Wanhopige Jesse Klaver droomt van klimaatmaatregelen: "kabinet heeft ons nodig"

Geen categoriejun 30 2019, 9:00
De zingeving aan het leven van Jesse Klaver lijkt grotendeels af te hangen van zijn successen in het parlement. Nu de groenen al wekenlang zetels verliezen in de peilingen is Klaver op zoek naar iets nieuws, maar vinden doet hij het niet. Wel is hij enthousiast over de klimaatmaatregelen waarover hij stelt dat "het kabinet GroenLinks nodig heeft".
Klaver gaat tegenover Trouw vol op het orgel nu hij weet dat de kiezer GroenLinks de rug toe keert. Toch doet hij alsof alles koek en ei is en de groenen succes na succes kunnen claimen:

"We hebben een enorme opgave om met maatregelen te komen om de CO2-uitstoot met 49 procent terug te dringen. Dit klimaatakkoord is een belangrijke stap. Wij strijden hier al dertig jaar voor."

Strijden neemt men bij GroenLinks soms iets te letterlijk. Zo was het partijbons Paul Rosenmöller die zich bezig hield met Pol Pot en ook de GroenLinks-jongerenbeweging DWARS werd ooit in verband gebracht met bommen. Wat Klaver zegt is dus letterlijk waar: ze strijden al dertig jaar.
Opmerkelijk is dat Klaver in het interview met Trouw daadwerkelijk bewijst dat de VVD = GroenLinks want hij keert zich in het interview af van Klaas Dijkhoff (VVD). De VVD'er had namelijk laten weten dat hij rekeningrijden niet per definitie een goede oplossing vond. Daarover maakt Klaver zich nu alweer "zorgen". Wat betreft het CO2-plan van Klaver -waardoor bedrijven naar het buitenland dreigen te vertrekken- zegt de groene yup het volgende:

"Ik kan zeggen dat de effecten in de doorrekening overdreven waren en ik kan kritiek hebben op de aannames over bedrijven die wegtrekken. Maar vast staat dat er politiek geen draagvlak was voor de heffing die GroenLinks voorstelde."

De geraamde effecten van Klaverbeleid werden volgens de man zelfs "overdreven" en dus prima in orde, maar gelukkig beseft hij wel dat er politiek gezien weinig animo is om het plan van Klaver uit te voeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten