Groningen staat letterlijk op instorten, maar minister Wiebes (VVD) biedt geen antwoorden

Nederland en infrastructuur. Normaliter gaan die twee hand in hand. We betalen er als burger dan ook genoeg belasting voor. Je mag dus verwachten dat alles tiptop in orde is.

Vaak is laatstgenoemde ook het geval, maar onlangs zagen we in het AZ-stadion in Alkmaar dat de hele boel opeens kan instorten. Gelukkig geen doden. Wel een hoop vragen.

Omdat het niet heel vaak in Nederland voorkomt dat gebouwen ´zomaar´ instorten, zouden we bijna vergeten dat nog niet eens zo lang is geleden (2016) de beruchte Merwedebrug in Zuid-Holland op instorten stond. Een nationale ramp bleef ons destijds bespaard.

Henk Nijboer (PvdA) was de schuchtere houding van Eric Wiebes (minister van Economische Zaken en Klimaat) helemaal zat en vroeg een debat aan. Want behalve dat half Groningen (tot minstens 2022) uit een dreigt te vallen, is Wiebes natuurlijk ook verantwoordelijk voor alle andere bouwvallen in Nederland.

Maar, aangezien Groningen letterlijk op instorten staat, legde Nijboer de nadruk op noordelijk Nederland. Met een spervuur aan vragen, maar vooral weinig antwoorden.

Wiebes was zich waarschijnlijk al aan het voorbereiden op het vragenvuur van Eva Jinek, later op de avond. Dat ´vragenvuur´ bleef overigens uit, maar een gezellig onderonsje met onze geliefde blonde talkshowhost was wel weer een feit. Kijk en oordeel zelf.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. EU kok

  Kenneth stelt: Groningen staat letterlijk op instorten.
  Teunis stelt: Verder is er eigenlijk ook geen reden om de gasproductie van 10 miljard m² nog verder te beperken.
  .
  Het is mij helemaal duidelijk.

  1. Siemien

   EU dick stelt: het is mij helemaal duidelijk..

 2. Fortiori

  Baudet:. ‘We moeten niet stoppen met boren naar gas. De opbrengst van de gaswinning is van groot belang voor onze economie” Deze komediant wil de ineenstorting van noordelijk Groningen verbaal rechtvaardigen. Duidelijk !

  1. meneer cactus

   Als je huizen instorten moet je dat verbaal eens proberen te rechtvaardigen als de bevingen niet verder kommen dan 2 of 3 op de schaal van richter.

 3. meneer cactus

  groningen op instorten met aardbevingen van 2 en 3 op de schaal van richter.

  natuurrampenkernteam.jouwweb.nl/hoofdstuk-2-aardbevingen/de-schaal-van-richter

  half Nederland loopt als een blind paard achter gewiebeld aan

  1. Pauline Kummer

   Het is allemaal fake, die versterkingen aan de huizen in het gaswingebied van Groningen.
   Ze proberen er een slaatje uit te slaan om wat compensatie te incasseren. Overal in Nederland staat alles toch als een huis ? Nee hoor, volop boren in de wadden zee. !

 4. FJ

  Laat nu eindelijk de steden in de Randstad betalen voor de schade die is ontstaan in Groningen.
  De aardgasbaten zijn gebruikt voor investeringen in de Randstad. Zij profiteren hier nog steeds van, dus niet alles verdelen over de hele bevolking, nee degenen laten betalen die het meest uit de ruif hebben gepikt.

  Dan pas komt eindelijk eens wat geld terug naar de plek waar het door de regering werd gepikt.

  1. meneer cactus

   waarom zou ik moeten betalen voor een bouwval die instort bij 2 op de schaal van richter .

 5. Mezzadra

  Baudet bepleitte gisteren schaamteloos om de gaswinning in Groningen gewoon voort te zetten.

  Ik las op DDS nog weinig bijval voor deze vermetele beleidsinzet.

  1. Vit

   Je vergeet er bij te vermelden (wellicht expres) dat de burger aldaar wel schadeloos moet worden gesteld.

   1. Mezzadra

    Zeker, de charlatan meent dat de Groningers de aardbevingen blijmoedig zullen doorstaan met een goede subsidieregeling.

    1. Vit

     Zeker, een aardbeving van 2.3 zal je huis niet laten instorten maar die scheuren in de muren is geen gezicht.

     1. meneer cactus

      aardbevingen met een kracht van 2 a 3 op de schaal van richter doen geen goed gebouwd huis scheuren. bull shit

     2. Vit

      @meneer cactus

      Nou de foto’s laten dan ook zien dat het vooral de oudere huizen zijn die scheuren vertonen en dat moet gewoon betaald worden, niet door de eigenaar.

 6. Jack Flash

  De doorsnee groninger begrijpt heus wel het economische belang van de voortzetting van de winning.Maar als”repareren” camoufleren inhoudt omdat het weer niets mag kosten is het logisch dat ze gefrustreerd raken terwijl ze ook zien dat Pvda beroepsopvreter Hans Alders met zijn commissietjes het nodige geld opstrijkt terwijl de scheuren in je huis een paar maanden later 2 maal zo dik zijn is de onvrede toch wel te begrijpen.

  1. meneer cactus

   Om de discussie zuiver te voeren moet je ook deze discussie scheiden in de twee onderwerpen die dwars door elkaar gebruikt worden !

   — Stoppen in Groningen kan en gas kan elders gewonnen worden. De Noordzee heeft voorlopig voldoende. Dus als de reden de aardbevingen is kan je stoppen in Groningen.
   — We bouwen nu een dure stikstof fabriek (ja dat spul van de rechtzaken) om hoog calorisch gas om te zetten naar laag calorisch gas (ofwel Gronings gas). Ook nu dus gas voldoende.
   — Vervolgens vindt er geblaat plaats over warmtepompen die aardgas moeten vervangen om CO2 uitstoot te beperken. De mafklappers hebben nu een SIRE campagne gestart om zuinig te zijn op je apparaten maar ze willen wel tussen 7 en 10 miljoen CV installaties vernietigen.

   Zou dus graag horen welk probleem er ter discussie is want het dwars door elkaar gebruiken van bovenstaande is geen eerlijke discussie op objectieve argumenten.

 7. Pescador

  Wiebes liegt gewoon lekker met rutte mee de schell behoort de schade van de groningers te betalen en geen schade vergoeding te beuren , ze zijn gewoon elkaar weer aan het spekken de droplullen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.