‘Bij ISIS-strafkampen staan rijen journo’s die alleen IS-vrouwen willen interviewen. Koerden kijken van: wtf?’

De Nederlandse oorlogsverslaggever Harald Doornbos heeft geen goed woord over voor de wijze waarop Nederlandse – en internationale – media continu inzoomen op de daders van de slachtpartijen die onder ISIS-bewind zijn gepleegd in Syrië en Irak. De slachtoffers krijgen nauwelijks media-aandacht, maar de spotlights zijn wél constant gericht op de zogenaamd intens zielige ISIS-vrouwen.

“Gelukkig maar dat de Nederlandse tv nog niet uitzond toen de concentratiekampen werden bevrijd,” aldus de vlijmscherpe Midden-Oostencorrespondent Harald Doornbos: “Hele dag reportages met zielige Nederlandse SS-vrijwilligers Piet en Jan die terugwillen naar huis, terwijl Joden, Roma, communisten half dood en buiten het zicht van de camera’s uit de kampen strompelen.” Hij vervolgt: “Dit soort uitzendingen dus: “Ik was slechts kok in Auschwitz,” aldus Nederlandse SS-vrijwilliger Piet. “SS staat toch voor Samen Sterk?” aldus Jan. Dan schakelen we nu over naar de studio voor interviews met de moeder en zus van Piet. De goudvis van Jan. En de 10 advocaten van beiden.”

Doornbos maakt z’n vergelijking met de Tweede Wereldoorlog omdat hij uiterst ongelukkig is met de wijze waarop media uit Nederland en andere westerse landen omspringen met de aftermath van de strijd tegen ISIS. Het kalifaat is weg, veel vluchtelingen gaan langzaam op weg naar huis maar één vraag blijft onbeantwoord: hoe om te gaan met al die gevangengenomen ISIS-strijders? En hun vrouwen.

In Europese media is het kennelijk mode om hen ook als een soort slachtoffers af te beelden. En de echte slachtoffers – Koerden, yazidi’s, gewone vrouwen, christenen, noem het maar op – heerlijk te negeren. Doornbos was de afgelopen tijd met zijn vrouw in Noord-Syrië, en zag bij het Al Hawl-vluchtelingenkamp (hier dus) hoe westerse media bezig zijn een uiterst kwalijk narratief op te stellen:

“Wil hier niet een samenzweringsgekkie uithangen of zo maar je krijgt soms wel het gevoel dat bepaalde media in die richting probeert te sturen.

Trouwens, in bijna hele Westen is focus van de media op daders, niet slachtoffers. Ik was afgelopen maand in Noord-Syrie. Bij het Al-Hawl-kamp staan gewoon lange rijen van internationale journo’s die alleen maar IS-vrouwen uit hun land willen interviewen. Koerden zie je kijken van: wtf is dit?”

Uiterst verkeerd, aldus Doornbos die zelf zoveel mogelijk op de échte slachtoffers probeert te focussen. Dat het verder geen exotische privé-mening van de Nederlandse oorlogsverslaggever is, maar breder gedeeld wordt in de kring van serieuze journalisten is ook af te lezen aan de reacties die hij krijgt. Brenda Stoter Boscolo, die de laatste hand legt aan een boek over de ISIS-genocide op de yazidi’s, valt hem bij:

“Al zouden ze [de westerse mainstream media, red.] maar enkele reportages vervangen door uitzendingen over vervolging, een tribunaal of wat dan ook, en hoe ALLE slachtoffers in Irak en Syrië daarop hopen.”

Hear, hear!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. logisch denken

  Het is veilig om ze te halen zeggen de advocaten. Dan is het ook veilig daar te blijven. Wat moeten wij hier met die geradicaliseerde idioten die een pedofiel aanbidden die als hobby kelen doorsnijden heeft.

 2. Esther

  De Koerden kunnen hen ook gewoon doden…..ter genoegdoening voor de Yizadi’s en ze helpen ook het Europese volk……
  Geen haan die er naar kraait..

  1. ZiggyStardust

   Persoonlijk ben ik tegen de doodstraf. Maar als ik bv een kilo coke naar Indonesië of de Filipijnen zou smokkelen, dan weet ik ook van te voren dat dat een misdaad is waar in die landen de doodstraf op staat. Ze wisten dondersgoed waar ze aan begonnen en waar ze aan mee werkten. Dan kan ik er persoonlijk weinig medelijden meehebben.

  2. ZiggyStardust

   Die IS sympathisanten zijn naar een soevereine staat vertrokken om daar grondgebied te bezetten, een islamitische staat op te richten en genocide te plegen. Ze moeten gewoon voor een oorlogstribunaal verschijnen, dat lijkt mij niet meer dan normaal. Ik vind wat ze gedaan hebben prima vergelijkbaar met de holocaust, Srebrenica en Rwanda.

   1. Lao Tse

    Ze dienen in elk geval voor een rechtbank te verschijnen. Dat betwist ook niemand.
    Wel of ze moeten doen in hun land van herkomst.

    1. Bart

     De misdaden zijn in irak en syrie gepleegd, dus die landen hebben het recht hen te vervolgen.

     Wie zijn wel niet om hen dat te ontnemen?

     Dit laat wel zien hoe sommige mensen geen enkel respect voor die landen daar hebben en hun rechtsgang.

     Mensen die pleiten deze misdadigers naar nederland te halen en die landen hun recht deze mensen te berechten te ontnemen zijn gewoon minderwaardig volk.

    2. logisch denken

     ze moeten voor de rechtbank verschijnen in het land waar de misdaden gepleegd zijn net zoals Sadam Hoessein. Down the hole goodbye

     We meten weer met twee maten.

    3. ZiggyStardust

     Waarom niet een soort van Neurenberg tribunaal, maar dan in Mosul bv? Het gaat heel moeilijk worden om ze hier in Nederland te berechten, vanwege taalbarriere en dat je niet alle getuigen hier naar toe kunt halen. Onmogelijke logistieke operatie lijkt mij. Dus ik denk dat het het beste zou zijn om de daders daar waar de misdaad begaan is te berechten. En dat zou ook het meeste recht doen aan de slachtoffers.

     1. Lao Tse

      Ik zou een Internationaal Tribunaal toejuichen, wat mij betreft bij het `Internationale Gerechtshof in Den Haag.

      Het ontslaat ons echter niet van onze volkenrechtelijke verantwoordelijkheid voor onze eigen staatsburgers, Ziggy. Niet leuk maar wel de realiteit.

     2. logisch denken

      we hebben helemaal geen tribunaal nodig , ze moeten gewoon in het land berecht worden waar de misdaden begaan zijn. Net zoals als Sadam destijds. Waarom deze ISIS hoe eren anders berechten ?

     3. Bart

      Rot toch op Lao, waar haal je de hoogmoed vandaan om die landen hun eigen rechtgang te gebruiken.

      Het ontslaat ons echter niet van onze volkenrechtelijke verantwoordelijkheid voor onze eigen staatsburgers, Ziggy. Niet leuk maar wel de realiteit.

      Wij zijn in deze geen enkele partij, pas als irak en syrie niet in staat zouden zijn ze te berechten hebben wij een claim, tot die tijd hebben wij en dan met name idioten zoals jij gewoon onze smoel te houden!

     4. ZiggyStardust

      Lao Tse, een substantieel deel van de Syriëgangers heeft een dubbele nationaliteit. In welk land zouden zij dan veroordeeld moeten worden volgens jou? Dit gaat problemen opleveren, omdat waarschijnlijk in Nederland de straffen lager zijn dan bv een land als Marokko. Je krijgt dan een soort van klasse justitie. Dit geld ook voor andere Europese landen waar Syriëgangers vandaan komen. De meest eerlijke oplossing lijkt mij daarom het bestraffen in het land waar de misdaden gepleegd zijn, om verschillen in berechting te voorkomen en het meeste recht te doe aan de slachtoffers. De internationale gemeenschap mag dit proces en de uitvoering van het vonnis wat mij betreft bekostigen, zodat we laten zien dat dit soort misdaden niet getolereerd worden en dat je er ook niet mee weg kan komen, waar dan ook.

     5. Angelus pacis

      Deze mensen moeten in ieder geval niet in Nederland berecht worden. Op het moment dat ze besloten om naar IS gebied te vertrekken en IS te steunen hebben zij het Nederlanderschap opgezegd. Hierdoor kunnen zij geen enkel aanspraak maken op enig support uit het door hen opgegeven en verfoeide Nederland. Een spreekwoord zegt kun je beter dan ga je beter…IS en aanhangers hebben hun oorlog verloren; wie zijn islamitische billetjes brand moet op de blaren zitten.

    4. Mars020

     Stel je pleegt een moord in Frankrijk en wordt daarvoor gepakt. Het lijkt mij dan vrij logisch, dat je daar dan ook voor de rechter komt en niet in je eigen land. Waarom moeten criminelen, die voor IS moorden hebben gepleegd in Syrië, dan in Nederland worden berecht?.

  3. Cesare

   Goeie oplossing. Ze wisten waar ze aan begonnen. Kop eraf.

 3. Jumping

  De Linkse MP van Nederland, heeft al laten doorschemeren in Brussel, dat het Linkse Nederland, garant staat voor een groot deel, van deze daders van de massale ISIS
  slachtpartijen.
  Zij zijn gewoon welkom in Nederland en worden gewoon opgenomen in het vertroetel
  circuit.

  1. logisch denken

   uiteraard , het stemvee betaald. Wanneer ontwaakt het stemvee ?

 4. Duke

  Je zou die nepjournalisten en advocaten bijna een filmdebuut met oranje overall toewensen. Wat een idioten.

 5. Ritter

  Je ziet ook hier weer de agenda van de media.

  De media willen deze vrouwen naar Nederland halen omdat bij veel journalisten hun sympathie ligt bij deze vrouwen…………en niet bij de slachtoffers van deze ISIS vrouwen.

  Dus moet draagvlak worden gecreëerd.

  En hoe creëer je draagvlak?

  Door zoveel mogelijk zielige verhalen over deze ISIS vrouwen te promoten in de media.

  1. ZiggyStardust

   Emo tv, alles voor de kijkcijfers helaas. De NPO maakt zich ook meer druk om haar (reclame)inkomsten en concurreren met commerciële zenders dan zich richten op haar kerntaak, objectieve journalistiek en voorlichting.

   1. ZiggyStardust

    En wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.

 6. Mars020

  Alles loopt daar rond in een jurk, dus hoe weet je dan, wat een vrouw moet voorstellen?. Laat ze dus maar lekker wegrotten in de woestijn, want daar voelen beesten zich beter thuis.

 7. Korporaal Monty

  “waarop Nederlandse – en internationale – media continu inzoomen op de daders van de slachtpartijen”

  Dit gebeurt altijd waar ook op de wereld.
  Wie kent de namen nog van Kars T of van Breivik.
  Journalisten zijn altijd ge interesseert in de daders.
  Iedereen kent Himler maar wie kent de namen van zijn slachtoffers?

  Seriemoordenaar hun namen zijn bekend de slachtoffers vergeten.

  De verontwaardiging is niet terecht.

  1. ZiggyStardust

   Monty, in het geval van de holocaust of sebrenica is dat toch anders. Daar is heel veel aandacht aan de slachtoffers besteed, en nog steeds.

 8. Punt50

  Ruimen dat IS schorem, allemaal over de kling.

 9. Veteraan

  Ze komen gewoon weer terug en krijgen dan een taakstrafje of zo.
  Moet jij eens gaan verkrachten, moorden en stelen ?

  Nl krijgt waar voor zijn stemkeuzes.

 10. Willem Bever

  Bump
  Dit hoor ik dus idd te weinig
  Ook hier!
  Het aantal reacties is mi wat povertjes

  Dit is echt het probleem

 11. Jessica de vries

  Het probleem met de Europese geitenwollensokkenfiguren die terugkeer dan wel genade pleiten voor de Isis overlevenden is het voorouderlijk schuldgevoel. Immers, hun voorouders hebben zelf meer dan driehonderd jaar onmetelijk veel uitgevreten tijdens de koloniale overheersing wereldwijd.
  Hun heerszuchtige voorouders hebben alles gedaan wat hun God hun verboden en niet verboden heeft o.a. het met buitenproportioneel geweld en sadisme overheersen exploiteren van vreemde volken in verre landen, diefstal met gebruik van geweld van andermans have en goed, het houden, doden en mishandelen van slaven onder het WIC en VOC onder staatsbeheer/ koninkrijk die nu nog bij gelegenheid volmondig “zo ware helpe mij God almachtig” chanten.
  Zodoende hebben die betreffende voorouders hun weelde niet op een nette manier verdiend waardoor hun nageslachten op basis van dat moorddadig verleden hedendaags een rijkeluis leven leiden en de grote koning/ graaf/ de grote lord uithangen in vereniging met de uitbaters in regeringskringen en middels die erfelijke verworvenheden de burgerij onder dwang houden?
  Dit zijn de figuren die mooi weer willen spelen en dit mooi weer zullen klaarspelen omdat zij het voor het zeggen hebben dan wel naar eigen straatje invloed kunnen uitoefenen op de Europese infrastructuur.
  Mensen, mensen doe uw ogen een keer eens goed open voor het ware probleem. Het probleem is niet de ISIS achterblijvers, maar het kardinale probleem huist in een deel van het verraderlijke Europese regeringsvolk dat gezamenlijk met belanghebbenden de belastingstelsel en het kromrecht heeft uitgevonden om het volk uit te buiten en onder de duim te houden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.