Knetter! Raad Openbaar Bestuur in advies aan regering: ‘Laat 16-jarigen stemmen!’

Ze mogen geen autorijden, maar ze mogen wél de toekomst van het land bepalen? Gestoord!

De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) adviseert de regering en het parlement om de leeftijd waarop je mag stemmen met twee jaar te verlagen. 16-jarigen moeten voortaan dus kunnen stemmen.

Als reden wordt gegeven dat jongeren zich dan meer betrokken voelen bij de politiek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat “de betrokkenheid van Nederlandse jongeren bij de politiek minder groot dan leeftijdgenoten in vergelijkbare landen.” Daar moet iets aan gedaan worden door… ze te laten stemmen. Waardoor ze dus gaan bepalen hoe hoog de belastingen worden, etc.

Lees die paragraaf nog eens: ze vinden politiek totaal niet interessant, letten niet eens een beetje op, maar mogen juist daarom stemmen.

Het klinkt een beetje als de natte droom van links: een golf van nieuwe kiezers die, ongehinderd door een gebrek aan kennis, lekker gaan stemmen. Op linkse partijen natuurlijk, want dat wordt ze verteld op school. Links goed, rechts slecht. Klimaatverandering vreselijk. Verdeling van de welvaart ge-wel-dig. PvdA prima, D66 acceptabel, GroenLinks geweldig. Dát krijgen ze daar continu te horen, en dat is wat we ongetwijfeld terug zullen zien in hun stem, wat natuurlijk de échte reden is dat de ROB én linkse partijen in het algemeen hiervoor pleiten.

16-jarigen zijn nauwelijks geïnteresseerd, letten niet op, het rationele deel van hun brein is nog niet volgroeid… maar ze zijn wel heerlijk geïndoctrineerd in het linkse onderwijs. PvdA’ers en GroenLinksers zouden willen dat we allemaal zo waren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Henk-Jansen

  Volledig mee oneens, niet alleen omdat vele 16- en 17-jarigen meer geïnteresseerd zijn in politiek dan menig volwassene maar ook omdat zij met name de gevolgen zullen voelen van het te nemen beleid. 50-plussers zijn binnen 30 a 40 jaar dood maar de jongeren moeten nog een heel leven.

  1. Agios

   Henk is een gevoelsmens. Het verstand zit ver opgeborgen.

   1. Lampje

    Inderdaad natte droom van links, jongeren zullen overwegend links stemmen dus dan weten we al elke kant het opgaat.

 2. Marija

  Jongeren van 16 jaar zijn “meestal” nog niet tot goed oordelen in staat, juist omdat ze links zijn geprogrammeerd, dus a.u.b. NIET DOEN.
  Echt alles wordt geprobeerd om de macht bij links te laten en de groep linkse domdenkenden groot te houden.

 3. Henk-Jansen

  Ik zou wel graag een maximumleeftijd willen. Als je 55 of ouder bent zou je niet meer mogen stemmen want je gaat toch snel dood en dus raken de beslissingen van de politiek jou minder. En zoals de befaamde uitspraak luidt: “je erft de aarde niet van je ouders maar je leent het van je kinderen”

  1. Marija

   Mensen worden steeds ouder, 80 jaar is geen unicum meer.

  2. bejaarde

   H-J:
   Volgens mij zit jouw verstand daar waar de zon nooit schijnt.
   55 en ouder en je gaat snel dood. Hahaha, hoe verhoudt zich dat tot de vergrijzing?
   We worden steeds ouder, moeten daardoor steeds langer doorwerken en zouden dan afhankelijk zijn van het stemgedrag van jongeren vanaf 16 jaar, wiens hersenen pas volledig volgroeid zijn zo rond de 24-25 jaar. Dit toont dus aan, dat u op moet passen, uw hersenen gaan nu duidelijk achteruit. Heeft u uw laatste wil al op papier gezet?

 4. ikweetwatikwil

  Het begint al heel jong, baby’s in spijkerbroeken , ach dan kunnen 16 jarigen wel stemmen . Waar is de pubertijd gebleven . Je weet wel, als ze nog van die ondoordachte dingen doen

  Ja,ja. Die linksen willen dat wel. Zet er maar een popster neer en de jeugd volgt wel. Daar hebben we pas wat aan. Niet dus.

 5. Rosasolis

  Nee, laat de huidige wet van 18 jaar stemrecht gewoon doorgaan, Jongeren van 16 jaar zijn nog steeds officieel “kinderen”, en kunnen ze nog niet voldoende weten over vele
  huidige problemen en politieke zakken. Maar sommige partijen zoals de CDA hebben een jeugd raad. Waarvan jongeren vaak bij elkaar komen, om over verschillende onderwerpen te praten, met een bekende van de partij die als gast spreker wordt uitgenodigd De meningen van de jeugd raad gaat verder naar de medewerkers van de partij. Vaak worden ze in de CDA verenigingsblad gepubliceerd. Kortom: de meningen van scholieren worden wel gehoord en gewaardeerd.

  1. hans-e-pans

   Misschien is het verstandiger om de stemgerechtigde leeftijd juist te verhogen, naar zeg 23 jaar als de hersenen van de gemiddelde jeugdige/jong volwassene volledig zijn uitgerijpt.

 6. Agios

  Onwerkbaar, onlogisch en idioot. Het enige wat het brengt zijn gevoelsstemmers van een sterk beïnvloedbare leeftijd. Het zal groen en links euforisch maken, maar Nederland onbestuurbaar. Goed beleid maak je met verstand, niet met knuffelgevoelens.

 7. AS210854

  Als je 16 jarige de verantwoordelijkheid wilt geven om zoiets belangrijkst als stemmen, laat ze dan ook alle verantwoordelijkheid nemen zodat de ouders niet meer de verantwoordelijkheid hebben tot hun 21 ste

 8. Piet Patat

  Eerste reactie : dit komt uit een (s)linkse koker.
  En wat leert ons even Googelen en de leden van deze Raad voor het Openbaar Bestuur gezien te hebben ?
  D66, Groen Links, PvdA en een zeer hoog gehalte hoogleraren.
  Surprise surprise ! Die denken ook, de jeugd is goed geindoctrineerd dus dat wordt een vette winst voor de linkse partijen.
  Een zeer onzalig idee dit stemrecht want zoals gezegd interesseert politiek ze geen bal en als ze dan toch (moeten) stemmen dan maar links want Afrikaantjes zijn zielig en ach ach ach dat klimaat. Zalig zijn de armen van geest en vooral de jeugd die geleerd wordt WAT ze moeten denken en niet HOE ze kunnen denken en een EIGEN mening kunnen vormen. Scholen zijn opvoedingskampen in Nederland welke een naief links product moeten afleveren. Stemmen deze groep ? NEE !

  1. Blokkeer-Fries

   Precies! Dit extreem linkse deug gedrocht hoort ook bij dat clubje dat dit indoctrinatie ideetje geïntroduceerd heeft.

   www .geenstijl.nl/5039572/pvda_benoempt_antiwildershoogl/

 9. Jumping

  Goed plan vanaf 16 jaar stemrecht.
  Maar dan ook gelijk koppelen, aan het stoppen van de voordeeltjes als 16 jarige.
  Afschaffen kinderbijslag, afschaffen van het mee hobbelen op de verzekeringen van de ouders, afschaffen jeugdstrafrecht, afschaffen OV kaart.
  Enz.

  1. Scaldis

   Jumping +++

   En ouders niet meer verantwoordelijk, ook niet financieel! Ook natuurlijk collegegeld betalen en daarvoor lenen bij DUO!

  2. Claro

   @ Jumping
   Snap jou.
   Ik voeg er aan toe dat veel 16 jarige bijbaan hebben.
   Om rijbewijs te kunnen halen bijvoorbeeld.
   Op kamers wonen lijkt mij onhaalbaar, te duur.

 10. grobaatje

  Uitstekend geanalyseerd!!

 11. peetjoh. k

  Goed plan en dan gelijk weer drinken roken en naar porno kijken vanaf je 16e. Of zouden de hersenen alleen nog niet volgroeid zijn voor geneugten.

 12. Michael M

  Wacht even: Een gestoorde vind dat je 16 jarigen ook moet kunnen laten stemmen? Is deze gestoorde ervan op de hoogte dat 16 jarigen niet op hunzelf wonen, geen huur en belastingen hoeven te betalen, geen auto hebben en hoge verzekeringen hoeven te betalen, geen eigen huis gekocht hebben, geen gemeentelijke belastingen, energiekosten en de hele ratteplan hoeven te betalen? Die laat je toch niet stemmen. Pappa en Mamma betalen alles voor ze. Het zal je maar gebeuren dat je kind van 16 stemt op een partij welke juist het leven nog duurder maakt? Heel snel van tafel dat achterlijke gedoe om kinderen te laten stemmen. Bent u helemaal van de pot gerukt of komende van een andere planeet !!!!

 13. Michael M

  Trucje van Links. Kinderen stemmen en ouders betalen tot ze kaalgeplukt zijn. Slim vies spelletje.

  1. Niet L niet R

   Nee zij zijn zeer geraffineerd bezig, om op het pluche te blijven zitten, ook voor de toekomst!

 14. Niet L niet R

  Hoe maf moet je zijn om dit voor te stellen!
  Maar wie even nadenkt weet direct de reden, zie die opgefokte kinderen die weken lang, denk wel gestuurd de straat opgaan voor het klimaatbeleid, moeten hun school nog afmaken en maatschappelijk nog ontwikkelen!
  Allemaal toekomstige stemmetjes, om de linkse elite op het pluche te houden!

  1. bejaarde

   Niet L, niet R.
   Helemaal mee eens. Aan de goden overgeleverd als dit tot wetgeving zou leiden.

 15. tonna

  “jongeren zich dan meer betrokken voelen bij de politiek.”
  Dat zal wel,jongeren zijn beter beïnvloedbaar meestal stevig geïndoctrineerd,pro milieuakkoord,pro Marrakesh en zien niet wat er te verliezen valt bij omvolking!
  Hun geest is nog niet genoeg uitgerijpt,zelfs 18 jaar is te vroeg!

 16. Claro

  Eens in de basis met dit artikel.
  Ik denk dat ook.

  Ik worstel nog met 1 dingetje.
  Mijn nichtje van 16 hield betoog aan mij.
  Over minimum loon.
  En koppelde koopkracht er aan.
  Ik wist niets meer te zeggen.
  Ik heb het niet aan stemrecht gekoppeld. Zij ook niet.
  En toch graag ik mij af.. Zou mijn nichtje nu willen stemmen.

 17. Aaldering

  Als 16 jarigen ook hier op DSS hun mening mogen geven, dan is er toch niets mis mee als ze dat ook in het stemhokje mogen doen. De jeugd van FvD zal dit zeker toejuichen.

 18. Pieter Vroonland

  Haha. Dat is wel heel erg doorzichtig van een stelletje linkse mafketels.

 19. ikweetwatikwil

  Machtsmisbruik’

  In het advies schrijft de ROB dat politici beter naar jongeren zullen luisteren als ze stemrecht hebben. Daarmee wordt ‘machtsmisbruik’ door ouderen voorkomen op vraagstukken als het klimaat en pensioenen.
  Bron de volkskrant

  Nu, dat is duidelijk. Ouders blijf met vingers van je kinderen af . De politiek voedt nu je kinderen op. En zo drammen ze over de ruggen van kinderen hun zin door.

 20. Shadow1100

  In het kader van Maatschappijleer geeft de (linksche) onder-/bovenwijzer dan eerst nog even een lesje aan de kinderen over het gegeven dat het linksche gedachtengoed zoooo goed is voor Nederland en de Nederlanders. Dan gaat de klas gezamenlijk naar het stembureau waarna de jeugdigen die middag, NA het stemmen op LINKS, de rest van de dag VRIJ krijgen.
  Dus weer zoveel stemmetjes op links.
  Als je VOOR je 21e jaar op rechts stemt is dat twijfelachtig.
  Als je NA je 21e nog op links stemt dan snap je het echt niet!!!
  Zo komt links aan de stemmetjes.
  Zo gaat Jantje (Nederland) naar de bliksem toe…..

 21. Bes Tolen

  HJ speelt hier voor rat en van mij mag hij binnen kortere tijd dood dan 50Plussers. Het voorstel van de ROB is onverstandig en getuigt van wereldvreemdheid. Het is dus goed als de huidige leden van de ROB worden vervangen door betere selectie.
  Jongeren tonen zich in onze tijd niet bepaald in meerderheid rijp voor democratische beslissingen. Dat ligt zonder twijfel aan de hoge mate van indoctrinatie, die er van media en onderwijs uit gaat. Zij worden opgeleid tot mensen, die er wat heet bij horen maar dan maar hun eigen leven moeten leiden zonder zich al te veel problemen te maken over hoe de maatschappij reilt en zeilt want dat moet aan een uitgelezen groep worden over gelaten. Alles naar de normen op welk gebied ook, van de machtigste paar groepen mensen op deze wereld. De trend van heden.

 22. logisch denken

  dringend op zoek naar links stemvee

 23. ManusR

  Ze willen graag 1000-den Greta Thunbergs krijgen die ” op de barricaden” gaan voor het klimaat, fijn voor ze maar ik ga niet dood in NL dus het zal mij een linkse worst wezen, veel succes in Eurabia en Hollandistan.

 24. J.Rademaker

  Zit wel iets in met 16 jaar is de indoctrinatie wel rond, het kritisch denken moet nog komen mooie leeftijd voor stemvee dus.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.