Ollongren (van Democraten 66) vond volk te dom voor referenda maar noemt 16-jarige stemmers nu “interessant idee”

Het gaat weer lekker met de hypocriete ministers van D66. Aan de ene kant gooien ze het raadgevende referendum door de versnipperaar, want democratie is ook wel een beetje eng. Maar aan de andere kant moeten 16-jarigen nu daadwerkelijk stemrecht krijgen. Kajsa Ollongren is het in ieder geval roerend eens het hallucinante partijstandpunt.

Vanochtend ontvouwde de Raad Openbaar Bestuur het onzalige idee om de Grondwet te wijzigen, zodat ook 16-jarigen het stemrecht verkrijgen. Waarom dat geen goed plan is, heeft mijn collega Michael vanochtend al uitgelegd. Maar sindsdien heeft ook D66-minister Kajsa Ollongren gereageerd op het plan, en dat was dus nóg meer huilen met de pet op. Zij vindt het een “interessant idee” om burgers meer inspraak te geven. Of in dit geval: meer burgers inspraak te geven.

Hoe ontzettend hypocriet dat is, dat kan ze vermoedelijk niet beseffen. Geen wonder ook, want D66’ers hebben allemaal een blauwe plaat voor hun kop en zien alleen nog gele sterretjes. Twaalf, om precies te zijn.

Want hoe verhoudt het uitdelen van meer democratie aan burgers zich precies tot één van de (inmiddels gerealiseerde) speerpunten van dit kabinet, het ritueel onthoofden van het raadgevende referenda? Burgers hadden namelijk twee keer niet voor de door Den Haag geprefereerde optie gestemd, en dat betekende dat burgers dit speeltje weer moest worden afgepakt. Maar om ons toch te doen geloven dat ook D66 heus wel democratisch is, mag het middelbareschoolgrut straks ook vakjes roodkleuren in het stemhokje.

Ze denken in Den Haag zeker dat we volslagen krankjorum zijn, ofzo?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. fockingworst

  K*’t regent.. Niet meer niet minder.
  Antidemocraat ten top

 2. tonna

  Daarom staat het bindend referendum bij FvD in het programma!
  Democratie!!!!!!!!!!!

  1. Lao Tse

   Ja, tonna, daarom is de bewering dat Ollongren het volk te dom acht voor referenda ook weinig geloofwaardig.

 3. Lao Tse

  “Ollongren (van Democraten 66) vond volk te dom voor referenda”

  Ik heb haar nooit een uitspraak zien of horen doen die ook maar leek op deze wonderlijke bewering.

 4. Benny

  Wat mij betreft mag het stemrecht juist naar een jaar of 30. Tegen die tijd heeft de jeugd (van nu) wel door hoe het echt werkt…. Nu is het vooral hip om bv groen links te stemmen want op school doet iedereen het (indoctrinatie)….de meningsvorming komt niet van de jeugd maar hoe een gemiddelde bner of sjwer over zou denken.

  1. bejaarde

   Benny: helemaal mee eens.

  2. DidiMadloba

   Thorbecke heeft ooit gezegd dat het idee van “beroepspolitici” hem een gruwel leek.

   Maar vandaag de dag zijn de problemen toch te ingewikkeld voor amateurs? NEE! Dat komt doordat ze het werk van ambtenaren dunnetjes overdoen! In plaats van het perspectief van de argeloze burger te nemen

  3. RvdBe

   Of stemrecht vanaf het moment dat je werkt, of bewezen is dat je je op een andere manier nuttig hebt gemaakt voor de maatschappij ( dus geen klimaat marsen ed).

   1. toetssteen

    RvdBe
    Lijkt me een prima idee!

 5. Tguard

  16 jaar niet oud genoeg om weloverwogen tabak, alcohol of cannabis te kopen. Niet oud genoeg om de verantwoordelijkheid te dragen een auto te besturen maar wel om te kiezen hahahaha jaja lekker tegenstrijdig

 6. bejaarde

  Het verstand zit dus op een plek waar de zon nooit schijnt, donker 666.
  Daar zitten we dus nog 2 jaar mee opgescheept of ze moeten eerder struikelen

  1. Hermann

   Als bejaarde zou ik mij daar niet al te druk over maken. Prijs elke dag die je vergeven is..

   1. bejaarde

    Hermann, dat doe ik ook en helemaal met in het achterhoofd hoe donker666 over het leven van ouderen denkt, opgeruimd staat netjes en wat valt er te roven.

 7. Agios

  Raar mens…

 8. Kretoloog

  Ollongren: praat met kakstem, maar is nog te dom om te poepen. Geen kwaliteit, is enkel minister kunnen worden omdat ze protégé van Rutte is.

  1. Fortiori

   Ze is zeer deskundig en gedreven. Niet voor niets is ze vice premier. Misschien wel toekomstig MP.

 9. Jv

  Geen wonder, de linkse partijen, VVD en dat antidemocratische tuig van D’66 willen dat maar al te graag. Dat betekent honderden duizenden stemmetjes extra van 16 en 17 jarigen die ze lekker kunnen bewerken en gaar stomen voor smerig links gedachtengoed.
  De scholen hebben het voorwerk al gedaan door linkse les onderdelen etc. te onderwijzen. Daarbij komt nog dat opgehemelde Zweedse meisje die als klimaat facist door de wereld reist en als een God door D’66 en het linkse gespuis wordt aanbeden. Dit willen ze de 16 en 17 jarigen voorhouden.
  Dit betekent dat die linkse kliek het vuur nader aan de schenen ligt.

  1. denktenk

   Het linksaddergebroed ruikt winst. Kindermisbruik van de verhevenste plank.

 10. Vrijedenkert

  Ik begrijp wel waarom men deze jonge mensen wil laten stemmen:

  Een groot deel van linkse kiezers zijn jonge naïeve scholieren en studenten waarvan nog weinig hebben gewerkt voor eigen levensonderhoud of belasting en vaste lasten hebben betaald en hebben nog een heel idyllische en onrealistisch wereldbeeld waardoor ze op partijen zoals D666, Groene Khmer en PvdAllochten stemmen!

  Op wat latere leeftijd als de werkelijkheid en realiteit doordringen en men erachter komt dat voor alles betaald moet worden en dat men hiervoor moet werken maar ondertussen ook heel veel belasting moet worden betaald en sommige dingen waarvan men droomde mogelijk zijn maar heel veel dingen ook niet veranderen keuzes bij jongeren en jong volwassenen…

  De hersenen bij jongeren zijn pas volledig uitontwikkeld na 23 levensjaar en belangrijke evenwichtige keuzes maken zoals b.v. stemmen onder de zestien is niet mogelijk en onwenselijk, beslissing verlagen van volwassen leeftijd van 21 naar 18 levensjaar en ook leeftijd verlagen voor het stemmen van 21 naar 18 was in principe al een foute beslissing!

  Linkse partijen met met naïeve onwerkelijke en onbetaalbare standpunten willen juist die zeer jonge naïeve kiezers massaal binnenhengelen.

 11. Sans Rancune

  Als 16 jarigen mogen stemmen bij een referendum over orgaan dononatie dan heeft niemand het meer over “orgaan roof” dan is het een volmondig ja. Ik word donor !

 12. DidiMadloba

  Nee, de vragen die de kiezer werden voorgelegd zijn te ingewikkeld. Ook voor mij al heb ik behoorlijk doorgeleerd.

  De vraag is wel wat 16-jarigen weten van sociaal-economische vraagstukken

 13. Meriadoc Brandebok

  Er zijn twee zaken die het artikel onderuithalen.

  1. In het filmpje wordt door Ollongren helemaal niet gezegd dat zij het er “roerend mee eens” is.
  2. Het is onzin dat het raadgevend referendum is afgeschaft door Ollongren omdat zij meende dat het volk daarvoor te dom was.

  1. EU kok

   Feiten en DDS.
   Het blijft een onmogelijk combinatie.
   Ik ben er van overtuigd dat mijn trouwste volger/fan Worstje hier nog wel iets aan wil toevoegen.

   1. Meriadoc Brandebok

    Mijn fan Kretoloog heeft zich al gemeld.

    DDS doet er inderdaad veel aan de artikelen zo “smeuiïg” mogelijk te presenteren.

  2. Kretoloog

   Ambtenaar Guus Bokkelul gaat zijn politieke baas Ollongren verdedigen.
   Want: “Wiens brood men eet…”.

   1. Peter Oudshoorn

    Klopt Kretoloog: Meriadoc is een grijze AIVD-muis en de AIVD valt onder Binnenlandse Zaken. Ollonkreng is Brandeboks eindbaas – ’s nachts droomt hij dat hij haar voeten mag kussen.

    1. Meriadoc Brandebok

     Je weet toch dat ik niet bij de overheid werkzaam ben, maar bij een goed betaalt adviesbureautje? 🙂

     1. fockingworst

      @meriadoc brandewijntrol is een zielig eenzaam figuurtje die hier 24/7 aanwezig is met zijn vele nicks om alleen te trollen en dat al 10 jaar lang.
      Of hij er nou voor betaald krijgt of niet, het is gewoon sneu als je de hele dag op dds aanwezig bent om voor gedachtenpolitie te spelen.
      De hele dag mensen treiteren plagen zuigen met de hier all om heersende mening express op een uitlokkende manier tegenspreken., gewoon super zielig.
      Blijkbaar heeft dit figuur gewoon echt niks anders te doen in zijn leven.. Lowlife

    2. Kretoloog

     Droomt hij dat? Dan heeft Guus dikke pech: Ollongren houdt niet van lullen, en helemaal niet van bokkenpiemels. Steekt ‘t ie zich pik maar in het zand…

    3. EU kok

     Quote: ‘s nachts droomt hij dat hij haar voeten mag kussen.
     .
     Ja, Peter, die tijd heeft u al jaren achter u liggen.
     .
     Ik ben er van overtuigd dat mijn trouwste volger/fan Worstje hier nog wel iets aan wil toevoegen.

 14. fusilier

  denktenk. Het liefst hebben ze van die jonge snotneuzen zoals Greta Thurnberg. Die kunnen ze lekker veel wijsmaken en naar hun hand zetten.

 15. Heras

  Ik snap het mensje wel: indoctrinatie werkt bij tieners , kijk maar naar Greta. En de klimaatkindertjes op scholen. Even later aten ze hamburger bij de Mac. En denk aan klaver die de scholen langs ging.
  D66 is gewoon wanhopig; hopelijk zakken ze verder in de peilingen.

 16. Lampje

  Kajsa Ollongren, ook al geen Nederlandse naam, waarschijnlijk dikke vriendjes met dat domme wijf van NPO3, ze doen in ieder geval niet voor elkaar onder waar het om domheid gaat,

  1. EU kok

   Hadden we maar op elk ministerie zo een licht als Lampje, dan waren alle vraagstukken zo opgelost.

  2. Ab Infinitum

   Ik ben toch benieuwd wie dat ” domme wijf ” van NPO 3 is.

 17. Pescador

  Dat wijf is niet wijs ze denken dat alsmde jeugd eerder mag stemmen dat dan lings weer een grotere kans maakt.

 18. Shadow1100

  In het kader van Maatschappijleer geeft de (linksche) onder-/bovenwijzer dan eerst nog even een lesje aan de kinderen over het gegeven dat het linksche gedachtengoed zoooo goed is voor Nederland en de Nederlanders. Dan gaat de klas gezamenlijk naar het stembureau waarna de jeugdigen die middag, NA het stemmen op LINKS, de rest van de dag VRIJ krijgen.
  Dus weer zoveel stemmetjes op links.
  Als je VOOR je 21e jaar op rechts stemt is dat twijfelachtig.
  Als je NA je 21e nog op links stemt dan snap je het echt niet!!!
  Zo komt links aan de stemmetjes.
  Zo gaat Jantje (Nederland) naar de bliksem toe…..

 19. Vliegenvanger

  Ollongren (van Dram 66) , dat mens dat onze referendum rechten heeft ontnomen. Dat mens dat de jeugd van 16 jaar wil laten stemmen, de jeugd die op school het milieu akkoord opgedrongen krijgt. Dram 66 zou dat graag zien ja. Dan kunnen ze de jeugd van alles in de maag splitsen om maar voor hun te stemmen,omdat zij het zo goed voor hebben met het milieu. Dram 66 de slechtse partij aller tijden. Mensen die andere gedachten hebben hun wil opdringen. Weg met dram 66. Referendum ontnemen, en de mensen mond dood maken. Dat is dram66.
  Ollongren (van Dram 66) ,de arrogantie straalt er van af.

 20. Brennivin

  Tuurlijk. Als ze jong zijn kun je ze nog indoctrineren. Later krijgen ze hersens en gaan ze misschien wel zelf denken. Dat willen we niet hebben bij Droeftoeter66.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.