Historica legt verband tussen DENK, NSB en Communisten: ‘Doelbewust en systematisch zelfde handelswijze!’

De NSB, de Communistische Partij en het hedendaagse DENK gedragen zich op vrijwel identieke wijze in de Tweede Kamer, aldus historica Carla Hoetink vandaag in De Telegraaf. Het ronduit onbeschofte gedrag van Kamerlid Selçuk Öztürk roept historische parallellen op met de donkerste bladzijden in de geschiedenis van de Tweede Kamer. Met facisten, communisten en ander agressief gespuis dat zich voor de rechter heeft moeten verantwoorden.

Zoals DENK zich tegenwoordig in de Tweede Kamer opstelt, zo gingen de NSB-fascisten van Anton Mussert in de jaren ’20 en ’30 tekeer. En na de Tweede Wereldoorlog namen de communisten van de CPN het onruststokende stokje over. Constant schreeuwen, agressief verdrag vertonen en bekvechten met de voorzitter: het was tot een paar jaar geleden het exclusieve domein van nazi’s en marxisten. Maar sinds Selçuk Öztürk voor DENK in de Tweede Kamer zit, heeft ook die laatste partij zich in een ‘illuster’ rijtje geplaatst. Dat zegt historica Carla Hoetink vandaag in De Telegraaf:

“Nu probeert Denk in de Kamer net als de communisten vanaf begin vorige eeuw en de NSB in de jaren dertig ’doelbewust en systematisch’ een knuppel in het hoenderhoek te gooien, om te laten zien dat ze buiten de orde staan en het publiek te vertellen dat ze monddood worden gemaakt, zegt Hoetink.

Spraakmakend geval was met NSB-Kamerlid Meinoud Rost van Tonningen. Hem werd op 1 maart 1939 geweigerd een debat te houden over het optreden van de marechaussee tegen criminaliteit in Oss. Rost wilde van die weigering een nummer maken, ging er zo tegen tekeer dat hem het woord werd ontnomen en de Kamervoorzitter hem opdroeg de zaal te verlaten, wat Rost weigerde. Katholiek Kamerlid Henk Ruijter schreeuwde dat de NSB’er een ’landverrader’ was, waarop een vechtpartij ontstond waarbij een bode een stomp opving. Ruijter moest zich later nog voor de rechter verantwoorden voor de beschuldiging ’landverrader’. “

In 1950 schorste de Kamer ook communist Gerben Wagenaar, die net als Öztürk de voorzitter begon uit te schelden en weigerde plaats te maken. Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat Öztürk, Kuzu en hun vriendjes extreem-rechtse of -linkse parlementaire terroristen zijn, maar als een paal boven water staat wél één ding: ze hanteren exact dezelfde boeventactieken in en rondom de Tweede Kamer.

Overigens had de Tweede Kamer destijds wel regels in huis om oproepkraaiers van communistische of fascistische snit aan te pakken: men kon leden voor langere tijd schorsen. Die regel verdween in 1994 uit het ordevoorschrift van de Tweede Kamer. Öztürk gaat dus vrijuit, ondanks z’n constante provocerende gedrag. Z’n opgefokte voorgangers Rost van Tonningen en Wagenaar kwamen er aanzienlijk bekaaider van af.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. EU kok

  Er is altijd iemand te vinden die uw mening onderstreept.
  Wil niet zeggen dat uw mening de waarheid bevat.

 2. logisch denken

  Dat gezeur elke keer met stupide vergelijkingen tussen nu en WO II. Als je werkelijk niets anders te melden heb zwijg dan want in twee vergelijkingen kan je zoveel raakvlakken vinden als je wilt als je maar diep genoeg gaat.

  Een kok vindt ook altijd iets in de reet van een kalkoen

 3. Heinz

  Mevrouw Rost van Tonningen, Florrie, kon haar mondje ook heel goed open trekken. Familietrekje zal ik maar zeggen. Werd later nog kundig bijgestaan door de eminente mr. Hiddema in een zaak mbt een staatspensioen.

  1. edoc431

   Je kunt het niet laten he lelijke zeikerd . alleen die schijt naam al van jouw ketchup malloot get a life

  2. Lao Tse

   Heinz, het is echt heel dom Hiddema te verwijten dat hij mevrouw Rost van Tonningen als advocaat verdedigde.

  3. Brennivin

   Inderdaad. En nog succesvol ook, waaruit blijkt dat hij het recht aan zijn kant had. Als strafpleiter moet je openstaan voor allerlei soorten mensen. Ook stond hij de familie Fortuyn bij in het proces tegen Volkert van der G.

 4. Mart

  Dat die kutturken overal mee wegkomen ligt dus wèèr aan de slappe regering die de huisregels verslapten.Wees maar erg lief voor jullie ”binnendringers”.

 5. HEM

  Communisten? Dat heet tegenwoordig toch “Groen Links”?

 6. hansjagt

  Denk, ga alstublieft door met dat A-SOCIALE EN PRIMITIEVE GEDRAG, een groot deel van de achterban van deze jongetjes, schaamt zich enorm, de kans is groot dat de komende 2e kamerverkiezingen op nul zetels zullen uitkomen, dus DENK UIT DE NEDERLANDSE POLITIEK. Het primitieve gedrag van deze kereltjes komt voort uit: WIJ ZIEN HET ALTIJD GOED EN ZIJ ZIEN HET ALTIJD VERKEERD, maar inleven in een andere zienswijze, daar hebben deze mannekes nog nooit van gehoord.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.