Het partijkartel wint in Zuid-Holland: FVD uit formatie getrapt na interventie landelijke ChristenUnie-top

Het kostte even wat pijn en moeite, maar het is de backstabbers van het partijkartel dan uiteindelijk toch gelukt: grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland, Forum voor Democratie, onceremonieel uit de formatie smijten vanwege gekonkel met de ChristenUnie. Die handelden op orders van hogerhand.

De bestuursdroom van Forum voor Democratie is bijna voorbij. In bijna alle provincies wist het partijkartel al de grote winnaar uit de colleges te houden – alleen in Limburg is er nog kans op een FVD-college. Maar in alle andere provincies stonden de lange messen van het partijkartel paraat om de democratische hoop van een nieuwe, grote partij driftig aan flarden te steken.

Dat is vandaag ook gebeurd in Zuid-Holland, waar na maanden onderhandelen de grootste partij van de provincie – Forum voor Democratie – weggetrapt wordt dankzij de ChristenUnie. De regeringspartij had namelijk van de landelijke partijtop instructies meegekregen, en dat was om de kans op FVD-bestuur volledig de nek om te draaien. En zo geschiedde dus vandaag:

“Forum voor Democratie, VVD, CDA en ChristenUnie/SGP gaan niet met elkaar onderhandelen over een college in Zuid-Holland. De verkennende gesprekken tussen deze vier partijen hebben onvoldoende vertrouwen gegeven voor echte onderhandelingen, bevestigen bronnen binnen deze partijen. Een officiële bekendmaking van het stuklopen van de gesprekken volgt naar verwachting later deze woensdag.

Binnen met name de fractie van ChristenUnie/SGP waren hierdoor grote bezwaren tegen verdere samenwerking. Afgelopen maandagavond besloot de fractie dat zij daarom niet in één college met Forum voor Democratie kan stappen. De partijleiding van de ChristenUnie in Den Haag heeft ook overleg gehad met de lokale fractie over welke gevolgen het filmpje moest hebben.”

En zo wordt niet alleen Forum voor Democratie buitenspel gezet, maar ook de burger. Het is maar weer eens bewezen: het maakt niet uit welke partij je de grootste maakt, want het machtsverslaafde partijkartel houdt toch wel de touwtjes stevig in handen. De leden van het partijkartel: ze lijken namelijk misschien saaie en nette mannen in pak, maar schijn bedreigt. Ze steken gewoon asociaal hun middelvinger op naar de kiezers van Zuid-Holland.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. EU kok

  Natuurlijk ligt het aan Hans Wiegel.
  Die kreeg van hogerhand de opdracht van de VVD om het te laten mislukken..
  Kan niet anders, kan nooit door het FvD komen.

  1. Julian

   Hans Wiegel en zich van hogerhand iets voor laten schrijven? U kent deze mijnheer heel slecht. Zet er een camera op en hij doet alles voor je! Aandachtsgeile mijnheer die vooral heel erg vol is van zich zelf.

   1. EU kok

    U verwacht in redactionele artikelen en reacties daarop enige realiteit of juiste weergave van de situatie?

  2. s.a.r.k.o

   @E
   Kijk maar uit, Tim is vandaag snel op zijn teentje getrapt..

   1. EU kok

    Alleen vandaag?

    1. s.a.r.k.o

     @E
     Vandaag was ik aan de beurt.

 2. Benny

  Welkom in de de mooie wereld van verkapte dictatuur of verkapte democratie zo u wilt…..

 3. antoon5

  ik was even op Joop.nl en een en al ongefundameneerde uitlatingen over Wilders, maar hier van deze krant uit kan men er ook wat van, inderdaad hij is in zeker opzicht een mafkees, zijn kopvodden politiek zal geen wereldproblemen oplossen, uitdagend minder minder is alleen voer voor een media spektakel, waar we wel respect voor moeten hebben is dat hij gewoon zegt hoe het is en op het gevaar wijst daar waar andere kamerleden liever losjes wat in de salon zeggen, zijn leven loopt ook gevaar, zijn spullen kunnen vernield worden of dierbaren aangevallen.dat moet je eens indenken

 4. Cycle25

  Verdeel en negeer, democratie is een oud woord die niet meer bestaat mits je links gelieerd bent.

 5. bejaarde

  Ik was geen FvD stemmer, maar het is een schande voor Nederland, dat de dictatuur zich hier blijvend heeft gevestigd. Het woord democratie is een wassen neus! Dit is dus de tweede partij wiens kiezers als oud vuil bij de kliko worden gezet. Wat ik denk en wens hoef ik hier niet neer te plempen, psst het heeft met heiliger dan de paus te maken (CU/SGP).

 6. Meriadoc Brandebok

  Forum is toch niet uit de formatie gesmeten? De ChristenUnie heeft besloten dat een samenwerking met Forum niet haalbaar is en nu gaan ze andere combinaties onderzoeken.

  Het artikel slaat ook helemaal nergens op. De VVD en het CDA, volgens Tim “kartelpartijen”, waren al aan het onderhandelen, dus hoe kan er dan sprake zijn van kartelpartijen die andere partijen uitsluiten?

  Het gaat hier gewoon om links en rechts. Links is minder snel geneigd samen te werken met rechts-populistische partijen dan rechtse partijen. Met een kartel – een woord dat de wereld inkwam toen Baudet het noemde – heeft het weinig te maken.

  1. EU kok

   Helaas Merijn.
   Om de situatie juist weer te geven raad ik Dhr. Engelbart een bezoek aan Pearl of Hans Anders aan.

   1. Meriadoc Brandebok

    Ik kan Hans Anders aanbevelen. De service is er erg goed. Ook oogkleppen kunnen er worden gedemonteerd.

    1. Sealgaire

     In je eigen mestput kijken, stront genoeg.

 7. Matig rechts

  Hoe democratisch is de regering.
  De door de bevolking tot grootste partij verkozen partij wordt overal uitgewerkt.

  En dan noemt ons Poetin knuffelaars.
  Zelf voeren ze hetzelfde beleid.
  Waar je ook op stemt, het is en blijft de huidig dictators regering groep

  1. EU kok

   Quote: De door de bevolking tot grootste partij verkozen partij wordt overal uitgewerkt.
   .
   Inderdaad, PvdA heeft de laatste verkiezingen overduidelijk gewonnen.
   Ze zijn nog nergens uitgenodigd.
   Schandalig !

   1. peetjoh. k

    Kijk en hier maak je de fout de pvda won in het Europese hof. Die mogen door andere landen uitgenodigd worden. Fvd daarintegen won in de provincies dus zouden overal mee moeten doen. Het wordt tijd dat er geen keuze meer is. De 3 grootste gaan samen werken en dat is het. Het volk kiest niet hun de arrogantie ten top

  2. Julian

   Wat heeft dit met de regering te maken? Het gaat om een provincie. Wat is nou eigenlijk democratie? In Amerika regeert een president die niet door het volk is gekozen. En daar mochten we (de anti Trumpies) niks van zeggen want dat was democratie.. En in Zuid-Holland haakt een mogelijke coalitiepartij af omdat deze samenwerking met FvD niet ziet zitten en men begint gelijk over ondemocratisch etc etc… Sinds wanneer ben je ondemocratisch als je om redenen niet met een andere partij kan samenwerken? FvD kan nog steeds gewoon een meerderheid zoeken…

   1. Bosche draak

    Amerika hanteert niet hetzelfde systeem als wij, beter opletten graag!
    Zij voeren een constitutionele grondwet, en volgend die richtlijnen heeft dhr Trump eerlijk gewonnen.
    Niet dat dat de mafketels op links daar ook maar een greintje tegenhoud om hun gal te spuien, al jaren aan een stuk

 8. Ragmilla

  De schrijver is overduidelijk geen democraat. De democratie wordt aangetast door de zwakkeren.

 9. Behold My Negativity

  Nederland graaft haar eigen graf.

 10. Joop Klepzeikert

  Daar kon je op wachten. Hebben enkel net gedaan of ze FvD erbij wilde halen, om de kiezers even te laten zien dat ze toch zogenaamd van ‘goede wil’ zijn, om vervolgens toch weer op de ultra extreem linkse toer verder te gaan.

  1. Jumping

   Inderdaad Joop.
   De kop van bij dit artikel, dekt de lading op alle fronten.
   Nederland is een keiverrot land geworden.

   1. Joop Klepzeikert

    En dan vinden mensen het nog gek dat er steeds meer hoogopgeleide mensen dit door extreem links verziekte land verlaten.
    Ik geef Nederland nog hooguit 10 jaar voor het een islamitisch, Aapfrikaans 3e wereldland is.

    1. Korporaal Monty

     “En dan vinden mensen het nog gek dat er steeds meer hoogopgeleide mensen dit door extreem links verziekte land verlaten.”

     Ben je er al uit waar je heen gaat?
     Australië, Singapore of toch Amerika.

  2. tomygun

   Joop vvd, cda, pvv vergeten ?

   1. Joop Klepzeikert

    Dat was een zogenaamde gedoogconstructie. Ook daar mocht PVV niet echt meedoen en zelfs dat werd door het CDA vakkundig de nek om gedraaid.

    Lees hier maar eens hoe dat echt zat, in plaats van PVV daarvan beschuldigen: volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/eerste-kabinet-rutte-viel-na-verzet-cda-ers~bfadf104/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

    Of nog duidelijker hier: dagelijksestandaard.nl/2017/02/ooggetuige-hans-hillen-val-van-rutte-i-kwam-niet-door-pvv-dat-is-later-gebruikt-om-cordon-sanitaire-op-te-zetten/

 11. Michael

  Aangezien het FvD perfect is, goddelijk bijna, en nooit maar dan ook nooit iets fout doet of te verwijten valt, moet alles volledig de schuld zijn van de ander. Daar hoef je niet voor naar de details te kijken, over hoe de gesprekken zijn gelopen, wie heeft aangeboden op welke gebieden in te binden. Dat is gewoon zo. Immers, FvD is synoniem aan perfectie.

 12. George Knight

  Het commentaar verwart oorzaak en gevolg. Andere partijen kunnen niet verplicht worden om met FvD samen te werken. Het is hun eigen besluit om dat wel of niet te doen. Als diverse politieke partijen blijkbaar niet samen willen werken met FvD, dan is het de vraag aan wie dat ligt. De vraag is wie de spookrijder is. FvD of diverse andere partijen?

  Een antwoord op die vraag geven de ondergangsfantasieën en het doemdenken van partijleider Baudet. Hiermee en met andere uitingen heeft hij bewust afstand genomen van wat hij het partijkartel noemt. Dat is zijn eigen keuze, zoals het ook de eigen keuze van de andere partijen om afstand te nemen van de standpunten van FvD.

  Men zou kunnen zeggen dat voor het smeden van coalities Baudet onhandig heeft geopereerd. Je kunt het niet allebei hebben. Namelijk andere partijen schofferen en ze op een verwijtende toon ervan beschuldigen met elkaar een partijkartel te vormen. En daarbij het innemen van standpunten die veraf staan van de standpunten van de andere partijen/ Dan kan men niet vervolgens verwachten dat die partijen van het partijkartel met FvD gaan samenwerken.

  Het is FvD die bewust afstand heeft genomen van de andere partijen. Het plukt daar nu de wrange vruchten van. Het afbreken van de onderhandelingen is het directe gevolg van de opstelling van partijleider Baudet en zijn neerbuigende houding jegens de politiek en de andere partijen.

  Het valt Baudet als beginnende politicus van een betrekkelijk jonge partij die de laatste tijd ook nog eens opgeschrikt werd door verdeeldheid (Henk Otten, Robert Baljeu) niet zwaar te nemen dat hij het politieke handwerk nog niet in de vingers heeft en fouten maakt. Maar het valt in geen geval de andere partijen te verwijten dat Baudet onhandig heeft geopereerd.

  Het is uiteraard onzin dat de burger buitenspel wordt gezet als FvD niet opgenomen wordt in het bestuur van de provincie Zuid-Holland. Het is nooit een garantie dat de grootste partij in een coalitie opgenomen wordt. Het enige telt is dat er een meerderheid gevormd wordt. FvD haalde in de verkiezingen van 20 maart in Zuid-Holland 17,43%. Dat betekent dat een grote meerderheid van 82,57% niet op FvD stemde. Die 82,57% van de kiezers is nu aan het woord.

 13. van Urk

  Ons politieke stelsel is niet meer democratisch maar aristocratisch. ”Wie is van dit land de tiran?” vroeg de afgezant van Thebe toen hij in Athene aankwam. Als antwoord kreeg de afgezant te horen dat Athene niet door een man, maar door het volk wordt geregeerd. De Thebaan reageert met ongeloof. “Hoe kan de meute, opgezweept door demagogen, nu een staat besturen?” Protagorus zei dat mensen in politieke zin gelijk zijn. En dat ideaal is het fundament van democratie. Het is ook de reden dat de Atheense democratie werkte met loting. Wat wij nu een referendum noemen. Een Athener zou daarom verbijsterd zijn over wat wij voor democratie laten doorgaan. Zo zouden politieke partijen in ongenade zijn gevallen. Groepsvorming en kartels vond men immers maar verdacht. In de Atheense democratie waren er geen partijen, je werd geacht als individu een keuze te maken. Partijen brachten alleen maar onenigheid. Die gedachte van verdeeldheid zit zelfs in het woord besloten. Zo is “partij” afgeleid van het Latijnse “pars”, een deel. Punt is hoe kan een burger voor vier jaar lang zich door iemand anders te laten representeren, zonder daarin te kunnen bijsturen? Het enige wat je kunt doen, is na die vier jaar iemand anders sturen, in de ijdele hoop dat die wel doet wat beloofd is. Zonder machtsmiddelen als referenda wordt de burger voor een voldongen feit gesteld. Want wie is er nu soevereing? Het volk of de volksvertegenwoordiging? Feit blijft dat het volk alleen maar de baas is op de dag van de verkiezingen. Dat is geen democratie. Maar een gemend staatsvorm met enige democratische elementen.

 14. Rosasolis

  Inderdaad komt de FvD niet in de coalitie voor Zuid-Holland. Er moeten duidelijk redenen zijn waarom niet. Die waren bekend bij provincies Noord-Holland, Friesland, Drenthe,
  Gelderland en Zeeland. Als er enkele DDS abonnees zijn die hoordredacteur Tim Engelbart niet mogen, dan is het jammer. Ik ben abonnee sinds vanaf het prille begin van deze bijzonder Nederlandse nieuws-site jaren geleden, en heb altijd gewaardeerd de open en eerlijke rapporten van de redactie. Tim Engelbart zet dit beleid door. Helaas zijn er sommige abonnees die proberen DDS tot een Extreem-rechts site te dwingen. Het zal jullie niet lukken. Omdat dit staat niet in het beleid van dit niet-politieke internet site! Deze mensen vergeten dat DDS een nieuws site is.
  Omdat sommige extreem-rechts populisten proberen andere gewone abonnees te onderdrukken met hun zeer lage uitingen, zal het ook niet lukken. Enkele maanden geleden was het zo erg met deze trollen, dat de redactie van DDS een reglement ging opstellen voor alle abonnees te volgen. Gelukkig zijn de meeste trollen nu door de redactie verbannen, of zijn ze vanzelf opgestapt. Kortom: de DDS is een nieuws-site voor iedereen die verschillende onderwerpen naar voren brengt…Net als ieder abonnee hebben ook de redactie leden hun eigen politieke meningen. Vrijheid, blijheid niet waar?. Ga zo door Tim, je doet het prima.

  1. Bosche draak

   Lang verhaal, doen we niks mee

 15. F.C. Labrouste

  Het is duidelijk dat de fatsoenlijke Christenunie terugdeinst vanwege het cryptoracistische gewauwel van zwetsmeier Baudet.

  Het FvD heeft dit dus aan zichzelf te danken. Opnieuw blijkt het grote gelijk van Otten.

  1. shidaian

   CU fatsoenlijk????? Als er een grote hypocriet is dan is het Segers wel. Het zal je vader zijn brrrr.

  2. Sealgaire

   Blablablabla blaaskaak en pisvlek

 16. logisch denken

  Had u andere verwachtingen dan ? Het partijkartel sluit de gelederen

 17. Bolkestein

  Het zijn en blijven Judassen en Fsrizeeers bij de CU.

 18. shidaian

  Ach ja de Opper Farizeeër Segers is altijd al anti FVD geweest en nog meer nadat TB Segers voor joker zette in het klimaatdebat. Het gekneusde ego van Segers is natuurlijk belangrijker dan te willen besturen in Z-H met FVD. Wat een misselijk hypocriet zooitje is die CU toch. Ongelooflijk.

 19. Saskia Haan

  Ik ben geen fan van FvD als geheel, ik houd meer van de helft die me wel bevalt..maar ik had FvD graag in dit College gezien.. Ze kunnen een minderheidscoalitie vormen, maar dan staan ze buitenspel bij veel punten..Jammer, weer geen kans om te zien waar FvD politiek voor staat..(Het wordt FvD wel gemakkelijk gemaakt, lekker wegduiken in de oppositie) Ik hoop op Limburg.. Wel gek, dat PVV in Zuid -Holland niet mee mocht doen..in Limburg kan het wel..maar als ik PVV zou zijn zou ik niet meteen happen met gedogen van programma geschreven door CDA en VVD..dan moet er wel iets voor terugkomen..

 20. Niet L niet R

  Mijn persoonlijke ervaring met christelijke mensen recht in de leer, dat deze met twee tongen spreken, en vaak niet betrouwbaar zijn!
  Eenmaal meegemaakt een groothandels onderneming, had veel geld tegemoet van een installatiebedrijf.
  Meerdere malen om geld gevraagd en eindelijk zou de directeur ,komen betalen, (meer dan 100.000,00 gulden) Hij kwam maar had geen geld bij hem!
  De directeur van de handelsonderneming lag ernstig ziek in het ziekenhuis!
  De directeur die zou komen betalen zij, zullen wij even op ons knieën gaan om te bidden voor beterschap.
  Wat gebeurde de volgende dag bij dat zeer christelijk bedrijf,het faliciment was aangevraagd,was geen cent meer te halen!
  Gebeurt ook in de politiek ook met dit soort partijen!

 21. C.A.Barstow

  De burger weer buitenspel gezet?, dat zijn wij allang gewend, democratie is in Nederland allang verworden tot een museumstuk.
  Die burger schijnt dat helemaal niet erg te vinden, zij blijven namelijk gewoon op dat stel misdadigers in politiek Den Haag stemmen, dus wie er over het gedrag van die Haagse misdadigers bende klaagt moet zijn stemgedrag maar eens onder de loep nemen., m.a.w. zij vragen er zelf om.

 22. Bolkestein

  De @christenunie had #Jezus anno 2019 zonder probleem zelf verraden ten faveure van #Allah en zijn profeet. De haan heeft zich jaren geleden al schor gekraaid. #Christenunie is een vloek in de kerk.

 23. Drollevanger

  De democratie is dus definitief in Nederland ten grave gedragen.
  De enige nog onafhankelijke partijen nu nog in Nederland zijn, de FVD, PPV en SP. mogelijk 50+.

 24. Drollevanger

  De enige chr partij is nu nog de SGP.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.