Peilingen! Kiezer draait langzaam naar links: PvdA (+3) blijft gewoon zetels winnen

Geen categoriejun 25 2019, 15:00
Het zomerreces mag dan wel voor de deur staan maar er doen zich alsnog kleine electorale verschuivingen voor. Afgelopen zondag duidden wij voor u al twee trends: FVD verliest zetels aan VVD en PVV terwijl links zich bundelt in de PvdA. De partij van Lodewijk Asscher haalt in de nieuwste peiling van het EenVandaag Opiniepanel ook meer zetels.
Als we kijken naar de resultaten van de opiniepeiling die EenVandaag liet uitvoeren dan zien we eenzelfde trends als die ook Maurice de Hond waarneemt.

EenVandaag peiling van 25 juni 2019

[caption id="attachment_229334" align="aligncenter" width="246"]De <a href=peilingen van EenVandaag van 25 juni 2019. Bron: NPO / EenVandaag" width="246" height="375" /> De peilingen van EenVandaag van 25 juni 2019. Bron: NPO / EenVandaag[/caption]
Als we naar de resultaten kijken van de EenVandaag peiling dan zien we dus eenzelfde beeld als in andere peilingen. Dit suggereert dat de trends die worden waargenomen door de verschillende bureau's daadwerkelijk bestaan. Meest opvallend is natuurlijk de stijging van de VVD (+2) en PvdA (+3). Na enkele maanden van verlies kan de partij van Mark Rutte met een goed gevoel het zomerreces ingaan: het bloeden is gestelpt.
Er lijkt zich nu een bundeling op links voor te doen waarbij kiezers van GroenLinks, SP en D66 langzaam overstappen naar de PvdA. De reden hiervoor is onder meer de invloed die de partij aanwendt in de senaat. Zo kan de Senaatsfractie van de sociaaldemocraten het kabinet nu aan een meerderheid helpen en dat bevalt kiezers:

"Ik wil stemmen op een partij die invloed heeft en eindelijk doet de PvdA er weer toe."

Waarom stemmers van linkse partijen overstappen wordt verklaard door de media-optredens van GroenLinks en de SP. Zo zouden kiezers de 'negatieve campagne' van de SP hekelen en ook de casus-Zihni Özdil bleek negatief uit te pakken voor de groene yuppen van Klaver.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten