Misogyn NRC bagatelliseert besnijdenis bij jonge meisjes: soms is het maar ‘een prikje in de clitoris!’

De prijs voor het walgelijkste artikel van het decennium is gewonnen door… het NRC Handelsblad. De krant presteerde het namelijk om de pijnlijke, traumatiserende en vrouwenhatende praktijk van vrouwenbesnijdenis te vergoelijken. Ach, zo schrijven Heleen Mees en Mohammed Benzakour, soms is het maar een ‘prikje in de clitoris’. Niks aan de hand…. Bah!

Ik weet het: GroenLinks-partijkrant NRC Handelsblad heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om misselijkmakende wegkijkreportages. Dat is zo, maar dat wás ook zo. Daar kregen we dit weekeinde op Twitter weer een goede herinnering aan. Een artikel uit 2009 van het duistere duo Heleen Mees en Mohammed Benzakour deed weer eens goed de ronde.

Het gaat ook tien jaar na dato echt íéder perk te buiten. Dit tweetal mocht namelijk beweren dat vrouwenbesnijdenis helemaal niet zo erg is, de aanpak helemaal niet zo heftig moet, en de daders helemaal niet zo streng gestraft hoeven te worden.

Zo erg is het toch allemaal niet, dat dokters met naalden en scharen in de vagina’s van jonge meisjes gaan zitten snijden, hakken, en zagen… toch? Even een paar misselijke citaten oprakelen:

“…besnijdenis is juist géén moslimgebruik.

…de cijfers geven geen reden tot zorg.

Er bestaat geen enkel bewijs dat meisjes in Nederland besneden worden.

…ouders die hun dochter in het buitenland laten besnijden zouden achter tralies verdwijnen. Ook in het lichtste geval, zoals een prikje in de clitoris.”

Niks aan het handje dus, en vervolgens suggereren Mees en Benzakour ook nog dat de overheid moet stoppen met beleid dat gericht is op het tegengaan van genitale verminking van jonge meisjes. Laat jonge meisjes maar aan hun lot over, want dat is natuurlijk wel zo fijn voor de beeldvorming rondom diversiteit. Want dat laatste is kennelijk de nieuwe schtick van de voormalige bankiersmaitresse. Klaar met vrouwendingetjes, en volop de islamdingetjes in. Jottem!

Nee, doe dan maar PVV-Kamerlid Fleur Agema. Zij kan dit probleem ten minste op waarde schatten, in plaats van kwaadwillend bij de zaken wegkijken zoals Mees en Benzakour in het NRC!

Update: in een eerdere versie van dit artikel stond dat het artikel van Mees en Benzakour verscheen op 6 of 7 juli 2019. De werkelijke publicatedatum is 17 maart 2009.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

58 reacties

 1. Jumping

  Het NRC Handelsblad geeft het alweer duidelijk aan dit Nederland is een keiverrot land geworden.
  Het Linkse Demoniserende Rutte kartel heeft Nederland gemaakt tot een bananen republiek.
  Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 2. Trien Knoppen

  Euthanasie is ook maar een prikje… dat gun je idioten die het verminken van vrouwen bagatelliseren wel…

 3. NoDoubt

  Je kan natuurlijk ook je kop in het zand steken en denken met 18 miljoen mensen dat het niet gebeurt in NL. Je maakt je als NRC wel geloofwaardig.

 4. Tman

  [vrouwenbesnijdenis helemaal niet zo erg]
  Al is het totaal niet voelbaar!
  Waarom mogen islamitische vrouwen niet genieten van s*x?
  Deze schizofrene houding mbt genitaal plezier moet wereldwijd verboden worden!

 5. hminkema

  Ik wens geen ‘prikje’ in de eikel van mijn baby. Ook wens ik niet dat mijn buren in de eikel van hun baby gaan zitten prikken. Laat staan een stuk van zijn lul afsnijden. Dat is evident kindermishandeling.

  De smoezen waarmee sommige mensen in de geslachtsdelen van hun baby’s willen prikken of snijden, moeten worden veracht. In alle gevallen is dat kindermishandeling. Ja, ook van joden, en ja, ook van Amerikanen die in de geslachtsdelen van hun kinderen willen peuren met messen.

  Voor de werkelijk vrije burger past hier maar één reactie: afwijzing. En wie in deze kwestie alleen moslims op de korrel neemt, discrimineert.

  1. toetssteen

   @Minkema
   +10! Helemaal met u eens!

 6. Tman

  Weinig reacties van links,waarschijnlijk moslims dus!

 7. Lao Tse

  Het artikel bevat wel feiten waar veel islamofoben op dit blog wat van kunnen leren:

  “Hoe graag bepaalde politici het anders zouden willen zien, vrouwenbesnijdenis is geen islamitisch gebruik, maar betreft allereerst een oud-Afrikaanse praktijk die nergens in de Koran wordt genoemd noch door de Profeet werd geboden. Vrouwenbesnijdenis bestond (ook in de Arabische regio) reeds duizenden jaren voor de komst van Mohammed, in het oude Egypte; niet voor niets heet het in medische literatuur ‘faraonische insnijding’.

  Als vrouwenbesnijdenis een islamitisch ritueel was geweest, zou Mohammed de eerste zijn geweest die het bloedige voorbeeld gaf. Uit geen enkele bron blijkt echter dat diens vrouwen of dochters onder het mes zijn gegaan. Sterker, het faraonische gebruik druist in tegen het in de Koran vastgelegde recht op seksuele satisfactie van de vrouw en heeft Mohammed om die reden pogingen gedaan dit wrede gebruik uit te bannen. Vrouwenbesnijdenis niettemin toeschrijven aan ‘de islam’ is dus niet alleen achterlijk, het is ook een beetje dom. Op deze manier manoeuvreert men Afrikaanse moslimvrouwen die zich tegen meisjesbesnijdenis willen verzetten, in een duivels dilemma: ofwel akkoord gaan met de meisjesbesnijdenis ofwel afvallig worden.”

  Met dank voor de bronvermelding.

  1. Tman

   laotse:
   Hallo heer moslim,houdt je bek!

  2. Erkenbrand

   De huisviezerik schudt weer eens een flagrante leugen uit zijn djellaba.

   1. Lao Tse

    Ik citeer slechts de bron van Michael.

    Die wenste er echter iets anders uit te interpreteren.

    1. Tman

     laotse:
     Als je lang genoeg zoekt vindt je altijd wel iemand die jouw mening ventileert!
     heer moslim!

    2. ZiggyStardust

     Lao, wel eens gehoord van hindoeismofoben? Of boeddhismofoben? Nee? Omdat het ook niet bestaat. Kritiek is geen fobie. Ik ken wel een heleboel mensen die die boeddhabeelden in huis hebben of hindoeïstische beelden. Dat is ook wel begrijpelijk omdat die religies een stuk minder gewelddadig zijn dan de ideologie de islam.

     1. Lao Tse

      Eens, Ziggy. Kritiek op de islam is nuttig en nodig. Islamofobie is echter een synoniem voor moslimhaat. Dat is een vorm van racisme.

     2. Kees

      Lao vindt moslims blijkbaar een ras, dan weet je al genoeg. Haat tegen nazies, dat was ook ziekelijk, Lao?

     3. Frets

      ga toch niet in discussie met het stuk misgeboorte, de stoker en zuiger, de pisvlek

  3. toetssteen

   @LT
   Mja. alleen toen de lijkschouwers de keizerin haar mummie aan de onderzijde opende, bleek dat haar geslachtsdelen compleet intact waren. Dat dichtnaaien gebeurde alleen voor het opbaren.
   Onzinverhaal alzo, de rest idem.

   1. Lao Tse

    Ben je weer zo hopeloos in de war, Toetssteen?

    1. toetssteen

     @LT
     Nope, ik lees erg veel en vooral dit soort oudheidkunde en wetenschap.

    2. Peter Oudshoorn

     De sadist Lola Tse Tse geniet er altijd enorm van om een zieke man te kleineren en vernederen. Daar groeit hij zelf enorm van.

     1. toetssteen

      @Peter Oudshoorn
      Dank u.

     2. Lao Tse

      Ik probeer Toetssteen tenminste serieus te nemen, Oudshoorn. Jij doet dat kennelijk niet.

    3. logisch denken

     er is er maar 1 die in de linkse knoop zit flapdrol

  4. Bart

   Maar “beste” Lao, jij weet net als ons dat je de koran niet zonder de hadiths kan nemen.
   Anders kun je de koran namelijk niet interpreteren, en als je ons wijs wilt maken dat dit niet zo is hoor ik graag van u in welke vers in de koran de shahada staat, de islamitische geloofsbelijdenis zonder welke je je niet tot de islam kan bekeren.

   Maar goed vrouwen besnijdenis word uitgebreid behandelt in de hadiths en zijn wel degelijk een kernwaarde binnen de islam.

   Dus bij deze heb ik je leugens maar even ontkracht beste islam apologeet Lao.

   1. toetssteen

    @Bart
    Dank voor het aanhalen. Hier zo’n Hadith:

    Zo zei hij tegen een besnijdende vrouw in Medina: “snijd niet te diep, want dat is beter voor de vrouw en begeerlijker voor de man.” – Hadeeth collectie Abu Dawud, 41:5251.

    1. Lao Tse

     Ja, dat is precies de hadith die op dit punt omstreden is, het is een niet-authentieke hadith.
     Google er maar eens op.

     1. toetssteen

      @LT
      Kwak op man! Het gaat hier om de gore praktijk.

     2. Lao Tse

      Ik ben met de heer Toetssteen van mening dat vrouwenbesnijdenis een verwerpelijke praktijk is.
      Prettig om aldus consensus te bereiken.

     3. toetssteen

      @Lao
      Dan zijn we het toch ergens eens. Blijf met de tengels van de kinderen af!!!
      Ja als het nodig is zoals een kennis van ons (mnl) die door een vernauwing een bloeding kreeg. Daar is een klein kraagje verwijderd.
      Hij spreekt en sprak daar overigens heel open over. Zelf krijg ik weleens de indruk dat we echt aan het verengen zijn. Dames hup de top omlaag en maakt het uit dat het wat is uitgezakt.
      Wen er maar aan.

      Nite mensen.

     4. Lao Tse

      “Dames hup de top omlaag en maakt het uit dat het wat is uitgezakt.”

      Slaap lekker, beste man. Ook hier kan ik geen touw aan vastknopen maar morgen gezond weer op, zullen we maar zeggen.

     5. Bart

      Dat is slechts een van de vele hadiths, de meeste zijn wel sterk, komen gewoon uit de sahih. Dus de meest betrouwbare hadiths, dat zijn meteen ook de meest extreme die voorschrijven dat de hele clitoris eruit moet.
      Maar ja de islam apologeet verspreid graag leugens he Lao.

     6. Lao Tse

      Naar welke hadith verwijs je, Bart?

     7. Bart

      Sahih Al-Bukhari, Volume 5, Book 59, Number 399

     8. Lao Tse

      In de genoemde Hadith-tekst wordt niet over besnijdenis gesproken, Bart.

      Je riep maar wat, is het niet?

     9. logisch denken

      is Bart dan familie flapdrol of schreeuw je maar weer wat?

     10. Lao Tse

      Bart zou even kunnen googelen op: Vrouwenbesnijdenis in Nederland

      In dat wetenschappelijke onderzoek zal hij de volgende tekst kunnen vinden:

      De vijf ahadith die over vrouwenbesnijdenis gaan en het vaakst worden aangehaald in literatuur, kunnen volgens de islamitische geleerden die worden aangehaald in het onderzoek van Serour en Ragab niet gebruikt worden als rechtmatige islamitische bronnen betreffende vrouwenbesnijdenis. Dit is vanwege de zwakke ‘isnad en dus de zwakke status van de ahadith, of omdat de ahadith niet specifiek over vrouwenbesnijdenis gaat.
      Een derde probleem met de ahadith dat de auteurs van het onderzoek niet noemen, is dat geen van de ahadith ingaan op wat vrouwenbesnijdenis nu precies is: er wordt nergens omschreven welk type vrouwenbesnijdenis er bedoeld wordt. Desondanks wordt er door veel geleerden vanuit gegaan dat de ahadith duiden op een lichtere vorm van besnijdenis, zoals in de hadith van Umm ‘Attiyah wordt beschreven. Atighetchi stelt dat ‘(…) Muslim law formally accepts only the sunna version, which is why jurists condemn both excision and infibulation’.48 Sheikh al-Sha’rawi, voormalig minister van endownments in Egypte, onderbouwt deze stelling met de volgende uitspraak: “The Prophet has forbidden exaggerated excision and has recommended a very light ablation.” Hiernaast zijn er ook nog veel geleerden die voorstander zijn van een symbolische operatie die bestaat uit een kleine snee en een paar druppels bloed.
      In tegenstelling tot geleerden die zich uitspreken voor een lichtere vorm van besnijdenis, heb ik nergens kennis genomen van ‘ulama die aansporen tot zwaardere vormen van besnijdenis.
      Mochten er dus vormen van vrouwenbesnijdenis toegestaan worden door islamitische wetgeving, dan zal men eerder neigen naar een sunna besnijdenis dan naar een zwaardere vorm. Dit wordt onder andere aangetoond door Bartels en Haaijer, die in hun onderzoek naar vrouwenbesnijdenis in Somalië moslimgeleerden aanhalen die tegen infibulatie zijn, maar wel voor een sunna.

  5. ZiggyStardust

   Islamofobie bestaat niet.

  6. van Urk

   Volgens sommigen zou deze traditie van vrouwenbesnijdenis zijn oorsprong vinden in de slavernij in de historische stad Meroe in Soedan ten tijde van het Faraonische Egypte . De Griekse geograaf Strabo en de eveneens Griekse filosoof Philo vermelden de praktijk zoals die voorkwam in het oude Egypte.

  7. Piet51

   Voor zover ik nu kan nagaan is het NRC-artikel van beide schrijvers al ruim 10 jaar oud, namelijk van 17 maart 2009. Heel, heel oud nieuws dus. DDS is echt een vooruitstrevende nieuwssite die zorgvuldig zijn bronnen kiest ;-).

   Maar op deze manier zijn er meer islamgebruiken die hier verwerpelijk worden gevonden helemaal niet islamitisch, maar lokale gebruiken. Voorbeelden zijn niet alleen de kledingvoorschriften, maar ook verschillende straffen op allerlei wandaden die uit de Koran zijn afgeleid door Korangeleerden. Dat gaat dus net als bij de Bijbel, waar ook allerlei leefvoorschriften werden afgeleid, zoals de zondagsrust en de vorm van de doop. In zulke gevallen krijg je zowel bij de Koran als bij de Bijbel verschillende uitleg en daarom verschillende denominaties. Die elkaar bovendien het leven zuur maken over de vraag of in het Paradijs de slang wel werkelijk gesproken heeft. De islam kent vergelijkbare leerstellingen.
   Mijn beweringen worden ondersteund door de constatering, dat er onder serieuze moslims heel veel gelovigen zijn, die deze gebruiken niet naleven, inclusief hun imams en anderen.

   1. Lao Tse

    In Urk en veel plaatsen in de Biblebelt is de vaccinatiegraad gevaarlijk laag omdat veel christenen in die regionen uit de Bijbel afleiden dat je het risico op polio en andere kinderziekten aan de voorzienigheid Gods moet overlaten.
    Niemand hier leidt hier uit af dat aan alle christenen een draadje los zit.

    Als je begrijpt wat ik bedoel.

    1. ZiggyStardust

     Dat was het onderwerp ook helemaal niet. Maar als je het mij vraagt, zit bij alle religieaanhangers een steekje los. Jehova’s, moslims, christenen, boeddhisten, hindoes, aanhangers van Charles Manson, Baghwan, scientology, voodoo, mensen die geloven dat het eten van albino’s en het verkrachten van maagden aids geneest, etc.

     1. Lao Tse

      Ja, Ziggy, de Heer heeft vreemde kostgangers. Wat te denken van mensen die denken dat we alle moslims de grens over moeten flikkeren, die denken dat homo’s gestoorde criminelen zijn, die denken dat negers dommer zijn dan blanken en die denken dat Nederland islamiseert.

      Er zijn hier zelfs mensen die het liefste de doodstraf weer willen invoeren en liefst op de meest barbaarse wijze uitgevoerd.

      Dit land is vergeven van idioten en die hadden niet eens godsdiensten nodig om hun waanzin te ontwikkelen.

    2. logisch denken

     quote

     Lao Tse 21 uur ago Beantwoorden
     In Urk en veel plaatsen in de Biblebelt is de vaccinatiegraad gevaarlijk laag omdat veel christenen in die regionen uit de Bijbel afleiden dat je het risico op polio en andere kinderziekten aan de voorzienigheid Gods moet overlaten.
     Niemand hier leidt hier uit af dat aan alle christenen een draadje los zit.

     Als je begrijpt wat ik bedoel.

     end

     nee ik begrijp niet wat je bedoeld flapdrol en mis tevens de koppeling

  8. Bosche draak

   Leuk verhaal praatjesmaker ga dat maar in de woestijn lopen verkondigen, hoe slecht en dom ze daar wel niet bezig zijn.
   Zullen ze je doodslaan, aan een kraan ophangen of aan de trekhaak door het dorp sleuren.
   Plaats uw weddenschap……..nu!

 8. Mar

  Heu? Weet niet waar de fout ligt, maar geciteerd artikel is niet van afgelopen weekend.

  Stop de onzin over meisjesbesnijdenis

  Er is enorm veel aandacht voor genitale verminking bij moslimmeisjes.

  Maar de cijfers geven geen reden tot zorg. En besnijdenis is juist géén moslimgebruik.

  Mohammed Benzakour Heleen Mees

  17 maart 2009

  1. Peter Oudshoorn

   Mar laat zich weer eens door de eerste de beste op sleeptouw nemen. Op een eigen mening hebben we haar nog nooit kunnen betrappen.

  2. toetssteen

   @Mar
   Het maakt me niet uit wie het doen!!!! Het moet stoppen!!! Idem de jongensbesnijdenis.
   Als de voorhuid is vernauwd, moet bij de pubertijd het uiterste ringetje weg worden genomen, maar dan blijft de eikel echt waar bedekt.

 9. Kristalix

  Alleen daarom zou je Islam moeten verbieden.

 10. HEM

  Vroeger was de NRC een kwaliteitskrant. Voor sommigen zelfs een statussymbool. Er waren er die van de krantenjongens eisten, dat de krant niet geheel door de bus werd geschoven, maar dat de letters NRC duidelijk zichtbaar naar buiten moesten steken (voor de buren!).
  Van kleins af aan heb ik deze krant gelezen (te beginnen met Maarten Toonders Tom Poes), mijn kinderen werden er op school op aangesproken (oh, lezen jullie de NRC), maar nu zijn zelfs de Weekend en de Story van een hoger niveau.
  Redacte van de NRC: Ga je schamen!!!!

 11. WWW

  Anti vrouwen krant.

 12. Beukman

  @Tim timt:
  De prijs voor het walgelijkste artikel van afgelopen weekend wordt deze week gewonnen door… het NRC Handelsblad.

  Van afgelopen weekend? Dat stuk is meer dan 10 jaar oud. De komkommertijd is weer aangebroken bij DDS.

  1. EU kok

   Indien Tim zijn creatief omgaan met de werkelijkheid uit de artikelen haalt, krijgen we lege bladzijdes.

   1. Beukman

    Ik zie Tims vlijmscherpe commentaar op de Vrede van Versailles met belangstelling tegemoet.

 13. Heras

  Ik kan wel merken dat de nrc steeds verder wegzakt en de schrijvers zich niet verdiept hebben in besnijdenissen. Bij joodse jongetjes werd alleen een stukje voorhuid weggehaald om virussen en bacteriën te stoppen. Bij meisjes is dat niet funtioneel, integendeel er is alleen kans op beschadiging en verminking. Er zijn vrouwen die zo verminkt zijn dat ze niet meer kunnen staan of lopen.

  1. Bosche draak

   Bij de jongetjes is het wel degelijk ook een vorm van mutilatie, en mislukte besnijdenissen zijn een lijdensweg voor het arme kind.

   Het is gewoon compleet achterhaald, goed schoonhouden is toch doodsimpel?
   Waarom zou je snijden in een gezond lichaam?

   1. Duke

    Inderdaad. Het nut van besnijdenissen in de zandbak, eeuwen geleden, kan ik inzien. In de huidige tijd met alle sanitaire voorzieningen is besnijdenis niet meer noodzakelijk.

 14. Hans Brusselmans

  Eigenlijk ben ik wel voor moslimbesnijdenis, minimaal tot aan de strot van dat smerige uit te roeien ongedierte!

 15. Farao

  Hier snap ik echt helemaal niets van. Nergens in het artikel wordt vrouwenbesnijdenis goedgepraat. Er wordt alleen gezegd dat het in Nederland nauwelijks voorkomt. Dat is toch juist goed nieuws?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.