Wierd Duk waarschuwt voor grootschalige deplatforming na Twitterblok Wilders: ‘Alarmerend!’

In een interview met het rechtse journalistieke videoplatform UP! media geeft Wierd Duk aan dat hij niet verwacht dat het zal blijven bij een tijdelijke Twitterblokkade voor PVV-voorman Geert Wilders. Hij denkt dat alle rechtse media te maken gaan krijgen met deplatforming als ze niet uitkijken.

In hun vijfenvijftigste videobijdrage besteden de jongens van UP! deze week aandacht aan het feit dat vorige week PVV-voorman Geert Wilders voor ongeveer een dag van Twitter is gekieperd. Willekeurige mensen in Scheveningen hebben er willekeurige meningen over (want willekeurige mensen, logisch toch?), maar UP! ging ook hun licht opsteken bij Telegraaf-journalist Wierd Duk. En hij had er het volgende over te zeggen:

“Zo langzamerhand is het wel echt alarmerend, omdat alleen mensen worden geschorst door Twitter als ze iets hebben geschreven, kennelijk, ergens diep in de krochten van Twitter ze niet bevalt. We weten ook helemaal niet wat daar de criteria voor zijn. […]

Het is heel wrang, omdat vanuit de islamitische hoek vanalles wordt geroepen, en die accounts – ook IS-accounts, enzo – gewoon wél blijven bestaan. Daar zit een hele vreemde discrepantie. Het zou goed zijn om te onderzoeken: wat is er nou precies? Want mensen zeggen: ja, Twitter en Facebook zijn privé-organisaties. Die mogen weren wie ze willen. Maar het probleem is dat die platformen zo groot zijn, en zo monopolistisch eigenlijk, dat zij de meningsuiting voor een groot deel monopoliseren.”

En wellicht dat Duk daar wel een punt heeft. Je kan wel stoer roepen dat bedrijven mogen doen wat ze willen, maar dat naïeve soort libertarisme is uiteindelijk wellicht niet in het belang van het vrije debat.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Tguard

  Grappige redenatie , een bedrijf mag doen wat het wil!
  Zou wel zo prettig zijn als dat dan vanuit alle kanten zo zou zijn. Denk aanname beleid, salariëring , contracten etc het is dus duidelijk dat een bedrijf alles mag binnen de gestelde kaders.

  1. logisch denken

   nee dat kan natuurlijk bij linkse heelmeesters , ook al heb je een eigen bedrijf het quota allochtonen , wia en vrouwen moet je halen anders krijg je een boete. Zelfbeschikking is een vies woord geworden

 2. logisch denken

  Ik heb al die shit niet en ben er elke dag nog blij om.

 3. santiago

  Mooi he zo’n kritische journalist. Een bruggenbouwer tussen de totaal verrotte overheid en de domme burger. Zegt niet , doet niets, verdient alleen zijn geld.
  Onbetrouwbaar mannetje die Wierd.

 4. Ragmilla

  “En wellicht dat Duk daar wel een punt heeft.”

  Bedrijven door de overheid laten overnemen in plaats van zelf een platform te creëren. Dat monopolie laten roeptoeters als Duk zelf ontstaan, doe er wat aan dan.

  Beetje onderbouwing wat betreft IS boodschap zou wel op zijn plaats zijn. Het is sowieso een rare opmerking van Duk. Dan zou DDS ook niet meer kunnen bestaan, net zo’n boodschap als het salafisme.

  1. edoc431

   Hoezo ?? jij mag hier toch alles neer plempen of niet soms

 5. Robert75

  Na aanleiding van vorige berichten van Engelbart kan ik me haast niet voorstellen dat hij het eens is met de mening van Weird Duk, want Wilders blokkeert ook iedereen en PVV’ers doen krokodillentranen huilen en weet ik wat allemaal.

  1. edoc431

   Twee heel verschillende dingen, maar dat snap jij nog niet komt wel goed jong .

 6. J.Rademaker

  Mis dat deze bedrijven onder druk worden gezet door boete dreigingen als er niet wordt gecensureerd.De normstelling is dus niet van gekwetter maar van de overheden.
  Het komt nog zover dat als men iets afwijkends zegt in een telefoongesprek de verbinding wordt verbroken.

 7. Jean Nederland

  Ikzelf ben al ruim een jaar uitgesloten van Twitter en Facebook, de reden; lid van een verboden organisatie?? Welke?? Naar mijn weten is er geen verboden organisatie? De beslissing mij er af te gooien kwam na een aanvaring met iemand van D66, ik was het niet eens met hem, hij niet met mij. Na mijn “ach, val dood” was de uitsluiting snel geregeld. Dit terwijl ik gedurende mijn Twitter en Facebook carrierre al 100 x dood en begraven was door opmerkingen en bedreigingen door voornamelijk Marokkanen en Turken en AFA soldaten. Als ik dan eens klaagde kreeg ik steevast te horen, niks aan de hand, wij nemen geen acties. Sterker, de keren dat ik werd gebeld door politie, “rustig aan jij met je berichten”. Uiteindelijk is het wel lekker rustig. En als ik wat kwijt wil gebruik ik Gab en of Mind en Telegram, meer ondergronds, nergens last van.

  1. Joop Klepzeikert

   @Jean: je mist ook werkelijk helemaal niets aan FaceCrap en Shitter. Beide open ultra extreem linkse riolen, waar alle terroristen op de wereld volkomen welkom zijn en het vrije woord al lang niet meer bestaat.
   Helaas wil Gab maar niet van de grond komen, doordat de media dat eerst heel even gedemoniseerd hebben en nu volledig doodzwijgen, wat ze met VK dot com ook doen.
   Mind en Telegram worden ook nergens in de media genoemd, want veel te goede alternatieven voor het smerige whatstroep van facecrap. En die mogen natuurlijk geen echte concurrentie krijgen.

  2. DidiMadloba

   Ik heb soms de indruk dat DDS positieve, genuanceerde en onderbouwde bijdragen bant, wat dit moet wel een protestsite blijven.

   Wie echt de redelijkheid zelf blijkt hoort niet thuis bij DDS.

   Want is het leven in het linkse Nederland niet verschrikkelijk?

 8. DidiMadloba

  De paradox is dat je juist als je Wilders haat niet wilt dat hij geblokkeerd wordt – anders zou men denken dat Wilders mild is geworden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.