Hoppa! Martin Bosma pakt Ollongren aan nadat haar nepnieuwscampagne episch flopte: ‘Kost veel, leverde NIETS op!’

Goh! Wat verrassend nou: ondanks dat ‘big sister’ Kasja Ollongren graag namens de overheid bepaalt wat u wel of niet moet denken, lijkt Nederland toch niet zoveel trek te hebben in al die overheidsbemoeienis met nieuws. Daar komt Ollongrens eigen D66-ministerie nu ook achter: het blijkt dat de campagne die Ollongren dit voorjaar hield, totaal geen effect opleverde. PVV-Kamerlid Martin Bosma was natuurlijk niet de beroerdste om dat de bewindsvrouw even in te peperen!

Maar liefst €1 miljoen heeft minister Kajsa “Kafka” Ollongren (D66) dit voorjaar over de balk gesmeten. Om de burger te leren ‘weerbaar’ te worden tegen nepnieuws. Maar of het ook wat helpt? Haha, natuurlijk niet: allemaal weggegooid geld.

Maar neem het niet van ons aan, maar gewoon van Ollongrens eigen Ministerie van Binnenlandse Zaken:

“De anti-nepnieuws-spotjes die het kabinet dit jaar verspreidde rondom de verkiezingen hebben vrijwel geen effect gehad op het gedrag van kiezers. Dat blijkt uit onderzoek verricht in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

‘Blijf kritisch!’ was de slogan van de online bewustwordingscampagne die in maart door minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren werd aangekondigd. CDA en D66 hadden in de Tweede Kamer gepleit voor maatregelen tegen nepnieuws. Met twee stembusgangen in een jaar was het belangrijk onze verkiezingen “niet te laten kapen” zo zei D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

Brandpunt+ vroeg de resultaten van dat onderzoek kort daarna op door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid Bestuur. Het ministerie bleek niet happig om de informatie te delen. Het verzoek werd twee keer afgewezen, maar gisteren kwam Binnenlandse Zaken toch met de resultaten over de brug. Korte samenvatting: de campagne had vrijwel geen effect. (Je kan het hele onderzoek hier zelf nalezen.)”

Die grap heeft dus €1 miljoen euro gekost. Op de PVV-fractieburelen wordt nu met het hoofd tegen de muur gebonkt, want de partij was er altijd al duidelijk over: dit is een zinloze campagne, die geen resultaat zal opleveren. In maart fileerde Kamerlid Martin Bosma de minister al met haar peperdure faalplan. Dus Bosma wreef z’n D66-collega vandaag even in wat heel Nederland eigenlijk al wist:

bosmatweet

En daarmee kunnen we de man natuurlijk geen ongelijk geven. Of wel soms?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. Lao Tse

  Tim maakt zich helegaar geen zorgen over nepnieuws.

  1. Ego-non-solus

   LT: en wéér niet inhoudelijk. Beste LT, als u niets te zeggen hebt, dóe dat dan ook niet. Het is allemaal zo tenenkrommend leeg wat u aan ons meedeelt. Zucht…

   1. EU kok

    Enige tijd geleden gaf u aan niet de behoefte te hebben hier inhoudelijk te reageren, daar had u een beter platform voor.
    Ik hoop dat u die gedachte stevig vasthoudt.

    1. Ego-non-solus

     Klopt. En ik zou willen dat hier meer die zelfbeheersing zouden kunnen opbrengen. Niks te zeggen? Blijf hier dan weg en lees de bijdragen van anderen die wél iets inhoudelijks te zeggen hebben. Die van ieder intellect gespeende bijdragen hebben iets van zelfbevrediging. Maar doe dat in beslotenheid van thuis svp.

     1. EU kok

      Dank voor uw antwoord.
      Duidelijk hoe uw reacties beoordeeld moeten worden .

   2. Lao Tse

    Ik zal de opmerking toelichten: belangrijker dan de vraag of een verdienstelijke poging van de minister resultaat opleverde is de vraag of we nepnieuws werkelijk willen aanpakken.

    Uit het artikel van Tim blijkt nergens dat hij dit belang ziet, sterker, hij lijkt verheugd over het feit dat de Minister niet slaagde in haar doelstelling.

    1. Siemien

     Lao begrijpt door gebrek aan inzicht en empathisch inlevingsvermogen niet dat Ollogren niet de juiste kwaliteiten heeft.

     1. Dik

      Karin Ollongren, die heeft de democratie verkocht door even snel de sleepnetwet erdoorheen te jassen.

  2. cuoretx

   Ach weer zo’n zinloos verspilde zuurstof commentaar. Dat u nog niet moe bent van uw eigen gelabber. Misschien een breicurcus iets voor je?

  3. FlyingDutchman74

   Doe ons en de wereld een groot plezier en hang jezelf op.

 2. Kapitein Haddock

  Euh,..euh,.. Ollongren??? Ooooo,…… deze tante???
  Wilde Amsterdam losmaken van Nederland! Weet u het nog? Moest van Pechthold Minister worden, anders wilde D66 niet meedoen met de huidige oplichters bende!
  Langzaam maar zeker gaan die door links “omhoog gedrukte” Dames (ahum…) het land naar de knoppen helpen: Halalsema, Ollengren, int’Veld (EU), Pia Dijkstra, Arib, en vele, vele, anderen!

 3. Siemien

  Bosma veegt sws met elke D’66-er de vloer aan

 4. DidiMadloba

  Jammer, want er is wel degelijk een probleem. We leven langzamerhand in een virtuele schijnwereld, gedomineerd door ziekelijke fantasten met rare kapsels.

  1. Siemien

   Migratie probleem, islamisering, torenhoge belastingen.

  2. bifbof

   U bent een wijs man met veel zelfkennis !

  3. Pronounce

   Die schreeuwerige SJW’ers met hun paarse en groene haar en problem glasses hebben inderdaad veel te veel invloed.

  4. Niemandalletje

   Ik vind het kapsel van Kasja er redelijk uitzien, hoor. Niks raars aan. 😉

  5. Agios

   Correct. We leven in een virtuele schijnwereld, een paralel universum dat door links en groen is samengesteld en die zelf geloofd in de waanzin die ze verrspreiden. Het zijn de perverse richtingen aan wie er alles aan gelegen is Nederland naar de gallemiezen te helpen. Als Nederland kapot is, valt de veroorzaker daarvan in een slaapppositie als hadden zij met dit alles niets te maken. Vergelijk het met een steek van de TseTse-vlieg. Je valt ervan in slaap. Geen wonder dat lauwe thee zich aan deze vlieg spiegelt.

 5. Drollevanger

  Het lijkt mij dat wat Rusland betreft minister Olongren niet onafhankelijk beslissingen kan nemen.
  Haar familie is afkomstig uit het deel van Rusland dat vanouds onder Zweeds bewind stond. Via via werd die regio in de geschiedenis Russisch.
  De familie Olongren werd tijdens de oktober revolutie Rusland uitgejaagd of zijn gevlucht.
  Deze familie heeft zo lijkt het een diepe haat tegen hun oude vaderland ontwikkeld.
  Daarom lijkt mij dat juffrouw Olongren niet onafhankelijk over zaken die Rusland betreffen kan beslissen. Want ze lijkt mij niet echt onafhankelijk vanuit haar achtergrond

  1. Siemien

   Maar ja het is een lesbische vrouw dus op dat quotum kunnen ze in Den-Haag ook weer afvinken en zichzelf op de borst slaan

   1. Heinz

    De ruimdenkende Semien speelt op de persoon. Het is zijn hobby…En dan de Moslims de maat nemen.

    1. Dik

     Jij zegt iets zonder dat je wat zegt, dat is best wel knap.

     Tikke takke noknok

  2. Kapitein Haddock

   Drollevanger

   Klopt!!!
   Daar bij heeft deze familie honderden jaren Finnen en Russen als slaven gebruikt!
   Maar…………dat is verboden om te melden!

 6. merlot

  Ollongren had de dochter van Honnecker kunnen zijn.

  Het échte nepnieuws komt van de door de staat gefinancierde media.

  Dag in, dag uit linkse propaganda, linkse talkshows, manipulatie en halve waarheden.

  Hoe cynisch ben je dan als je die anderhalve rechtse internetsite wil gaan censureren vanwege zogenaamd nepnieuws. Dat zijn gewoon Stasi-praktijken.

  1. Lao Tse

   Merlot acht het het nepnieuws, en in het bijzonder de interventie van de Russen in verkiezingen in de V.S. en Europa geen probleem?

   1. merlot

    Nepnieuws is zeker een probleem, Lao. En dan heb ik het vooral over de dagelijkse linkse propaganda via de NPO. Daarbij vergeleken is de rest klein bier.

    Maar Ollongren zal nooit zeggen dat de NPO nepnieuws verspreidt. En daar zit hem nu precies de kneep. De kartelpropaganda wordt gehinderd door onafhankelijke nieuwswebsites en die moeten dus de nek om worden gedraaid onder het mom van “nepnieuws”.

    Zoals ik al zei: pure Stasi-praktijken.

    Dat jij daar geen moeite mee hebt verbaast me niet. In alles kies jij de kant van de overheid, zélfs als die overheid zich schuldig maakt aan totalitaire praktijken.

   2. Niemandalletje

    “Merlot acht het het nepnieuws, en in het bijzonder de interventie van de Russen in verkiezingen in de V.S. en Europa geen probleem?”

    @Lao, kunt u dit hard maken? Dan zou ik toch graag enige “werkelijke” feiten van uw kant willen zien.

    1. Meriadoc Brandebok

     Lees je weleens een krant? Rusland heeft zich in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 gemoeid en in Europese verkiezingen.

     Dit geschiedde met behulp van zogenaamde trollen, nepnieuws en hacks.

     1. merlot

      Als het in een krant staat is het waar volgens de geestelijke dwerg Brandegeit.

      En zelfs als Rusland trollen heeft ingezet is de invloed op de verkiezingen te verwaarlozen.

     2. Niemandalletje

      Man, gaat u alstublieft uw schoolgeld terug vragen.
      Straks gaat u me nog vertellen dat u alles gelooft wat ze u vroeger met geschiedenisles op school wijs maakten.
      Trouwens u begrijpt mijn vraagstelling niet omdat hij niet aan u gericht is.

     3. Niemandalletje

      Maar omdat u zich toch geroepen voelt.
      Kom eens met feiten (bron) over Europa, die Lao in dezelfde zin aanhaalt als de VS? Of gaat u net als Kasja uw roep toeteren herzien?

      Wat trouwens nog steeds niets met mijn vraag te maken heeft.

     4. Meriadoc Brandebok

      @merlot

      Over het algemeen gezien klopt dat wel, omdat Clinton de populair vote won en de huidige politiek er nog steeds zit. Dit getuigt niet van een groot effect.

      Dat neemt niet weg dat het een kwalijke zaak is en dat het kabinet er terecht tegen optreedt.

    2. Meriadoc Brandebok

     @Niemandalletje

     Je bericht in deze draad was:

     ““Merlot acht het het nepnieuws, en in het bijzonder de interventie van de Russen in verkiezingen in de V.S. en Europa geen probleem?”

     @Lao, kunt u dit hard maken? Dan zou ik toch graag enige “werkelijke” feiten van uw kant willen zien.”

     Lao stelde een vraag aan merlot en jij vroeg hem de vraag hard te maken en daartoe ook met “werkelijke” feiten te komen. In dit geval kan de vraag niet worden hardgemaakt of ondersteund met feiten, omdat het een vraag is aan het adres van merlot (of hij de inmenging en het nepnieuws geen probleem vindt).

     Als Lao een stelling had geponeerd: “Merlot vindt de interventie etc etc geen probleem.” was de vraag gerechtvaardigd geweest of Tse dit kon hardmaken. En of hij feiten kon leveren om dit te onderbouwen. Maar het was geen stelling, het was een vraag.

     (Ik nam daarom aan dat je Lao de vraag stelde of hij de interventie van de Russen kon aantonen met feiten. Wel, dit is zo evident bewezen dat ik me vertwijfeld afvroeg of je weleens een krant hebt opengeslagen. Ik zal het nader specificeren: ben je ervan op de hoogte dat er in de Verenigde Staten is aangetoond dat er gerommeld is door de Russen bij de verkiezingen of is dat langs je heen gegaan?)

     Maar goed, ik hoor graag van je wat je wil dat er wordt hardgemaakt, want een vraag kan in deze niet worden hardgemaakt.

     1. Dik

      Kijk in je eigen gierput en bemoei je lekker met jezelf, glibber.

     2. Niemandalletje

      Inderdaad, u neemt aan en bent in de veronderstelling van…
      Waarom? Omdat de vraag niet aan u was gericht.
      De vraag van Lao aan Merlot was zoal niet terecht omdat nergens maar ook nergens uit blijkt dat Merlot nep nieuws niet een probleem zou vinden, integendeel zelfs. Dus Lao had er beter aan gedaan zich eerst in te lezen in wat Merlot schrijft. Dan had hij het antwoord op zijn vraag al duidelijk op een presenteerblaadje voorgeschoteld gekregen.
      Wat betreft uw verdere schrijven, Ja ik lees kranten maar onderzoek ook daarna alles. Klakkeloos iets aannemen omdat het in een krant staat doe ik niet en ik mag aannemen dat u dat ook niet doet.
      En inderdaad een vraag kan in deze niet hard gemaakt worden.
      Een vraag overbodig stellen, om welke vage reden dan ook, terwijl het antwoord in principe al voor je ogen te lezen valt is totaal is dan ook totaal overbodig en naar mijn mening waarschijnlijker gedaan om iets te suggereren wat er niet is. ( maar ja, dat is dan weer mijn aanname of veronderstelling)

     3. Niemandalletje

      Min – is totaal

 7. Jumping

  Tot nu toe, staat er onder dit stuk, een hoop Links dropveter gelul.

  Anders denkenden, worden zoals gewoonlijk door Links voor van alles en nog wat uitgemaakt.

  Dit Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 8. C.A.Barstow

  Ik vraag mij af wat ten diepste het verschil is tussen nep nieuws en,
  het misleiden, voorliegen en negeren van de bevolking zoals ons bestuurders gewoon te doen.
  die spotjes van de overheid?
  daar veeg ik mijn r**t mee af.

  1. Lao Tse

   Voor het afvegen van de bips adviseer ik toiletpapier, Barstow.
   Uw manier lijkt me weinig effectief.

   1. merlot

    De heer Tse is inhoudelijk aan het eind van z’n Latijn en zoals gewoonlijk schakelt hij dan over op nietszeggende “adviezen” of vergelijkbare gebakken lucht die in zijn autistische ogen voor humor moet doorgaan.

    1. Dik

     Of nietszeggende infantiele icoontjes.

 9. Politiek Profeet

  Nepnieuws is voor velen juist een trigger om eens op onderzoek te gaan…vaak is de term onjuist gebleken, bedoeld om zaken te verbloemen.
  Die muts ollengron is een prototype van ondeskundigheid, links gemanipuleerd,dom geboren en nooit iets zinnigs bijgellerd.

 10. Politiek Profeet

  GATVERPIELEKES… is dus BIJGELEERD!

 11. rujoleki

  Ze moeten die pot de toiletten laten schoonmaken in een AZC. Wel erbij vertellen dat ze lesbisch is.

 12. Drollevanger

  De campagne van Olongren lijkt hoofdzakelijk tegen haar herkomstland Rusland te zijn gericht. Het land vanwaar haar voorouders waarschijnlijk rond 1917 zijn gevlucht.
  Haar familie kwam uit Karelië dat jarenlang onder Zweeds bewind stond, en later Russisch werd. Ze moesten blijkbaar vluchten toen de Sovjet-unie ontstond en ook de lagere landadel zijn privileges verloor.
  Zoiets heet Kinnesinne.

 13. Heras

  Het ollongrens-bepje wil maar niet begrijpen dat burgers zelf heel goed in staat zijn om te denken.
  Daarom hoop ik van harte dat d66 bij de komende verkiezingen weer “een stapje terug moet doen”. Een grote stap graag. Wat heeft nederland nu aan deze partij gehad. Niets, helemaal niets.

 14. meneer cactus

  d66 grossiert in nepnieuws verspreiden. oliedomme jetten zegt dat als je de belasting betaalt vliegen niet schadelijk is voor het milieu. Hoe dom kan je zijn

 15. Piet51

  Een mooi onderzoek dat veel inzicht oplevert. Dat resultaat wordt volledig gemist door Bosma en Engelbart. Ze beoordelen de verkeerde conclusie. Want wat laat dat onderzoek ons wel zien? De onderzoeksvraag naar het effect van de campagne is beantwoord. Maar bovendien, nepnieuws heeft nauwelijks effect op stemgedrag. En dat is toch boeiend? Want dat kan alleen tot de conclusie leiden, dat mensen die zich laten beïnvloeden door nepnieuws hun stemgedrag eerder eventueel al hebben aangepast en dat zo blijft. Bekend nepnieuws verspreid door een paar politieke partijen, vooral PVV en FvD, heeft meestal betrekking op:

  * De EU kost Nederland alleen maar geld
  * Het klimaat verandert, maar niet door menselijke invloed
  * De islam en het migratievraagstuk zijn de grootste bedreigingen van vandaag

  Ik hoop, dat deze onderzoeksconclusie politici uitdaagt om die volgers van nep-nieuws ervan te overtuigen, dat ze hun gedrag laten bepalen door nep-nieuws. Dat is voor een beperkt aantal mensen als paarlen voor de zwijnen werpen. Maar ik ben ervan overtuigd, dat een grotere groep zich laat overtuigen en zijn stemgedrag liever laat bepalen door feiten. En die feiten die nep tegenspreken zijn er ruim voldoende op het terrein van migratie, klimaat en EU. Daar valt nog veel te winnen, ook op DDS.

  1. Piet51

   Het helpt Bosma en Engelbart misschien om de geldbedragen die waren gemoeid met dit onderzoek in meer populistische termen te vatten. Dan kan de schrikbarende omvang van dit financiële wangedrag pas echt goed aan de kaak worden gesteld. Want Ollongren heeft het gedurfd, zonder eerst Bosma te raadplegen, om met die 1 miljoen euro 0,00033% van de rijksbegroting uit te geven aan dit onderzoek, echt hoor 0,00033%! Dat is moeilijk te bevatten, vind ik. Ik heb daarom voor een beter begrip zo’n uitgave en de aanslag die dat doet op het totale rijksbudget, even vertaald naar een modaal inkomen. Want dat percentage van 0,00033% betekent een eenmalige uitgave uit dat modale budget van ongeveer 7,5 cent, inderdaad eenmalig 7,5 CENT, of € 0,07 à € 0,08 van een netto inkomen van plm. € 25.000 netto te besteden per jaar. Ik ga er echt wakker van liggen en hoop, dat Bosma deze misstand in een parlementair debat aan de orde gaat stellen en afsluit met een motie van wantrouwen tegen deze minister.

 16. Pescador

  ach D66 partij van lesbo´s en homo´s maar bovenal sukkels en meelopers zelf iets bedenken kunnen ze niet alleen maar mee huilen met de rest, je zou ze zo de kast weer in schoppen.

 17. Roughwood

  Het schijnt dat hier ook ziekelijk aanwezige sneuneuzen actief zijn die onderdeel uitmaken van Ollongrens paniekerige nepnieuwscampagne. Die hebben deze geldverkwistende deugkruistocht alleen niet begrepen en droppen hier zelf massaal nepnieuws! Nietwaar Pathet Lao, EU cock, Beukboer, Meriaflop Fikkegeit etc. etc.?

  1. Lao Tse

   Weer een sterke inhoudelijke bijdrage, Roughwood.

   Niveautje.

   1. Kretoloog

    LT, een uitgelezen kans voor u om er over heen te gaan. Toch? Op inhoud, welteverstaan. Want ook op dit draadje komt u, zoals bijna altijd, niet verder dan een sneer richting de auteur van het artikel en een one-liner, ditmaal over pleepapier.

 18. rujoleki

  Weten de moslims dat zij lesbisch is?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.