Kijken! Syp Wynia legt uit hoe de Nederlandse elite de democratie op 19 punten ondermijnt: ‘Volksangst!’

Het westen klopt zichzelf altijd op de borst, omdat wij onszelf zien als het toppunt van democratie en het summum van politiek die rekening houdt met de burger. Maar pas op, want de bestuurlijke top van Nederland is bezig om de inspraak van burgers op hun overheden ernstig te beknotten. In zijn weekoverzicht geeft journalist Syp Wynia aan op welke talloze manieren dat gebeurt.

De meeste video’s hebben geen spiekbriefje nodig, maar in het geval van Syp Wynia’s nieuwste weekvideo over de ‘volksangst’ die regerende politici hebben zijn we graag bereid te assisteren. De voormalig redacteur van Elsevier weet namelijk niet minder dan negentien wijzen op te noemen waarop het kabinet-Rutte en hun helpers binnen en buiten de Tweede Kamer bezig zijn om verkiezingen steeds meer een achterhoegevecht aan het maken. De echte macht verschuift van de burgers, naar schimmigere instituten.

Wynia loopt het allemaal geduldig langs:

“1 Verplaatsing van de politiek naar internationale organisaties
2 Elitisme: (linkse) intellectuelen hebben Volksangst
3 Import: Immigratie brengt antidemocratische invloeden binnen
4 Sociale media zijn kwetsbaar voor persbreidel
5 Klimaat (kun je dat aan de democratie overlaten?)
6 Terreurbestrijding (beperkt vrijheden)
7 Uitsluiting van kiezers door cordon sanitaire
8 Europese Hof beperkt vrijheid politici
9 Kabinetsformaties zijn een democratische black box
10 Identiteitspolitiek dwingt mensen in groepen
11 Verdragen dwingen landen in beleidsharnas
12 Diversiteit van bevolkingssamenstelling ondermijnt democratische gezindheid
13 Salafisme kan veel te veel zijn gang gaan en is fanatiek gekant tegen democratie
14 De Lange Arm van andere landen mengt zich in onze democratie
15 Dubbele nationaliteit is werktuig voor die lange arm
16 Beloftes breken: Politici doen dat wel heel erg makkelijk
17 Het westen heeft niet gewonnen, het westen dreigt te verliezen
18 Populisme kan democratie ondermijnen, maar kan ook antidemocratisch scheldwoord zijn
19 Europese eenwording is volgens sommige politici te belangrijk om aan de democratie over te laten.”

En daar word je natuurlijk niet zo vrolijk van. Maar belangrijk is het natuurlijk wel. Kijken dus!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. meneer cactus

  Allemaal oud nieuws en voor mensen die de maatschappij volgen al volledig bekent. Informatie voldoende om je eigen beeld te vormen.

  Puntje 5 kan je zeker aan de democratie de maatschappij overlaten want als er geen draagvlak ben je gedoemd te falen. Als dan ook de grote leider dhet vliegtuig neemt naar Barcelona kan je je je afvragen of de politiek de klimaat discussie moet leiden ofdat de plannen uit de bevolking moeten komen.

  De politiek is enkel geintresseerd in 21% btw over alle uitvoeringen van klimaatmaatregelen

  1. santiago

   Cactus. Mee eens. Wynia somt op wat we allemaal weten en zegt niets nieuws. Dat is ook de reden dat ik deze man niet vertrouw.
   Ook vandaag weer met een mooi pak en een nieuwe stropdas, maar dat maakt op mij geen indruk.
   Ook heeft hij het over de nog steeds bestaande democratie, gezwets natuurlijk, van democratie is al decennia geen sprake meer. Ook Syp weet wie ons land werkelijk besturen.
   Als Syp een vent is, moet hij eens vertellen hoe het komt dat onze democratie niet meer werkt zoals het zou moeten . Misschien kan hij zich eens uitspreken over de Minerva club rond beatrix, nepotisme en corruptie in de toppen van de ministeries. Ik denk niet dat we daarover van Syp iets zullen horen, want dan hoeft hij ook geen nieuw pak meer te kopen.
   Syp weet dat wel en zal mijn reactie wegzetten als complot denken, maar als Syp denkt dat bea de hele dag gezellig zit te macrameeën en beeldhouwen op drakenstein is hij wel erg naief.
   Los van mijn mening, zou ik wel eens van Syp willen horen hoe hij een oplossing ziet om de democratie te herstellen.
   Lijstjes maken van dingen die niet goed gaan, prima maar help ook eens mee denken aan het begin van een oplossing.

   1. Seneca

    @santiago
    u bent jaloers op de stijl van de heer Wynia! u kijkt naar zijn manier van spreken, kleden en ontleden en het enige dat u kunt stellen, dat u de heer Wynia niet vertrouwt. er staat nergens dat u op hem dient te vertrouwen; de man geeft een boodschap en het is aan een ieder van ons om die boodschap te interpreteren. kortom een beetje zielig…

    1. santiago

     Seneca. Ik vind Syp idd een beetje erg zielig. Op je ouwe dag nog zulke lulpraat verkopen. Gaat nergens over en helpt de discussie niet echt. Pedant kereltje. Zeg dan niets en ga lekker genieten van je pensioen.

 2. Mezzadra

  Wat een warrig verhaal. Wynia beschrijft processen die allemaal keurig onder democratische en rechtsstatelijke controle staat en door een democratische meerderheid ook kunnen worden beïnvloed. Zo kunnen we morgen uit de EU stappen, de grenzen dichtgooien voor vluchtelingen, het Europese Hof negeren en het salafisme verbieden. Dat dit niet gebeurt kont omdat een solide democratisch meerderheid in ons land dat niet wil.

  Wynia doet dus niet meer dan op een diskwalificerende manier beschrijven wat een democratische meerderheid in Nederland steunt en gewenst vindt.

  Een guurrechtse mening van een kleine minderheid dus.

  1. meneer cactus

   Onze huistarrrel zegt ” Wat een warrig verhaal. ” Om vervolgens wel een conclusie te trekken “” Een guurrechtse mening van een kleine minderheid dus. “”

   Onze huistarrel heeft dus geen enkel idee over het warrige artikel maar kan naadloos verklaren dat het een rechtse minderheid is.

   De logica van extreem links is altijd heel merkwaardig.

  2. musicmaniac

   Warrig? Je bent zelf warrig! Dit verhaal met 19 punten is zo duidelijk als het maar wezen kan. Maar ja, als moslim zijnde spreek en lees je natuurlijk geen goed Nederlands. Jammer hé? Had nou maar een vak geleerd, dan had je misschien kunnen begrijpen wat er staat. Maar even ter verduidelijking: Punten 3, 6, 12 en 13 gaan dus over jouw soort.

  3. tonna

   @mezzo:
   “Dat dit niet gebeurt komt omdat een solide democratisch meerderheid in ons land dat niet wil.”
   In de door jouw zo geprezen democratie wordt keer op keer een groot gedeelte van het (rechtse) electoraat monddood gemaakt en uitgesloten!
   Alle linkse clubjes worden gebundeld tot een coalitie van inadequate politici,waarbij geen enkele burger zijn stemvoorkeur mbt een partijprogramma herkend of terugvindt in het beleid!
   Het cordon sanitaire heeft naar mijn mening weinig te maken met échte democratie!
   Hopelijk zijn in 2021 de ogen geopend!

  4. Top

   Aldus spreekt, ‘de persoon’, die al zijn gehele leven zijn hand op houdt en nog nooit van enige bijdrage aan de maatschappij, die hem en zijn, door hem voortgebrachte ‘vuilnis’, valt te betichten. Kortom een Tokkie. Blablabla. Blaaskaak. #Viezerik.

  5. M de ruyter

   Hahaha mezzarda. Morgen uit de Eu stappen als bewijs voor de democratie?!? Kijk even naar de andere kant van het kanaal, zowel de Eu als het Britse parlement wil geen brexit, en is ie er al de brexit?????

 3. Jumping

  Inderdaad Wynia.

  Dit Nederland is een keiverrot land geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  NEXIT.

 4. Piet Klein

  Er zijn nog wel meer zaken die de democratie in de weg zitten
  – Tweede Kamerleden zijn verworden tot partijambtenaren die voor hun goede inkomen afhankelijk zijn van de partij en gaan zich gedragen als stemvee waardoor een beperkte elite in de partij de koers bepaald. Tweede Kamerleden worden als het ware omgekocht met hun salaris.
  – Dit zelfde mechanisme vindt in het kwadraat plaats in het Europees parlement
  – Burgers voelen zich (een bepaald deel) hoog opgeleid maar zijn volstrekt onkundig dat begint al bij hun eigen pensioen maar geeft ook een instituut als de ECB veel te veel ruimte.
  – Een idee zou kunnen zijn om een schaduw internet parlement te maken. Het zal u verbazen welke kwaliteit dan naar boven komt.

 5. Riesmog

  19 willekeurig zelfverzonnen versjes, daar moest hij lang over nadenken, het wordt hier gebracht alsof het de wetenschappelijke, keiharde allesomvattende theorie gebracht.

  Je kan er alle kanten mee op, maar ik vermoed dat ieder domrechts figuur er weer een eigen waarheid aan verbindt, zoals het de brave VVD-stemmer Sippie er ook om is te doen.

  Net als Baudet, Roos, Jensen krijg je aandacht als je wat domrechtse stellingen neerkwakt, ook al heb je feitelijk niets nieuws toe te voegen.

  1. meneer cactus

   wordt zo moe van die linkse indoctrinatie ,

   — “” daar moest hij lang over nadenken ” dat leidt u af uit ?
   — “” domrechts figuur er weer een eigen waarheid aan verbindt, ” uw linkse gedachten zijn de waarheid of hoe moeten we dat zien ?
   — “” Je kan er alle kanten mee op “” als ik niet beter wist had ik u als auteur neergezet
   — “” ook al heb je feitelijk niets nieuws toe te voegen. “” de toevoeging van uw gewauwel in reactie 7 zoek ik nog steeds

   Bent u nu de toegevoegde waarde voor dds waar u in het andere draadje over spreekt ? ik moet even heel hard 🙂 🙂 🙂

   1. Riesmog

    Fijn dat u er om kan lachen, maar ik heb het nergens over links hoor…

    Je hebt nu eenmaal, ver voorbij het politiek, democratische spectrum ook nog “DOM RECHTS”…maar dat wil ik wel aanpassen in idiote ideeën hoor.

    Ik geef toe dat het naar overkomt voor een verstandige rechtse kiezer.

    En speciaal voor u heb ik net de 19 wijzen van Riesmog geplaatst….

    1. Klaassie

     @riemog @mezzadra hey ouwe lelijke trollenkop ga toch lekker naar joop of taai hier af..
     Heb jezelf niet in de gaten dat je geen deuk meer in een pakje boter slaat?
     Je goeie trol tijd van Simon brouwenstein en code 134 is gewoon voorbij.
     Je glans als supertrol is er af… Gaat lekker op je zolder fantaseren over allerlei zieke dingen

     1. Seneca

      @riesmog
      ik was van mening dat de ‘reacties’ van het figuur mezzadra het toppunt wasn linkse stupiditeit. gefeliciteerd! u heeft mezzadra overtroffen. wat een waanzin durft u hier te schrijven.

    2. Mycase

     Arrogante hond je tekst is al zo links als het maar zijn kan hahahahahaaha
     Sodeflikker op gek

  2. Zozo

   Ik dacht dat je weg zou gaan bij dds. Maar je bekrompen linkse geest kan het niet laten bizarre, debiele uitspraken te doen. Komt dat omdat je zo intelligent bent en je je verheven voelt tegenover andersdenkende? Grootheidswaanzin, dat is wat je mankeert! Stuk onbenul

  3. Bosche draak

   Neem ons niet kwalijk dat een complete randdebiel als jij hier niet serieus wordt genomen.
   Het feit dat je anderen als dom tracht te plaatsen laat zien wat voor een vals krengetje je bent.
   Dus lazer op niksnut!

 6. Riesmog

  Riesmog heeft even overleg gevoerd bij het ministerie en heeft toestemming om de 19 wijzen van Riesmog te openbaren.

  Ik leg het verder niet uit, dat doet Sippie ook niet, dus het zal allemaal dan wel duidelijk zijn.

  1 De politiek staat open voor goede ideeën uit de samenleving
  2 Elitisme: (vooral linkse) intellectuelen moeten we goed en kritisch naar luisteren
  3 Import: Immigratie brengt nieuwe en interessante invloeden binnen
  4 Leugens, laster, ook op Sociale media, mogen harder aangepakt worden.
  5 Klimaat is een groot probleem
  6 Terreurbestrijding moet er ook zijn
  7 Uitsluiting van anti-democratische partijen, zoals de CPN en PVV is zeer juist
  8 Europese Hof is een prima instituut
  9 Kabinetsformaties zijn een democratische black box en dat is maar goed ook
  10 populistische politiek dwingt mensen in groepen
  11 Verdragen dragen bij tot een collectief belang
  12 Diversiteit van bevolkingssamenstelling is ook democratie
  13 Salafisme is fanatiek gekant tegen democratie
  14 De Lange Arm van andere landen mengt zich in onze maatschappij
  15 Dubbele nationaliteit is een excuustruus voor dom-rechts
  16 Beloftes breken: Politici doen dat wel heel erg makkelijk
  17 Het westen is het beste dat de wereld momenteel te bieden heeft
  18 Populisme ondermijnt de democratie
  19 Europese eenwording is volgens verstandige politici heel belangrijk

  Ik kan er nog wel 100 wijzen bijbedenken, maar nuance houden we hier niet van, dus hier moeten jullie het maar mee doen

  1. santiago

   +++

  2. Original NL

   Typisch domlinks gezever!
   3 Import: Immigratie brengt nieuwe en interessante invloeden binnen…..
   Als je verkrachtingen, aanslagen, kriminaliteit een interessante invloed vindt, ben je af!!

  3. meneer cactus

   ik zie veel onwaarheden . Zo is puntje 18 uiteraard volledig van toepassing op u.

   Vraagje waarom schaft de politiek het referendum af in combinatie met puntje 1
   Vraagje waarom ik goed luisteren naar linkse elite puntje 2
   vraagje hoe ga ik de finacieen regelen voor uw import en regelen we werk,woning, integratie in puntje 3

   Ach ik stop maar om uw gewauwel te analyseren. puntje 18 is onverkort op u van toepassing. Partijen uitsluiten zoals in puntje 7 staat namelijk haaks op uw puntje 10.

   Uw gewauwel drukt mensen in groepen en is niets anders dan linkse verbale diarree

   1. Riesmog

    Dat prikkelplantje mijn betoog serieus neemt, zegt toch wel iets over diens verstandelijke vermogens…

    1. Mycase

     Cock ga wat doen hier ben je uit gescheten snap dat eindelijk

    2. meneer cactus

     ooooh , u bent de nieuwe clown op dds ? Verdomd slechte voorstelling , teveel slappe onzin ala van het hek

  4. Zozo

   Ik zeg het je toch, de linkse grootheidswaanzin-ziekte. Het wordt tijd dat je je pilletjes inneemt

  5. Bosche draak

   Roetmop kletst uit z’n nek

   1.hoe open de politiek er voor staat hebben we wel gezien met het weghalen van het referendum.

   2.eenzijdig geluid beluisteren is niet alleen ondemocratisch het is ook nog van een intellectuele armoede, en dat het er nog lang niet kritisch genoeg aan toe gaat laat de eentonigheid van het debat mbt immigratie en klimaat zien.

   3. Deze stelling is niet waar, of je moet de toegenomen druk op de zorg/huizenmarkt alsmede de toegenomen onveiligheid en drammerigheid van Islam als een verrijking zien.

   4.de vraag is: “wie bepaalt wat de leugens en de laster zijn? Feit is dat oa in Amerika sociale media verdacht eenzijdig zijn in het hanteren van censuur.

   5. Klimaat zelf is het probleem niet, de constante vertroebeling van het debat is dat wel, net als de (s)linkse manipulatie van de jeugd oa het enge clubje van Greta en de “schoolstakingen”
   Eenzijdige informatie heeft ook hier het debat bedorven.

   6. Mee eens, maar als we dan ook vrij kunnen zijn om het beestje bij de naam te noemen, zo luid als de media zijn als het een extreem rechtse aanval betreft (al wordt het vaak bij voorbaat al als extreem rechts bestempelt of het nou toepasselijk is of niet.)
   Zo opvallend stil vallen ze als het Islamlendigheid betreft of extreme linkse lieverdjes.

   7. Nogal een drog-argument roetmop, de partijen zijn wel degelijk democratisch tot stand gekomen en zij hebben een aanhang die net zo goed gehoord dienen te worden.
   Juist het uitsluiten van de genoemde partijen zelfs als hun zetelgehalte dusdanig is, is een grote bron van ergernis.

   8. Niemand van ons heeft ook maar een grammetje zeggenschap gehad over het gehele instituut, nogal frappant aangezien ze de zgn “democratie” zo hoog in het vaandel hebben staan.

   9. Zonder toelichting over het waarom is dit een kulargument, voor mensen die zo van de diversiteit zijn. Komt dat op het gebied van intellectuele diversiteit niet tot zijn recht.

   10.populisme is geen oorzaak maar een gevolg, als mensen zich niet vertegenwoordigd voelen is het slechts een kwestie van tijd eer zij steun zoeken bij iemand die wel naar hun luistert.

   11. De verdragen dienen ten eerste openheid te geven, en het aandeel van het volk niet te verkwanselen.
   Oa de grondwet, het referendum en de situatie met Oekraïne hebben laten zien dat dat niet het geval is.

   12. Afgedwongen diversiteit is alles behalve democratisch, nogmaals is intellectuele diversiteit degene die schittert door afwezigheid.

   13. Dus Salafisme is simpelweg ongewenst, en de aanpak en handhaving ervan dienen alle ruimte te krijgen.
   Het staat de salafisten vrij om elders hun ding te doen, maar niet hier

   14. De bemoeienissen van oa Turkije hebben zeker geen plaats, maar door hun slaafse houding mbt Immigratie heeft ervoor gezorgd dat niemand de EU serieus neemt, enkel grote broer Amerika houd de boel in het gareel (want het merendeel van Europa is te beroerd om hun bijdrage te leveren, president Trump heeft daar gewoon gelijk in)

   15. Dubbele nationaliteit en de dubbele rechten die er mee gepaard gaan zijn wel degelijk onrechtvaardig naar de bevolkingen toe. Is het niet vreemd dat iemand die in Nederland woont alsnog mag meebeslissen in bijvoorbeeld Turkije zonder ook maar de minste gevolgen ervan te ondergaan?
   Als ze per nationaliteit nou half stemrecht kregen dan was het wellicht beter te behappen.
   En je geklets mbt “dom rechts” zorgt er alleen maar voor dat je zelf dom overkomt.

   16. Hier maken inderdaad teveel politici van beide kanten zich schuldig aan.
   Misschien wordt het eens tijd dat al die extraatjes als wachtgeld of gouden handdrukken eens worden opgeheven?, of dat ze in ieder geval eens wat meer verantwoordelijkheden dienen te tonen in geval van wanbeleid?

   17. West is best dat is zeker waar, dat maakt het des te opvallender dat je die trots niet mag uiten en degene die dat doen meteen worden weggezet als extreem rechtse nazi fascist of wat dan al niet meer.

   18. Wat ik bij punt 10 ook al zei, ze zijn niet de oorzaak maar het gevolg, als de huidige partijen niet kunnen of willen doen waar ze voor gekozen zijn is het slechts een kwestie van tijd eer dat er iemand opstaat die het wel kan/wil.
   Vraag en aanbod geld niet alleen voor winkels roetmop!

   19. De huidige eenwording is een geld verslindende moloch die Europa steeds onveiliger maakt en de europse bevolking steeds armer. Die zgn “verstandige” politici schitteren door afwezigheid.
   Want met al de aanslagen/ de problemen met immigratie/ de misleiding van het klimaatprobleem en de constante wegkijkerij mbt islam maken het huidige systeem op z’n minst problematisch en op z’n hoogst een opkomende ramp waarbij termen als revoluties en burgeroorlog eerdaags de media zullen sieren.

   Als je overige punten net zo armoedig zijn, bespaar jezelf en ons de moeite en houd ze maar lekker in je foldertje naast je belastingaangifte en cupcake receptjes.

 7. santiago

  Het is niet alleen dat ik die wynia niet vertrouw, maar ik vind het eigenlijk gewoon een zielige lul. Ga met pensioen man. Zeg wat je weet en wat je vindt, zoniet houd dan gewoon je mond en ga koffie drinken bij wierd duk of peter rr en val ons niet meer lastig.

 8. Meriadoc Brandebok

  De democratie is zo stevig en robuust, dat het door politici amper is te ondermijnen. Voor werkelijk alles is een stevige meerderheid in de Tweede Kamer noodzakelijk: het klimaat, Europese eenwording, terreurbestrijding, enzovoorts.

  Een meerderheid in de Tweede Kamer wordt doorgaans bereikt door compromissen te sluiten, waardoor partijen altijd water bij de wijn moeten doen.

  Het kabinet moet altijd goedgekeurd worden door de Kamer en hebben uitsluitend de regie over het eigen departement. Geen enkele minister heeft absolute macht, ook de premier niet. Bovendien kunnen kabinetsministers door de Kamer naar huis worden gestuurd en zijn altijd afkomstig uit een regeringscoalitie.

  Ook de grondwet kan pas worden gewijzigd als een tweederdemeerderheid van de Kamers daarmee instemt.

  We kunnen trots zijn op onze democratie. Het systeem is zo stevig in elkaar gezet, en decennialang gevestigd en uitgebouwd, dat het voor kwaadwillenden niet is te hackn.

  1. Bosche draak

   Het wordt hier steeds duurder en onveiliger en eens in de 4 jaar mag je er iets van zeggen wat ze dan mogen negeren met nul gevolgen.

   Nou wat een democratie!

  2. santiago

   Brandenbok. De kwaad willenden hebben onze democratie allang gehackt, alleen jij hebt dat niet door.
   Als er een minister of een kamerlid in de fout gaat kunnen we hem zo naar huis sturen. Alleen krijgen we er weer een andere lul voor terug en die sturen we dan na een tijdje weer weg net als alle ministers en staatssecretarissen van justitie van de VVD.
   Wordt toch eens wakker slimpo.

   1. Meriadoc Brandebok

    @santiago

    Ja, bij de verkiezingen kan men regeringspartijen afstraffen van welke men meent onbekwaam te zijn om regeringsverantwoordelijkheid te dragen.

    Maar als het volk wederom op de VVD stemt komen er ook weer VVD-ministers, VVD-staatssecretarissen en VVD-premiers.

    Zo zit het systeem in elkaar.

    1. santiago

     Brandebok. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Daarom moeten we de monarchie afschaffen en de democratie herstellen.

  3. M de ruyter

   De democratie stevig en robuust?! We hebben geeneens democratie, we hebben onze soevereiniteit al lang opgegeven tegen de wil van het volk in op een referendum. We worden geregeerd door NAVO verdragen en ongekozen lieden van buitenlandse mogendheden. (Waar onze grondwet geen zeggenschap over heeft)
   Die poppenkast in den Haag?! Dat is theater, daar worden de beslissingen die er toe doen niet genomen!

   1. van Urk

    Welk democratie? Dat bestuurt wordt door een bende aristocraten? Referendum oftewel loting door het volk is de ware democratie.

 9. Mycase

  ries smog IK ZEG NEGEREN DIE HAP MAAR DAN OOK TOTAAL

  1. santiago

   Ik heb em al een dikke vinger gegeven, maar dat heeft ie niet eens door.
   Negeren is ook zo wat net voor het weekend

   1. Bosche draak

    Ik heb elk van z’n 19 punten toegelicht dan wel ontkracht.
    Het is wachten op z’n weerwoord maar zal m’n afem maar niet inhouden…..

 10. merlot

  De heer Wynia maakt goede punten maar geen daarvan raakt aan de kern van de problematiek.

  En die ligt bij de politici zelf. Hun mentaliteit deugt veelal niet. Ze zitten er niet voor hun kiezers maar voor zichzelf. Uitzonderingen daargelaten: Wilders bijvoorbeeld. Die knokt voor z’n overtuigingen, ondanks gevaar voor eigen leven.

  Gedurende mijn tijd heb ik het niveau van de politiek geleidelijk aan af zien zakken. Integere politici met diepgaande kennis zijn goeddeels vervangen door leugenaars, zakkenvullers en kuddedieren zonder de kennis en moed die nodig is om de massale problemen kordaat aan te pakken.

  In het systeem, de representatieve democratie, zit een basisfout: de gekozen politici kunnen met het mandaat dat ze van de kiezer hebben gekregen 4 jaar lang doen wat ze willen. En nu komt het: óók als ze weten (of konden weten) dat hun wil tegen de belangen van de meeste van hun kiezers indruist.

  Voorbeelden te over. De PvdA heeft de belangen van haar traditionele electoraat, de arbeiders en de bewoners van de zg volkswijken, volkomen verwaarloosd. Dit ten gunste van de nieuwe onderklasse, de veelal islamitische immigranten. De VVD wist heel goed dat een groot deel van hun kiezers op de lijn Bolkestein zat, maar sloeg desondanks linksaf.

  Er is een lange mars door de instituties geweest waarbij de ambtenarij, onderwijs en media goeddeels zijn gekaapt door linkse krachten. De druk en indoctrinatie die daarvan uitgaat valt niet te onderschatten. En dit wordt allemaal gefinancierd met belastinggeld.

  Er is sprake van een halve eeuw scheefgroei.

  Je maakt mij niet wijs dat er ooit in West-Europa een meerderheid is geweest voor de multicul in deze vorm, islamisering en het weggeven van zo veel soevereiniteit aan een stelletje ongekozen regenten in Brussel, maar de politiek heeft het wél doorgedrukt.

  Dan kan in rede worden gesteld dat de democratie ziek is, doodziek.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.