Onderzoekers universiteit Twente waarschuwen ons. Cyberveiligheid vitale bouwwerken enorm kwetsbaar

Cyberspace is mooi, maar er zijn ook risico's voor de digitale veiligheid. Bron: Flickr / Blogtrepreneur
Foto: Cyberspace is mooi, maar er zijn ook risico's voor de digitale veiligheid. Bron: Flickr / Blogtrepreneur

Dan haalt 5G weer het nieuws, dan proberen de Russen ons te hacken het blijft een gedoe voor de overheid om ons digitaal goed te beschermen tegen mogelijke hackers. Onderzoekers van de universiteit van Twente slaan alarm, de veiligheid van bijvoorbeeld sluizen en elektriciteitscentrales kan niet worden gegarandeerd.

Wat is het probleem? Deze bouwwerken zijn cruciaal voor onze ‘vitaliteit'; ze leveren stroom of beschermen ons van de eeuwige dreiging van overstroming. Onderzoekers hebben ontdekt dat de speciale systemen waar deze vitale bouwwerken op draaien zijn makkelijk te vinden en nog erger kinderlijk eenvoudig te hacken.

Naast dat de systemen makkelijk te vinden zijn, blijkt dus dat een stuk of 60 van deze bouwwerken meerdere kwetsbaarheden bevatten. De onderzoekers melden aan Grapperhaus dat men zich er zorgen over moet maken. Het onderzoek dat de universiteit verrichtte was namelijk een zeer oppervlakkig onderzoek, bij een goed diepte onderzoek zullen er nog veel meer zwakheden worden gevonden. Wel is er één ding onduidelijk.

Tegelijkertijd wijst het rapport erop dat het ‘in principe’ mogelijk is dat alle Nederlandse vitale infrastructuren ‘volkomen veilig’ zijn en dat de systemen die in de studie zijn gevonden niet daadwerkelijk gebruikt worden voor vitale diensten.

Het resultaat van het onderzoek spreekt zichzelf tegen. Waarom zouden anders de onderzoekers aankloppen en het alarm slaan bij onze minister? In een tijd waarin cyberveiligheid steeds belangrijker wordt moet de overheid serieus gaan nadenken over toekomstige problemen. Het mag en kan niet gebeuren dat we zomaar door hackers worden gehackt.

Zeker de veiligheid van vitale diensten dienen optimaal te zijn. Een lek of een onnauwkeurigheid in het systeem kan zeer grote gevolgen hebben. Als onze overheid moeilijk doet over de implementatie van een 5G netwerk moeten ze tegelijkertijd kritisch kijken naar wat we al wel gebruiken als systeem. Dat wat we gebruiken is alles behalve ‘veilig’.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

2 reacties

 1.   

  Mijn stelling is duidelijk, dit Nederland is een keiverrot land geworden.

  De gehele Nederlandse samenleving, is een Hap Snap beweging geworden, geld verdienen en zakkenvullen kost wat kost, desnoods over lijken.

  De Nederlandse overheid, is niet in staat om de Nederlanders te beschermen.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 2.   

  Ik zit al enkele jaren achter een VPN,of het helpt?
  Dat weet ik niet,maar ben in elk geval niet vlug te herleiden of te traceren!
  Ongelimiteerde toegang tot video, muziek, social media en snelle servers, waar dan ook ter wereld,VPN verbergt het IP adres en versleutelt de netwerkdata zodat niemand kan zien waar je heen surft.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!