Oeps! Door FVD geciteerde accountant verklaart: Otten fraudeerde niet met partijgeld

otten-klein
Foto: Henk Otten. Bron: Lonneke van de Weijer / De Dagelijkse Standaard.

Het Forum voor Democratie lijkt een beetje voor paal te staan. Want alhoewel de partij nog zo stellig beweerde dat Henk Otten subsidiegeld in z’n eigen zak stak, kan de accountant die de boeken van FVD controleerde daar geen aanwijzing voor vinden. Ook het ministerie van binnenlandse zaken ontkent stellig.

Het begint er inmiddels flink op te lijken dat in hun haast om van Eerste Kamerlid en mede-oprichter Henk Otten af te komen, het door Baudet geleide FVD-partijbestuur net iets té onzorgvuldig is geweest. Men plaatste gisteren een bericht op de eigen website waarin stond dat Otten uit de partij werd gelazerd én hij bij het ministerie van binnenlandse zaken was aangemeld als potentiële subsidiegeldfraudeur.

Otten reageerde teleurgesteld en razend, en gaat zelfs aangifte doen. Of hij het gelijk aan zijn zijde vindt? Volgens het ministerie en de door FVD gisteren aangehaalde accountant in ieder geval wel, zo vertellen zij in het NRC:

“De accountant van Forum voor Democratie zegt dat de boekhouding van de partij over 2018 in orde was. Accountant Van Noort Gassler & Co heeft niet geconstateerd „dat er geen deugdelijke administratie is gevoerd„ over het jaar 2018, zoals de partij beweerde. FVD schreef dit woensdagavond in een persbericht over een „poging tot fraude” met overheidssubsidie. De accountant laat weten dat de jaarrekening is goedgekeurd en dat het totaalbeeld „correct is”.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet eerder donderdag al weten dat het „geen aanleiding” heeft om te denken dat bij Forum voor Democratie (FVD) fraude is gepleegd met overheidssubsidies. Binnenlandse Zaken liet weten dat de partij voor 1 juli, zoals gebruikelijk is, een verantwoording heeft aangeleverd over bestedingen van de ontvangen overheidssubsidies over het jaar 2018. „Wat zij hebben aangeleverd is allemaal op de juiste wijze gedaan”, zegt een woordvoerder van het ministerie. „Op dit moment hebben wij geen aanleiding om te denken dat er subsidiegeld onrechtmatig is besteed.”

Het is nu aan Thierry Baudet om met bewijzen te komen dat Otten wel degelijk geld uit de partijkas in z’n broekzak heeft laten glijden. En anders moet hier toch het ergste vermoed worden: er is een leugentje verzonnen of een onbenullig feit opgeklopt, alleen maar om een dissident Kamerlid te lozen. Dat lijkt me niet een voorbeeld van de nieuwe, frisse politiek die FVD heeft beloofd naar Den Haag te brengen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

48 reacties

 1.   

  nait best!

 2.   

  Iedereen maakt wel eens een voutje.

  Of niet soms.

 3.   

  Dat lijkt me niet een voorbeeld van de nieuwe, frisse politiek die FVD heeft beloofd naar Den Haag te brengen.

  De vraag is zelfs of dat wel bestaat: frisse politiek.

  1.   

   uiteraard bestaat frisse politiek, ik zeg wat ik doe en ik doe wat ik zeg. Frisser kan niet

   1.   

    “Ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg.”

    helaas heeft “pim” de kans niet gekregen om zijn woorden waar te maken.

    1.   

     En als hij was blijven leven had hij toch te maken gehad met een oppositie.
     Lullig, maar politici zonder oppositie zijn dictators en die hebben ook zo hun bezwaren.

     1.   

      Yep @Didi. Mede daarom betreur ik het dat “pim” is omgelegd. Het had ons een hele hoop mythevorming bespaard. “pim” was immers ook maar een mens.

    2.   

     wederom zo een links stuk vreten met zijn achterlijke gelijk. Schiet een gat in de democratie en na 12 jaar bent u weer vrij man. Het was immers een rechtse populist , kaal en nog een homo ook. Jammer dan en over tot de orde van de dag.

     wat een kei verrot land

 4.   

  Als dit correct is dan is de stap van het partijbestuur verre van netjes en heeft men iemand willens en wetens willen beschadigen.

  Baudet zou hier boven moeten staan als partijleider en hij zou het moeten regelen. Nu kost zo een geintje minimaal 5 zetels , erg dom

 5.   

  Ik dacht te lezen dat het om een poging tot fraude ging. Dat de boekhouder zegt dat de boeken kloppen zegt nog niet dat de constatering van FvD niet zou kloppen. En dat het ministerie hysterisch meehijgt met de boekhouder zegt helemaal niets. Hoeveel fraudes zijn immers in de afgelopen jaren inmiddels al niet of pas nadat de samenleving er op gewezen had geconstateerd door allerlei ministeries?

  1.   

   @JC
   Zeker; het zou om de betaling aan Baljeu kunnen gaan, die eerst wel door Baudet was goedgekeurd en daarna weer niet. Wat mankeerde daaraan? niemand die het weet.

   De bal ligt nu bij hem. Baudet zal moeten aantonen dat Otten heeft gefraudeerd. En snel ook, want zo’n berschuldiging mag niet al te lang in de lucht blijven hangen.

   1.   

    QUOTE Zeker; het zou om de betaling aan Baljeu kunnen gaan, END

    Als je niet weet waar het over gaat houd je snater dan dicht stemmingmakertje

    1.   

     Wat is je probleem, @denkje? Mogen we op dit blog geen vermoedens meer uiten, geen hypotheses meer opwerpen, geen theorieën meer construeren?

     1.   

      met vermoedens iemand beschuldigen noemen gewone mensen smaad en laster verspreiden. Voor linkse mafklappers de normaalste gang van zaken

     2.   

      @denkje
      Keur je het dus ook af dat Baudet Otten beschuldigt “met vermoedens”? Otten gaat Baudet nu een proces aandoen wegens smaad. Wat vind je daarvan?

      Overigens lijkt het mij een normale gang van zaken dat mensen op een blog als DDS vermoedens uiten en hypotheses onderwerpen, mits zij deze ook trachten te onderbouwen.

    2.   

     Baudet zal er alle reden voor hebben om het te verdenken…

     1.   

      het = hem

 6.   

  Even de balans opmaken:

  – Baudet: fraude.
  – Binnenlandse Zaken: geen fraude.
  – Accountant: geen fraude
  – Otten: geen fraude

  Dus: wie liegt er dan wel ziet het verkeerd? BiZa/accountant/Otten of Baudet? En waarom is Otten direct geroyeerd? De vraag stellen is deze overigens beantwoorden.

  1.   

   even de balans opmaken ;

   vier linkse idoten zitten als vier mafklapper hier elkaar een veer in hun reet te douwen terwijl ze nog niets weten waar het geschil omdraait.

   Is het onderwerp Wilders of marokkanen dan is hun gelijk absoluut maar nu het een intern geschil binnen FvD betreft kiepen ze hun onderbuik leeg met vermoedens. Het is echt te zielig om waar te zijn. Psychiaters hebben hun handen vol aan deze idioten. Goed voor de vakliteratuur

 7.   

  Zoals van meet aan al was te vermoeden en door Beukman is onderbouwd: leugenachtig amateurisme van de incompetente charlatan Baudet.

  Prettig om gelijk te krijgen in dit geval.

  Laten we hopen dat het FvD grote averij oploopt.

  1.   

   beukman weet helemaal niets tarrel

   QUOTE Zeker; het zou om de betaling aan Baljeu kunnen gaan, END

  2.   

   Het is in elk geval ver van welke verkiezingen dan ook af dus grote kans dat er tegen die tijd weer andere speelen en deze kwestie weer vergeten is.

 8.   

  Boreale glijer van ongekend niveau.
  Chapeau voor de boreale lieden achter dit huzarensukje.

  Vooruit Thierry, bewijs :)

 9.   

  Het ziet er nu naar uit de de narcist Baudet bereid is te liegen en te bedriegen om politieke andersdenkenden binnen zijn partijtje onderuit te halen.

  De man wordt hiermee pijnlijk ontmaskerd.

  1.   

   iedereen die onze huistarrel tegenspreekt is een rechtse populist of een narcist.

   Wil de echte narcist opstaan :) :) :)

 10.   

  8 jaar Mark Rutte samengevat in 8 glasharde leugens.

  1. Om te beginnen met de klassieker ‘geen cent meer naar Griekenland’. Enfin u weet hoe dit verder afliep. pic.twitter.com/l5tp3j8QD0

  2. Kent u die mop van iedere werkende Nederlander die € 1.000 zou krijgen?

  Dit grapje zou gefinancierd worden door bezuinigingen op ambtenaren, subsidies en ontwikkelingssamenwerking.

  Die € 1.000 kwam er niet, net zo min als de beloofde bezuinigingen. Integendeel…. pic.twitter.com/J8S6vArdaC

  3. De hypotheekrente-aftrek stond als een huis bij de VVD en Rutte. Dan weet de goede verstaander eigenlijk al voldoende… pic.twitter.com/FmrCiC2O03

  4. ‘Windmolens draaien op subsidie’ wist Rutte jaren geleden al toen ie nog niet gecorrumpeerd was door de groene lobby. Tegenwoordig is ie de grootste pleitbezorger voor deze windhandel. pic.twitter.com/Jl1zu92Lmv

  5. Je hebt leugenaars en je hebt Rutte. Zelfs voor het liegen over zijn eigen partijprogramma tijdens een live tv-debat draait deze pathologische leugenaar zijn hand niet om. pic.twitter.com/crClRlg8Gd

  6. Volkert van de Graaf zou niet op proefverlof, daar zou Rutte persoonlijk een stokje voor steken!

  Niet alleen ging de moordenaar van Pim Fortuyn op proefverlof, hij werd nadien op alle mogelijke manieren door de overheid gefaciliteerd. pic.twitter.com/wBjTcfpBVT

  7. Rutte zou de uitslag van het Oekraïne-referendum respecteren. Wat volgde waren geitenpaadjes, betekenisloze inlegvelletjes…en werd er ‘gewoon’ bij het kruisje getekend. pic.twitter.com/RvYvvrLcnW

  8. Ook Dividendbelasting-gate mondde uit in een typisch Ruttiaans leugenfest. Alleen lopen zelfs de meest doortrapte leugenaars weleens tegen de lamp. Dan wil acuut geheugenverlies nog weleens helpen. “Ik heb er geen heherinnering meer aan”. pic.twitter.com/ZzTzMmUDSI

  Recent in opspraak
  Anne-Wil Duthler (Eerste Kamerlid)
  Reden: Ethische grens overschreden: gestemd over een wetsvoorstel waarin adviezen van haar eigen bedrijf waren opgenomen. – 24 september 2018
  Stef Blok (Minister van Buitenlandse Zaken)
  Reden: Controversiële uitspraken over integratie en de multiculturele samenleving – 18 juli 2018
  Vonnis: Blok weet na een lang debat een motie van wantrouwen te overleven en mag blijven – 5 september 2018
  Marcel Houtzager (Hoogheemraad)
  Reden: Verspilling belastinggeld (€50.000,-) voor afscheid collega – 19 maart 2018
  Status: Hij zou voor royement voorgedragen maar over de status hiervan is niets bekend.
  Wybren van Haga (Kamerlid)
  Reden: Discutabele reputatie als woningverhuurder. – 11 februari 2018
  Tijdlijn opstappers
  4 januari 2019 22:10
  Burgemeester Purmerend zegt VVD-lidmaatschap per direct op vanwege ‘visie op de samenleving’
  22 november 2018 23:07
  Burgemeester Assen zegt VVD-lidmaatschap op uit onvrede over partijkoers
  17 oktober 2018 19:41
  VVD-raadslid Winterswijk Tom van Beek stapt op na integriteitskwestie
  6 september 2018 19:45
  Raadslid stapt uit VVD-fractie Haarlem en neemt zetel mee
  30 augustus 2018 12:42
  VVD-Kamerlid Han ten Broeke stapt op vanwege relatie met medewerkster
  17 april 2018 05:30
  VVD’er Almere blijkt pornohacker
  23 februari 2018 14:05
  Jeroen Hatenboer stopt met onmiddellijke ingang als wethouder van Enschede
  21 februari 2018 16:25
  Handtastelijke burgemeester Stefan Huisman van Oosterhout nu officieel ontslagen en uit de VVD gezet
  21 februari 2018 10:41
  In opspraak gekomen Deventer raadslid Carmen Hunger stapt per direct op
  16 februari 2018 13:11
  Burgemeester Huizen stapt op vanwege grensoverschrijdend gedrag
  13 februari 2018 17:04
  Zijlstra stapt op vanwege leugen over ontmoeting met Poetin
  25 januari 2018 20:50
  Kandidate VVD Deventer van kieslijst vanwege werkstraf
  4 december 2017 15:32
  Bestuurslid VVD Leeuwarden weg na tweets over ‘neger fascisten’
  3 oktober 2017 21:02
  Minister Hennis treedt af na vernietigend Mali-rapport
  18 mei 2017 14:11
  Henry Keizer treedt af als VVD-voorzitter
  26 januari 2017 20:04
  Minister Van der Steur treedt af na felle kritiek in debat Teevendeal
  12 december 2015 17:04
  Van Miltenburg weg: ‘discussie rond mij doet ambt geweld aan’
  2 april 2015 20:51
  Omstreden politicus Jos van Rey uit VVD gezet
  1 april 2015 12:26
  Breuk in VVD-fractie Eemnes – Raadslid Willem van den Berg uit de fractie gezet
  24 maart 2015 10:50
  VVD-Kamerlid René Leegte stapt op vanwege omstreden nevenfunctie
  10 maart 2015 14:21
  Ook VVD-fractielid De Kruif stapt op
  9 maart 2015 21:48
  Opstelten en Teeven stappen op
  27 februari 2015 11:45
  VVD’er Mark Verheijen stopt als Kamerlid na ophef om integriteit
  29 januari 2014
  Staatssecretaris Weekers treedt af

  Waarom hoor je hier niets over!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  1.   

   Siemien brult:
   Waarom hoor je hier niets over!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Dan moet je de MSM eens lezen. Die schrijft genoeg over deze zaken.

   Maar in deze draad hebben we het voor de verandering eens over FvD. Waarom zouden we dan over René Leegte of Willem van den Berg moeten discussiëren?

   1.   

    Siemien probeert wanhopig de aandacht af te leiden.

    :)

    1.   

     Valt me nog mee dat op zijn lijstje niet het lynchen van de broertjes De Witt staat. Waarom hoor je hier niets over!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   2.   

    hij brult niet op vermoedens maar stelt je feitelijke vragen.

    Antwoord op de feitelijke vragen blijven natuurlijk uit zoals een linkse brulaap graag doet. Over ontmaskering gesproken

    1.   

     Het antwoord staat er recht onder, @denkje. Vertel het me even als je het niet snapt.

     1.   

      jouw antwoord , HET antwoord ontbreekt nog steeds dommerd

     2.   

      Hij stelt mij feitelijke vragen zoals je zelf stelt, @denkje. Dan is het dus ook logisch dat mijn antwoord eronder komt te staan.
      Is er iets dat je daar niet aan begrijpt? Je begint trolgedrag te vertonen. Doe het eens een beetje rustig aan.

     3.   

      pppffff sukkel , je antwoord niet , ben je nou echt zo stom ? Het alpino petje is ingeruild voor een vingerhoedje maar zelfs dat is teveel vrees ik

 11.   

  1 ding is zeker, Forum presteert het om in het nieuws te blijven. Nu hebben de media een mooi item om tot aan September door te lichten. Getuigt van weinig intelligentie van Baudet etc. om in de tijd van nieuws schaarste hiermee te komen, en als dit bericht bevestigd wordt is hiermee het begin van de ondergang in werking gezet.

  1.   

   @Henk
   Heel wel mogelijk dat Baudet juist het reces heeft willen gebruiken om het ruimen van Otten te bewerkstelligen. Extra voordeel: de aanstaande ledenvergadering voor zijn, waar de Tank zich had kunnen verdedigen.

   1.   

    weer een vermoeden dweil

    1.   

     So what, @denkje?

     1.   

      kom is met feiten mafklapper

     2.   

      @denkje
      Zucht. Het is doodnormaal dat op een forum als DDS bezoekers hypotheses en vermoedens en theorieën uitwisselen.
      Ik stel voor dat als dat jou niet bevalt, je op zoek gaat naar een plek die beter aansluit bij jouw behoefte aan feiten, feiten, feiten.

     3.   

      links hypocriet brok vreten , in alle andere draadjes loop je anderen de maat te nemen als ze met vermoedens reageren.

      Je voorstel moet je daar schuiven waar de zon niet schijnt mafklapper

   2.   

    Blijf wel het feit dat hij de consequenties van de zeer negatieve reacties niet gezien c.q zwaar onderschat heeft en men nu (hopelijk)door krijgt wie Thierry Baudet is

 12.   

  Dit krijg je ervan als je de media al inlicht bij mogelijke fraude. Het was beter geweest om de fraude openbaar te maken als het zou zijn bewezen. Nu komt het als een boomerang terug. En dit is niet de eerste keer dat Baudet / FvD een strategische blunder maakt.

 13.   

  Alles draait om de term ‘rechtmatigheid’. Je kunt rechtmatig handelen en toch fraude plegen. Het ministerie en de accountant zeggen nu dat de jaarrekening 2018 van het FvD rechtmatig is. Of er fraude is gepleegd, dat moet nog worden uitgezocht.

 14.   

  Wie niet met mij naar een boreale samenleving wil gaan vliegt de uil van Minerva achterna naar een onbekende bestemming !

  1.   

   wat sneu

 15.   

  Tim…je praat gigantisch voor je beurt. Het gaat hier om de verklaring van de EXTERNE accountant…die geeft een goedkeuring van de Jaarrekening MET BEPERKING. zie website FVD voor de onderbouwing en verklaring Daar kan Otten niet omheen. Bovendien is het ook nog een twijfelachtige en vreemd snelle reactie van een MEDEWERKER van BIZA die een uitspraak doet zonder onderzoek.

 16.   

  Het bleek dat Otten andere speerpunten voor de partij aanhing dan de rest van die club.
  Dan is het het beste dat hij bij een andere club gaat.
  Ongeacht of hij de zaak besodemietert heeft.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!