FVD woest over cordon sanitaire in Zuid-Holland: ‘Van 0 naar 11 zetels, maar partijkartel blijft zich verzetten!’

Forum voor Democratie is ernstig teleurgesteld dat de partij definitief geweerd wordt uit de gedeputeerde staten van Zuid-Holland, ondanks dat ze wél de grootste partij zijn in de provincie. Fractievoorzitter Rob Roos spreekt van een ‘verzettend partijkartel’. Maar hij heeft wel een idee hoe de anti-FVD-blokkade kan worden opgeheven…

robroos2juli

Alhoewel het al weken in de lucht hing werd het gisteren pas definitief: een ‘brede middencoalitie‘ (dat is een deftigere term voor “partijkartel”) weert FVD uit het bestuur van de provincie Zuid-Holalnd, waar de partij afgelopen voorjaar de grootste werd. Begrijpelijkerwijs zijn ze bij FVD daar niet bijzonder blij mee: de partij doet mee om de boel te veranderen, niet om alleen wat te roeptoeteren vanuit de oppositie. Hoe – en dat zal iedere politicus beamen – leuk dat ook is.

Maar inmiddels is duidelijk dat 11 van de 12 provincies geen FVD’ers in het bestuur krijgen. Alleen in Limburg mag de partij meeregeren. In de rest van het land – de partij scoorde overal tenminste een top 3-notering – zijn de mannen van Thierry Baudet botweg kalltgestelt. Rob Roos – fractievoorzitter van FVD Zuid-Holland – legt zich er niet bij neer. Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks. Hij roept alle sympathisanten op lid te worden van de partij. Misschien dat er op die manier dan eindelijk een signaal wordt uitgezonden dat ‘krachtig’ genoeg is, oppert hij.

Want wie mogen er ondertussen wel plaatsnemen in het college van de miljoenenprovincie? De PvdA! De partij die dacht dat het volstrekt normaal was om een potje fascistisch te schelden. Lekker hoor…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. logisch denken

  Het is verbazing wekkend als je ziet hoe tegenpolen vvd en gl zich overal nestelen. Als dank heeft u nu een klimaatakkoord , een multikul akkoord , nevelleringspolitiek , hogere lasten en een groter ambtenarren apparaat.

  Wie denkt dat de vvd nog rechts van het midden opereert ?

 2. Annemijn

  Leer van de slogan van de protestmarsen in Hong Kong: “You taught us that peaceful protest does not work.” Miljoenen demonstranten, genegeerd. In Nederland: miljoenen kiezers, genegeerd.

  1. Piet51

   “In Nederland: miljoenen kiezers, genegeerd.” Hoe zo? Je bedoelt misschien de kiezers van het FvD? Dat waren 1 miljoen kiezers, geen miljoenen. Een minderheid dus, wel een grote minderheid, maar toch nog geen 15%. Met een andere combinatie komen veel meer kiezers aan hun trekken. Zo werkt het hier al jaren.

   1. Jumping

    Kijk Piet 51.
    In 2017 zette Rutte 1,4 Miljoen kiezers op de PVV, bij het grof vuil, het zijn er in 2019 wel minder geworden, maar de Rutte actie loopt nog steeds.
    Dus nu voor bijde partijen een Cordonsanitair tel uit je winst.
    Linkse democratie ten voeten uit.
    De leugenaar neemt de macht.

    1. santiago

     Dat er in Nederland sws nog mensen zijn die denken dat stemmen zin heeft. Dat zou wel kunnen, maar dan moet er wel sprake zijn van een democratie.

     1. Piet51

      @santiago
      Ik wil je graag begrijpen, echt. Zou je op het volgende, mijn beeld van ons systeem, willen reageren? Alvast dank.

      In verkiezingen geven kiezers hun voorkeur voor een partij of politicus aan. Daarmee uiten ze een voorkeur voor bepaalde door die partij of politicus uitgedragen visies of zelfs concrete maatregelen. Ook is het een uiting van vertrouwen, dat deze partijen de belangen van die kiezers goed zullen behartigen.

      Als er veel kiezers zijn achter een bepaalde partij, kunnen die kiezers niet genegeerd worden. Maar als een andere groep kiezers, eventueel in combinatie met andere partijen een stabielere, lees met groter draagvlak, coalitie oplevert, dan vind ik het heel democratisch als deze door een grotere groep kiezers gesteunde coalitie mag regeren. Dan wordt immers een veel grotere groep kiezers bediend.

      Het is jammer voor de buitengesloten partijen, maar dat gaat altijd om een groep kiezers die iets minder dan de helft telt. Onze vorm van democratie is niet ideaal maar functioneert op veel plaatsen in de wereld heel bevredigend. M.i. geldt dat ook voor ons land.

     2. santiago

      Piet51.Je eerste alinea klopt helemaal. Zo zou het ook moeten zijn. Alleen, heb ik minder vertrouwen in de democratie dan jij. Het is uiteindelijk de overheid die alles in goede banen moet leiden en juist die overheid in Nederland vertrouw ik niet meer.
      Voorbeeld: Bij de laatste landelijke verkiezingen stonden de PVV en de VVD dicht bij elkaar in de peilingen. Toch won de VVD de verkiezingen met een verschil van ruim 10 zetels. Verrassend zou je kunnen zeggen, maar het voordeel was dat de VVD de coalitie kon samenstellen en de PVV dus uitsluiten. Wat kregen we, de huidige coalitie waar niet mee te regeren valt. 4 partijen met allemaal eigen belangen. Moeilijk, eigenlijk onwerkbaar. We hebben geen enkel zicht op het tellen der stemmen en wie of wat zich daarmee bemoeien.
      Kortom, een lang verhaal kort, de ambtenaren regeren Nederland. De gevestigde partijen, VVD CDA D66 kunnen de toppen van de ministeries blijven beheersen. Einde Democratie.
      Nu zal jij zeggen, maar Santiago, denk je nu werkelijk dat er gerommeld wordt met de stemmen van het Nederlandse volk. Ik denk van wel.

     3. Piet51

      @santiago
      Je wantrouwt de Nederlandse overheid. Daar zul je je redenen voor hebben. Ik heb die niet, integendeel. En dan kijk je anders, denk ik.

      De tellingen na verkiezingen zijn voor iedereen toegankelijk en daar is de laatste jaren ook breed gebruik van gemaakt. Dat is bij de laatste twee provinciale verkiezingen zo goed gedaan, dat de voorspelling van de uiteindelijke uitslag beter was dan die van de gerenommeerde peilers. Fraude lijkt me dan ook uitgesloten.

      Dat in het stemhokje verdwijnende verschil is lastig te verklaren. Het is wel bekend, dat onder de PVV-volgelingen veel proteststemmers zitten, die op het laatste moment wellicht wat eerder van stem zouden kunnen veranderen dan de overtuigde stemmers. Maar dat is een interpretatie mijnerzijds.

      Met de huidige coalitie is m.i. prima te regeren, al wordt het niet iedere kiezer naar de zin gemaakt. Maar dat zou met elke andere coalitie ook zo zijn, alleen dan voor andere kiezers.

      Voor jouw informatie, in de toppen van de ministeries zaten en zitten secretarissen generaal, inspecteurs generaal en directeuren generaal van verschillende partijen, ook van GL (bijv. Rob van Lint, nu IG bij de NVWA, eerder alg. dir. IND en dir. Plantenziektenkundige Dienst)), SGP (bijv. Harry Paul/SGP, voormalig IG NVWA), PvdA (bijv. Erik Gerritsen, SG VWS) en anderen. In Nederland wordt daar na verkiezingen niet gewisseld zoals in bijv. Amerika gebruikelijk is.

      Ik vind, dat je onterecht de Nederlandse overheid wantrouwt al is waakzaamheid altijd goed.

     4. santiago

      Piet51. Ik ben haast jaloers op je. Jij hebt er nog vertrouwen in. Ergens hoop ik dat jij gelijk hebt. Zou voor iedereen beter zijn.
      Bedankt voor je correcte inbreng. Aan mensen zoals jij ligt het niet, maar een gezonde dosis wantrouwen raad ik je toch aan. Kan nooit kwaad.

    2. Piet51

     @santiago
     Dank voor je reactie, hoewel het eigenlijk wel stuitend is dat er bedankt moet worden voor een correctie reactie. Maar het zij zo.

     Wantrouwen vind ik voor mij niet de juiste term. Dat suggereert enige vooringenomenheid. Daarom liever waakzaamheid.

     Ik kan dat optimisme opbrengen, omdat ik de overheid heel goed ken. Ik durf te beweren, dat ik de overheid van binnenuit, maar niet als ambtenaar, beter ken dan wie ook op deze site. Ik heb contact (gehad) met ambtenaren van verschillend niveau, uit diverse ministeries en met (ex-)ministers. Dan leer je twee dingen: het zijn verschrikkelijke hondenbanen en er zitten mensen die hun stinkende best doen, maar daardoor ook nu en dan fouten maken. Vandaar die waakzaamheid.

     1. logisch denken

      hun stinkende best doen ???????

      Das dan niet te merken in visie en beleid.
      Iedereen hoort verantwoordelijk te zijn voor zijn handelen. Helaas kan je een ambtenar daar nooit op aanspreken dank zij de kromspraak. Het interesseert een ambtenar geen ene zak das mijn ervaring.

     2. Piet51

      @logisch denken
      “Het interesseert een ambtenar geen ene zak das mijn ervaring.” Dan heb je gewoon de pech gehad bij je ontmoetingen met de overheid een slechte ambtenaar te treffen. Want die zijn er ook, net als in particuliere organisaties.

 3. Lao Tse

  Het ziet er naar uit de de luchtbel van het FvD nu al weer uit elkaar is gespat.

  Nog een paar ruzies en een paar ongelukkige optredens van Thierry in de media en de rechtspopulisten kunnen op zoek naar een nieuwe rattenvanger die zal beloven het ganse partijkartel te zullen ontmantelen.

  1. logisch denken

   toch triest dat in een democratie niets te stemmen valt door een autocratisch torentje

  2. dario

   zijn de kinder sites gesloten ??? of ben je al vroeg aan je trekken gekomen vies mannetje

   1. Frets

    hij is de zuiger en aangekoekte pisvlek, geen aandacht aan besteden, die aarsmade heeft genoeg aan zijn eigen reuzel.

  3. shidaian

   Jouw naam zou doen denken dat je wijs bent. Maar je geeft blijk van het tegendeel helaas. Een schande voor Lao Tse.

 4. Bosche draak

  Willen die goedpratende nitwits dit in gedachten houden als ze weer eens met de dooddoener komen
  “je krijgt waar je op stemt”

  als de desbetrefende partij overal wordt buitengehouden is daar dus geen sprake van is het wel?

  1. Piet51

   @Bosche draak
   Er is altijd een deel van de kiezers, dat niet krijgt wat ze gestemd hebben. Zo zit onze democratie in elkaar. Bij de laatste verkiezingen gold hetzelfde voor de SP, GL, PvdA, DENK, 50Plus, PvdD, PVV, SGP, maar zelfs samen vormden zij geen meerderheid van de stemmen om regeerafspraken te maken.
   Zo gaat dat al heel lang. Dat kan anders, maar daar moet dan wel weer een meerderheid voor zijn en dat kost heel veel tijd. Voorlopig pleit daar geen enkele partij actief voor.

   1. Lao Tse

    Dit is een juiste analyse maar het voelt toch een beetje ongemakkelijk dat de grootste partij (de grootste onder de vele kleintjes en inderdaad niet meer dan 15% van de stemmen) en de partij die het meest heeft gewonnen geen plek krijgt in het College van Zuid Holland. Idealiter zou je hopen dat dit mogelijk was geweest.
    Dat het nochtans niet lukte heeft volgens mij weinig te maken met de retoriek over het ‘partijkartel’. Het heeft te maken met de inhoudelijke standpunten van het FvD die volstrekt afwijken van die van andere partijen (met name op het punt van het klimaat) en twijfels of deze nieuwkomer voldoende capabele bestuurders kan leveren. Ook de geroep van Baudet in de media met zeer onfrisse standpunten heeft de huiver tot samenwerking wellicht versterkt.

    1. Frets

     Ach ja, Noppie/Tengo/Kawana/Dopper/Duijndam/Code134/Rancune/Lao Tse slaat altijd terug, met de kracht van een vlindervleugeltje. Niets om over na te denken. Het lijdt een armzalige leventje, waar zijn toekomst alleen maar zwarter wordt. Hij heeft altijd een pot vaseline binnen handbereik, want als oude PC-rukkertrol, is dat noodzakelijk voor hem, zit in de leeftijd.

    2. Piet51

     @Lao Tse
     Mee eens. En dan is het maar gelukkig dat er bijna altijd een alternatieve combinatie van partijen is die wel kan rekenen op een meerderheid, maar dan wel met gezonde ideeën die de meeste kiezers aanspreken. Zo werkt het systeem inderdaad niet ideaal maar is het wel effectief.

     1. fockingworst

      @ Tim en @michael en@ teunis dokter zijn luie kneusjes…
      Kunnen niet eens een paar trollen wegsturen per dag…
      Of zijn ze zelf de trollen voor de hits?
      Wie zal het zeggen

     2. Piet51

      @fockingworst
      Kan het je goedkeuring wegdragen als ik het woordje “gezonde” in mijn reactie schrap? Ik kon me even niet beheersen en dat doet aan mijn boodschap niets af.

 5. Meriadoc Brandebok

  De SP wilde bij de landelijke verkiezingen niet met de VVD samenwerken en de PVV wilde niet met de VVD samenwerken als Rutte niet zou opstappen. Betekent dit dat de SP en de PVV samen een “kartel” vormen?

  Het is een bizarre framing: als een partij niet doet wat Baudet wil, hoeft Tim slechts “kartel” te roepen. Een veelkleurige coalitie van diverse partijen (de CU incluis) is dus opeens een groot kartel dat massaal heeft samengespannen tegen Baudet. In het rechtspopulistische denkwereldje. Ik noem het een complottheorie.

  1. logisch denken

   zoek de definitie van kartel even op , google is je vrind.

   vvd en gl samen kan niet snap je ? extreem links en centrum rechts hebben geen raakvlakken.

   1. Meriadoc Brandebok

    Een kartel veronderstelt een alliantie tussen meerdere partijen. In dit geval zou er dus sprake moeten zijn van een samenzwering tussen meerdere partijen om Forum voor Democratie buiten de macht te houden. Alle partijen die nu in het college komen moeten dus een afspraak hebben gemaakt om niet met Forum te willen samenwerken.

    Hier klopt niets van: aanvankelijk leek een samenwerking tussen FvD wel mogelijk. De VVD en het CDA stonden al in de startblokken om met Forum aan de slag te gaan. Pas toen er een vierde partij werd gezocht klapten de onderhandelingen (CU/SGP zag het niet zitten).

    Wat hier werkelijk aan de hand is, is dat enkele individuele partijen – geheel zelfstandig en apart van elkaar – hebben besloten niet met Forum samen te werken. Tegelijkertijd waren er ook partijen die wél met Baudet wilden samenwerken. Dat er een kartel is, is dus grote lulkoek.

    1. Frets

     flikker toch op Guusje Glijmiddel

    2. logisch denken

     quote
     Een kartel veronderstelt een alliantie tussen meerdere partijen. In dit geval zou er dus sprake moeten zijn van een samenzwering tussen meerdere partijen om Forum voor Democratie buiten de macht te houden.
     end

     alle verdere tekst is overbodig

     1. Lao Tse

      Ja, van zo’n afspraak was geen sprake. De inhoudelijke problemen waren te groot en dat is niet zo gek: het Collegeakkoord gaat in belangrijke mate over milieu en klimaat. Op dat punt heeft het FvD bizar afwijkende standpunten.

     2. Meriadoc Brandebok

      Precies! Het gaat om de inhoudelijke standpunten van Forum die te ver verwijderd lagen van de partijen die het college aan een meerderheid kon helpen. De tweet van Roos klopt daarom van geen kanten.

     3. Frets

      twee zuigende pisvlekken achter elkaar

     4. Kretoloog

      Zoals gebruikelijk zwetst Guus Bokkelul weer uit zijn nek. De waarheid (toch een bekend woord voor een grefo) is dat ChristenUnie Z-H best wel in een coalitie met VVD, CDA en FvD wilde stappen. Er kwam echter een oekaze vanuit het hoofdbestuur van de CU in Den Haag: “Nooit met FvD in 1 coalitie”! Want ‘toevallig’ had net daarvoor de ChristenUnie Europarlementariër Peter van Dalen met veel mediakabaal laten weten dat hij niet in 1 Europese fractie ging met de FvD.

      De ware oorzaak dat FvD niet in het Z-H-provinciebestuur zit, moeten we dus zoeken bij de ChristenUnie. De partij van schijnheilige christenzieltjes, want in 1 regering met de orgaanrovers en aborteurs van de D66, is dan weer geen enkel probleem voor Gert Segers en Carola Schouten.

 6. Kretoloog

  Om in Zuid-Holland het Forum buiten het dagelijkse bestuur te houden, moeten maar liefst 6 (zes!) partijen in 1 coalitie gaan zitten om nog een meerderheid te halen.

  Op deze manier heeft stemmen geen enkele zin meer. Alles klontert samen (socialisten, liberalen, confessionelen, groenen) en verwordt tot 1 pot nat. Wat een treurige vorm van ‘democratie’.

  1. Bosche draak

   Democratuur is het betere woord

   1. santiago

    Ik houd het toch maar op Beacratie.

 7. m.van.rosmalen

  Ochotekus toch.
  Derrie is woest.
  Was ie dat ook bij Wilders?
  Dan hoor je em niet over
  Die word al JAREN geboycot en die had ook miljoenen kiezers.
  Tja nu nie meer dankzij het toneelstukje van Derrie en de rest van de VVD

  1. santiago

   Weer helemaal goed van Rosmalen.

 8. Dropje

  Stel je eens voor dat het wel gelukt was dan was Thierry ook ineens onderdeel van “het partijkartel” geworden
  Dat moet je niet willen

 9. OrangeBlancBleu

  Daar loopt de PVV al 10 jaar tegenaan, en nog durven ze te zeggen dat we in een democratie leven! Sinds Rutte is dit land vervallen in een dictatuur en het word hoog tijd dat die word opgeheven. In een echte democratie leid de winnaar en dat was deze keer het FVD. Als dit zo doorgaat stem ik nooit meer tot het moment dat ik kan vertrekken uit dit linkse, milieugetikte landje.

  1. peetjoh. k

   Inderdaad onze ministers mogen blijkbaar, 2x stemmen. 1x in het hokje en dan als ze niet de grootste zijn nog gauw een x hij mag niet mee doen. totaal belachelijk gedrag van sneuneuzen die zichzelf democraat noemen.

 10. peetjoh. k

  Hoe dan ook het klopt niet. Wij mogen stemmen en dan 1 stem op 1 partij. Dat betekent dan wel dat de partij met de meeste stemmen de grootste is. Dan zou dus op zijn hoogst gezegt kunnen worden de 3 grootste gaan regeren. Ook als ze niet willen want zij hebben niks te willen (wij willen en wij stemmen). Dat nou een paar kleinere partijen gaan mee regeren is kiezersbedrog. Zij zijn partijen waar minder mensen op stemde. Dus totaal ondemocratisch want dat betekent niks meer dan de meeste stemmen gelden. Dus nou gaan minderheids partijen regeren net als in een dictatoriaal land.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.