FVD viert groot feest: meebesturen in Limburg, mét nieuwe bindende referenda!

In Limburg kan de vlag uit: ondanks dat in alle andere provincies het partijkartel er in is geslaagd om grote winnaar Forum voor Democratie te boycotten, gaat men in de meest zuidelijke provincie gewoon meebesturen. En neemt meteen een belangrijk partijthema mee: directe democratie. Jawel, het bindende referendum komt eraan.

De verstikkende deken van het partijkartel heeft Forum voor Democratie succesvol buiten de deur gehouden van Zeeland tot Friesland en van Groningen tot Noord-Brabant. Maar in één provincie gaat men nu toch meebesturen: Limburg. Ruud Burlet wordt de eerste FVD-gedeputeerde, en daar is Thierry Baudet best een beetje trots op. Op de website van de partij wordt de nieuwe functie van de lokale politicus dan ook met veel fanfare aangekondigd:

“Forum voor Democratie gaat meebesturen in Limburg! Ruud Burlet, nu nog fractievoorzitter van FVD in Limburg, zal aantreden als gedeputeerde. Hij zal een bindend referendum in Limburg helpen implementeren en zich verder richten op betaalbare energievoorziening en innovatie in de economie.

FVD ziet dit behaalde succes in Limburg als een echte doorbraak. We kunnen laten zien dat de uitsluit-spelletjes van het kartel en het demoniseren van onze partij geen effect hebben en geen hout snijden. We kúnnen meebesturen: we hebben niet alleen de beste ideeën, maar ook de beste mensen! In Limburg begint de victorie!”

En nu moet Forum dat dus gaan waarmaken, hè. Want in Limburg mag het dan wel beginnen, maar er is nog een boel werk te verzetten voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

Krijgen we dan ook in de rest van Nederland ons referendum weer terug, alsjeblieft?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

83 reacties

 1. Brazil

  LOL, de kasgrabbelaars vieren feest.
  Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  1. bejaarde

   Wanneer worden jouw handen eens in het gips gezet. Die flauwekul middels jouw reacties komt hier velen de strot uit. 86 of 92 jaar. Volgens d666 ben je al over tijd, neem die pil en doneer. Jouw idiote reacties moeten eens stoppen en ik overweeg hier een direct contact met de heer Engelbart. Jij moet maar eens aftaaien ofwel monddood verklaard worden. Jij bent hier ook een schande van dit blog. Adios nada!

   1. Brazil

    U bent tegen de vrijheid van meningsuiting zie ik, mensen monddood is iets voor een dictatuur.
    Maargoed wat je niet kan laten moet je maar doen , dus
    gebruik het NSB lijntje maar zou ik zeggen.
    Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

    1. Agios

     Jij verkondigt geen mening. Je bent alleen maar bezig met kinderlijk gedram. Op leeftijd noemen we dat Alzheimer. Mijn moeder zei altijd ‘kinds’.

  2. ZiggyStardust

   Het is een bescheiden begin. Nu doorpakken!

  3. Bart

   Kan iemand Den Dolder even bellen, er is er weer 1 ontsnapt.

 2. DidiMadloba

  Dus de Limbexit is aanstaande. Laten ze maar lekker in hun sop gaarkoken.

  1. Brazil

   Limburg mogen ze wat mij betreft aan Duitsland of België geven,
   in Limburg woont toch alleen klootjesvolk, die kunnen we missen als kiespijn.
   Hahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. ZiggyStardust

    Zo is het. Laten ze de Maas ook maar meteen afdammen. Hahah hilarisch kinderachtige emoji

 3. Lao Tse

  Dit is de zege van de lege dop.

  Het heeft iets aandoenlijks.

  1. Brazil

   LOL+10
   Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  2. Peter Oudshoorn

   Lao Tse vindt heel vaak heel veel aandoenlijk. Hij is een emotioneel mens.

   Bij de weg: wat bedoel je met de lege dop? Of zijn het gewoon de zure druiven?

   1. EU kok

    Quote: Bij de weg: wat bedoel je met de lege dop?
    .
    Hoe vaak heeft in Nederland een referendum een opkomst boven de 52% gehaald?

    1. Peter Oudshoorn

     Alle begin is moeilijk kokkie. Er zijn, als ik het goed heb, slechts drie referenda geweest, dus veel oefening is er nog niet opgedaan. Moet je eens opletten hoe het loopt als het gemeengoed gaat worden.

    2. Lao Tse

     De uitdrukking luidt: “beter een half ei dan een lege dop”. Dit referendum is minder waard dan een half ei, het is een lege dop. Het gaat helemaal ergens over. Referenda bestaan niet in Nederland, provinciale referenda (als ze bestonden) gaan over niks en kunnen zelfs dan niet meer zijn dan een veredelde opiniepeiling.

     Een andere uitdrukking is hier ook van toepassing: Knollen voor citroenen verkopen”.

     1. Peter Oudshoorn

      Pro Demos zegt: “Verder hebben provincies de mogelijkheid om een referendum te organiseren. Volgens de grondwet kan een dergelijk referendum niet bindend zijn, maar partijen kunnen zich er natuurlijk wel aan houden. In de praktijk geven veel partijen voorafgaand aan een referendum al aan of ze zich aan de uitkomst zullen houden.”

      Ook al zou het ‘een veredelde opiniepeiling’ zijn: als Provincies er naar luisteren en mee aan de slag gaan is het evenveel waard als een referendum.

      Dat het nergens over zou gaan weerspiegelt de megalomane grondhouding vol dedain van Lao Tse en is een ware gotspe: provinciale aangelegenheden kunnen voor betrokkenen zweer zwaarwegend zijn.

     2. Lao Tse

      Oudshoorn bevestigt in elk geval dat zo’n referendum niet bindend kan zijn.
      Maar hij heeft gelijk: als het college opiniepeilingen wenst te organiseren en de uitslag ervan als bindend wenst op te vatten kunnen ze dat doen.
      Wat dat nog met besturen te maken heeft blijft duister.

     3. Peter Oudshoorn

      Natuurlijk heb ik gelijk, Lao Tse.

      Overigens weten we dat Lao Tse een pesthekel aan de democratie hebt, het volk wantrouwt en alleen de uitverkoren elite aan het roer duldt. Typisch neurotische trekjes van links.

     4. Lao Tse

      “Overigens weten we dat Lao Tse een pesthekel aan de democratie hebt”

      Dat is onjuist, Oudshoorn, democratie en rechtsstaat zijn voor mij heilig en het is juist om die reden dat ik het ondemocratische paardenmiddel van het referendum afwijs.

     5. logisch denken

      moet je tegen d66 zeggen flapdrol

     6. Peter Oudshoorn

      Lao, de rechtsstaat is voor jou heilig, dat heb je inderdaad vaak genoeg met je ridicule opstelling onderstreept.

      Maar als je de democratie echt zou liefhebben, zou je zonder enig voorbehoud voor referenda zijn. En dat ben je niet. Je bent geen democraat. Je bent een autoritaire regent vol dedain.

     7. Lao Tse

      @Oudshoorn,
      Ik heb een en andermaal uitgelegd waarom ik het referendum als een ondemocratisch instrument beschouw. Kortweg: het doorkruist en perverteert de representatieve democratie, het is onmogelijk complexe politieke kwesties te versimpelen tot een digitale vraagstelling en de ervaring leert dat de kiezers zich maar in beperkte mate laten leiden door die vraagstelling maar deze laden met andere zaken. Het Oekraïne-referendum waarvan de iniatiefnemers zelf aangaven de vraagstelling irrelevant te vinden was daarvan een pijnlijk voorbeeld.

     8. Peter Oudshoorn

      Lao Tse, de representatieve democratie is een mooie naam voor in feite door een gesloten kliek/elite gestuurde samenleving, waarin geen enkele ruimte is voor vernieuwing of verandering.

      Ik ben groot voorstander van een directe democratie, die in een modern land als Zwitserland uitstekend functioneert. Daaruit blijkt tevens dat een complexe vraagstelling heel goed te trechteren is tot een ja/nee keuze.

      Overigens hebben niet DE initiatiefnemers van het Oekraine-referendum toegegeven een dubbele agenda te hebben, maar slechts twee van de zes.

      Jij bent bang voor een directe democratie. Ik niet. En weet zeker dat als het een geimplementeerd en geintegreerd middel is, dat het uitstekend werkt. Maar jij durft dat niet aan.

      Parlementariers moeten binnen kadaverdiscipline de partijlijn volgen op straffe van excommunicatie. Los daarvan blijkt keer op keer dat hun dossierkennis bedroevend is. En dat noem jij representatieve democratie? Een lachertje.

    3. Niemandalletje

     Even je geheugen opfrissen:
     Nederlands referendum over het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa: Uitgebrachte stemmen/opkomst 7.705.196 / 63,3%
     En het antwoord van de bevolking was nee, mocht je het vergeten zijn. 😉

     1. EU kok

      Correct

     2. fockingworst

      @eu cock niemand neemt u nog serieus behalve uw eigen trollen nicks want eu cock is een zielig eenzaam figuurtje die hier 24/7 aanwezig is met zijn vele nicks om alleen te trollen en dat al 10 jaar lang.
      Of hij er nou voor betaald krijgt of niet, het is gewoon sneu als je de hele dag op dds aanwezig bent om voor gedachtenpolitie te spelen.
      De hele dag mensen treiteren plagen zuigen met de hier all om heersende mening express op een uitlokkende manier tegenspreken., gewoon super zielig.
      Blijkbaar heeft dit figuur gewoon echt niks anders te doen in zijn leven.. Lowlife

     3. Peter Oudshoorn

      Ja EU kok, dat eerste referendum was ik helemaal vergeten. Het kan dus wel, zo’n hoog opkomstpercentage. Geen enkele reden waarom dat niet weer zou lukken.

    4. Niemandalletje

     @ mod:Nogmaals maar proberen dan. 😉

     Het Nederlands referendum over het Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa. (1 juni 2005) Telt deze ook?
     In totaal werden er 7.646.415 stemmen uitgebracht, een opkomst van 63,3%.
     Daarvan waren hier voor: 2.940.730(+/-38,5%) en er tegen: 4.705.685. (+/-61,5%)
     In alle leeftijdscategorieën en in alle categorieën naar opleidingsniveau
     waren de nee-stemmers in de meerderheid.

 4. EU kok

  Zomaar wat vraagjes:
  Wat worden de criteria voor het houden/aanvragen van een referendum?
  Wie dragen de kosten?
  Hoe vaak heeft in Nederland een referendum een opkomst boven de 52% gehaald?

  1. Peter Oudshoorn

   Je krijgt geen antwoorden Kokkie, omdat je vragen idioot zijn.

   1. EU kok

    Sorry Peter, de vragen lijken mij zeer essentieel.
    Geef aub even aan wat een idioot aan is.

    1. Peter Oudshoorn

     OK.
     1. Criteria moeten nog bepaald worden.
     2. De belastingbetaler natuurlijk, wie anders?
     3. Nooit.

     1. EU kok

      Inderdaad Peter, goed gezien.
      Een toezegging zonder randvoorwaarden is een luchtkasteel.
      Kan leuk uitpakken maar nu geen rede voor gejuich.

     2. Peter Oudshoorn

      Kok, ik neem aan dat de randvoorwaarden besproken zijn, anders zet het FvD zichzelf volkomen voor lul. Ik heb niks met die partij, maar zo idioot zullen ze toch ook niet zijn. We wachten het af.

     3. EU kok

      @Peter.
      Voorwaarde is een nog nooit gehaald opkomstpercentage in Nederland.
      Mooi binnengehaald campagnepunt, praktische waarde nihil.
      .
      Maar zoals vele universitaire collega reeds eerder stelden: Baudet heeft weinig met feiten maar alles met gevoel.

     4. Peter Oudshoorn

      Bij de landelijke referenda lag bij mijn weten het opkomstpercentage voor geldigheid op 30% en niet op 52%.

      Bovendien, zoals ik eerder stelde: “Ook al zou het ‘een veredelde opiniepeiling’ zijn: als Provincies er naar luisteren en mee aan de slag gaan is het evenveel waard als een referendum.”

     5. EU kok

      @Peter.
      Het college van Gedeputeerde Staten heeft afgesproken dat de opkomst bij zo’n referendum net zo hoog moet zijn als bij de Statenverkiezingen van maart (52,7 procent).

     6. Peter Oudshoorn

      Waar lees je dat kok?

     7. EU kok

      @Peter.
      NL Teletekst pag 121

     8. Peter Oudshoorn

      Kok, ik kan hier vanuit Duitsland Teletekst niet aanroepen (ik heb geen Nederlandse TV), maar ga er zonder meer van uit dat je gelijk hebt.

      In dat geval is het inderdaad een belachelijk en inhoudsloos percentage.

     9. EU kok

      Hallo Peter, wakker worden.
      hatetepes://nos.nl/teletekst

     10. Peter Oudshoorn

      Yep, gelezen en afgestempeld. Kan gefiled worden.

   2. Brazil

    Alleen antwoorden zijn idoot, zeker gezien je reacties die nog kant nog wal raken kom jij daar zeker voor in aanmerking.
    Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

    1. Peter Oudshoorn

     Brazil, ouwe debiel en analfabeet: het is ‘kant noch wal raken’.

    2. logisch denken

     zelfreflectie ?

 5. Jumping

  Baudet, vraag gelijk eens aan Rutte als hij in de buurt is, waarom het uren heeft geduurd, voor er een alternatief alarm nummer, beschikbaar was.

  1. Brazil

   Jumpie is zo iemand die al voor een ingegroeide teennagel 112 belt,
   was vandaag niet mogelijk Jumpie, misschien morgen beter.
   Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. Ts

    Geachte
    Nadenken en respect: slachtoffers door niet bereikbaar zijn er 200.000 bijen in Eindhoven
    Mensen als gevolg van privacy (nog) niet bekend
    Kans is zeker aanwezig gezien aantal meldingen per uur in Nederland

 6. Dropje

  Mooi zo !
  Knetter rechts Nederland: verhuis massaal naar Limboland
  Daarna sluiten we de grens
  Iedereen tevreden 🙂

  1. Brazil

   Inderdaad, +10
   Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 7. santiago

  In een echte democratie kan het volk wijze mensen kiezen die hen in het parlement gaan vertegenwoordigen en wijze beslissingen nemen in onze naam. Wij als volk hebben vaak wel een mening maar geen kennis van zaken, daarom.
  Alleen slappe en bange bestuurders die geen verantwoordelijkheid durven nemen zijn voor referenda. Lekker makkelijk, want dan kunnen ze zeggen dat het volk het zo heeft gewild. Tjerrie is ook zo,n schijthuis.

 8. Lao Tse

  Het heeft wel iets komisch dat de eerste bestuurder die het FvD levert de portefeuille duurzaamheid toegeschoven heeft gekregen.

  Slim ook.

 9. james

  Idd een wasseneus.52% opkomst wordt nooit gehaald.

  1. Lao Tse

   Klopt, het FvD werd een fopspeen beloofd en als dank mochten ze een bestuurder leveren voor de portefeuille duurzaamheid.

   Dat is inderdaad hilarisch.

   1. EU kok

    Beginnersfoutje of puur amateurisme?

    1. Peter Oudshoorn

     Het lijkt inderdaad op het laatste, kok. Dolblij dat ze toch ergens mee mogen spelen met de grote jongens.

     Een ding is zeker: dit zou Wilders nooit overkomen.

 10. james

  Brazil simpel figuur hoe oud ben je kleuter.Hou op met je domme commenntaar.

  1. Brazil

   Ik ben een kleuter van 92 jaar, en u ? Gezien je reacties denk ik dat
   je net om de hoek komt kijken en nog niets weet van wereld waarin we leven.
   Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. AS210854

    Nu weten we ook waarom je zulke onzin reacties schrijft. Zwaar dementie, en met een IQ van 0 komma 0 .

   2. Peter Loosduinen

    Gaat u ook lachend uw graf in ??
    Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch.

    1. Brazil

     Ik kan je vertellen dat ik de laatste best veel moet lachten, zeker hierop DDS, ik kom niet meer bij.
     Trouwens een graf is meer iets voor het klootjesvolk, ik
     neem de oven, en het as wordt de ruimte ingeschoten.
     Misschien lach ik me wel dood zeker als ik op DDS kom.
     Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

     1. peetjoh. k

      Ik wil je wel alvast klaar maken voor de oven. Ik heb de AVR al gebeld.

   3. logisch denken

    kleuters hebben nog geen dementie en zijn nog niet ontoerekeningsvatbaar verklaard.

    Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 11. Peter Loosduinen

  Want in Limburg mag het dan wel beginnen, maar er is nog een boel werk te verzetten voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
  Het begin is er !

  1. Brazil

   Eerder het begin van het einde, het volk trapt niet meer in de leugens van de populisten, zie de laatste verkiezingen, BAM!!! PVV -4 .
   Dan het FvD met maar +4 zetels al waren ze er van overtuigd dat het
   er 12 zouden worden, grootheidswaanzin ten top.
   Hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

 12. tonna

  “FvD in de meest zuidelijke provincie gewoon meebesturen.”
  In de Bourgondische rust van Limburg ziet men blijkbaar de dingen scherper dan boven de Moerdijk!
  De Haagse gebakken linkse lucht komt niet tot in het zuiden,de antipieten hetze was en is daar óók niet actueel!
  Limburg krijgt het predikaat van “meest rechtse en realistische provincie”.
  Ik ga er wonen!

  1. Lao Tse

   Mogelijk kunnen we van Limburg een rechts-populistisch reservaat maken.

   1. tonna

    @Lao
    Goed idee,géén zwarten en moslims in heinde en verre te ontdekken!
    Autochtoon Nederland gaat dan in Limburg wonen!
    Jijzelf mag niet naar Limburg omdat je een migratieachtergrond hebt,dus ongewenst in zo’n reservaat!!!

   2. peetjoh. k

    Ik stel voor gewoon Westerbork weer te openen. En jij mag als eerste met de trein. Das groen he dus goed voor jou.

 13. DidiMadloba

  Tijd voor een Limbexit, zo niet goedschiks dan kwaadschiks.
  En laten ze in Limburg maar lekker aantonen dat referenda een ramp zijn. Die creëren macht zonder verantwoordelijkheid.
  Als Limburg onafhankelijk wordt mag Wilders natuurlijk zijn dubbele paspoort niet houden.

  1. tonna

   @Didi
   Jij mag óók niet naar ons reservaat!
   Dat snap jezelf toch ook?
   Je hebt een onboreaal luchtje!

 14. Meriadoc Brandebok

  Het bizarre is dat de lieden in de top van Forum in hun kartel-uitsluit-retoriek volharden. Er is nooit sprake geweest van een kartel dat Forum uitsluit. Als dat het geval was had Forum nooit meegedaan aan de onderhandelingen in onder meer Zuid-Holland en zat zij niet in het Limburgse provinciebestuur. Bovendien is ook niet uit te sluiten dat de politiek daarover gewoon transparant was geweest en in een gezamenlijke verklaring had aangekondigt niet met Forum te willen samenwerken.

  Maar ik vrees dat, zoals zo dikwijls het geval is, de waarheid voor populistisch rechts geen waarde heeft. En als men een leugen op een overtuigende manier neerzet gaan mensen er vanzelf in geloven. Gooi daar een flinke scheut charisma bovenop en het wordt een schijn-waarheid.

  Met betrekking tot het referendum is Forum afgescheept met een dooie mus. Niet alleen is het opkomstpercentage zo hoog mogelijk bijgesteld, ook zijn er geen cruciale landelijke kwesties waarover de Zuiderlingen concreet kunnen beslissen. Het referendum wordt een wassen neus. Even wachten nog met de taart en champagne op de redactie.

  1. Hans Brusselmans

   Flikker toch eens op vent, jij als Rutte fan durft anderen de maat te nemen betreffende de waarheid, ga je schamen trol.

  2. fockingworst

   @meriadoc brandewijntrol is een zielig eenzaam figuurtje die hier 24/7 aanwezig is met zijn vele nicks om alleen te trollen en dat al 10 jaar lang.
   Of hij er nou voor betaald krijgt of niet, het is gewoon sneu als je de hele dag op dds aanwezig bent om voor gedachtenpolitie te spelen.
   De hele dag mensen treiteren plagen zuigen met de hier all om heersende mening express op een uitlokkende manier tegenspreken., gewoon super zielig.
   Blijkbaar heeft dit figuur gewoon echt niks anders te doen in zijn leven.. Lowlife

   1. EU kok

    Goedenmorgen lief worstje.
    Goed geslapen, mijn trouwe volgert?

    1. fockingworst

     @eu cock niemand neemt u serieus omdat is een zielig eenzaam figuurtje die hier 24/7 aanwezig is met zijn vele nicks om alleen te trollen en dat al 10 jaar lang.
     Of hij er nou voor betaald krijgt of niet, het is gewoon sneu als je de hele dag op dds aanwezig bent om voor gedachtenpolitie te spelen.
     De hele dag mensen treiteren plagen zuigen met de hier all om heersende mening express op een uitlokkende manier tegenspreken., gewoon super zielig.
     Blijkbaar heeft dit figuur gewoon echt niks anders te doen in zijn leven.. Lowlife

  3. Peter Oudshoorn

   Meriadoc, je hele reactie bestaat uitsluitend uit bizarre onzin en schijnargumenten. Je lijkt Balkenende wel: je praat veel, maar zegt niks.

 15. m.van.rosmalen

  Ochgot gaat Derry nu in de vijver van Wilders vissen.
  Droeftoeter

 16. EU kok

  Zowel op de website van FvD als op DDS staat TB naast de afgevaardigde uit Limbabwe.
  Zou Baudet dan toch naar Otten geluisterd hebben?

  1. fockingworst

   @eu cock is een zielig eenzaam figuurtje die hier 24/7 aanwezig is met zijn vele nicks om alleen te trollen en dat al 10 jaar lang.
   Of hij er nou voor betaald krijgt of niet, het is gewoon sneu als je de hele dag op dds aanwezig bent om voor gedachtenpolitie te spelen.
   De hele dag mensen treiteren plagen zuigen met de hier all om heersende mening express op een uitlokkende manier tegenspreken., gewoon super zielig.
   Blijkbaar heeft dit figuur gewoon echt niks anders te doen in zijn leven.. Lowlife

 17. Robert75

  Ze zeggen allebei wat anders. Baudet spreekt over een bindend referendum, terwijl Burlet over een correctief referendum spreekt. Wat natuurlijk iets anders is.

 18. Henk Albarda

  Gut Brazil, de kasgrabbelaars? U haalt enkele partijen door elkaar. D66, GL, en VVD zijn de bewezen kasgrabbelaars en Forum voor Democratie (DE dieren partij) heeft enkele belangrijke punten in Limburg bespreekbaar gemaakt.
  Zoals Brazil niet opmerkt heeft Forum het punt betaalbare energie erin gekregen. Betaalbare energie en de klimaat hysterie gaan niet samen………
  Blijf vooral met oogkleppen op en oordoppen in door het leven gaan…….

 19. rexm

  Ben trots op Limburg, zijn tenminste echte democraten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.