Filmpje! Femke Halsema wil woord ‘statushouders’ uit woordenboek schrappen, vanaf nu alleen nog ‘Amsterdammers’

Het is weer tijd voor de taalpolitie! In de wekelijkse gemeenteraadsvergadering opperde GroenLinks-diva alsmede burgemeester Femke Halsema dat het eens tijd wordt om het woord ‘statushouders’ te schrappen. De immigranten horen er immers altijd helemaal bij, moeten niet gestigmatiseerd worden. En zijn dus vanaf heden… Amsterdammers!

Het is soms net een comedyshow, die gemeenteraadsvergaderingen in Amsterdam. Met Sylvana Simons en haar merry band van circusartiesten. Vooral als ze weer gaan zeggen dat bepaalde woorden kwetsend zijn en verboden zouden moeten worden. Van dat naïeve idealisme, dat je taal even kan aanpassen per motie in een raadsvergadering.

Maar gisteren was het niet (alleen) tante Syl die gekke dingen zei. Ook burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) deed naar hartelust mee met het proberen af te schaffen van taalgebruik dat wordt ervaren als te rechts of te confronterend. Zo moeten we nu af van het woord ‘statushouders’. U weet wel: vluchtelingen die van de rechter te horen hebben gekregen dat ze (voorlopig) mogen blijven, maar daarmee nog niet de Nederlandse nationaliteit hebben gekregen. Een groep zeer specifieke vluchtelingen die, als het aan de Dalai Lama ligt, weer terug moeten naar hun land van herkomst om de boel op te bouwen als alles weer veilig is.

Burgemeester Femke vindt dat niet. Ze horen er gewoon bij en zijn gewoon ‘Amsterdammers’ zoals de rest – punt uit. Hoe durf je die mensen te benoemen aan de hand van de wijze waarop ze in Nederland verblijven? Dat zijn kwetsende feiten, en kwetsen doen we niet in de mega-safe space genaamd Amsterdam.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Confucius

  Het wordt tijd dat we Halsema uit de politiek schrappen.
  Wat een dom wicht.

  1. ZiggyStardust

   Ze had zichzelf al uit de politiek geschrapt, maar ze kon de macht en het geld toch niet weerstaan. Wat dat betreft is Rutte eerlijker moet ik hem nageven. Als ie zegt dat ie niet naar Brussel gaat, gaat ie niet.

   1. Confucius

    Rutte zal heus wel naar Brussel gaan.
    Kan dan daar verder gaan met liegen maar met een heel veel betere beloning.

 2. werikke

  ja als je de naam aanpast dan is hele probleem ineens weg

 3. victus

  Mensen en vooral kinderen rondom Schiphol hebben relatief veel long problemen. Daar moet de prio liggen! En niet non-stop zeiken en vergaderen over illegalen, homo/lesbie wel/geen man/vrouw WC en asielzoekers.

 4. Blanke Sjors en Zwarte Sjimmie

  Aspeger Femmie heeft last gehad van zuurstoftekort …de linkse tante van Greta Thunberg noemt verkrachters en moordenaars Amsterdammers…hoe krijg je uit je strot

 5. Jumping

  De kogel die Fortuyn het leven kostte kwam ook van Links.
  De Demoniserende wegkijkende Linkse Rutteclan heeft Nederland gemaakt tot een bananen republiek.

  1. Brazil

   Als dit zo is Jumpie zou ik zeggen pak je koffer, of toch maar in Nederland blijven en eind van de maand gratis geld bij de gemeente.
   Typisch rechts, schreeuwen van het dak hoe slecht het gaat maar ondertussen wel de handjes ophouden, BAH!!!!
   Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. toetssteen

    @Brazil
    Neem uw pilletjes in aub.

 6. Mars020

  Als we alles Amsterdammer moeten gaan noemen, zal er in de toekomst veel verwarring ontstaan. Stel je eens voor, dat je ineens honger krijgt en eten wilt gaan halen. Het even naar de Chinees gaan is voorbij, want dat vind Femke racistisch. Hoe moeten we dan aan iemand anders vertellen, wat iemand wil eten?. Moeten we dan heel voorzichtig zeggen, dat we de voorkeur hebben om Amsterdams te eten, bereid door iemand met een wat kleinere oogjes?. Als je bijvoorbeeld Turks wilt eten, moeten we dan zeggen ik wil graag eten van die Amsterdammer, die altijd toetert bij voetbalwedstrijden, trouwerijen en begrafenissen?. Of als je de voorkeur hebt om Marokkaans te eten, moet je dan zeggen, ik wil graag eten bestellen bij die Amsterdammer, die altijd pinautomaten opblaast en inbraken pleegt?…
  Bij statushouders wordt het nog iets ingewikkelder.. Stel je voor, dat er een aanslag komt in 020… Je ziet een Afrikaan, die hem snel peert… Hoe moeten we hem dan omschrijven?… Een Amsterdammer, die ietsjes teveel onder de zonnebank heeft gelegen met zwart haar en een soort van permanentje erin?… Femke maakt het wel een beetje lastig om normaal met elkaar te communiceren op deze manier..

  1. Ab Infinitum

   U heeft al snel last van een zonnesteek. Oppassen, veel water drinken, rechtop zitten en kalmte.
   Blijf in de schaduw.

   1. Mars020

    Helpt dat tegen plofkrakers, toeteraars, aanslagen, inbraken, geschreeuw, bontkragen, intimidaties enz?.. Die allochtonen, oh sorry, Amsterdammers, zijn er de laatste tijd wel een beetje anders uit gaan zien. Ze praten ook een beetje anders, dan vroeger. De witte Amsterdammers, kunnen tegenwoordig de Rrrr niet meer uitspreken en de Amsterdammers met een zonnebank, kunnen helemaal niet meer uit hun woorden komen. Ze zijn trouwens wel bijna allemaal medisch geschoold, want ze weten alles van terminale ziektes. De hele dag door zijn ze de uitspraak aan het oefenen op straat en in openbare gebouwen.
    Zo te lezen valt u onder de tweede categorie, maar bent nog niet helemaal klaar met uw studie, dus het semester terminale ziekten heeft u nog niet geheel doorlopen. Ik zal uw advies opvolgen en rechtop blijven zitten, plus zal ik er een biertje bij nemen.

 7. Mariposa78

  Wat lult ze nou? er wonen bijna geen echte ras Amsterdammers meer in Amsterdam.
  En wat er nog woont die trekken nog van zelf weg uit Amsterdam.
  Wat dan nog achter blijft is de moeite niet waard.

 8. Bolkestein

  In Purmerend kom je al meer echte Amsterdammers tegen.

 9. tailgunner

  Huh? Statushouders? Oooh!…ze bedoelt ILLEGALEN! Nou, zeg dat dan! Die kun je het beste illegalen blijven noemen. Net als dieven, rovers, plunderaars, oplichters, verkrachters en moordenaars. Of gaat ze die ook heel consequent ‘Amsterdammers’ noemen? Ik vind dat erg verwarrend daar in dat Stalingrad aan de Amstel.

 10. jhak

  Ik vind die uitspraak van Fem erg denigrerend. Je zal maar amsterdammer genoemd worden. Dat is toch dat achterlijke volk aan de amstel en het ij ?

 11. Response

  Het gros van de gl-ers sporen niet helemaal. FH is exemplarisch!

 12. pejoar

  Halsema is ook zo goed,ze deugt echt.Alleen is ze te dom om ook maar iets zinnigs te vertellen over gelukszoekers die teren op uitkeringen.
  De Dalai Lama stond ook altijd hoog aangeschreven bij links.
  Nu zegt hij wat anders en … we horen niks van links
  “In a speech last year the Dalai Lama said that refugees to the European Union should ultimately return home, adding that “Europe is for Europeans”, a statement he stood by when I challenged him on it.
  A limited number is OK, but the whole of Europe [will] eventually become Muslim country, African country – impossible,” he said.” bron BBC

 13. Pronounce

  Typisch links om woorden die een negatieve lading hebben gekregen weg te willen censureren – zonder daarbij naar de oorzaak te kijken. Zo mocht ooit ‘buitenlander’ eigenlijk niet meer en moet het allochtoon worden, totdat ook dat in onmin raakte. Dus kwam er ‘etnische minderheid’, ‘cultuurverrijker’, ‘mensen met een migratie-achtergrond’ etc. Uiteraard werkt deze kolder voor geen meter en dat zal met dit onzinvoorstel niet anders zijn. En mocht het dit keer tóch lukken, dan zal het juist het woord ‘Amsterdammer’ zijn dat een zeer negatieve lading krijgt. Hoe dan ook, dit soort van lotje getikte deuglinksen zijn altijd bereid de waarheid op te offeren op het altaar van de multikul.

 14. C.A.Barstow

  Het ultieme bewijs van een linkse hersenloze imbeciel met name Femke Halsema.
  Wie kent de uitspraak niet ”een land dat zijn geschiedenis vergeet (in het bovenstaande geval, bewust vergeet) is gedoemd ten onder te gaan.
  U ziet en leest het bewijs dat linkse ratten ons land bewust naar de kl*ten aan het helpen zijn.

 15. NoDoubt

  Het zijn gewoon illegale gelukszoekers die al vrij waren maar toch vanaf syrie naar het vrije Turkije toch naar NL kwamen. Kosten per gelukszoeker 227.000 euro. Het wordt tijd dat zij zelf een zoeker in huis neemt i.p.v dat wij ervoor opdraaien. Grachtengordeltante die haar kinderen van de zwarte school haalde.

 16. Fritsie

  Deze fantastisch mooie stad wordt naar de klote geholpen door een stelletje incompetente
  Idioten.
  Echte Amsterdammers let op uw zaak!
  HET GAAT FOUT!!!

 17. Arubano

  Ik stel voor het woord “Burgemeester” uit het woordenboek van Amsterdam te schrappen en te vervangen door “Uilskuiken”.

 18. Ben-NIET-Groen-L

  Ik wil even wat kwijt…..
  Wat ben ik blij en een bevoorrecht mens, dat ik nog zo’n 10 á 15 jaar te leven heb en alle idioterie die in het nieuws van alleen al vandaag te lezen is niet meer meemaak…heerlijk.
  Maar arme mensen die dat wel moeten meemaken, al die ellende die eraan zit te komen .

  Oja voor ik dood ga…dit gestoorde mens moet echt weg of nog beter , DOOD!

 19. Kristalix

  Halalsema burgemeester van Islamsterdam.
  Pek en veren en retour Den Haag.
  Maketel!

 20. Rud56

  @Mars020: 2x ++++!

  En die Halsematrien met haar gemeenteraadbagger, gestoorder kan je ze niet krijgen!
  Maar ja, B1, GL, Denk, D66, PvdA, VVD …. zegt meer dan genoeg

 21. Kristalix

  Berichtje voor Halalsema herself.
  Een Amsterdammer? Dat zijn mensen die gevlucht zijn uit bijvoorbeeld oud west. Vanwege de oprukkende Islam getto en moskeeen. Dit volk zal NOOIT Amsterdammer worden. U bent een eerste klas debiel die terug gestuurd moet worden naar het torentje on Den Haag, waar Rutte hem zelf u kan ontdoen van pek en veren. U heeft Islamsterdam gemaakt. Schaamt U!

 22. Bes Tolen

  Inderdaad is Amsterdam statushouder als hoofdstad van Nederland. Dat is al lang geen eerlijke zaak meer en die bepaling dient daarom uit de grondwet te verdwijnen. De regering, de ministeries en het parlement en zo veel aanhangsels meer waaronder de ambassades etc. zitten in Den Haag. Het is geen eerlijke zaak omdat Amsterdam door de politiek in Den Haag nog altijd ontzettend veel meer geld krijgt toegeschoven wat in geen verhouding staat tot wat andere gemeenten krijgen. Dat komt door gewoontevorming uit vroeger dagen. Stel de periode van Lodewijk Napoleon, Zoiets. Als nu het begrip hoofdstad uit de grondwet verdwijnt, dat verder al lang geen functie meer heeft [behoudens wat dubieuze voor bepaalde meer incidentele aangelegenheden], moet ook de bijhorende genoemde financiële situatie gesaneerd worden. dat saneren kan ook direct beginnen. Het voortrekken van Amsterdam.moet in ieder geval verdwijnen.Dat is pas eerlijke politiek. .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.