NPO-oppergraaier Matthijs van Nieuwkerk vindt tonnen belastinggeld als salaris terecht: ‘Hoge beloning hoort erbij!’

Ongelooflijk: van die types die het heel normaal vinden dat er lui zijn die elke maand een salaris meenemen waar een normaal mens een jaar voor moet werken, en dan ook nog eens compleet van belastinggeld. Zeg maar de mensen á la Matthijs van Nieuwkerk. En dat er mensen zijn die dat ook nog eens heel normaal vinden en de ophef niet stappen. En dat ook die mensen zeg maar Matthijs van Nieuwkerk zijn.

Welkom bij de NPO, waar men ieder jaar weer klaagt over voorgenomen bezuinigingen van de overheid en teruglopende advertentieinkomsten, maar waar om de één of andere manier het belastinggeld toch maar lekker tegen de plinten blijft klotsen. Iemand die daar al sinds jaar en dag volop van profiteert, is VARA-autocuelezer Matthijs van Nieuwkerk. Hij neemt ieder jaar het vorstelijke bedrag van €360.000 euro mee naar huis, en vindt het vervelend dat een groot deel van Nederland valt over dat exorbitante bedrag voor een beetje tafelgeneuzel en tekstjes van een scherm opdreunen. En het ergste: allemaal van belastinggeld.

Maar Van Nieuwkerk zelf is zó ver heen dat hij de ophef niet meer snapt. Hij wil gewoon in alle rust z’n zakken helemaal vol scheppen, dus laat hem toch eens een keer met rust joh met jullie kritische vragen, jullie onbegrip of jullie opmerkingen dat er heus betere bestedingen zijn van €360.000 aan belastinggeld per jaar dan aan het salaris van één talkshowpipo. Gelukkig voor hemzelf heeft NPO’er Van Nieuwkerk de NPO als spreekbuis:

“Mijn salaris is een achtergrondmuziek waar ik al heel lang mee leef”, stelde Van Nieuwkerk in het programma. „Maar ik ben verbaasd over de felheid van de discussie, en het wordt feller. Elke keer als iemand het voor mij opneemt, dan laait het vuur weer op.” Hij zegt over zijn salaris „nooit verlegen te zijn geweest. Ik verdien meer dan anderen. Maar dat is in elke bedrijfstak zo. Als je meer succes hebt, dan verdien je meer dan anderen.”

De discussie en de kritiek raakt Van Nieuwkerk soms nog wel. „Ik lees het, soms raakt het me. Maar ik slaap er geen nacht minder om. Je krijgt er een olifantenhuid van.” Hij is blij dat de kwaliteit van DWDD zelden ter discussie wordt gesteld. „Maar wel het geld dat je verdient, en dat je meent daar recht op te hebben. Ik leg uit dat ik met de inzet die ik heb, de volume van het aantal uitzendingen dat ik maak, dat daar een hogere beloning bij hoort.””

Op Max Verstappen-vaart voorgekookte riedeltjes van een autocue aflezen kan je leren. Maar zonder gewetenswroeging jezelf tot miljonair omtoveren dankzij belastinggeld? Dat arrogante gedoe is een aangeboren afwijking: het syndroom van Hilversum.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Jumping

  Inderdaad dit Nederland is een keiverrot land geworden.

  Ze strooien bij het Ruttekartel met geld.

  NPO / Binnenhof / Studiefinanciering enz enz.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 2. RobVerhoeven

  Kwaliteitkwaliteit? Welke kwaliteit?

 3. Siemien

  Van Nieuwkerk is natuurlijk van de pot gerukt want geloof mij die heeft geen eelt op z’n handjes hoor

 4. ikweetwatikwil

  v Nieuwkerk interesseert het niet dat GGZ geld te weinig heeft waardoor moordenaars op de burgers los gelaten worden . Veel burgers interesseert het ook niet want ze blijven naar v Nieuwkerk kijken. En die wordt betaald naar de kijkcijfers.
  Niet huilen mensen , want je doet het zelf. De PVDA weer wat stemmen er bij volgens de peilingen. ( maar dat zijn wel Rooie peilingen) dus heb ik mijn twijfels . Ik bedoel maar. v Nieuwkerk kan nog meer eisen. En de k..goegemeente betaalt..

  1. Julian

   Hoezo heeft hij dat gezegd dan? Dit is een eigen conclusie.. Zo ken ik er ook nog wel een paar..van Nieuwkerk heeft nooit gezegd dat het hem niet interesseert of het GGZ te weinig geld krijgt. Kijkcijfers geven de populariteit van een programma aan en daarmee ook of het programma kwaliteit heeft. Kwaliteit staat dan ook nog eens los van de inhoud..Die de gemiddelde DDS aanhanger wel zum kotzen zal vinden. Overal is het zo dat mensen die ergens goed in zijn meer verdienen dan minder goede vakbroeders.

 5. Crassus

  Ik lig er niet wakker van. Wat is er verkeerd aan veel geld te verdienen. Je steelt het niet. ! Wat zal hij mij als individu kosten ? Gezeur.

  1. meneer cactus

   Veel geld verdienen is niet erg. Heel veel geld verdienen is ook niet erg. Heel veel geld uit de staatsruif stelen is niet netjes maar voor salon socialisten heel gewoon. Sukkels begrijpen niet dat het om dit persoon draait maar om het systeem. Sukkels begrijpen niet dat als je er honderd hebt lopen of een veelvoud dat het aardig in de papieren loopt. Linkse sukkels begrijpen ook niet dat je geld maar 1 keer kan uitgeven want linkse sukkels verhogen dan gewoon de lasten.

   Overigens is met een belastingdruk van 52% op arbeid veel geld verdienen nagenoeg uitgesloten in het linkse nivellerende Nederland. Sukkel

 6. santiago

  Goeie jongen die Matthijs. Hij verdient eigenlijk nog te weinig. Dit soort B,N ers wordt onderbetaald als je kijkt wat ze voor het Nederlandse volk betekenen.

  1. santiago

   Wat ben je nu aan het doen Engelbart.

   1. santiago

    Heel veel van dit soort nutteloze bn ers worden overbetaald en dan noem ik gewoon een paar namen en ik word geblokt.

  2. meneer cactus

   verdienen ? cadeautje !

 7. tonna

  40 jaar geleden dacht de burger niet over zulke dingen na,maar men is mondiger geworden en begrijpt dat al die hobby’s worden betaald uit opgebrachte belastingen.
  De verantwoordelijken die de plicht hebben deze staatsruif naar eer en geweten aan te spreken,nemen het niet niet zo nauw!
  Rutte3 hanteert het credo:`wij zijn democratisch aan de macht gekomen,en kunnen dus doen wat we maar willen’!
  Het zal inmiddels iedereen zijn opgevallen dat álle sociale regelingen zijn afgebroken,van jeugdzorg tot ouderenzorg.Wat men dan wel met onze opgebrachte belastingcentjes heeft gedaan wordt inmiddels óók voor iedereen duidelijk!
  We worden al 3 kabinetten door Rutte bedrogen en bestolen!

  1. Tman

   ton:
   De EU vertelt Rutte waar de poen heengepompt moet worden,het moet allemaal conform de richtlijnen en wensen van de EU!
   Met veel genot en vreugde voldoet Rutte aan die wensen!(befehl ist befehl)

  2. Trude Herr

   Rutte betaalt van Nieuwkerk niet, pure afgunst..o

   1. Mars020

    Nee wij betalen zijn salaris, via de belastingdienst, die als tussenpersoon fungeert. Met dat salaris is het toch wel mogelijk voor die linkse graaier om zich een kapper te kunnen veroorloven?. Verder is het natuurlijk belachelijk, dat ik moet betalen voor een of andere mafkees, die een programma presenteert, waar ik nooit naar kijk. Voor jou is het natuurlijk de linkse Messias, waar je een strak plassertje van krijgt, maar wij zitten niet te wachten op dat slinkse gelul.

   2. meneer cactus

    sinds wanneer is rutte voorstander van een subsidie stop naar de NPO de werkgever van van Nieuwkerk ?

    Vreemde bewoording ” afgunst ” voor het stelen van belastinggeld

 8. C.A.Barstow

  Zijn hoogste bazen in politiek Den Haag hebben dat belasting geld graag voor deze smerig linkse papegaai over.
  Dat deze smeerlap ver boven de norm incasseert maakt natuurlijk niets uit, het is toch maar belasting geld dus geld van de burger.
  Het is een smerige zakkenvullende linkse kwezelaar waarnaar ik allang niet meer naar luister.

  1. Trude Herr

   Maak je dan ook niet druk, bovendien hij draagt ook weer belasting af.

   1. Siemien

    Jij moet je moffensmoel houden

    1. Trude Herr

     Arm Persoon 🙁

     1. meneer cactus

      spiegel ?

   2. Mars020

    Dus hij krijgt belastinggeld en geeft direct weer belastinggeld terug?. Dan kunnen ze die bokkenlul toch ook gelijk minder belastinggeld geven?. Dat scheelt weer een hoop heen en weer gestuur.

   3. meneer cactus

    doe mij ook maar 4 ton ik betaal de belasting + 10 % mafklapper.

    Omdat ie gewoon inkomstenbelasting moet betalen zoals alle werkenden is het stelen uit de staatsruif gerechtvaardigd. Begin steeds meer te begrijpen waarom we op een zinkend schip zitten als ik die linkse nonsens en oneigenlijke argumentatie volg.

  2. DidiMadloba

   Van Nieuwkerk is niet in dienst van de overheid.
   Verder begrijp ik niet wat er zo links is aan DWDD. Al zouden ze dat wel mogen zijn want DWDD is van de VARA, de Vereniging Arbeiders Radio Amateurs. Die mogen, ja moeten een eigen geluid laten horen. Als ze zich niet onderscheiden krijgen ze geen zendmachtiging.
   Ik denk dat DWDD als “links” wordr gezien omdat het te intelligent is. Het gaat Jan met de pet – boven de pet.

 9. meneer cactus

  links l*ll*n en rechts vullen toch ? Grote bek over alles wat de subsidies op de NPO wil inperken zoals de PVV maar wel een exorbitant salaris trekken uit de staatsruif.

  Dit zijn de salon socialisten op hun best. Vriendjes het woord laten voeren over onderwerpen die hij zelf wel leuk vindt en zo de publieke opinie manipuleren. Het is immers niet de bedoeling dat er een politieke partij opstaat die zijn kip met de gouden eieren slacht.

  Hypocriet volk die linkse salon socialisten.

 10. Agios

  Laten we wel zijn, ik vind een exhorbitant salaris niet kunnen, niet voor Matthijs en ook niet voor anderen. Dat Matthijs pakt wat hij kan, is daarentegen wel weer heel menselijk. De mens is namelijk een graaier en Matthijs graait vrolijk mee. Al enkele jaren kijk ik DWDD niet meer. Het is gegroeid naar een links gezelligheidsclubje waarbij iedereen het spelletje ‘ik kietel jou, jij kietelt mij’ tot in de perfectie beheert. Matthijs voelt zich er prima bij, een goedmens onder de goedmensen. Het hele gezelschap zit er amechtig zeverend bij en gaandeweg het programma gaat Matthijs zich steeds belangrijker vinden. Wel, gun het linkse volk zijn messias. Het is niet wijzer.

  1. DidiMadloba

   Iedere werkdag een show neerzetten is keihard werken, en het kan ook zomaar afgelopen zijn. Bijv. als Matthijs volgend jaar 60 wordt.

   Als je kijkt naar het uurloon van een concertpianist schrik je ook – tot je bedenkt dat zo iemand niet 40 uur in de week kan spelen, althans niet voor geld.

 11. Anne Sophe Schillersdorf

  Wat zijn we toch weer kritisch over graaiende gedrag als het om “links” gaat

  1. Top

   Omdat ‘links’, mij zou willen verbieden om geld te verdienen, met hun nivellering gelul en hun samen delen en een ieder is gelijk trauma’s.
   “u” heeft daar geen last van. U krijgt maandelijks uw uitkeringen en toeslagen op tijd binnen. “U” blaast hier wat, maar “U” heeft in uw gehele leven, nog niet een dubbeltje bijgedragen aan de maatschappij. Get a live, zweetmuts.

   1. Trude Herr

    Ho ho, @Top. Na een arbeidszaam leven komt er de tijd van uitkeringen. Legaal pensioen (is voor betaald) AOW, eventueel, iets van spaargeld, of koopsom. Niet alles is diefstal. En als je het goed doet een beetje bijbeunen op de beurs, wel voor eigen risico.

  2. meneer cactus

   Ben kritisch op elk graai gedrag. Helaas is is een zeer groot deel van Nederland links georiënteerd dus gaan dit soort onderwerpen erg vaak over linkse salonsocialisten met erge lange tengels. Bij woningbouw verenigingen , bij ministeries , bij adviesraadjes , bij subsidie projecten enz enz

 12. Tguard

  Links lullen rechts vullen!

 13. Brennivin

  Het is prachtig om links te zijn zolang je het je maar kunt veroorloven.

 14. DidiMadloba

  Dit was toch een rechtse site? En als je rechts bent dan omarm je toch de markt? Welnu, een presentator van het niveau van Van Nieuwkerk is krijgt zoveel als hij waard zou zijn voor een commerciële omroep. En die waarde vertaalt zich ook in STER tarieven, dus Matthijs verdient zich deels zelf terug.
  En wat DDS ook zeurt over “staatsomroep”, Matthijs is niet in overheidsdienst, maar van BNNVARA, die wordt betaald uit de omroepbijdrage, die tegenwoordig uit de algemene middelen wordt betaald, omdat 99,9% van de mensen tenminste radio heeft.

  Wijlen mijn vader noemde de PvdA de “partij van de afgunst”, omdat ze tegen hoge inkomens zijn. Dat is dus kneiter-LINKS.

  1. Kretoloog

   Rare reactie weer, Didi. We hebben bij Mathijs van Nieuwkerk te maken met een werknemer bij de publieke omroep. Voor werknemers bij de publieke omroep geldt de Wet Topinkomens. Dus ook voor Mathijs van Nieuwkerk. Die wet bepaalt dat niemand meer mag verdienen dan de Balkenendenorm. Dat geldt dus ook voor Mathijs van Nieuwkerk. Punt.

   Jouw geleuter over de markt slaat dus helemaal nergens op.

  2. Nep

   Goed stukgeschreven!

 15. Nep

  Jaloers? Van Nieuwkerk ga door. Je doet het prima!

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.