Kerkgangers blijken ordinaire mensenliefhebbers: zijn vaker maatschappelijk betrokken

Kees van der Staaij zingt. En zingen is goed voor het gestel. Bron: YouTube / 
DWDD
Foto: Kees van der Staaij zingt. En zingen is goed voor het gestel. Bron: YouTube / DWDD

Gisteren publiceerde het CBS positief nieuws over kerkbezoekers. Dat mag ook wel een keer! Volgens het bureau zijn Nederlanders die zich rekenen tot een religieuze stroming vaker maatschappelijk actief. Tevens hebben de trouwe kerkbezoekers een groter vertrouwen in de medemens en maatschappelijke organisaties. 

Dat het christendom een aantal fijne aspecten in zich meedraagt erkent Thierry Baudet en zelfs de linkse hippie, Freek de Jonge, die vorig jaar nog stelde dat ‘secularisatie een gevaar is voor de samenhang van de samenleving’. Gezien de gegevens van het CBS is het niet meer dan logisch om tot die conclusie te komen.

Iets meer dan de helft van de Nederlanders ziet zichzelf als religieus (51,3%) en het grootste deel van de kerkbezoekers ziet zichzelf als Rooms-katholiek. Slechts 4,6% van de Nederlanders ziet zichzelf als moslim.

Vrijwilligerswerk wordt vaker gedaan door kerkgangers dan niet-kerkgangers en dat is geheel logisch: de Bijbel leert christenen om te zorgen voor hun naaste en velen proberen dat principe dagelijks in de praktijk te brengen. Onder Rooms-katholieken waren regelmatige kerkbezoekers ook vaker vrijwilliger dan niet-kerkgangers: 61% is actief in verenigingen en 58% van hen deed vrijwilligerswerk, aldus het CBS.

Dat kerkbezoek een belangrijke variabele is in de totstandkoming van vrijwilligerswerk is ook zichtbaar bij de islam. Onder moslims die regelmatig de moskee bezochten was 46% actief bij een vereniging tegenover een score van 34%^van moslims die onregelmatig de moskee bezochten.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

81 reacties

 1.   

  Het is niet zo dat niet-gelovigen geen liefdadigheid kennen of maatschappelijk nergens bij betrokken zijn maar bij hen ontbreekt de religieuze motivatie. De medemenselijkheid van niet-gelovigen is niet gegrond op een eis van een God of kerk en daardoor behouden ze altijd een vrijblijvende en individuele karakter.

  1.   

   Naastenliefde vanuit een individuele motivatie tot barmhartigheid lijkt me toch hoogstaander dan dit doen omdat je God je dat opdraagt.

   1.   

    Individuele motivatie werkt kennelijk niet bij velen. Mensen zijn op dat punt liever lui dan moe om wat voor hun medemens te willen gaan betekenen. Weet u nog hoe iedereen reageerde over de participatiesamenleving dat Rutte voor ogen had? Mijn dorp kende dit soort samenleving al eeuwenlang voordat het woordje participatie naar voren kwam.

    1.   

     @Van Urk
     Waar ik mijn vakantiebungalow heb is van oorsprong katholiek, maar ook daar zie je de onderlinge saamhorigheid in de goede zin van het woord. Ze kijken inmiddels echt niet meer naar het houtje, maar naar het meedoen.
     Elkaar groeten, een babbeltje maken, kan ik iets voor je doen en vul maar in.

     Thuis gaat het ook redelijk, en ja hoor daar horen ook mensen van kleur bij, maar aangezien het een wat elitaire wijk is, hebben ook zij niets met griezels als te vinden bij Denk en Bij1.

   2.   

    Hij is de duizendmaal uitgekotste, niemand moet hem, niemand wil hem, niemand zit op hem te wachten, hij is de eeuwig gebande die zichzelf steeds opnieuw uitnodigt terwijl hij steeds opnieuw de deur uitgeschopt wordt.

   3.   

    God draagt je niets op, want het is vrije wil.
    In Jezus heeft God wel voorgedaan hoe je het beste kan leven.
    Zelf noem ik mezelf liever Katholiek ipv Rooms, gezien de uitspraken van de huidige paus, die Jezus heeft verraden door te zeggen dat God en Allah dezelfde zijn.
    Jezus is de zoon van God, volgens de Christenen.
    Volgens de moslims is dit niet zo.

 2.   

  Mededogen.altruïsme,medelijden zit in je,daarmee wordt je geboren of niet!
  Voor velen een onbekend fenomeen!

  1.   

   ton:
   Bij velen wordt die aangeboren”goodwill” er gedurende een mensenleven wel uit getreiterd!
   Toch,na stank voor dank?

   1.   

    @tman:
    Ik ben zélf niet geboren met die “goodwill”,heb er dus geen last van haha!

 3.   

  “en zelfs de linkse hippie, Freek de Jonge, die vorig jaar nog stelde dat ‘secularisatie een gevaar is voor de samenhang van de samenleving’.”

  Het klopt uiteraard dat als de band van een gemeenschappelijk geloof afbrokkelt ook de samenhang in de samenleving onder druk komt te staan.

  De vraag is evenwel of de aloude samenhang door een gedeeld geloof levensvatbaar is in de moderniteit waarin velen tot het inzicht zijn gekomen dat de oude religies op achterhaalde verzinsels gebaseerd zijn.

  Secularisering is een natuurlijk proces maar dat hoeft niet desastreus te zijn voor de cohesie in de samenleving. Autochtone gelovigen en ongelovigen kunnen elkaar best verdragen. Ik heb dat zelf mogen ervaren als kind van een seculier gezin in een dorp in de biblebelt.

  Wat de samenhang in de samenleving veel meer ondermijnt is het anti-nationalisme dat continu door links wordt gepropageerd. Als je namelijk geen nationaal gevoel, een patriottisch wij-gevoel, meer deelt is het definitief gedaan met de saamhorigheid.

  Voeg daarbij de splijtzwam van de massa-immigratie en het feit dat links en rechts MET NAME daardoor als kemphanen tegenover elkaar zijn komen te staan en je kan niet anders dan concluderen dat het compleet fout is gegaan en dat zelfs een burgeroorlog niet meer uitgesloten is.

  1.   

   @merlot:
   Mee eens +++

  2.   

   “Als je namelijk geen nationaal gevoel, een patriottisch wij-gevoel, meer deelt is het definitief gedaan met de saamhorigheid.”

   Het is opmerkelijk dat deze, op zichzelf juiste constatering, hier vooral wordt verwoord door reaguurders die naar eigen zeggen niet meer in Nederland willen wonen.

   1.   

    Ben je het met me eens dat het HIER niet meer willen wonen, is ingegeven door jarenlang links getreiter en linkse manipulatie?

    1.   

     Nederland werd de afgelopen eeuw overwegend bestuurd door rechtse Kabinetten en als de PvdA mee mocht doen was dat altijd in coalitie met een rechtse partij. Zo links was en is Nederland dus niet, Agio.

     Het blijft wonderlijk dat mensen die hier pleiten voor patriottisme alleen maar afgeven op ons mooie land vanuit het buitenland. Je kunt je de vraag stellen of je dan enig recht van spreken hebt.

     1.   

      In naam rechts, in denken en daden links. Ooit waren deze kabinetten vroeger meer rechtsdenkend. Ingegeven door angst hebben ze dat uitgevoerd wat links ze min of meer heeft ingegeven.

     2.   

      Met de herintrede van Floris, zit Simon weer op zijn oude stokpaardje: pogen het recht van spreken te ontzeggen vanwege ‘grensoverschrijdingen’.

      En dat voor een eurofiel die droomt van een groot, grenzeloos Europa.

     3.   

      Ik begrijp je ongemak, Oudshoorn, jij voelt je vanuit Duitsland terecht aangesproken.

     4.   

      Het gaat niet om mijn ‘ongemak’ Lao, maar om jouw obsessie om Nederlanders die zich overal in Europa vrij mogen vestigen, het recht van spreken over Nederland te ontzeggen.

      Vind je dat zelf ook niet een beetje merkwaardig en tegenstrijdig voor de overtuigde eurofiel die je bent?

     5.   

      Quote : Met de herintrede van Floris,
      .
      Indien Floris uit den dood is opgestaan, heeft Alzheimer toch positieve kanten.

     6.   

      Ik ontneem je niet het recht van spreken, Oudshoorn, en zou dat ook niet willen.
      Ik wijs slechts op het merkwaardige gegeven dat op DDS juist mensen die Nederland verachten en er niet willen wonen het belang van nationale trots en patriotisme benadrukken.

      Dat is toch tegenstrijdig?

     7.   

      Als Nederlander heb ik het recht om vanaf iedere plaats ter wereld kritiek te geven op mijn land. Dat staat op geen enkele wijze in contrast tot mijn patriottische of nationale gevoelens en ik vind het derhalve niet tegenstrijdig.

     8.   

      laotse:
      Niemand veracht Nederland maar veel mensen zijn teleurgesteld door het gebrek aan nationale trots en patriotisme van het overgrote deel der bevolking,het zichzelf uitleveren/verliezen van de souvereiniteit aan het dictatoriale EU monster!

     9.   

      @Lao.
      Velen hebben Nederland “verlaten ” om elders voor hetzelfde geld een mogelijk beter leven te hebben. Gewoon financiële vluchtelingen.
      Helaas komen ze bijna allemaal terug zodra de gezondheid te wensen overlaat.
      Plotsklaps zijn er geen volle luiers in verpleegtehuizen en laten ze zich graag verschonen door Fatima.

     10.   

      Het recht om kritiek te spuien op Nederland staat niet ter discussie staat niet ter discussie, Oudshoorn.

      Veel nationale trots kon ik er niet uit ontwaren maar het is verheugend te horen dat je wel degelijk trots bent een Nederlander te zijn. Dat gevoel delen we dan.

     11.   

      EU kokkie schetst in een paar zinnen een krachtig en treffend beeld van zijn eigen situatie – een profiel gegoten in prachtig proza dat gedetailleerd ingaat op het schrijnende beeld dat hem voor ogen staat. Sterkte kok!

     12.   

      @EU kok,

      Ik durf er ook wel wat onder te verwedden dat Oudshoorn over een paar jaar Nederland weer gaat opzoeken. Zijn situatie oogt onhoudbaar.

     13.   

      :-) :-)

     14.   

      In een armzalige poging een punt te scoren liegt Oudshoorn tegen beter weten in. Hij weet dondergoed dat ik zowel in Nederland als in Spanje woon. Nooit heb ik mijn prachtige Nederland de rug toe gekeerd.
      Mijn verblijf in Spanje heeft te maken met de weersomstandigheden en totaal niets met het politieke klimaat of mijn leefomstandigheden.
      Terugkeren naar Nederland hoef ik nooit, want ik ben er niet uit vertrokken.

     15.   

      kok:
      “verschonen door Fatima”
      In dit geval is een witte nikab wel toegestaan,ivm de geur!
      Maarrr,moet na de handeling meteen weer afgedaan worden ivm herkenbaarheid!

     16.   

      Het is altijd grappig om Spaanse kok boos te zien. Ik kom niet aan jouw ‘prachtige’ Nederland, beste jongen. Geniet er maar van.

   2.   

    Klopt, ik en mijn gezin staan op het punt dit land vol met shit te verlaten.

    1.   

     Ik wens je een succesvolle emigratie toe, Ben. Nederland is niet gebaat bij mensen die ons land onderschijten en geen enkele nationale trots voelen.

     1.   

      Eens. Nederland verdient geen kritiek. Nederland is veel meer gebaat bij oude sarcastische zuurpruimen, azijnpissers, chagrijnige kniesoren, kortlontige moslims, criminele allochtonen, drammerige klimaatjehova’s, dom belastingvee en een maffiose overheid. Gelukkig dat die Ben opgerot is.

     2.   

      Allerbeste en nu nog lebendige Lao Tse / Peter Oudshoorn / Beukman/ Eu kok

      Voor Lao Tse: Toch interessant dat u iets met poep heeft en ook nog Koninklijk gezind zijt :-)

      Met goedgelovige, naïeve ‘mensen’ als u gaat het stipje Nederstan het echt redden…sarcastisch bedoeld dan………….
      Wedden dat mijn gezin en ik in het jaar 2040 veilig en wel, doorvoed, mij niet in Nederstan bevindende en u spijt als de nog haren op uwe hoofd hebbende niet het zelfde hebbende gedaan als ik?
      (excuses voor de vele typfouten)

      En Oja, wat een dom gelul hier op DDS
      Aju, ik krijg nu al medelijden met jullie:-(

     3.   

      Stel? Ik heb buren die continu de Palatijnse vlag voor het raam of aan stok laten wapperen?
      Stel ik laat mijn Nederlandse 3 kleur anders dan op een toegestane dag? Iedere dag in top?
      Hoelang zal het gaan duren voor de politie voorbijkomt en mij gelast mijn vlag weg te halen?
      Want hoe haal ik het in mijn hoofd om niet te buigen voor plo lovers?
      (Nederland is niet gebaat bij mensen die ons land onderschijten en geen enkele nationale trots voelen.)
      Wie schijt op wie?

     4.   

      @Jan1
      Wanneer kan ik de Nederlandse vlag uithangen?
      Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn. Dit is niet verplicht.

     5.   

      Grappig dat zoiets komt uit een rotkop als jij.. jij kent geen trots op ons land want je veegt letterlijk je kont af met elke traditie en culturele referentie en komt mensen als hem uitleggen hoe nationalisme en nationale trots werkt?

      Met trots voor het land hoort trots voor zijn of haar geschiedenis, taal en cultuur te komen.. En allebei die dingen ontbreken bij jou in grote maten en dat weet je net zo goed als ik.

      Volgens jou is zelfhaat een onderdeel van nationale trots.. Maar van mij kan je de boom in

     6.   

      @Joshuak,
      Jij beweerde:

      “…Met trots voor het land hoort trots voor zijn of haar geschiedenis, taal en cultuur…”

      Was jij niet degene die het superieure Israël boven ons eigen saaie Nederland verkoos?

      (ps, of heb ik iemand anders voor me?)

    2.   

     Waar gaat de vakantie dit jaar naar toe?

     1.   

      O nee toch! Komt Ben weer terug?

     2.   

      Blablabla. Blaaskaak/pisvlek en eenzame laffe kale speklap.

     3.   

      Frets is altijd op vakantie. Alleen met weinig plezier. Zijn verregende huisje aan de Ierse kust lekt aan alle kanten, en niemand in de buurt om even mee te kletsen want Frets kan geen Engels.
      Jammer joh…

    3.   

     Quote : Klopt, ik en mijn gezin
     .
     Ik lees liever: Mijn gezin en ik.
     Ik zal wel ouderwets zijn.

     1.   

      Kokkie, als je toch ouderwets wilt zijn: een zin begin je bij voorkeur niet met ‘ik’.

      Beter was geweest:
      Liever lees ik: “Mijn gezin en ik.”
      Zal wel ouderwets zijn.

      Graag gedaan.

   3.   

    Ik zou ook wel willen emigreren maar kan het niet betalen en ik heb geen idee welk land buiten de EU mij opvangt in me rubberbootje en me voorziet van maandgeld , een huis en een inrichting tarrel.

    Als je sluitende ideeen hebt waar ik een aanvraag kan indienen hoor ik het graag tarrel

  3.   

   Autochtone gelovigen en ongelovigen kunnen elkaar best verdragen. Ik heb dat zelf mogen ervaren als kind van een seculier gezin in een dorp in de biblebelt.

   Hetzelfde geldt uiteraard ook voor allochtone gelovigen. Dat ervaar ik dagelijks.

 4.   

  “secularisatie een gevaar”
  Als ik het betrek op de islam/moskeeën is het prima!

 5.   

  Rob de Nijs heeft ooit een liedje geschreven over de hypocriete kerkganger

  1.   

   Wat is de toevoegende waarde hiervan m.b.t. het artikel?

 6.   

  Merlot 11 uur geleden. Mee eens.

 7.   

  Doe aan introspectie en ontdek de zinloosheid van het bestaan en de samenhang met ieders dood!
  Pas dan dan kan je alle vreugden en aardse zonden ten volle ervaren en genieten!
  Let’s go,take it all!

 8.   

  Het geloof gaf mensen steun, samenhang en structuur,iedereen bang voor God én de duivel.
  Nu het geloof zo goed als verdwenen uit de samenleving leeft er een onrust,ieder voor zich,hebzucht,nijd,eenzaamheid,de meerderheid van de mensheid heeft behoefte aan geestelijk en moreel houvast.
  Maar dat heeft het eenzame en godloze volk inmiddels vervangen door een nieuw geloof en houvast,namelijk de EU aanbidding!
  Het zijn feitelijk twee nieuwe geloofsstromingen die het volk weer samenbrengt!
  Het klimaatgeloof én/of het diversiteitgeloof.
  Maar als ik het voor het zeggen had en zou moet kiezen,heb ik liever de “oude”goden!

  1.   

   U heeft dus graag de een of andere godt om uw leven richting te geven?

   1.   

    Iedereen hier weet dat je een onnozele hals bent, EU kokkie. Maar dat hoef je toch met iedere reactie te bewijzen?

   2.   

    @kokie:
    Zou MOETEN kiezen!!!Lezen!!

    1.   

     Oké, duidelijk.

     1.   

      slap stinkend cockje, met ‘ck’

 9.   

  Nou dit is een post!
  Je zou zomaar inhoudelijk gaan reaguren,beter van niet.
  Over geloof redetwisten heeft nóóit overwinnaars!

  1.   

   Tman:

   “…Over geloof redetwisten heeft nóóit overwinnaars!…”

   Behalve als je atheïst bent. Die winnen altijd!

 10.   

  Het CBS, een links staatsorgaan met doorgedraaide drammers die elke leugen verder aandikken om hun onzin te verkondigen.
  Totaal ongeloofwaardig dus.
  Kerken lopen leeg, van zogenaamde religieuze inborst betreffende naastenliefde hoef je geen religie aan te hangen.
  In ons dorp in het noord-oosten leeft het noarborschap al eeuwen en dat zonder gristelijke beinvloeding.
  Gisteren wat stadsen op bezoek gehad, 60 plussers die al tientallen(!) jaren op een etage wonen in de grote westerse stad, en die de eigen buren niet eens kent,geen naam, zelfs de gezinssamenstelling is onbekend……5 gezinnen op de etage en niemand die elkaar kent……uiteraard zijn ze wel van de kerk………
  Kortom, CBS, religie en de staat…..allemaal een grote farce……

 11.   

  “religieus (51,3%) en het grootste deel van de kerkbezoekers ziet zichzelf als Rooms-katholiek. Slechts 4,6% van de Nederlanders ziet zichzelf als moslim.”

  4,6% moslims waar baseerd DDS dit getal op.
  Iedereen weet toch dat dit veel hoger is.

  1.   

   Hoeveel moslims in Nederland exact wonen weten we niet. De reden hiervoor is dat religieuze overtuiging sinds de laatste volkstelling in 1971 niet meer geregistreerd wordt. Dus het aantal moslims moet tegenwoordig geschat worden.

   1.   

    Beste van Urk,

    1 Miljoen ongezond levende moslims genieten onbezorgd van een uitkering in Nederland op een enkeling na en word iedere week aangelengd met 700 analfabeten die niet willen integreren, niet te vergeten de illegalen en door massa geboortes…(sorry,inteelt)
    Maar zijn nu van uw belastinggeld 6 weken op vakantie in hun eigen shithole.
    Hiermee noem nog maar een tipje van de ijsberg op !!!!

   2.   

    van Urk

    Er zijn meer Moslims dan Den-Haag wil bekennen.
    Voorbeeld: in één buitenwijk Slotermeer (A,dam) wonen er al 100.000. Er zijn vier buitenwijken die inmiddels kasba’s zijn geworden. Heb ik het over één stad!
    Of b.v. Zaanstad, een hele Turkse buitenwijk! Dat er 3 miljoen Moslims zijn lijkt mij niet overdreven!
    Op dit moment rustig in genoemde wijken: zijn allemaal op vakantie; betaald door ons sociaal systeem!

    1.   

     Kapitein Haddock,

     Klopt, daarom noemde ik het ook: Hiermee noem ik nog maar een tipje van de ijsberg op !!!!

     Zittend vlak achter de voorruit van mijn woning kijkend en typend voor mijn PC, kijk ik om de paar sec naar buiten en wat zie ik die secondes voorbij komen?

     Van de 40 passanten passeren er precies 2 autochtonen rustig mijn woning, de rest zijn kopvodden , niets ontziend, luidruchtig op straat afval wegwerpend Marokkaans en Turks tuig.
     Dit is momenteel een heel gewoon beeld in mijn gemeente geworden met een laffe PvdA zak als burgemeester die dit blijkbaar heel gewoon vind.

  2.   

   Het percentage moslims stijgt de laatste jaren heel langzaam, zo wijzen diverse onderzoeken uit. Het nadert al jaren langzaam, maar heel zekerde 5%. Ik denk dat die schatting van 4,6% door het CBS iets te laag is. Het verschil zou kunnen komen door wel of niet meetellen van kinderen jonger dan 15. Het CBS telt die kinderen niet mee.

   IPSOS heeft 2 jaar geleden een onderzoek gedaan naar de indruk die Nederlanders hadden v.w.b. het percentage moslims. Zij kwamen toen op 19%, in plaats van de 5% wat het in werkelijkheid was. Jij behoort duidelijk tot die categorie Nederlanders die een wat overtrokken beeld hebben van de aantallen.

   1.   

    zou je niet zeggen pietje als je hier door het winkelcentyrum loopt. Dan is 19% nog veel te laag.

    Overigens is die 5 % gebaseerd op welke totale groep ? Percentages noemen en niet de totale groep benoemen is fraude met statistieken pietje. Immers islamitische gezinnen betsaan uit veel meer kinderen dan conventionele hollandse gezinnen. Dus als je enkel pa en ma meeneemt in je aantallen en daar je 5% op baseert zou het misschien kunnen.

    Misbruik van statistieken is dit door niet alle getallen te openbaren maar slechst te winkelen in de percentages uit de getallen diie je wel gevallen. Net zoals bij de klimaat hoax. Smerige linkse achterbakse mentaliteit maar heel herkenbaar. De echte cijfers houden we even onder de pet pietje

    1.   

     @logisch denken
     Natuurlijk kun je altijd zo’n plek bedenken, waar het percentage moslims hoger is. Wat vind je bijvoorbeeld van de parkeerplaats van een Turkse voetbalclub, of de straat naar een moskee vlak voor het begin van het vrijdaggebed? Ook de klanten van een Turkse winkel zijn een mooi voorbeeld.

     Fraude is pas fraude als het stiekem gebeurt, in het algemeen. Die onderzoeksbureaus verantwoorden altijd hun methode. Ben je te beroerd om dat te lezen, dan vermoed je al gauw onvolkomenheden. Maar die komen door je eigen bevooroordeelde manier van kijken. Die kun je zo maar moeilijk serieus te nemen.

     1.   

      “Bijna een kwart van de bevolking geeft aan katholiek te zijn, 15 procent is protestants, 5 procent moslim en 6 procent rekent zich tot een ander gezindte.” (Bron: CBS)

      Het gaat natuurlijk niet alleen om degenen die zich moslim (in de ideologisch/religieuze zin) noemen, maar ook om degenen die niet meer naar hun moskee gaan, maar wel een islamistische achtergrond hebben. Volgens het CBS zijn er in Nederland 2.173.723 allochtonen met een niet-westerse immigratieachtergrond, ofwel 8,4% van de bevolking. Dat is een groep die niet over het hoofd te zien is.

     2.   

      @Piet51
      Het addertje onder het gras bij dit soort berichten, is dat religie al heel lang niet meer wordt geregistreerd. Idem geldt dat de derde generatie op wordt geteld bij de autochtonen, maar:

      Op 1 januari 2016 telde Nederland 859 duizend inwoners (jonger dan 50) van de derde generatie. 739 duizend personen behoorden tot de westerse derde generatie, 120 duizend tot de niet-westerse. Samen vormen zij 8,3 procent van de bevolking tot 50 jaar.

      Dat zijn er dus nogal wat.

     3.   

      @Toetssteen, jouw ‘adddertje onder het gras’ levert je nog geen procent op.
      Er is wat ruis over de registratie van religie omdat je het moet doen met wat mensen verklaren maar er is geen redelijke grond om aan te nemen dat het CBS dicht in de buurt van de werkelijkheid zit. Het kan een procentje lager of hoger zijn maar dat is het dan wel.

      Een belangrijk gegeven, dat ook de registratie beperkt, is dat de secularisering onder moslims net zo snel gaat als onder christenen. Het verschil is dat christenen dat eerder ook in enquetes aangeven, moslims minder omdat ze het moslim zijn vaak in sterkere mate zien als kenmerk van hun etnische identiteit. Ze hebben dan nog zelden of nooit een moskee van binnen gezien maar geven toch nog aan een moslim te zijn. De volgende generatie is dan definitief moslim af, een patroon dat we een halve eeuw geleden ook bij christenen zagen.

      De prognoses van het CBS dat tegen 2050 het aantal moslims tegen de 10% zal lopen is om die reden kwestieus omdat ze van een ceteris paribus uitgaan: elke nieuwgeboren moslim zal ook moslim blijven. Het is niet waarschijnlijk dat dit in een seculariserende samenleving ook de uitkomst zal zijn.

     4.   

      @Peter Oudshoorn
      Feitelijk kun je gelijk hebben; ik heb die cijfers niet paraat. Maar dat onderzoek ging over kerk-/moskeebezoek. Niet over immigranten in het algemeen of immigranten met een wat weggezakt moslimverleden. Het ging ook niet over atheïsten met een Gereformeerde of Katholieke opvoeding.

     5.   

      @toetssteen
      Ook als religieuze achtergrond niet meer geregistreerd wordt, kun je er heel goed achterkomen.

      Boeiend, dat je hebt uitgezocht hoe het zit met de aantallen in de derde generatie met een (niet-)westerse achtergrond. Maar het ging hier om mensen die een kerk of moskee bezoeken en dan specifiek gedrag van die mensen.

     6.   

      @LT
      Welja! bijna 1 miljoen op de 17, en dan nog slechts van die als autochtoon geregistreerd staan, wegzetten als marginaal!!!
      Rekenen is overduidelijk niet uw sterkste vak.

   2.   

    p.s net even de cijfers van Amsterdam bekeken maar als die 5% op waarheid berust moeten er een aantal provincies zijn waar geen moslim te vinden is pietje

    Zoek je de juiste cijfertjes er even bij pietje en maak je er zekf even percentages van ? kom je heel andere getallen uit. Wie neemt nou wie in de zeik

    1.   

     Je suggesties over integriteit zijn vermakelijk. Ik ga die getallen je niet geven. Je bent blijkbaar te beroerd om zelf even te zoeken. Deed je dat wel – de landelijke cijfers natuurlijk, want alleen Amsterdam geeft geen goed beeld – dan zou je zien dat die schommelen rond de 5%. Kijk dan goed naar de definiyties, want anders begrijp je de verschillen niet. Dergelijke onderzoeken zijn altijd heel transparant, maar dan moet je wel de moeite doen om ze te lezen en te begrijpen.
     Vooruit, laat ik niet flauw doen, ik help je wat: kijk eens bij het CBS (dat je waarschijnlijk niet vertrouwt) en bij IPSOS (dat je waarschijnlijk ook niet vertrouwt). Beiden komen, met iets verschillende definities, op ongeveer 5%. Dat gebrek aan vertrouwen is jammer, want er zijn geen onderzoeksbureaus die cijfers geven met hogere percentages. Dus jouw vermoeden wordt nergens bevestigd.

     1.   

      Ik vermoed dat logisch denken hier niet op de feiten zit te wachters, Piet51.

      Op dit blog geloven veel mensen in de ‘islamisering’ van Nederland. Het is niet prettig dat dit niet door feiten wordt geschraagd.

     2.   

      Wat gebeurd er met de cijfers van de hier aanwezige moslims wanneer die van onder de 18 jaar meegeteld gaan worden ?

     3.   

      Sorry ik bedoel 15 jaar

    2.   

     “maar als die 5% op waarheid berust”

     Waarom zou een ‘rechtse’ nieuws site zijn lezers niet de juiste cijfers geven.

     Trek jij hun betrouwbaarheid in twijfel?
     Kunnen we dan alleen nog maar Wilders en Jensen geloven?

 12.   

  Het is de eerste vraag waar die maatschappelijke betrokkenheid uit bestaat. Die bestaat uit veel wat de maatschappij schaadt. Zieligheidscultus.
  De kerkgangers zijn bij uitnemendheid degenen, die Nederland op hun kop zetten dus verkrachten. Zij zijn de gangmakers van de massa immigratie en trekken zich niets van wetgeving en andersdenkenden aan. Zij verbergen de asielzoekers en de illegalen en hebben de overheid in hun zak. Zij zorgen voor een ander Nederland om hun uitgesproken zelfzucht te dienen gebaseerd op louter emotie en onwaarheid. Wat een beetje volwassen mens zou moeten begrijpen. Ondertussen worden veel autochtone Nederlanders door de gang van zaken ongelukkig wat ze vooral moeten verbergen. Zo wordt een heel volk naar de ondergang gedreven ten behoeve van een nooit ophoudende schare aan overbevolking van elders, die hier alle rechten krijgt en steeds meer bij vorrang. Wat juist datzelfde christendom in stand houdt, ja bevordert en waartoe het de monden van de autochtonen van hier snoert.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!