden eens.

   2. logisch denken

    groen links is levens gevaarlijk voor de democratie zoals men nu zelf zegt. Da geen gebakken lucht , fake news of tea party maar de wens vanuit de wortels van het oorspronkelijke communistische groen links. Wel leuk de feiten ; groen links publiceert iets en de linkse trollen alhier proberen het stuk te ontkrachten en sommige proberen de publicatie van groen links zelfs fake news te noemen.

    groen links is levensgevaarlijk voor de democratie zoals men zelf aangeeft

 3. Beukman

  @Tim timt:
  Het gaat erom dat ze als ze aan de macht zijn wellicht de democratie wel willen afschaffen. Dat is geen hysterisch praatje hoor.

  Toch wel Tim, je bent nu wel degelijk hysterisch aan het praten. GL wil helemaal niet de democratie afschaffen, maar die juist dichter bij de mensen brengen.
  Burgerparticipatie zou juist iets moeten zijn dat DDS aanspreekt. Maar nee, het komt van de partij van die vent met die grote baard die 25 jaar geleden een keertje SAP heeft gestemd, dus dan moet het wel fout zijn.

  1. logisch denken

   het is niet hysterisch het is feitelijk correct . GL heeft niets met de vrijheden van het individu. Misschien moet beukman zich even verdiepen in het ontstaan van het communistische g roots l iegen. De manier waarop dit clubje opereert spreekt me per definitie al niet aan.

   Je verkondigt WEER aantoonbaar onzin beukman. Jed probeert zelfs de waarheid om te buigen en liegt zelf.

   Doe meneer duyvendak de harte groeten van me. Kijk uit voor booby traps.

   groen links is een zeer groot gevaar voor de democratie omdat groen links de democratie niet omarmt

   1. Beukman

    Kennelijk heeft GL wél iets met de vrijheid van het individu, @Denk. Maar misschien wil je mij even vertellen waar in het essay blijkt van niet?

    Tim lijkt te vinden dat democratie een doel op zich is. Ben je het met hem eens, of niet?

    1. logisch denken

     Op zoveel domheid ga ik niet eens in. De democratie is de democratie. Als je niet weet wat een democratie is moet je eerst even google gebruiken. Zat site’s die kinderen van de lagere school uitleggen wat het verschil is tussen communisme en democratie

     1. Beukman

      Ik wacht nog op antwoord op mijn vraag waar in het essay blijkt dat GL niets heeft met de vrijheid van het individu, @Denk.

      Verder schijnt Tim te menen dat democratie een doel op zich is. Ben je dit met hem eens of niet?

  2. Jumping

   Groen Links wil inderdaad, de Democratie dichter bij de mensen aan de macht brengen.
   Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, zit niet op andere mening te wachten.
   Hun mening is het doel
   En het doel heiligt de middelen.
   Ik moet dan altijd maar, aan die 1,4 Miljoen kiezers op de PVV denken, die door de Linkse Rutte, bij het grof vuil zijn geplaatst en nu wederom, met het Cordon sanitaire rondom het FvD.
   Democratie is niet Links.

  3. Pronounce

   “GL wil helemaal niet de democratie afschaffen, maar die juist dichter bij de mensen brengen.”

   Als het FVD ergens een partijbijeenkomst heeft staan groenlinks types buiten te beroepsdemonstreren om die bijeenkomst te verstoren. Het waren groenlinkstypes die maar wat graag een betoog van Jordan Peterson aan banden willen leggen. Het waren groenlinkstypes die hetzelfde wilden met een toespraak van Paul Cliteur. Groenlinks is voortgekomen uit een communistische partij en zit vol met neo-marxisten. Het eerste wat communisten doen zodra ze de macht hebben gegrepen is de democratie afschaffen. En dan was er natuurlijk nog Volkert van der Graaf, ook zo’n extreemlinkse schoft met een groenlinkse waas voor zijn ogen die de partijleider doodschoot van een partij die op het punt stond de verkiezingen te winnen en allesbehalve groenlinks was.

   Bij Groenlinks betekent ‘burgerparticipatie’ maar één ding: alleen aandacht voor hen welgevallige bevolkingsgroepen. Niet-blank, niet-westers, niet-mannelijk, niet-hetero enz. Het is een door en door foute, enge club.

 4. logisch denken

  Dit clubje heeft openlijk gesympathiseerd met de massa moordenaar Pol Pot. Dit clubje spreekt zich positief uit over het bewind van Mao . Marxistische denkbeelden zijn hun bodem.

  Hoe haal je het in je kop om op zo een club te stemmen ? Om schuld gevoel over milieu en gelukszoekers af te kopen gooien veel mensen hun vrijheid te grabbel.

  1. Beukman

   Tuurlijk @Denk. De huishoudster van jouw overgrootmoeder en daar de zus van sympathiseerde met de nazis. Dan ben jij dus een fascist.

   1. logisch denken

    beukman , je priet praat is weining overtuigend , rara waarom ?

    Fascisten zitten alleen bij linkse clubjes dus ik kan je niet dienen

    1. Beukman

     @Denk, ik citeer:
     Dit clubje heeft openlijk gesympathiseerd met de massa moordenaar Pol Pot. Dit clubje spreekt zich positief uit over het bewind van Mao .

     Kun je deze twee beweringen even hard maken?

     1. logisch denken

      google is je vriend , zoek maar even op rosenmuller en wijnandje , kom op ook jij kan zelfstandig zijn

     2. Beukman

      @Denk
      Duyvendak sympathiseerde een decennium voor de oprichting van GL en twee decennia voor hij partijleider van GL werd met een partij die met Pot sympathiseerde.
      Jij beweert echter dat GL met Pot sympathiseerde. Graag even aantonen, @Denk.
      Ook merk je op dat GL zich positief uitspreekt over het bewind van Mao .
      Ik ben benieuwd waar je die informatie vandaan hebt, ik lees het graag.

     3. Bolkestein

      Wel eens van Paul Rosenmussert gehoord?

 5. Brennivin

  GroenLinks:
  “….af moeten van de democratie en de blindelinge acceptatie voor de keuze van mensen.”

  Fascisme:
  ‘Het fascisme (Italiaans: fascismo) is een extreme vorm van autoritair nationalisme en is antidemocratisch, anticommunistisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel. Het is een politiek stelsel dat onder meer werd ingesteld in Italië van 1922 – 1943.’

  Zoek de verschillen.

  1. Baron von Munchhausen

   Brennivin reactie 27

   En dan te bedenken dat het facisme (Italie-Mussolini) startte met socialistisch!
   Zie de opvallende overeenkomst met Groen-Links!

 6. plakband

  Groen Links laat zijn ware gezicht zien.
  Blijkt Gemeen Links.

 7. Agios

  GroenLinks de democratie afschaffen? Dat is niet zo moeilijk, die is al afgeschaft, hoewel we dat nog niet in de Staatscourant hebben kunnen lezen. Als GroenLinks het laatste duwtje richting afgrond neemt, dan zal het volk opstaan en de democratie – al dan niet met geweld- terugveroveren. Dan kan GroenLinks het leger niet inzetten want deze organisatie is door o.a. GroenLinks tot een piefpafpoefclubje gedegradeerd. GroenLinks zal zichzelf in de voet schieten (figuurlijk bedoeld…). Tja, wie het onderste uit de kan wil hebben… GroenLinks zal meemaken dat ze van het zoet leven, maar het zuur zullen krijgen.

 8. Bolkestein

  Groen Links is als de Islam. Groen Links = fascisme.

 9. Bolkestein

  Groen Links heeft nog zes kogels (excl. rente) terug tegoed van het volk.

 10. DidiMadloba

  On een echte rechtsstaat kan de rechter controleren of de democratisch genomen beslissingen wel in overeenstemming zijn met de Grondwet.

  Dat kan bij voorbeeld beletten dat de sharia wordt ingevoerd, zelfs als een meerderheid het wenst, een gevaar waar oud-minister Donner destijds voor waarschuwde.

  1. peetjoh. k

   De rechtSStaat. ja want we spreken hier rechts. Of word er recht gesproken. We zijn een monarchie dus absoluut geen rechtstaat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.