CDA-onderkoning Hugo de Jonge doet deuren partijkartel op slot voor FVD: ‘Fout rechts, onmogelijk samenwerken!’

shutterstock_1323504347
Foto: Hugo de Jonge. Bron: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com.

Het zijn niet eens verkiezingen, en het CDA is nu al bezig om partijen die de christendemocraten niet blieven te verbannen naar de randen van het Haagse schoolplein. Hugo de Jonge werpt zich op als de opper-bully en beslist nu alvast: Thierry mag niet meespelen.

Als het aan het CDA ligt, kan FVD-voorman Thierry Baudet zijn ambities voor het premierschap – of enige andere ministerspost – wel bij het grofvuil plaatsen. Het CDA – één van de kleinste middenpartijen van het land – heeft namelijk geoordeeld dat er niet zal worden samengewerkt met Forum voor Democratie. Vice-premier Hugo de Jonge heeft dat gezegd in de podcast van politiek redacteur Jaap Jansen en Boze Witte CDA-Man PG Kroeger:

“Toen het CDA in 2010 moest beslissen of het met gedoogsteun van de PVV zou gaan regeren, heb ik voor gestemd”, zegt De Jonge. “Ze hadden een grote achterban en waren nog niet getest. Maar dat was geen succes, to put it mildly. Dat moeten we niet nog een keer doen. FVD is nog niet getest en ze hebben een grote achterban. Toch zie ik het niet gebeuren. De Rusland-flirt en de flirt met fout rechts maken het wel erg moeilijk om in een kabinet samen te werken.” Ook bepaalde naar het racisme neigende uitspraken van Baudet dragen ertoe bij dat De Jonge er geen vertrouwen in heeft. “Ik zie dat gewoon niet gebeuren. Dit maakt het onmogelijk om in een kabinet samen te werken.”

Het is een opmerkelijke wending: in Limburg regeert het CDA met het Forum voor Democratie, en ook in Zuid-Holland is de partij heel lang met FVD in onderhandeling geweest – totdat de ChristenUnie de stekker uit de onderhandelingen trok. Maar nu ineens is het kennelijk genoeg geweest voor de christendemocraten. Of ze überhaupt betrokken gaan worden bij de onderhandelingen voor een nieuw kabinet na de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 (!), is niet duidelijk.

Wel dat er – wat je ook mag vinden van deze opmerkelijke CDA-zet – werk aan de winkel is voor het CDA. Want dit soort uitsluitingspraktijken zijn misschien van die eigengeile borstklopperij, De Jonge heeft zeker een punt als hij de “Rusland-flirts” en “flirts met fout rechts” van Thierry Baudet benoemt. Het zou de FVD-voorman zeker sieren om die zaken achter zich te laten. En wellicht – zo kan hij dan zien – behoort het samenwerken in, of zelfs leiding geven aan, een grote rechtse coalitie dan tot de absolute mogelijkheden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

38 reacties

 1.   

  Mooi he zo’n democratie.
  Vieze gristelijke gluiphufters. Waar halen ze het lef vandaan om zomaar een dikke 2 miljoen Nederlanders te negeren.

  1.   

   Hoe durft ie het, die Hugo de jonge met zijn pipo de clown schoenen.

   1.   

    En Wilders met zijn Pipo-kapsel!

    1.   

     hier bemerk ik toch wel dat Fucker een echte CDA man is hahahaahah

  2.   

   +1

 2.   

  Bin de samenwerking met de PVV ontstond er zo’n groot conflict tussen de linkse en de rechtse vleugel binnen de partij, dat deze bij de verkiezingen in 2012 een enorme afstraffing kreeg te verwerken.

  De CDA-top ziet dat waarschijnlijk niet zo zitten. Een tweede regeringscoalitie met de rechtspopulisten is voor haar onbespreekbaar. Het CDA sluit Forum niet uit; buiten kabinetsniveau wordt er gewoon mee samengewerkt.

  1.   

   Ja en wat je nu krijgt is dat de rechter kant van CDA misschien op FVD dan maar moet stemmen..

   Wel grappig.. PVV en Fvd zijn te rechts.. Maar de oud communistische partij genaamd groen links is prima in dr ogen van VVD en CDA..

   Zegt genoeg over die partijen waar hun standpunten daadwerkelijk liggen en die zijn niet rechts..

   1.   

    @Joshuak

    Dat eerste lijkt me niet waarschijnlijk, gezien de verschillen tussen de opvattingen van het CDA en FvD, maar ook doordat Forum momenteel van de ene naar de andere ruzie strompelt. In theorie is het natuurlijk mogelijk.

    Ik begrijp niet goed wat je bedoelt met “prima in de ogen van het CDA”. De laatste keer dat het CDA met GL in een kabinet probeerde te stappen liepen de onderhandelingen stuk op het migratiestandpunt van GL.

 3.   

  Er komen wel verkiezingen: wie wordt de nieuwe partijleider van het CDA. Hugo de Jonge schijnt 1 van de kandidaten te zijn voor die functie. En met deze uitspraken geeft hij alvast een visitekaartje af aan zijn achterna. “Kijk mij eens deugen, ik wil niet met die rechtse club van Baudet samenwerken”.

  Deze narcist neemt overigens bij voortdurend de term ‘verbinden’ in de mond. Wij weten nu wat hij daaronder verstaat: samenwerken met orgaanrovers van D66 geen probleem voor deze ’christen’. Maar met behoeders van het christelijke gedachtengoed en cultuur: Nooit!

  Wat een huichelaar.

 4.   

  Catshuis-overleg mislukte door CDA.
  Pijnlijke miscommunicatie en onenigheid binnen de CDA-top leidden begin 2012 de val van het eerste kabinet-Rutte in. Daardoor kon partijleider Verhagen uiteindelijk niet leveren wat hij al aan PVV-leider Wilders had voorgespiegeld. Het verklaart waarom Wilders alsnog opbrak na zeven weken onderhandelen in het Catshuis, met een begrotingsakkoord al in zicht.
  Artikel uit de Volkskrant van 22 feb 2014. Terwijl menigeen denkt dat de PVV schuldig is aan het mislukken van het Catshuis-overleg, bleek het CDA de schuldige………..

  1.   

   Klopt, wordt het grote zwijgen in Den Haag genoemd: iedereen weet het. Hillen van het CDA heeft het meermaals zelf uit de doeken gedaan. De enige die de ongeschreven wetten van zulke overleggen van het Catshuis heeft gerespecteerd is de heer Wilders: hij laat altijd maar de beschuldigingen over zich heen komen (Buma, De Jong, Rutte, Enz) dat hij de schuldige is en toch reageert hij dan niet daarop aangezien hij die ongeschreven wet blijft respecteren!

 5.   

  Zolang Baudet bij FvD zit, kunnen ze het schudden.

  Het ligt niet aan dat verzonnen Kartel, het ligt aan Baudet!

  Idem voor de bruine ridder der teutonen genaamd Wilders.

  Maar te rechts trekt nu eenmaal altijd tuig aan

  1.   

   Garland S Tucker:

   “…de bruine ridder der teutonen genaamd Wilders…”

   Die moet je even uitleggen.

   1.   

    Isengrijn de huichelaar doet net of hij de betekenis van ‘bruin’ niet snapt.

    1.   

     Ach, Kretoloogje, natuurlijk snap ik dat wel.
     Maar een bruine ridder is een andere benaming voor homo. Ook heeft deze geblondeerde kibboetsganger, Wilders, niets met de Teutonen te maken.

     Garland S Tucker liet dus weer een hersenscheet.
     :)

    2.   

     @Kretoloog: Wat vind je, moet ik hem zijn plek wijzen? Fantasie genoeg, getrol moet maar eens afgelopen zijn!

  2.   

   @Goorland S. Rukker, je kunt veel roepen over Geert, maar een bruine anaalridder is hij zeker weten niet. In jouw slinkse kringspier, zullen wel een hoop ridders hebben gezeten?. Links trekt nu eenmaal strontridders aan.

 6.   

  Hahahahahaahaahahaah die homo op pantoffels heeft helemaal niets te vertellen je blijft lachen met het CDA

 7.   

  Als Partij voor de dieren aanhangster ben ik alles behalve een fan van de CDA boerenjongens maar dit kan ik ze nog wel toejuichen. Fout rechts (PVV en FvD) moet door iedereen van links tot rechts buitengesloten worden

  1.   

   Links en rechts zijn geen synoniem voor goed en fout. Uitsluiten is nooit goed, niet in de samenleving en niet in de politiek. Wat is volgens jou de oorzaak van de polarisatie? De oorzaak van de opkomst van rechts, is de uitsluiting van links!

  2.   

   Deze dame is net zo democratisch als KimJung-un en Aleksandr Loekasjenko. Deze twee heren dulden ook geen andere gedachtegang van enig politieke partij, dan die van hun eigen partij. Het liefst allemaal in het gareel lopen en je kop houden. Ga lekker in Wit-Rusland of Noord-Korea wonen. Daar voelt u zich vast thuis!

  3.   

   @Anne Sopkut Schilversdorp, ze moeten jou buitensluiten.

 8.   

  Echt rechts wat voor gewoon rechts in Duitsland te extreem is bestaat in Nederland niet. Er zijn grenzen…hoogstens een manco aan realiteitszin.

 9.   

  Hugo de Jonge:
  “Fout rechts, onmogelijk samenwerken!”
  De Jonge heeft buiten zijn salaris, extra (ja,…ja,…..dat mag ik declareren hoor!) vergoedingen ontvangen. Is dus zeer tevreden en praat de Merkel-borsten-zuiger Rutte na!
  Wat een land! Pecunia laat de nar wijsheid prediken!

 10.   

  In de volgende regeerperiode, en ik hoop dat dit kartelkabinet zo snel mogelijk valt, gaat het CDA helemaal niet meer meetellen.

 11.   

  Het verschil tussen Den Haag en de provincies is dat in de laatste FvD niet bestaat uit opgeblazen ego’s aan wie realiteitszin ontbreekt.

  Iedereen kan op zijn vingers natellen dat in Den Haag constructieve samenwerking met FvD een zinloze exercitie is. Constructieve samenwerking is in Baudet-jargon immmers niets anders dan kartelen: elkaar vinden, compromissen sluiten, water bij de wijn doen. Baudet loopt met zijn hoofd veel te veel in de wolken om deel te nemen aan zoiets aards en ondankbaars als regeren. Hij houdt zijn handen liever schoon.

  1.   

   Als kartel van gelijk gestemden hoeft er ook weinig water bij de wijn gedaan geworden. Het partijkartel houdt de wijn en het water is voor de lijfhorigen .

   Zo houden ze hun handen schoon

   1.   

    Onzin.
    Neem de PvdA in de vorige regering. Die heeft de handen bepaald vuil gemaakt, en daar hebben ze een hoge prijs voor betaald.

    1.   

     waar de pvda een prijs voor betaald heeft kan legio zijn maar was niet voor regeringsdeelname. Overigens is bos nog te goedkoop weggekomen met zijn bankier avontuurtje. of was het de milieu terrorist die het liet leggen swamson. Of was het dijksma ? of was het klijnsma met haar pensioen idioterie ? jij kunt niet aanwijzen waar de pvda op afgerekend is. je opmerking raakt dus noch kant noch wal zoals gebruikelijk.

     Voor het heden kunnen we stellen dat de grootste liberale partij de vvd een linksere agenda volgt dan de pvda en sp samen.

     Je kunt dus 1000 maal blijven ontkennen dat er een partijkartel is maar dat het er is kan elk normaal denkend mens zelf ervaren. Tussen partijen zit geen enkel verschil en rommelt het wat in de marge. De vvd is voor nivellering en uitbreiding van de overheid en bepaald daarmee de linkse koers die de gehele linker flank slaafs volgt.

     Jij mag het onzin noemen , je mag het blijven ontkennen maar iedereen kan zien dat er slechts 2 stromingen over gebleven zijn , fvd en pvv en aan de andere zijde de rest het partijkartel dat met alle mogelijke middelen uitbreiding van fvd en pvv probeert te verhinderen.

     Zelfs het vervolgen van een politicus wordt niet geschuwd door het partijkartel. je praat dus weer eens poep en verwijt anderen onzin ? :) :) :) sukkeltje

     1.   

      Mijn God, cactus, ben je dronken?

     2.   

      @Mezzadra: Alcohol werkt ook prima tegen onverwerkte trauma’s

     3.   

      @tarreltje
      De PvdA is afgerekend omdat de partij haar eigen principes voor een deel te grabbel heeft gegooid in de samenwerking met de VVD. Dit alles in het vermeende landsbelang.
      Ik heb daar overigens veel respect voor. Het is duidelijk dat FvD zijn eigen principes NOOIT te grabbel zal gooien. Waarmee de partij ongeschikt is voor regeringsdeelname.

      Oja: als je beter las dan wist je dat ik helemaal niet ontken dat er sprake is van een partijkartel. Vóór Baudet heette dit met een paar fatsoenlijke Nederlandse woorden: samenwerking tussen partijen, water bij de wijn doen, polderen, zoeken naar concensus.

     4.   

      lachen toch met de linkse trollen ! waar de inhoud onweerlegbaar is komt men kinderlijk op de man terug. Zo herkenbaar voor leeg links.

      totaal inhoudsloos

     5.   

      @Beukman,
      Mooi verwoord, helemaal mee eens.

 12.   

  tja en een groot deel van het politiek correcte electoraat blijft in de droomstemming dat vvd , cda en pvda de verandering gaan brengen die noodzakelijk is.

  Weltrusten allemaal en vooral niet kijken naar de realiteit. Ons kabinet helpt u wel naar de kl o te met de multi en milieukul. U heeft er zelf voor gekozen dus niet zeuren na elke verkiezing met het rode fraude gevoelige potlood

 13.   

  Mede door achterbakse politiek vanuit CDA-huize hangt Nederland nu op het randje van de afgrond!
  En dan durven ze o.a. de FvD “fout rechts” te noemen. Door een CDA dat ook nog steeds stemmen krijgt in verkiezingstijd!,

  Tja, het kan verkeren, een volk krijgt wat het verdient!
  En zeker als dat volk uit onnozel en dom stemvee bestaat hoef je je niets te verbazen!

 14.   

  Het is echt komkommertijd De Jonge moet weer ff aandacht op het CDA vestigen. maar dan wel in negatieve zin Jammer voor hem Wat een “L.L”verhaal zeg. En je zou bijna denken dat deze Tim het begrip “flirten” ook niet helemaal begrijpt.

 15.   

  Tijden veranderen. Hugo de Jonge is zogenaamd protestant. Zogenaamd want protestanten van vroeger zouden voor geen geld, ja voor wat ook, ooit politiek samenwerken met de Rooms katholieken. Dat is de gerechte opvatting van lang geleden. Immers honderdduizenden Nederlanders kwamen om in de strijd tegen Rome en dan heb ik het alleen nog maar over de Tachtigjarige Oorlog. Dat terwijl Rome verhoudingsgewijs maar weinig mensen verloor en daarover nog jaarlijks zit te propageren en te herdenken alsof zij Roomsen de slachtoffers waren.en de grote massa slachtoffers onder de protestanten er helemaal niet toe doet. Nooit één woord excuses in welke eeuw ook, in welk land ook. zo is Rome. Maar dat telt niet meer voor De Jonge. Dat is schande. Maar waarom dan nog protestant? Juist, omdat De Jonge niet eerlijk kan zijn en daarom is hij één van degenen, die het volk uitlevert aan het meest kwalijke, aan Rome, de grootste macht met al haar vertakkingen in de westerse wereld en wellicht de hele wereld. Daarom heeft De Jonge geen enkel begrip voor hedendaags protestantisme. Groepen als FvD en PVV vertolken dat. Daar is wel wat op aan te merken maar het zijn geen groeperingen, die uit moordenaarsbenden voort komen. De geschiedenis brengt voldoende bewijs voort om te begrijpen, dat het CDA daar eerder uit voort komt. Kortom moord en doodslag winnen toch altijd. Iedereen kan begrijpen door wat voor soort politiek en die is nu leidend in Europa.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!