Jort Kelder en Theo Hiddema over diversiteit rechtsbestand: "er moet wat meer mannentaal gesproken worden"

Geen categoriejul 27 2019, 20:00
Tweede Kamerlid Theo Hiddema (FVD) reageert in gesprek met Jort Kelder op de uitspraken van Marieke Koek, die eerder vandaag liet weten dat er 'meer mannen en personen met een migratieafkomst rechter moeten worden'. De diversiteitsimpuls zou 'de rechtspraak verbeteren'. Volgens Kamerlid Hiddema is het probleem niet de verhouding tussen manen en vrouwen, maar "moet er wat meer mannentaal gesproken worden", via NPO Radio1.
In het gesprek op de radio tussen Kelder en Hiddema passeren een aantal zaken de revue. Allereerst de impact van diversiteit op de kwaliteit van de rechtspraak en dan met de name de mogelijke invloed van 'teveel vrouwen in een rechtbank' in samenhang met strafzaken waar 'mannen van allochtone afkomst' een rol spelen. De laatste zouden zich niet graag de les laten lezen door vrouwelijke rechters en hierdoor zou de communicatie matig vlotten:

"Heb je weleens te maken met huiselijke problemen en dat dan een Marokkaanse man wordt voorgeleid dan laten ze zich niet zomaar iets zeggen. Ze zijn enorm snel op hun teentjes gebracht en laten zich niet snel iets zeggen door vrouwen over huiselijke problemen."

Meer Marokkaanse rechters om Marokkanen te veroordelen wordt niet per definitie door Hiddema afgewezen. Hij stelt heel pragmatisch dat zo'n situatie "de communicatie wel kan verbeteren", waardoor verdachten en rechtbank beter communiceren en de rechtspraak in algehele zin verbetert. Het had niet veel gescheeld of Jort Kelder begon nog over Ottengate, maar Hiddema was blij dat het onderwerp niet (maar toch wel) ter sprake kwam.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten