De Afrikaanse kassa rinkelt! Miljoenen aan Nederlands belastinggeld weggefraudeerd dankzij incompetente D66-Kaag

Nederland kan dag met het handje zeggen tegen maar liefst €13,7 miljoen. Poef, weggetoverd door een frauduleuze Malinese regering die het liever in luxe huizen of andere onzin stak.

Ze leren het ook nooit hè, in Nederland? Geld geven aan arme landen is echt vragen om narigheid. Corruptie viert er hoogtij, en overal liggen de dieven op de loer. Nederland heeft tegen beter weten in in tien jaar tijd meer dan €250 miljoen euro cadeau gedaan aan het straatarme Afrikaanse land Mali. En wat denk je? Een groot deel van dat geld is nu weg, zo concludeert een Canadees onderzoeksbureau. Voor miljoenen aan Nederlands hulpgeld is weggeboekt naar dubieuze doeleinden.

Dat moet D66-minister Kaag nu schoorvoetend toegeven aan de Tweede Kamer:

“In die periode zouden de Malinese autoriteiten in totaal voor zeker 1,13 miljard euro aan onregelmatige uitgaven hebben gedaan. Dat was omgerekend 4,4 procent van alle overheidsuitgaven in die periode. Op basis van deze cijfers zou daarom ook zijn gefraudeerd met 13,7 miljoen euro aan Nederlands hulpgeld, vermoedt Kaag.

De vermoedens zijn gebaseerd op de uitkomst van een Canadese studie van eind november naar de uitgaven van Malinese regering tussen 2005 en 2017. Nederland doneerde van 2005 tot 2015 in totaal 265 miljoen euro aan Mali.”

Echt, zo dom hè? Wanneer leren we het nu eens in Nederland? Leer een man hoe hij moet vissen, en hij heeft er de rest van z’n leven profijt van. Maar geef een man een heleboel vissen cadeau en hij raakt verslaafd aan het gratis voedsel.

Het is dus echt de hoogste tijd dat Nederland nu eens een keertje stopt met het gratis verstrekken van miljoenen, of zelfs miljarden, euro’s aan arme en corrupte landen. We kunnen dat belastinggeld echter veel beter besteden in eigen land. Genoeg te doen hier: zorg, onderwijs, verslavingszorg. Noem maar op. Dat lijken me nobelere doeleinden dan de diepe zakken van één of ander corrupt bewind in Afrika, nietwaar?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Lao Tse

  Zowel de uitgaven als de vermeende fraude vonden plaats in de periode dat Kaag nog geen minister was. Het is dus onjuist deze fraude aan haar toe te schrijven.

  1. Frets

   flikker toch op smerige reuzelkop, vette speklap en natte pisvlek, niemand moet je en niemand wil je

   1. Veteraan

    @ Fret
    Negeren helpt, reageren juist niet

  2. logisch denken

   de minister is ALTIJD politiek verantwoordelijk nietsweter !

  3. Roughwood

   Leuk geprobeerd tsetse vlieg, maar Kaag is eenvoudigweg de politiek verantwoordelijke. Een bewindspersoon draagt niet alleen verantwoordelijk voor hetgeen dat zij of hij zelf beslist maar ook voor datgene dat zij/hij aantreft. Daardoor ook voor wat zich in het verleden op het betreffende departement heeft afgespeeld en is uitgevoerd.

  4. Bolkestein

   Dus Ploumen is hoofdelijk aansprakelijk? Jij je zin. Wat mij betreft zijn alle linksen hoofdelijk aansprakelijk en ik zal de dag prijzen dat hun koppen gaan rollen.

 2. Sprookjesfiguur

  Wat kun je allemaal doen, met 13,7 miljoen?

  1. Joshuak

   Niet veel, maar als je het hele bedrag bekijkt die ze kwijt zijn aan corruptie een stuk meer namelijk rond de 1 miljard of 5 procent van de GDP.

   Maarja dat boeit jou niet.. In plaats daarvan focus jij je doelbewust alleen op de kleine aandeel van Nederland die ze verspilt hebben

   1. Sprookjesfiguur

    “Maar ja dat boeit jou niet..”

    Uit 1 zin concluderen wat mij wel of niet boeit. Zeer indrukwekkend.

  2. peetjoh. k

   2 miljoen buitenlanders terug vliegen

 3. Siemien

  Aytas kom er maar in, uiteraard zijn de Afrika liefhebbertjes hier helemaal niet blij mee en zullen zij alles in het werk stellen om dit te nuanceren en te bagatelliseren

  1. ZiggyStardust

   Nee nee nee, doe dat nou niet. Ze is eindelijk weg hier.

   1. Siemien

    Nou dat valt natuurlijk zeer te betwijfelen gezien bepaalde reacties hier 😉

 4. ikweetwatikwil

  Ach, brengt Kaag er geen geld heen? En dat terwijl ze moet weten hoe er in die landen gesjoemeld wordt. Iedere Nederlander weet dat al jaren. Maar Kaag blijft geven .

 5. Cesare

  Iedereen weet dat die landen zo corrupt zijn als de pest. Zelfs Kaag weet dat. Maar ze blijven geven in de hoop dat die regeringen al die economische immigranten naar Europa tegenhouden.

 6. Jumping

  Het is zo simpel het interesseert deze Kaag en daarvoor Ploumen geen drol wat er met dat geld gebeurt, deze twee drollen geilen op aandacht.
  Nederland is een keiverrot land geworden.
  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland stort Nederland in een poel van ellende.
  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 7. Benny

  Bijna al het geld wat naar Afrika word gestuurd de laatste 40 jaar, komt nooit bij haar doel terecht. Het komt bij corruptie ambtenaren bij foute regimes bij warlords of te wel bij incompetente idioten terecht. Dit gaat maar door en door. Als al het geld daar was gekomen waar het had moeten komen zag Afrika er een stuk rooskleuriger uit…..en het ligt echt niet aan de blanke man het zijn de zwarte zelf die alles verneuken

  1. Mart

   Vertel dat laatste even aan de Silvanas en andere negers daar bij jullie.

 8. Agios

  Geld naar Afrika sturen is dubbel pech,
  wij krijgen de outlaws en het geld is weg.
  Linkse idioterie. dat is het.
  Zoals meerdere malen gezegd: Links lost geen problemen op, links is het probleem.

 9. Ritter

  Wat kan Kaag het schelen………………..het is toch belastinggeld. En dat is altijd makkelijk weggeven.

 10. Kretoloog

  Die fraude kost dan 0,82 euro per Nederlander.

  Ik kan het best missen, maar toch voelt het niet goed.

  Bovendien vermoed ik dat deze fraude in Mali van 13,8 miljoen nog maar het hele kleine topje van een gigantische ijsberg is.

  1. Joshuak

   Gaat om het principe, dat geld van Nederland valt mee maar he hebt letterlijk leiders in Afrika die hele delen van hun gdp wegmoffelen waaronder ontwikkelingshulp.

   Zoals het sr5ikel zei gaat het niet enkel over de 13 miljoen van Nederland maar is die 13 miljoen slechts een kleine hoeveelheid vergeleken de miljard die elk jaar aan corruptie gerloren gaat..

   Letterlijk dweilen met de kraan open Want minimaal een kwart van het ontwikkelingshulp verdwijn gewoon in een zwart gat. En dan ben Ik nog optimistisch

 11. Heras

  Ze is totaal niet geschikt als minister. Al het geld blijft aan de strijkstok hangen. Dat weten inmiddels veel mensen.
  Ze had beter het geld kunnen besteden aan salarissen voor het ziekenhuispersoneel in dat gebied. Of projecten opzetten voor boeren, dan denk ik sproeiinstallaties ,
  of waterkranen in dorpen aanleggen. De truttebol weet niet eens waar alle geld gebleven is.
  Zo houdt ze het frauderen zelf in stand.

  Kortgeleden zag ik enkele foto’s van de villa’s van “palestijnse” leiders (hamas en P.a.)in dat gebied. De huizen waar ze in wonen zijn als paleizen, en de bevolking maar in armoede leven.

  1. Niet L niet R

   Perfect de waarheid weergegeven!

 12. logisch denken

  dit is toch geen nieuws ? Al decennia lang is bekent dat subsidie gelden verdwijnen als sneeuw voor de zon in de zakken van de machthebbers.

  Linkse selectieve verontwaardiging

 13. Veteraan

  Je verwacht het toch niet hé.
  Fraude bij Afrikanen, daar schrik je toch wel even van.

 14. Vit

  Heel vroeger was er ene Patrice Lumumba die ontwikkelingsgeld had besteed aan een Rolls Royce met gouden deurknoppen, toen daar wat van werd gezegd vond hij dat je reinste kapitalisme.

 15. Likko

  Niets minder dan een palestijnse pauper slet…… Coudenhove-Kalergi plan zoek het op!

 16. Bolkestein

  Zou ze misschien in de war zijn geweest en zich hebben vergist met het bankrekeningnummer van Haniye van Hamas?

 17. Vliegenvanger

  Opstappen die trut van Kaag. Er loopt al teveel van dat volk rond in onze regering die geld over de balk gooien. Stelletje klootzakken.

 18. Niet L niet R

  Die mevrouw zou direct een motie van wantrouwen aan haar broek moeten hebben, en dan door meerderheid aangenomen!
  Maar lekker op het pluche blijven zitten!
  Verwacht toch niets meer van de huidige elite linkse kliek, als je burgemeester kan worden als je van de cocaïne hebt gesnoept, zeg toch duidelijk hoe Nederland is afgezakt!

 19. Juriaan

  Dit soort uitdelen van geld dat door de hardwerkende authentieke Nederlander bij elkaar gebufferd is. Dat kan je wel aan de reserve koninging overlaten palestijnen of negers geld weg geven kan olonkreng wel. Had beter aan de ouderen besteed moeten worden

 20. Moh de pedo

  Dat we decennialang geld weggeven aan landen waar corruptie hoogtij viert weten we allang. Kijk, ik sta, links van het midden, maar kots op linkse partijen.

  Je besteedt het geld goed of anders steek je het maar in onze zorg, onderwijs of politie.

 21. Vliegenvanger

  Kaag ter verantwoording roepen, en af laten treden. Dit is niet goed te praten, weg met die trut. Geld over de balk gooien wat wij zelf hard nodig hebben hier in Nederland.
  Dat is de regering Rutte.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.