Nee Thierry Baudet, de Russen hebben helemaal niets te zoeken bij D-Dayherdenkingen

De herdenking van D-Day vandaag is door Forum voor Democratie nog maar eens aangegrepen om te verkondigen hoe oneerlijk het is dat de Russen er niet bij mochten zijn in Nederland, Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk om het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Ook FVD-voorman Thierry Baudet deelt een steek onder water uit op zijn Twitterpagina. Dat is zeer onterecht.

Precies 75 jaar geleden was het einde van de Duitse bezetting van West-Europa eindelijk in zicht. De geallieerden landden op de kust van Frankrijk, om vervolgens de nazi’s te verslaan op het gehele westerlijke deel van het continent. Het was een bloederige affaire: meer dan 10.000 soldaten stierven nog voordat de geallieerden het eerste slagveld hadden betreden.

Terecht dus, dat wij driekwart eeuw later de gebeurtenissen herdenken met alle hoofdrolspelers uit die tijd: namens Frankrijk is president Macron van de partij, en het Verenigd Koninkrijk vaardigde koningin Elizabeth af. Donald Trump vertegenwoordige de Verenigde Staten. En Rusland? Die waren er vandaag en/of gisteren niet bij. Sommigen zijn daarover boos, zoals… de Russen zelf. Maar ook bij Forum voor Democratie zijn ze er ontevreden over. Derk Jan Eppink, kersverse europarlementariër, merkte op:

“Vladimir Poetin niet uitgenodigd voor herdenking 75 Jaar Vrijheid? Met een premier die geschiedenis studeerde heeft Nederland vreemd genoeg een kabinet Rutte-3 zonder historisch inzicht. Als de Russen hun rug niet recht hadden gehouden zou er nu geen herdenking zijn geweest. Ook geen 75 jaar vrijheid. “

En ook de grote leider Thierry Baudet vindt dat de Russen een bepaalde rol toekomt:

“75 jaar geleden begon de bevrijding van W-Europa. Een vrijheid die we dankzij alle geallieerden, ook de Russen, herwonnen. #FVD staat pal voor alles dat nu en in de toekomst die vrijheid zal garanderen. “

De twee hebben zéér ongelijk. Ten eerste: bij D-Day waren helemaal geen Russen betrokken. Ja, ze hoorden bij de Geallieerden, maar zij streden juist aan het Oostfront tegen de Duitsers. Het Westfront, dat door D-Day formeel geopend werd, was het domein van Canadezen, Fransen, Engelsen en Amerikanen. Voor zover er al Russen betrokken waren bij het begin van de invasie daar in Normandië, vochten zij juist aan de kant van de Duitsers. Huurlingen en vrijwilligers die zichzelf hadden opgegeven om te vechten voor het Derde Rijk.

Maar ten tweede is het heel vreemd om de Russen de rol van ‘bevrijders’ toe te dichten. Want eerlijk is eerlijk: dat waren ze helemaal niet. De Russen heetten toen het Rode Leger en waren gewoon een veroveringstroepenmacht, die in naam van de Sovjet-Unie het nazisme kwamen vervangen door het marxisme-leninisme. De gevolgen van de Russische “bevrijding” zijn nog altijd te zien in Oost-Europa, dat qua levensstandaard niet kan meekomen met het Westen. De Berlijnse Muur, het IJzeren Gordijn, de Hongaarse Opstand: steeds weer lieten de Russen hun ware gezicht zien in de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog. De ene dictatuur werd vervangen door de andere.

Dus de Russen als bevrijders? Dank je de koekoek. De nazi’s hebben vijf jaar met ijzeren vuist geregeerd over grote delen van Europa, en die tijd gebruikt voor genocide, grootschalige vernietiging en plundering van het nationale erfgoed. En de Russen? Hetzelfde, maar dan geen vijf maar vijfenveertig jaar. We mogen de helden van D-Day nooit vergeten. Uiteraard niet. Maar de Russische oorlogsmisdaden, mensenrechtenschendingen en bezetting evenmin. Dus geen Poetin in Terneuzen, of ook maar ergens in de buurt van een herdenking. Hoe je het ook wendt of keert: de Russen waren namelijk zeker niet de good guys.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

90 reacties

 1. Sprookjesfiguur

  ‘de Russen waren namelijk zeker niet de good guys’

  Zeker niet, maar zonder het rode leger hadden de geallieerde nooit gewonnen. Het merendeel van het Duitse leger is door de Russen afgeslacht.

  1. Robert75

   In die zin mogen we blij zijn met D-Day want anders hadden de Russen inderdaad heel Europa veroverd. De Russen hebben niets bevrijd ze hebben alleen maar veroverd. Heel Oost Europa werd communistisch.

   1. Korporaal Monty

    Klopt anders hadden we nu Russisch gesproken inplaats van Duits zoals sommige mensen denken.

    1. Sprookjesfiguur

     Onzin, de Russen hebben Stalingrad kunnen behouden omdat Hitler onvoldoende versterking heeft gestuurd omdat er aan 2 fronten gevochten werd. En Hitler beschouwde Russen als minderwaardig en dacht ff te kunnen winnen. Als Hitler zijn verstand had gebruikt, had hij het westen met rust gelaten, en had hij al zijn slagkracht naar het oosten gebracht. Dan had hij zijn zogenaamde lebensraum kunnen hebben, met de zo nodige grondstoffen. Daarna had hij kunnen doen wat hij wilde.

     1. Korporaal Monty

      “Als Hitler zijn verstand had gebruikt”

      Werkelijk?
      ‘Als Hitler zijn verstand had gebruikt’ de man was gestoord en heeft miljoenen het leven gekost.
      Als hij zijn verstand had gebruikt had hij toen hij in de loopgraven liep een kogel door zijn kop geschoten.

     2. Julian

      Inderdaad zijn verstand had gebruikt. Als Hitler geen 2 fronten had gemaakt had het er nu heel anders uitgezien in Europa. In elk geval waren we niet in 1945 van die oorlog af geweest.

    2. Meriadoc Brandebok

     In 1948 richtten de Benelux, Frankrijk en Groot-Brittannië al het eerste verdrag op tegen de Russen. Het toont wel aan hoe groot de angst was voor een Russische invasie.

 2. fusilier

  Het rode leger heeft zich als beesten gedragen in de tweede wereld oorlog , en meer als een miljoen Duitse vrouwen verkracht.

  1. Sprookjesfiguur

   Klopt. Daarintegen hebben met name de ssers en doodseskaders van de Duitsers tijdens de Blitzkrieg heel veel Russische vrouwen en kinderen vermoord. Welke reactie had je dan verwacht?

   1. Beukman

    Beschaving hoef je sowieso niet te verwachten van militairen. Maar dat betekent nog niet dat dergelijk gedrag mag worden gerelativeerd of goedgepraat.

    1. Sprookjesfiguur

     ‘Beschaving hoef je sowieso niet te verwachten van militairen’

     Defensie is een afspiegeling van de maatschappij. Of bestempel je soldaten (zij die jouw beschermen, helpen en (bevrijden) als beesten? Zonder militairen geen beschaving, of heb je niets van de geschiedenis geleerd?

     1. Beukman

      @Figuur
      Je snapt mijn punt niet.
      Tijdens een oorlog veranderen mensen in beesten.
      Daarnaast is het natuurlijk een kwestie van perspectief. Vind jij dat de militairen die vochten voor het Derde Rijk ons “beschaving” brachten?

     2. Sprookjesfiguur

      Dat is inderdaad een interessante vraag. Maar als je het zo formuleert heb je een punt. Maar dan rest de vraag; wat dachten de Duitsers zelf? In de eerste Wereldoorlog hadden de soldaten ‘Gott mit uns’ op hun koppelriem staan. Maar kwam dat van de militairen af, of misschien de aansturing van bovenaf. En daarmee uiteindelijk dus de politiek. En politici zijn zeker geen militairen maar burgers. Mijn punt is dat het beest in elk mens schuilt.

  2. toetssteen

   @sprookjesfiguur/Robert en fusilier
   U hebt alle drie gelijk. Het is helaas en, en, en.

 3. Meriadoc Brandebok

  Rusland speelt geen rol op D-Day. Het Westfront was vooral een strijd van de Anglo-Amerikanen en de Duitsers. Forum verwijt het kabinet gebrek aan historisch inzicht, maar lijkt zelf geen donder historiscg inzicht te beschikken. En politiek bedrijven iver D-Day is smerig. Handen af van D-Day, Baudet!

  Los daarvan heeft Rusland een zeer kwalijke rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Eerst spanden zij samen met de Duitsers, om vervolgens Oost-Europa te veroveren. Misschien als de Nazi’s Rusland niet waren binnengevallen – hoe zou de geschiedenis er dan hebben uitgezien?

  1. ZiggyStardust

   Dann hatten wir es nie gewusst.

  2. Seneca

   @brandebok
   u heeft gelijk. echter ik hoor u niet over de meer dan slappe houding van Chamberlain (GB) die omwille van de ‘lieve vrede’ zijn ogen sloot voor de verkrachting van Tsjechië Slowakije. ik ben van mening dat Rusland in WOII ongelooflijk heeft gevochten en geleden. indien zij niets hadden gedaan, dan was geheel Europa Duits geweest. dat Europa inmiddels toch wel naar de pijpen van het Herrenvolk danst, is in het licht der historie irrelevant.

   1. Meriadoc Brandebok

    In het eerste heb je wel gelijk, maar het Rusland-Duitsland-pact voorzag in een verdeling van Polen tussen de Russen en de Duitsers en daar zit het verschil.

    Je hebt ook gelijk als je zegt dat de Russen onder de Nazi’s hebben geleden en dat de slag van de Russen beslissend is geweest. Maar tegelijkertijd grepen de Russen pas in toen Hitler binnenviel en veroverden zij Oost-Europa. Sommige Oost-Europeanen zien geen verschil tussen de Nazi’s en Moskou. Ze waren in hun ogen beiden even wreed. En bij D-Day speelden de Russen uiteraard geen prominente rol.

    1. Sealgaire

     Kijk eerst in je eigen mestput, daar is genoeg stront te vinden, nepneger.

     1. F.C. Labrouste

      De spijker weer op de kop, Sealgaire.

      Je wordt steeds beter in de inhoudelijke discussie.

     2. Sealgaire

      Blablablabla blaaskaak en pisvlek, want met een drol ga je niet in discussie, etterende antisemiet en Martijnlover.

    2. toetssteen

     @Meriadoc
     Het is en-en. Als het Duitse leger niet zulke opdoffers zou hebben gehad, had D-Day weleens anders uit kunnen pakken.
     Ik ben blij van niet, maar in de tijd van nu, moeten we kijken naar het geheel.

     1. Meriadoc Brandebok

      De Russen hadden geen prominente rol op D-Day. Deze was weggelegd voor de Anglo-Amerikaanse troepen en de vrijwilligers uit de West-Europese bezette gebieden.

 4. F.C. Labrouste

  Zeer ongelijk hebben de heren niet. De Russen leden onevenredig door de de Duitse agressie en droegen onevenredig bij aan de bevrijding van Europa.
  Aanwezigheid van de Russen bij deze herdenking had erkenning daarvoor kunnen uitdrukken.

  1. Sealgaire

   Blablablabal blaaskaak en vette speklap, en pisvlek.

   1. F.C. Labrouste

    Dat is een houtsnijdend tegenargument, Sealgaire.

    Wat ben je toch een sterke debater!

    1. logisch denken

     tja op onzin krijg je onzin.

     1. Sealgaire

      precies, op blablabla krijg je blablabla.

  2. ZiggyStardust

   F.c. L. Ik kan me nog goed herinneren dat Poetin er wel bij was bij de herdenking van WO1 een tijdje geleden in Frankrijk.

 5. fusilier

  Ere wie ere toekomt, de russen hebben daar niks te zoeken.

 6. Kidogo

  Maar om ze nu uit te nodigen bij D Day gaat een beetje ver ! Enneh daarna hebben ze bijna alles wat ze bevrijdt hebben bezet !! Lijkt mij terecht dat de Russen er niet bij zijn.
  En Thierry stop met het kussen van Russen gaat n.l.Hel veel stemmen kosten in Nederland !!!!

 7. C.A.Barstow

  Er wordt gemakshalve maar vergeten dat WWII 25 miljoen Russen het levens heeft gekost?
  Het is meer dan schofterig de Russen hier bewust buiten te houden.

  1. Beukman

   Worden de VS, Canada en de Britten eigenlijk uitgenodigd voor de herdenking van de Slag om Stalingrad?

   1. ZiggyStardust

    Ja. Bron: Metrodome.be Typerend voor de huidige verhoudingen tussen Rusland en het Westen: geen enkele Westerse leider woonde de herdenking bij – een schril contrast met de herdenkingen vier jaar geleden van de geallieerde landing in Normandië.

    bron: Belga

    1. ZiggyStardust

     Metrodome moet zijn: metrotime

    2. Beukman

     @Ziggy
     Dank. Ik heb het bericht gevonden, maar het roept de vraag op of de Russen “vier jaar geleden” wel of niet werden uitgenodigd voor Normandie. De tekst suggereert van wel, maar dat zou dan niet kloppen met het stukkie helemaal bovenaan deze pagina.

 8. fusilier

  Barstow. Stalin was net zon hufter als hitler.

 9. Jean Nederland

  Wat een flut journalist,cdie Tim moslimlover. Miljoenen Russen hebben het leven gelaten om de Duitsers te verdrijven. Als zij dat niet deden toendertijd was men niet eens begonnen aan DDay en hadden we nu inderdaad Duits gesproken. De Russen verdienen hun eer voor de bevrijding van Europa.

 10. J.Rademaker

  Bij de herdenking in Portsmouth was Merkel aanwezig en Poetin niet uitgenodigd.

  Onder de gasten in Portsmouth zijn president Trump, de Britse vorstin, kroonprins en de premier, de Franse president Macron, premier Rutte en de Duitse bondskanselier Merkel. De Russische president Poetin is niet uitgenodigd.

  Zo vreemd is de opmerking niet zonder de slachting in Rusland was er geen D day geweest.
  Grote leider is wel vermoeiend, bewaar dat voor Juncker.

 11. Blokkeer-Fries

  Gelukkig zijn we door de Marokkanen “bevrijd”. Althans dat gaan de kinderen straks op school leren…

  www .dagelijksestandaard.nl/2019/06/deugminister-van-engelshoven-is-weer-bezig-nederlandse-geschiedenis-moet-diverser/

 12. van Urk

  Mijn grootvader was het slachtoffer van de Duitse arbeidsinzet. Door heel Duitsland afgereisd om verschillende werkzaamheden te verrichten in erbarmelijke toestanden en uiteindelijk in het oosten van Duitsland omgetoverd als flak schutter omdat de Russen in zicht waren. Door het geluk dat er ook Russische arbeiders erbij waren kon hij nadat de Russen Berlijn innamen samen met zijn dorpsgenoten ongeschonden naar huis terugkeren. Dit verhaal is te vinden in het dagboek van Sjoerd Snoek onder de titel “na de razzia”. Hier een kort passage; “Die avond stonden wij in onze eigen schuilkelder en zagen de bommen op Berlijn vallen. De ontploffingen kon je heel duidelijk horen en de grond onder onze voeten dreunde. Je zag een regen van gekleurde lichtkogels en vliegtuigen die in de stralenbundels van de luftwaffezoeklichten gevangen werden en onder vuur genomen door brand en brisantbommen….Een Russische arbeider stond naast me en sprak me aan. Ik kon hem niet verstaan, maar begreep wat hij bedoelde. Hij wees met een vinger omhoog en deed zijn handen samen. Ik bid voor mensen in doodsnood en bid voor de vrede, zo kan het niet langer, de mensen zijn beesten geworden, ze verscheuren en verwoesten elkaar.”

 13. tonna

  “Thierry Baudet vindt dat de Russen een bepaalde rol toekomt”
  De Russen waren medestrijders tegen het nazi Duitsland,en hebben recht op erkenning en het aanwezigheid zijn op D-day viering.
  Circa 10.668.400 Russische soldaten verloren het leven,tegen dik 1.000.000 Engelsen,Amerikanen gedurende WO2.

  1. tonna

   Militaire slachtoffers!

  2. I.W.A.B

   Rusland bestond toen niet het was onderdeel van de Sovjet-Unie
   En in dat Sovjet leger vochten buiten Russen ook veel soldaten uit wat nu vrije landen zijn
   Bijvoorbeeld Kazakken,Kirgiezen,Oezbeken,Armeniërs,Georgiërs,Mongolen,Tadzjieken

   1. ZiggyStardust

    Ok, die tellen dus niet mee?

 14. fusilier

  Als de gelegenheid zich voor doet , zie je pas het ware karakter in sommige mensen.

 15. garfield

  Mijn oma zij altijd van Duitsland hadden we maar 5 jaar last . En van de yankees ons hele leven.

 16. tonna

  Als ik moet kiezen tussen een Islamitisch Nederland of Russisch Nederland,word ik liever Rus!

  1. I.W.A.B

   @tonna…veel plezier in Russisch Nederland
   De islam wordt tegenwoordig beschouwd als een van de traditionele godsdiensten van Rusland, een onderdeel van de geschiedenis en het cultureel erfgoed
   Poetin heeft de de facto invoering van de Sharia in Tsjetsjenië door Ramzan Kadyrov, inclusief polygamie en de voor vrouwen verplichte sluier toegestaan.
   Onder de regering van Poetin heeft de islam zich uitgebreid.
   Tataarse moslims kennen onder Poetin een revival.

   1. tonna

    IWAB
    Jazeker jongen,in Rusland heeft de islam een machtsblok.
    Als daar een moslim één verkeerd woord zegt kan hij een enkeltje bajes krijgen!
    Het BELEID in een land,zoals het huidige Rusland is structueel van een heel andere aard dan het slappe Nederlands linkse geneuzel!
    De islam zal nóóit een gevaar gaan vormen in de speeltuin van Putin!

    1. I.W.A.B

     Mee eens…maar iedereen die een verkeerd woord zegt
     Kan een enkeltje bajes krijgen in Rusland daar hoef je,
     geen moslim voor te zijn

 17. koeiepoep

  Wat een onzin stuk. De resultaten aan het oostfront los zien van die aan het westfront. Van de 65 miljoen doden in WO 2 waren er 23 miljoen Russisch. Hadden de russen zich over gegeven en zichzelf al die doden bespaart, eens zien, hoe succesvol D Day was verlopen. Dus enige dankbaarheid en respect zou wel op zijn plaats zijn. Alleen al voor al die doden, die in de gezamelijke strijd tegen het nazisme zijn gevallen. Dit stuk is journalistiek zó slecht. Als opiniestuk mag het hoor. Maakt een hoop duidelijk over kennis van de geschiedenis.

  1. Robert75

   De Russen waren geen bevrijders maar bezetters. De Russen hebben niets bevrijd ze hebben alleen maar veroverd. Sterker nog Oost Europa was tijdens WO2 zelfs beter af onder Duits bewind dan onder Russisch bewind. Zoals bv Polen die hadden al te lijden onder de Duitsers maar de Russen voerde het nog even op.

   1. koeiepoep

    @ 75:Ja natuurlijk. En was hitler er niet geweest, waren de russen de oorlog wel begonnen, om Europa te veroveren. Wel eens gehoord van aangevallen worden en terugvechten? Had je nu nog over het verraad tegen Finland en de Baltische Staten gesproken, had ik er misschien over gedacht, je serieus te nemen. Vooral je bewering, dat het O.Europa onder de nazi’s beter verging, dan onder de russen is tekenend voor je heldere kijk op de dingen.

    1. Meriadoc Brandebok

     Ja, de Russen vochten pas terug toen Hitler hen een mes in de rug stak door Rusland binnen te vallen. Aanvankelijk spanden zij samen met de Nazi’s. En Oost-Europa? De Russen lieten de gehele Poolse elite afslachten en wachtten opzettelijk met de herovering van Warschau tot de Duitsers de opstand van pro-Westerse Polen hadden neergeslagen.

     De echte bevrijders zijn de angelsaksen: de Amerikanen en het Britse Empire.

     1. Sealgaire

      Kan het nog dommer Guusje? Het is natuurlijk volslagen idioot, dat jij een waardeoordeel, denkt te moeten geven. Kijk liever in je eigen gierput. Stront zat te vinden.

 18. Vrijedenkert

  De Russen hebben een zeer groot aandeel gehad in strijd tegen de Duitsers, zonder de Russen waren Nazi/As-mogendheden waarschijnlijk niet verslagen!
  Vervolgens heeft men Oostblok-landen na verjagen Nazi’s zelf meer dan 44 jaar bezet gehouden!
  Russen waren vollop actief in het oosten en niet in het westen, ik ben het op dit onderwerp niet eens met Baudet en wat mij betreft mogen de Russen wegblijven…

 19. Pescador

  Het is weer eens belachenlijk wat er gebeurd, ook de russen hebben tegen de duitsers gevochten. Het probleem zit hem in het fijt dat de EU een hekel heeft aan rusland. De EU daagt rusland constand uit door alle landen om rusland heen weg te kopen en rusland de schuld te geven van het vliegtuis wat is neer geschoten boven een gebied waar ze niet mochten vliegen maar het toch deden, toen zijn ze neer geschoten vanuit oekraine en geven we rusland de schuld maar er is nog niks bewezen. Als er al oorlog komt met rusland is dat de EU zijn schuld, rusland heeft meegedaan europa te bevrijden van de duitsers dus hoort poetin ook daar aan wezig te zijn

  1. Kapitein Haddock

   Pescador

   Juist!!!

  2. Vrijedenkert

   De Russen en Stalin hebben inderdaad een groot aandeel gehad in het verslagen van As-mogendheden maar hebben ook een zeer kwaadaardige rol gespeeld als agressor voor en aan het begin van WO2 en ook erna!

   Aanval op en annexatie van Baltische Staten.
   Aanval op Finland in poging om deze ook te annexeren.

   Molotov-Ribbentroppact waarbij Stalin en Hitler een wapenstilstand en verdrag afsloten om als bondgenoten gezamelijk Polen aan te valllen en te annexeren!

   Hierna heeft Hitler Stalin een oor aangenaaid een de aanval geopend op Rusland hierbij geholpen door Finland die op deze manier verloren gebieden op Rusland wilden heroveren.

   Na het verjagen van de Nazi’s meer dan 44 jaar diezelfde Oostblok-landen die zogenaamd bevrijd waren zelf bezet houden!

 20. Dollaert

  Het woord “Russen” is al fout. De Sovjets moet het zijn. De USSR bestond 100 en meer volkeren.
  Verder klopt dit artikel totaal niet. Ik denk , dat niemand van de reaguurders de oorlog heeft meegemaakt. Ik ook niet , maar mijn vader wel. Hij leeft niet meer. Zou nu bijna 100 jaar zijn.
  Dwangarbeider in Duitsland was hij. Toch had hij na de oorlog geen hekel aan Duitsers. Immers Duitsers zijn ook mensen. Je hebt hele slechte , maar ook hele goede.
  Hij was op sterven na dood in het kamp. Diezelfde Duitsers hebben uiteindelijk zijn leven gered.
  De Amerikanen bombardeerden dag en nacht. Ook ziekenhuizen.
  Bevrijding? Nee..De politiek van voor de oorlog ging gewoon door. Intriest dat “Russen” niet mogen herdenken. Vlak over de grens hier, liggen ongeveer 100.000 anonieme “Russen” begraven. Emsland Lager. Die rotoorlog is nooit eerlijk verwerkt. Oorlog is een slachthuis.

 21. Brennivin

  Merkwaardig verhaal. Alsof de Sovjet Unie aan de kant stond te kijken en voornamelijk met de Duitsers heulden. Er zaten inderdaad ook Russen bij de Waffen SS, net als veel Nederlanders…

  Inderdaad, bij de landing op Gold, Juno, Sword, Omaha of Utah waren geen ‘Russen’. Maar van D day zou zonder de immense militaire inspanningen van de Sovjets aan het oostelijk front (Stalingrad, Koersk, etc…) geen sprake kunnen zijn geweest. Daar waren namelijk 228 Duitse divisies actief. Ter illustratie: 15 Duitse divisies in Normadië.

  Verder zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bijna 1 miljoen niet-Russische geallieerden militairen omgekomen. Het aantal geallieerde Russische militairen wat is omgekomen is 10,7 miljoen(!). Een beetje kort door de bocht om te stellen dat ze weinig uitgevoerd hebben of niet hebben bijgedragen aan de bevrijding.

 22. peetjoh. k

  De russen hebben niks bezet. De russen hebben oostduitsland en polen gekregen van de geallieerden. Dit is gewoon in samenspraak gegaan met Montgomery en de gaulle en de rest. Ook hier zie je weer veel comments van mensen die na 1980 zijn geboren en alleen de veranderde geschiedenis kennen. Zonder de russen hadden de duitsers nog steeds heel europa in de macht. Oh wacht das nog steeds zo. Net zoals dat alle hooggeplaatste nazi, s gewoon richting Argentinie en paraquay gingen met hulp van dezelfde geallieerden. Onze koning vond daar stom toevallig ook zijn blonde vrouw. Die natuurlijk helemaal geen nazaat is van een gevluchte nazi.

 23. Bap

  Tim tim tim.
  Jij snapt ook echt bijna nergens iets van.
  Als de Russen niet gevochten of aan de winnende hand waren in het oosten.
  Dan hadden er geen miljoen duitse soldaten in West Europa geweest maar 2 of 3 Of 5 miljoen.

  Nu zijn ze met geluk aan land gekomen.

  1. Bosche draak

   En dan te bedenken dat er dan wel wordt geopperd om de Duitsers te herdenken.
   Tuurlijk een aanzienlijk deel deed ook alleen maar wat (van hun leiders) moest, maar om nou op hoge poten te gaan blazen dat de Russen er niet bij horen is ridicuul.
   Dat krijg je met doorgeslagen diversiteit, een ernstig geval van verwatering.

 24. Keezz

  Onzin artikel. Dankzij het tweede front van de Russen konden de geallieerden oprukken. Als ze alleen waren geweest was dat niet gelukt of had het veel langer geduurd. De Russen hebben bijgedragen aan onze bevrijding!

  1. Meriadoc Brandebok

   De Russen vochten niet aan het Westfront en namen het pas op tegen de Duitsers, nadat zij een pact met hen hadden gesloten.

   1. Sealgaire

    Guusje, Guusje, Guusje, Guusje.

 25. rexm

  Ken de geschiedenis.
  In begin van de tweede wereld oorlog is Churchill op uitnodiging van Stalin naar Rusland gevlogen, Stalin heeft toen het idee geopperd om een tweede front te beginnen in het westen.
  Duitsland stond op het punt om 90 divisies extra in te zetten tegen Rusland wat ook gebeurd is, Stalin heeft toen hulp gevraagd aan Engeland en hebben 140.000 ton goederen gekregen.
  Als Rusland die goederen en materiaal niet had gekregen, hadden ze het niet stand kunnen houden en hadden de Duitsers 50 divisies ingezet aan het westfront, dat had betekent dat er nooit een geallieerde aan land was gekomen, met alle gevolgen van dien.
  In het westen druipt het af van de hypocrisie om Rusland niet uit te nodigen, 12 miljoen soldaten zijn er gesneuveld en 13 miljoen burgers, alleen al in Rusland.
  Men moet nou niet meer vragen hoe de Russische bevolking over het westen denkt, men wordt er gewoon misselijk van.

  1. Menno B

   @rexm, ook al zou je verhaal kloppen (wat niet zo is) wil dat toch nog niet zeggen dat Rusland bij DEZE herdenking uitgenodigd moet worden? Het gaat hier specifiek om D-day en daar had het Sovjetleger part nog deel aan.

   Komt nog bij dat de westerse geallieerden natuurlijk nooit vergeten zijn dat Sovjet Unie, door het verraderlijke pact dat ze in 1939 met Nazi-Duitsland sloot, feitelijk de weg plaveide voor Hitler’s blitzkrieg in Europa. Hoewel de westerse mogendheden diverse keren hadden geuit dat ze Hitler’s expansiepolitiek niet zouden tolereren, durfden ze het aanvankelijk niet aan om het op te nemen tegen het machtige pseudo-bondgenootschap van Duitsland en SU.

 26. edoc431

  Hahahahaha wat een hoop idioten hier om te gieren hilarisch gewoon hahahahaahaha

 27. rexm

  Ken de geschiedenis.
  In begin van de tweede wereld oorlog is Churchill op uitnodiging van Stalin naar Rusland gevlogen, Stalin heeft toen het idee geopperd om een tweede front te beginnen in het westen.
  Duitsland stond op het punt om 90 divisies extra in te zetten tegen Rusland wat ook gebeurd is, Stalin heeft toen hulp gevraagd aan Engeland en hebben 140.000 ton goederen gekregen.
  Als Rusland die goederen en materiaal niet had gekregen, hadden ze het niet stand kunnen houden en hadden de Duitsers 50 divisies ingezet aan het westfront, dat had betekent dat er nooit een geallieerde aan land was gekomen, met alle gevolgen vandien.
  In het westen druipt het af van de hypocrisie om Rusland niet uit te nodigen, 12 miljoen soldaten zijn er gesneuveld en 13 miljoen burgers, alleen in Rusland.
  Men moet nou niet meer vragen hoe de Russische bevolking over het westen denkt, men wordt er gewoon misselijk van.

  1. shidaian

   Helemaal mee eens ja

 28. shidaian

  Ik ben het met de DDS niet eens over het in het te algemeen gestelde betoog over de Russische bevrijders. Toevallig heeft mijn schoonfamilie de bevrijding door de Russen aan den lijve ondervonden en zo zullen er wel meerderen zijn. Maar wat mij dan ook erg stoort is met die herdenking niet de Russen erbij maar wel de Duitsers met een K.T smoes.

  1. Meriadoc Brandebok

   Hier wordt wederom over het feit heengestapt dat de Russen geen deel uitmaakten van D-Day. Daarom hebben ze op de herdenking daarvan ook niets te zoeken.

   De “bevrijding” van de Russennleidde tot een jarenlange bezetting, waarbij opstanden door de bezette landen bloederig werden neergeslagen.

 29. Rosasolis

  Inderdaad heeft Rusland niets te zoeken met de herdenkingen van D-day. Alleen
  Groot-Brittanie, Canada, en Amerika deden mee aan dit enorme missie om Hitler’s leger te verslaan. Alleen de troepen van de de VK, Canada, en Amerika kwamen naar Normandie. Het was het begin van een maandenlange vreselijke strijd om eindelijk Europa te bevrijden. Maanden later kwam de moedige Polen erbij in Arnhem.
  De Russen hebben ook gevochten, maar nooit voor Europa; alleen voor hun eigen
  Soviet Unie.

 30. Jimmy

  “De geallieerden landden op de kust van Frankrijk, om vervolgens de nazi’s te verslaan”. Nazistan of Nazie bestaat niet. Het heet Duitsland noem het beestje bij de naam. In de Duitse geschiedenis boeken kom je vaak boeken tegen met als titel” Duitsland onder het juk van de nazi’s”. De Duitsers en nazi’s zijn een en dezelfde soort met dezelfde genen. Is het politiek meer correct ze anders te benoemen? De voormalige schuldige mogen zeker niet aanwezig zijn bij een herdenking. Rusland heeft het hoogste aantal doden in deze oorlog. Zonder de Russen is het nog maar de vraag hoe het afgelopen was. Duitsland heeft mede door hun obsessie de Joden uit te roeien ‘m. i. De grootste fout gemaakt. De drang tot hun vernietiging ging ten koste van de slagvaardigheid aan het Oostfront. De Joden deportaties gingen voor de troepen transporten. Die obsessie heeft de Duitsers de das omgedaan.

  1. DennisEijs

   Oftewel nazi Duitsland. Veel Duitsers waren ook onderdrukt door het systeem. Het waren dus geen genen, maar een ideologie (geloof?).

 31. pejoar

  Als de russen de duitsers niet hadden teruggedrongen was D-day heel anders verlopen.
  Met name het feit dat de duitsers op 2 fronten moesten vechten heeft er voor gezorgd dat d-day een succes werd.De russen werden door de duitsers als “untermenschen’ beschouwd en hebben veel geleden.Daarom zou er best een russische delegatie aanwezig mogen zijn.
  Over het feit dat soldaten zich misdragen tegen de vijand en met name vrouwen verkrachten is genoeg bekend.
  De duitsers deden dat,de russen deden dat en niet te vergeten de marokkanen die met de geallieerden mee mochten doen deden dat.(NL soldaten deden dat ook in Indonesië)
  Totdat ze opdracht kregen te stoppen omdat het uit de klauwen liep.

 32. Guzzi

  Beste Tim Engelbart,
  Zijn jullie nou helemaal blind of zo. De Russen hebben aan het Oostfront de Duitse militaire macht dermate verzwakt, dat in feite daar sprake is geweest van de genadeslag voor de Duitsers.
  Ga de geschiedenisboeken nog eens een keer lezen en houd a.u.b. op met het uitkramen van onzin.
  Nee bij D-day waren de Russen niet betrokken, maar bij de bevrijding hebben zij een belangrijke – misschien wel hoofdrol gespeeld.
  Dus als het gaat om het vieren of herdenken van onze vrijheid, ja dan horen de Russen daar bij.
  En als Mevr Merkel bij de herdenking van D-Day aanwezig mag zijn, dan Poetin zeker. En wel vóór Mevr Merkel.

 33. DennisEijs

  Als er geen Russisch front was geweest was D-Day heel anders verlopen. Direct hadden ze er weinig mee, maar indirect dus alles.

 34. Nieuwe

  Op 1 sept. 1939 viel Duitsland Polen binnen, dat weten de meesten wel. Op 3 sept 39 verklaart Chamberlain de oorlog aan Duitsland. Echter het ging voor de russen te snel daar zij in het Molotov Ribbentrop pact besloten hadden Polen op te delen. Op 17 sept.39 viel Rusland, dus ook een agressor, Polen aan in de rug. Een echte dolkstoot.
  Waarom Chamberlain Rusland toen niet de oorlog verklaarde wordt door veel wol goedgepraat. De russen vermoordde meer dan 4400 offieren bij Zelyn. Effe vergeten? Dat ze later de Duitsers toch op hun nek kregen was alleen de schuld van Stalin die eind dertiger jaren zijn officierskorps uitmoorde en zelf minimaal 40 miljoen russen op zijn geweten heeft. En deze staat zou uitgenodigd moeten worden bij de herdenking van een operatie waar ze niet eens bij waren? Dacht het niet.

 35. Willem Alexander

  Een beetje geschiedenis kennen van de auteur zou dit stukje helemaal overbodig maken.
  Het gaat niet of de Russen wel of niet aan D-day deelnamen, maar om Baudet te “corrigeren” en vooral een verder laagje van verdachtmakingen toe te voegen in termen als “voor de Russen”.
  Gezien de enorme inspanningen die Rusland in de oorlog geleverd heeft (met enige getimede hulp van de geallieerden overigens) en de miljoenen slachtoffers aan het oostfront lijkt mij een onomstotelijk feit. Zonder dit front zouden de Duitsers meer manschappen en materiaal hebben gehad om het westen te verdedigen/bezetten. Het zou nog maar de vraag zijn geweest in dat geval of D-day wel een success zou zijn geweest.
  Een beetje perspectief en minder vooroordelen naar Rusland toe is op zijn plaats.
  A.u.b. laat dit soort goedkope pseudo kritiek achterwege. Het siert je niet.

 36. Saskia Haan

  Baudet zegt ook wel eens goede dingen…, maar hoe zit het nu met die hypotheekrenteaftrek ? En het sluiten van grenzen? Is dat al in de brainstorm-groep gegooid in het cafe om de hoek? Is er al iets uitgekomen? IVF-vergoedingen wel of niet in basispakket..? De Nexit, ik hoor hem er al weken niet meer over…

 37. AntiPartijKartel

  Jammer dat Baudet het elke keer zoekt in controversiele onderwerpen.
  Er is zoveel te doen in Nederland, en daarom hebben veel mensen op FVD gestemd. Een nieuw democratisch systeem, vernieuwing, inspraak en rechtvaardigheid.
  Focus daar eens op Thierry, anders wordt je net als Wilders, iemand met oogkleppen op die zich focust op onderwerpen die de gewone burger niet boeit en zelf tot afkeer leidt…

 38. Caesar Lion Cachet

  LS…

  De Zio Nazi van vandaag zijn in ieder geval tevreden !

 39. Drollevanger

  Europa is bewezen hoofdzakelijk bevrijd van het Nazi-gedrocht via de Russen. Pas toen de Nazie,s verzwakt waren door die Russen kwamde rest serieus in aktie.

 40. Drollevanger

  De Nazie,s zijn in Duitsland in 1945 verslagen.
  Maar ook nu barst het nog van de Nazie,s in Eropa. Wat denk je van de Oekraine, daar voert met in gevechten van de Asov milities tegen O-Oekraine en de Krim, nog steeds de SS banieren met de Wolfsangel in top.

 41. Drollevanger

  De Russen hebben de oostelijke helt van Europa bevrijd, de rest van de geallieerden de westelijke helft.
  Ook behoorden de meeste gesneuvelden in WOII tot de Russische natie.
  Ik vraag me af of of de werkelijke bevrijders van Europa, de echte soldaten, zich lekker voelen als hun belangrijkste medestanders worden buitengesloten.
  Voor figuren die altijd vooraan staan, behalve tijdens gevechten, maakt het verder niet uit. Die spelden zichzelf gewoon nog en extra medaille op. Staat lekker stoer.

 42. Drollevanger

  We liepen in Bulgarije door een volksbuurt, Enkele dames op leeftijd hingen uit een bovenraam en vroegen waar wij vandaan kwamen, Nederland zei hun niks maar toen we dan maar verklaarden “Germanski” te zijn, ging er een gejuich op. In Slowakije zag ik een enorm goed onderhouden standbeeld over een bevrijding van de Nazie,s door de Russen.
  Men heeft in die contreien niet half zoveel hekel aan Russen en Duitsers als men ons hier wijsmaakt.
  Vergeet niet dat wij=EU samen met bewezen Nazie,s=Asovmilities, vechten tegen de burger-bevolking van O-Oekraine.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.