René Cuperus gaat los op boerkafans: "95% moslims moet er niks van hebben!"

Geen categorieaug 05 2019, 10:00
Dat is wel zo.
Het is bijna ongelooflijk, maar De Volkskrant heeft zowaar een column gepubliceerd waarin mensen die de boerka verdedigen vrij hard worden aangepakt. Jawel, René Cuperus legt uit wat er mis is met die "de boerka is super!" houding:

[V]rijwel iedereen een afkeer heeft van nikab- en boerka-gezichtsbedekking, omdat deze strijdig is met alle psychologische en antropologische wetten van het samenleven, en zeker met de westerse manier van samenleven. Ja, zelfs 95 procent van de Nederlandse moslims moet niks van boerka’s hebben. Sterker: die dingen zijn in hun (vroegere) thuislanden, Marokko en Turkije, zo goed als verboden.

Juist dit gegeven had het boerkaverbod tot een belangrijk vergelijk tussen de westerse post-religieuze samenleving en in het Westen levende moslims kunnen brengen. Want boerka en nikab zijn allesbehalve een onschuldig kledingstuk.

Vervolgens legt hij uit dat dit debat op een prima manier gevoerd had kunnen worden, met verschillende groepen die het feitelijk met elkaar eens zijn. Moslims en niet-moslims, links en rechts. Maar nee. Het werd een gepolariseerd debat waarin men vooral tegen elkaar schreeuwde. Daarbij valt het Cuperus vooral op dat 'progressief' en 'geëmancipeerd' links zich opeens nogal merkwaardig opstelt:

Vreemd blijft dat diezelfde ‘progressieven’ die mensen vliegschaamte, vleesschaamte, ja leefschaamte, aanpraten, wel de absolute individuele vrijheid van de nikab verdedigen, die een provocatie is tegen de westerse manier van leven.

Tja, daar valt eigenlijk helemaal niets tegen in te brengen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten