Matteo Salvini geeft Macron deksel op de neus om migratiedeal: "We nemen geen bevelen aan van Macron"

Geen categoriejul 23 2019, 20:05
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, heeft ongekend hard uitgehaald naar de Franse president Emmanuel Macron. De Fransman wil een nieuwe migratiedeal op touwen zetten om migratie beter te reguleren. Volgens de BBC steunen al zeker acht EU-lidstaten het voorstel, maar Salvini weigert stampede: "We nemen geen bevelen aan van Macron".
Waar het fout gaat bij het idee van Emmanuel Macron is dat hij actief mensensmokkel wil ondersteunen door Europese havens te openen voor geredde migranten, maar ook dat Europeanen niet zitten te wachten op doorreizende migranten. Een deel van Europa heeft er op dit moment gewoon 'schoon genoeg van' en eist een 'wapenstilstand' met links. Maar Macron weet van geen ophouden, blijkbaar.
Zo liet Macron weten tijdens het topoverleg in Parijs dat schepen met migranten aan boord, zodra zij in internationale wateren varen, naar de dichtstbijzijnde haven moeten varen om af te meren. Ook als dit betekent dat migranten aan land gaan in Italië. Dat stoot de minister van Lega Nord echter tegen de borst. Hij weigert het 'bevel' op te volgen en vindt dat de Italianen zelf wel bepalen wie zij toelaten tot hun havens.
De Frans-Duitse gesprekken in Parijs over migranten op de Middellandse Zee werden gehouden in afwezigheid van de Italiaanse collega, zo meldt de BBC. Salvini laat het volgende weten over de Frans-Duitse bespreking, die hij liever in Rome had gezien, via TGCOM24:

"Italië heeft zijn kop opgeheven, neemt geen bevelen aan en is geen bondgenoot: als Macron wil spreken over immigratie, kom dan naar Rome"

Je gaat de Italianen overduidelijk niet vertellen welke migranten zij moeten toelaten tot hun havens gezien de reactie die een poging daartoe ontluikt. En een overleg over wat zij met hun havens moeten doen in Parijs zien ze evenmin als wenselijk: "kom maar naar Rome".
Dat Macron Europese havens wil open houden voor 'geredde migranten' toont zijn kwaadaardige aanval op de Europese veiligheid aan, die hij al jaren ondermijnt met belachelijke voorstellen, zoals die van een Europees leger. Bij dergelijke voorstellen spreekt de Franse president zich op destabiliserende wijze uit en zoekt daarbij de confrontatie met de Verenigde Staten, Rusland en China.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten