Scheidend SP-voorzitter Ron Meyer: ‘We zijn te salonfähig geworden’

Ron Meyer. Bron: Vincent Offermans / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 4.0. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Ron_meyer-1518866721.jpg
Foto: Ron Meyer. Bron: Vincent Offermans / Wikimedia Commons / CC-BY-SA 4.0. https://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Ron_meyer-1518866721.jpg

“We zijn al jaren niet controversieel genoeg.”

In gesprek met EenVandaag legt scheidend SP-voorzitter Ron Meyer uit wat er volgens hem de afgelopen jaren is misgegaan bij zijn partij. Hoewel veel mensen kritiek hadden op de reclamespot van de SP vlak voor de Europese verkiezingen, waarin Frans Timmermans belachelijk werd gemaakt, is hij ervan overtuigd dat zulke campagnes wel degelijk dé manier zijn voor de SP om weer een relevante partij te worden. Of, zoals hij het samenvat:

“We zijn al jarenlang niet controversieel genoeg.”

“Het gaat erom dat we al jarenlang te anoniem zijn,” gaat hij verder. “We zijn een partij die mensen onvoldoende het gevoel geeft dat ze met ons de machtsverhoudingen kunnen veranderen. We zijn de afgelopen jaren te salonfähig geworden.”

Gevraagd of hij dus vindt dat er meer filmpjes moeten komen als die over Timmermans:

“Wat mij betreft wel.”

Hilarisch genoeg framet EenVandaag het filmpje over Timmermans als “op of over de rand.” Daar begrijp ik werkelijk niets van. Er was niets mis met dat filmpje. Ja, het was een directe aanval op Timmermans en zijn eurofiele partij, maar dat hoort erbij in de politiek. Vergeleken met andere filmpjes — zeker in andere landen: het Verenigd Koninkrijk, Amerika, Frankrijk — was het heel, heel tam. Het was niet gemeen, het was niet overdreven persoonlijk… Het was eigenlijk gewoon een prima kritiek op man die door zijn partij naar voren geschoven was als mogelijke nieuwe leider van de hele Europese Unie!

Afijn, ook wat de rest betreft heeft Meyer natuurlijk gelijk. De SP is inderdaad een salonfähige partij geworden die nauwelijks te onderscheiden is van de PvdA, GroenLinks en andere linkse kartelpartijen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

30 reacties

 1.   

  Zelfkritiek is deze man vreemd,Gek toch dat de SP ondanks dit “goede”filmpje 0 zetels over gehouden heeft bij de europese verkiezingen.Nee dat lag beslist niet aan ayatollah Meyer.

 2.   

  Lekker belangrijk……..
  Not!
  De schoolvakantie 2019:
  3 jongetjes op Dalton-hoogte passeerde mij zojuist met alle 3 zo’n KUT mobieltje in hun handen, stil alle 3 turend als een zombie naar hun schermpjes……mij hadden ze niet eens in de peiling!
  Wat ik en mijn mede vriendjes deden tijdens de schoolvakantie was heel iets anders….
  Geen schunnige opmerkingen a.u.b!!!

  1.   

   Bennie-Groen-L:

   “…Wat ik en mijn mede vriendjes deden tijdens de schoolvakantie was heel iets anders…

   Geen schunnige opmerkingen a.u.b!!!…”

   Hèhè :)

  2.   

   Het is verbazingwekkend idd. Het is schoolvakantie en heb hier in de buurt ook nog nauwelijks kinderen buiten zien spelen. De Nederlandse kindertjes zitten massaal achter hun PlayStation waarschijnlijk, want hun ouders zie ik wel. De meeste marrokaanse en Turkse kinderen zijn op vakantie naar hun thuisland. Het deed mij dan ook plezier dat ik vorige week eindelijk een groepje kinderen, Nederlandse en marrokaanse, jongens en meisjes, zag voetballen op het voetbalveldje hier in de buurt. Kan me herinneren dat ik daar zelf als kind bijna iedere dag te vinden was. Zomer en winter. Anders gingen we wel vissen, en later aan brommers sleutelen. Mooie tijd was dat.

 3.   

  Inderdaad Ron, de partijen die door het Ruttekartel worden gedemoniseerd, zijn te lief.

  Politiek is niet lief Links schiet met scherp, Fortuyn is door een Linkse Malloot vermoord.

  De Bilderbergconferentie en het Ruttekartel drijven bewust, een wig in de Nederlandse samenleving.

  Welke Nederlandse politicus wordt de Nederlandse Trump.

  Wie gaat dit keiverotte Nederland redden.?

 4.   

  De SP vloog in een aandoenlijke poging om niet al te salonfähig over te komen volledig uit de bocht en viel terug in de politieke vergetelheid.

  Wat populisten als Meyer maar niet willen leren is dat de kiezer professionele politici willen zien die leveren wat ze beloven en als ze dat niet doen daarop afgerekend kunnen worden.

  De Baudetjes, de Geertjes en de Meyertjes kunnen maar één ding goed, niet salonfähig overkomen. Daar zitten verstandige mensen echter niet op te wachten.

  1.   

   Leuk en toepasselijk liedje:

   youtube.com/watch?v=KcyclzxUZyM

  2.   

   Het probleem van de SP is niet dat ze voorkomen willen salonfähig over te komen. Ze zijn een linkse oppositie partijen met idealen en dienen zich ook zo te gedragen. Daarnaast kun je wel zeker kritiek hebben op de realpolitik. Het probleem van de SP is dat ze een te nationalistische koers voeren. Daarmee vergeten dat het socialisme (die ze zogenaamd vertegenwoordigen) een internationale ideologie is.

   1.   

    Compleet fout!

    Wil je als politieke partij sociaal zijn moet je daar wel de knopen voor hebben!
    PvdAllochtonen, Groene Khmer en ook D666 willen vooral sociaal zijn voor heel Europa en de gehele wereld maar wel met een portemonee met daarin ruim 400 Miljard aan schulden! Dus vooral sociaal ten koste van de eigen burgers die dit moeten ophoesten…

    Nieuw Links heeft socialisme op de pof geïntroduceerd in dit land en dat was gelijk het einde van realistisch socialisme.

   2.   

    “Heb uw naasten lief, want de anderen zijn te ver”

    Vrij naar de Bijbel.

  3.   

   Quote….dat de kiezer professionele politici willen zien die leveren wat ze beloven en als ze dat niet doen daarop afgerekend kunnen worden…….
   Precies zoals Pim Fortuyn voor ogen stond..maar die hebben figuren zoals jij …lauwe stront….dood gedemoniseerd en “godje” daarvoor bedankt.

   1.   

    Kenmerk van populisten is dat ze niet leveren – en daar gek genoeg niet op worden afgerekend door de kiezer. Ze slagen er handig in on anderen de schuld te geven, en waken er zorgvuldig voor de oorzaken van ontevredenheid niet weg te nemen, anders komt een protestpartij droog te staan.

    Toen de zaal uitzinnig reageerde op de vraag of ze meer of minder Marokkanen wilden riep Wilders “nou, dan gaan we dat regelen”. Echter sinsdien heeft hij nog geen kamervraag gesteld over dit onderwerp, laat staan een wetsontwerp in die richting. Is hij bang om uitgelachen te worden? Daar kan hij natuurlijk op rekenen, maar voor een rechtgeaarde politicus is dat geen reden zijn keutel weer in te trekken.

  4.   

   Kan je je nick niet veranderen in..
   Hypo de Criet??

  5.   

   Lao Tse, Yep! Zoals bijvoorbeeld Trump, Orban en Salvini doen wat ze beloven. En daarom winnen zij terrein. Er zijn te veel partijen die van alles beloofd hebben, maar het was steeds van het zelfde laken een pak. Die tijd is nu eindelijk voorbij.

   1.   

    Trump zet illegalen uit die in de agrisector werken, wat zorgde voor oneerlijke concurrentie. Salvini stopt illegale migratie en zet illegalen uit die grotendeels werken in prostitutie en voor Nigeriaanse en Italiaanse maffia, en Orban houdt illegalen gewoon helemaal tegen zodat al deze problemen voorkomen worden.

 5.   

  Te salonfahig, niet controversieel genoeg? Nee hoor, de mensen zijn gewoon wat slimmer geworden en laten zich niet meer zo snel belazeren. Alhoewel…

 6.   

  Er is niks mis met niet Salonfähig willen zijn maar de SP moet zich als linkse partij verre houden van nationalisme. Daar hebben we de PVV en FvD al voor

  1.   

   Zelfs het paard van de schillenboer is links..

   1.   

    Bij ons lopen de paarden altíjd midden op het fietspad en daar schijten ze ook.

    1.   

     Hebben jullie nog paarden daar? Ik dacht dat on jouw ‘keiverrotte” Nederland inmiddels kamelen alle paarden hadden verdrongen.

   2.   

    Zelfs het gras wat hij vreet is links

  2.   

   Dat nationalistische is juist een van de goede punten van de SP. Wil je dat niet kun je bij de PvdA, Groen Links, denk of gristengriezelunie terecht.

   1.   

    GL en D’66 zijn voor mij te status quo. Ik kies doelbewust voor een vrijzinnige partij met een progressieve koers. De partij voor de dieren natuurlijk

  3.   

   @anne, de Sp is altijd al een immigratie kritische partij geweest. Lees de partijbladen uit de jaren 80 er maar eens op terug. De laatste jaren is het standpunt van de SP op veel gebieden te onduidelijk. Dat heeft ze zetels gekost.

  4.   

   Juist!

  5.   

   Anne, er is niets mis met nationalisme. Je moet eerst leren om van jezelf te houden, dan pad kun je van anderen houden.

   1.   

    Pad=pas. Ik ben Lao Tse maar even snel voor.

   2.   

    Nationalisme is bedrieglijk. Wat is er op tegen van je eigen land te houden? Nou, dat zal ik zeggen: dat je andere landen minacht. Bij niet-Europese landen draait dat uit op regelrecht kolonialisme.

 7.   

  Wat de SP vooral parten speelt is dat niemand Lillian Marijnissen serieus neemt.

 8.   

  Meijer wist blijkbaar niet dat de SP naam had gemaakt als activistische partij. Geen abstract geleuter over een “inclusieve” maatschappij of zo, maar hands on in problemen duiken.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!