Paniek! Tom-Jan Meeus (NRC) vreest voor Cliteur als voorzitter Eerste Kamer: 'navragen of dit gebruikelijk is'

Geen categoriejun 04 2019, 17:00
Dat Paul Cliteur van de Universiteit van Leiden binnenkort als senator de Eerste Kamer en tevens als fractievoorzitter van Forum voor Democratie door Den Haag kan paraderen leidt nu al tot wanhoop op Twitter. Zo ogenschijnlijk ook bij Tom-Jan Meeus van de NRC, die nu vraagtekens zet bij een mogelijk voorzitterschap van de hoogleraar van de Senaat.
Of men in Den Haag even wil 'navragen of het gebruikelijk is dat de grootste fractie de voorzitter levert'. Kortom: paniek! Bij NRC-columnist Tom-Jan Meeus is het idee ook doorgedrongen, maar wil hij toch zeker weten of het wel gebruikelijk is dat de grootste partij de voorzitter levert. Want stel je voor, een FVD'er en hoogleraar als Paul Cliteur als voorzitter? Dat kan toch niet!?
Dat de partij de gebruikelijke normen op zichzelf toepast en vraagt om het voorzitterschap wordt door anderen weer als grap gezien. Zo ook door Kamerlid Martijn van Helvert (CDA):
Tja.
De vraag blijft natuurlijk: wat is gebruikelijk en is er een geschikte kandidaat? In ieder geval is het voorzitterschap een zeer belangrijke functie waardoor een partij nét een beetje extra in zich heeft. Ondanks de gehanteerde 'objectiviteit' van de voorzitter. Plus, mochten de Eerste en Tweede Kamer ooit samen vergaderen in een zogenaamde 'Verenigde Vergadering der Staten Generaal' dan levert de Eerste Kamer de voorzitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten