Ongehoord: OM vond zelf dat Wilders niets strafbaars had gedaan, maar vervolgde hem tóch

Een nogal explosieve onthulling vandaag in het ‘Minder, minder, minder’-proces tegen PVV-leider Geert Wilders. Birgit van Roessel van het Openbaar Ministerie moet het klip en klaar toegeven: het OM vond zelf niet dat Geert Wilders de wet had overtreden, maar besloot tóch de vervolging door te zetten, want “daar kan de rechter anders over denken.”

Het hoger beroep in het Wildersproces volgen is een beetje alsof je kijkt naar een auto die op volle vaart op een muur afrijdt. Aan alle kanten gaat het mis, maar de chauffeur blijft maar gas geven. De neus van de auto zit inmiddels in de bakstenen, maar de motor staat zeker nog niet stil.

De chauffeur is hier natuurlijk het Openbaar Ministerie, die het zichzelf ongelofelijk moeilijk heeft gemaakt door iets politieke inmenging van toenmalig minister Opstelten (VVD, uiteraard) te dulden. En nu moet het OM zelf op zitting toegeven dat het wat hen betreft helemaal niet tot een vervolging van Wilders had hoeven leiden. Ze vonden zijn uitspraken zelf vrijspraakwaardig, maar besloten toch dat Wilders in het strafbankje moest. Zoals OM-afgevaardigde Birgit van Roessel vanmiddag beweerde:

“Van Roessel zegt dat het OM inderdaad in uitspraken van #Wilders geen strafbare handelingen zag, “maar daar kan de rechter anders over denken. In het kader van de rechtsvorming  vonden we het van belang dat daarover een uitspraak zou komen.””

PVV-voorman Wilders en zijn advocaten Geert-Jan en Carry Knoops wisten niet wat ze hoorden. Carry Knoops: “OM bevestigt dat men geen strafbare handelingen zag, maar het dan toch de rechter voorleggen. Dit kan toch niet waar zijn?”

Ook RTL-journalist Pieter Klein vindt het een zeer vreemde gang van zaken: “Ook buitengewoon opmerkelijk: het Landelijk Expertisecentrum Discriminatie adviseerde – kennelijk -als geraadpleegd adviseur van het OM: niet vervolgen.”

Wilders zelf is in alle staten: “Het is met geen pen te beschrijven OM geeft nu gewoon toe mijn uitspraken NIET strafbaar te vinden  maar begint desondanks politiek proefproces. Dit is erger dan schandalig!” De PVV’er wil dat zijn proces wordt stilgelegd, en vindt daarbij steun van collega-Kamerlid Thierry Baudet. Maar de rechter trekt zich ondertussen van weinig wat aan, en zet het proces gewoon door.

Zodat de auto van het OM nog even wat verder die muur in kan rijden. Totdat de brokstukken ons allemaal met grote stofwolken om de oren vliegen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. C.A.Barstow

  We weten dat justitie een smerig links rattennest is, die gaan dus liever ten onder dan Wilders vrij te spreken.
  Al die aandacht voor Geert Wilders is natuurlijk alleen maar goed,
  terwijl het linkse rattennest zichzelf steeds lachwekkender en ongeloofwaardiger maakt.

  1. Mezzadra

   Als Justitie, zoals Barstow zegt, een ‘smerig links rattennest’ is blijft onverklaard waarom het OM in de vorige zaak weigerde vervolging in te stellen en de rechter Wilders vrijsprak. In eerste aanleg van deze nieuwe zaak legde de rechter ook geen straf op.

  2. DidiMadloba

   Rot maar lekker op als je zo over Nederland denkt, landverrader!

   1. Mars020

    Landverraders zijn altijd links, dus daar hoor jij ook bij.

 2. Jack Flash

  De farce wordt steeds groter.

 3. Korporaal Monty

  Wilders heeft nu wel constant media aandacht.

  Anders was hij alleen aangewezen op de stem van rechts Nederland Jensen.

  Maar die bereikt nog niet zo’n breed publiek.

  1. santiago

   Komt allemaal nog wel monty. Komt allemaal goed.

  2. DidiMadloba

   Wilders kreeg niet eens straf, alleen een “schuldigverklaring”. Waar hij stiekem natuurlijk dolblij mee is, want anders had hij niet in beroep kunnen gaan, en had hij lang niet zoveel media-aandacht gekregen.

   Een normaal mens gaat niet in beroep als hem geen straf wordt opgelegd, want in het strafrecht geldt “appelleren is riskeren”: de kans bestaat dat Wilders nu wel straf krijgt.

   Intussen houdt Wilders justitie maandenlang van haar normale werk, en kost hij de belastingbetaler miljoenen.

   Wilders is net een Marokkaan. Die staan er ook om bekend dat ze nooit hun schuld toegeven, want daar zijn ze te trots voor.

 4. Mezzadra

  “In het kader van de rechtsvorming vonden we het van belang dat daarover een uitspraak zou komen.”

  Dat kan inderdaad een reden voor het OM zijn om te vervolgen, het creëren van jurisprudentie over zaken waarover onduidelijkheid bestaat ter zake van de strafbaarheid.

  De vervolging moet ook worden gezien in het licht van een de eerdere strafzaak tegen Wilders. Daar besloot de Rechter tot vrijspraak maar gaf in het vonnis wel aan dat de Wilders tegen de grens van het strafbare aanzat. Met deze zieke uitlatingen ging Wilders bewust een stap verder en kon het OM niet anders dan vervolging in te stellen.

  1. Peter Oudshoorn

   “Met deze zieke uitlatingen ging Wilders bewust een stap verder en kon het OM niet anders dan vervolging in te stellen.”

   De smerige trol Madrassa kletst weer uit zijn vieze nek: Brigit van Roessel zegt zelf dat het OM in uitspraken van Wilders GEEN strafbare handelingen zag. Het OM hoefde dus geen vervolging in te stellen. Dat zij dit wel deed getuigt van dwang achter de schermen (Opstelten) en van een smerige rattenmentaliteit en machtsmisbruik: D66-gif.

   1. C.A.Barstow

    @Peter Oudshoorn,

    +1

   2. DidiMadloba

    Ja dat is een mening van een Officier van Justitie. En er zijn ook andere meningen. In complexe zaken is het recht meestal een dubbeltje op zijn kant. De enige mening die er echt toe doet is die van de rechter.

    Het zou kunnen dat de rechter ook wel z’n mening heeft gevormd, maar geduldig wacht tot het echtpaar Knoops op alle slakken zout heeft gelegd, voor € 1000 per uur, omdat ze anders meteen worden gewraakt.
    Van Wilders mag deze vertoning wel een paar centen kosten, want hij verdraait de zaken zo handig dat straks de rechter de verdachte is en hijzelf de rechter.

  2. meneer cactus

   nee tarrel

   quote Met deze zieke uitlatingen ging Wilders bewust een stap verder en kon het OM niet anders dan vervolging in te stellen. end

   Er blijkt nu al door het OM aangegeven te zijn dat vervolging niety mogelijk is op gedane uitspraken. Slechts de mislukte opstelten wilde vervolging en heeft zijn amt misbruikt om dat door te zetten tegen de wens van het OM in. Wat begrijp je niet tarrel of wil je het domweg weer eens niet begrijpen omdat het niet in je linkse straatje past ? sukkel

 5. DidiMadloba

  DDS snapt er weer geen flikker van.
  Er waren genoeg mensen die vonden dat Wilders wel een veroordeling verdiende, met inbegrip van de rechter die hem in eerste instantie veroordeelde.
  Dan is het niet meer dan logisch dat de zaak aan de rechter wordt voorgelegd. Het OM mag een mening hebben maar moet niet voor rechter gaan spelen.
  De hele tijd wordt het voorgesteld alsof het besluit te vervolgen al een veroordeling is, maar dat is het niet: alsnog kan Wilders worden vrijgesproken (of “ontslagen van rechtsvervolging”, wat voor de verdachte op hetzelfde neerkomt). Zeker nu het zover is gekomen verdient Wilders duidelijkheid. EN laten we wel wezen: hij had genoegen kunnen nemen met de “schuldigverklaring zonder strafoplegging” die hij kreeg. Maar nee, meneer moest zo nodig in beroep. Wat de maatschappij miljoenen kost.
  Overigens heeft Wilders destijds meteen al in dat café te kennen gegeven dat hij iets ging doen wat waarschijnlijk strafbaar is.

  1. Mezzadra

   “Overigens heeft Wilders destijds meteen al in dat café te kennen gegeven dat hij iets ging doen wat waarschijnlijk strafbaar is.”

   Klopt. Wilders deed een identieke uitspraak twee dagen eerder op de Haagse Markt. Toen werd algemeen aangegeven dat dit een strafbare uitspraak was, met name door de groep niet te specificeren tot de ‘criminele Marokkanen’. Hij was zich dus heel goed bewust van de strafbaarheid van de uitspraak en de noodzaak voor het OM om dan te moeten vervolgen.
   Hieruit volgt dat Wilders dit proces met het oogmerk van politieke propaganda bewust heeft geforceerd.

   1. Mezzadra

    “Het OM geeft toe dat ze geen strafbare feiten zagen in de uitspraken van Wilders. Dus waarom naar een rechter stappen want er is geen zaak. ”

    Dat legde ik uit: om duidelijkheid te krijgen in de jurisprudentie.

    1. Dik

     De aandoenlijke, hij noemt het fantaseren over seks met kinderen aandoenlijk, heeft zijn digitale plasje weer gedaan. Moeders houd uw kinderen binnen!

    2. Peter Oudshoorn

     Mezzadra, om duidelijkheid te krijgen in de jurisprudentie ga je geen politiek kopstuk gebruiken – dat doe je met een mindere god en bereik je het zelfde resultaat.

     Het Wilders-proces is in ALLE opzichten een politiek gemotiveerd en gestuurd proces om een lastige tegenstander uit te schakelen.

  2. Robert75

   Jij snapt er geen flikker van. Het OM geeft toe dat ze geen strafbare feiten zagen in de uitspraken van Wilders. Dus waarom naar een rechter stappen want er is geen zaak. Lekker landje dus. Dat betekend dat het OM blijkbaar geen enkel juridisch grondslag meer nodig heeft om iemand voor de rechter te dagen. Ja sorry hoor wij zien geen strafbare feiten bij u meneer. Maar misschien dat een rechter daar anders over denkt. Ga daar maar heen.

   In de praktijk betekend dat dus dat het OM iedereen te pas en te onpas kan gaan aanklagen dus zonder dat daar überhaupt reden voor zou zijn. Zoiets komt toch alleen maar voor in landen zoals bv Noord-Korea of het vroegere communistisch Rusland. Nee dus ook in Nederland. Lekker landje.

   1. HEM

    Inderdaad, het toont duidelijk aan dat “derden” geeist hebben dat het OM alsnog vervolging instelde.

   2. J.Rademaker

    @Robert ,eens.

  3. Bosche draak

   Diezelfde mensen die een voorgeschreven aangifteformulier kregen en de ballen verstand hadden waarvoor ze het dienden in te vullen?
   Bedoel je die soms sukkel?

   Je bent vrij om te zwelgen in je debiliteit, maar denk maar niet dat we je geloven liegbeest!

 6. ikweetwatikwil

  Het is onvoorstelbaar. Dit gebeurd echt in Nederland .

  1. merlot

   En dat terwijl het OM overbelast is.

   Maar als het om Wilders of de blokkeerfriezen gaat vinden ze altijd wel een “gaatje”.

 7. Drollevanger

  Dus als links maar hard genoeg schreeuwt krijgen ze altijd hun zin. Ook dit is weer een politiek hoogstandje vanuit antidemocratische partijen. Wie had het over een bananen republiek?
  Schreeuwen helpt je.
  Die dikke burgemeester en zijn politie commandant, die de voorgedrukte formulieren uitdeelden, zijn die eigenlijk strafbaar? Of mag dat dan weer wel vanuit links perspectief?
  Hoort een burgemeester niet onafhankelijk te zijn.

  1. AS210854

   Drol, inderdaad als links schreeuwt krijgen ze hun zin, als rechts schreeuwt zijn het racisten.

 8. meneer cactus

  de linkse beerput gaat steeds verder open.

  Aan de wens minder marokkanen , islam of weet ik veel wat is niets discriminerend of racistisch aan. Het is een vrije mening met een wens.

  hypocriete linkse betweters moeten nu vast even slikken. Niet ontvankelijk kan het enige juiste zijn in dit politiek gestuurde proces. Zeer kwalijk om je politieke opponenten op deze manier buiten spel te zetten

 9. HEM

  En ik wil agenten laten vervolgen, die een proces verbaal vervalsten, ik wil een Officier van Justitie laten vervolgen, die, in opdracht van de Rechter(!) het onderzoek naar een dodelijke aanrijding traineert, en ik krijg nergens gehoor.

  Het ministerie van V&J kunnen ze beter V&D noemen: Die zijn ook failliet!

  Een veroordeelde crimineel persoonlijk (Grapperhaus, de minister!) ophalen in Thailand en hier onschuldige mensen vervolgen. Gekker kunnen we het niet maken.

 10. NoDoubt

  Elke vluchteling kost 427.000 euro zo heeft prof Hnas Werner Sinn. Allah heeft verboden te integreren maar alleen kefirs uit te roeien en de koran mag niet worden bekritiseerd. Europese vrouwen mogen worden misbruikt want het zijn ho-eren. Moham had vele slavinnen. Al uw geld gaat naar al deze mensen en de autochtone bevolking kan naar de voedselbank. De immigranten krijgen allen een credit card met maandelijks 500 euro zonder verblijfplaats. VAn uw centen en uw pensioen zal worden gekort met tenminste 15% . Lang leve de EU met dank aan u die voor hebben gestemd. De landen die nog geen Europese munt hebben maar bij de EU zitten zijn nu al Economisch beter door de rente.

  1. Blokkeer-Fries

   De kosten bedragen minimaal 1 miljoen Euro per asielzoeker gedurende hun leven en dat is nog conservatief en exclusief alle begeleidende kosten en alles wat er nog meer binnenkomt als nareizigers en gevolgkosten. Dus even kort door de bocht, 25.000 asielzoekers per jaar is 25.000.000.000 Euro aan kosten voor de Nederlandse belastingbetaler per een gemiddelde levensloop van 60 jaar, als je op je 20e binnenkomt, met een levensverwachting van 80 jaar.
   Dus per jaar stijgen de kosten voor de Nederlandse belastingbetaler, en dat zijn er niet 17 miljoen, met afgerond naar beneden 416.000.000 Euro en dat verdubbeld elk jaar. Deel dat door ongeveer 8 miljoen en dan weet je wat je per belastingbetaler per jaar voor deze waanzin betaald.

  2. mike pence

   Heb je ook gekeken naar de kosten van de EU-uitbreiding sinds 2006?
   Polen heeft van de EU in de afgelopen 15 jaar ruim 110 miljard euro (netto) ontvangen. Als je dit bedrag als gemiddelde neemt voor al die andere Oost-Europese landen die lid geworden zijn van de Europese Unie sinds 2006 hebben we het gauw over 5 a 6 triljoen euro aan vernietigd kapitaal. Met deze kennis is de oplossing eenvoudig: Nexit.
   Al het geld wat hiermee bespaart kan worden kan dan geïnvesteerd worden in onderwijs, economie, innovatie en andere domeinen. Ook armoedebestrijding of de huidige problematiek in de woningmarkt kan hiermee vermindert worden. De oorzaak van van de verarming van de bevolking en afbraak van publieke voorzieningen (zorg & onderwijs) in Nederland is niet veroorzaakt door ‘buitenlanders of vluchtelingen’ maar is het beleid geweest van het kabinet-Balkenende II.

 11. NoDoubt

  NL wordt meer en meer een dictatuur. Hoeveel van die VVDrs hebben nu al de boel in de doofpot gestopt? En die pinokkio maar lachen. Lachend naar de 3e wereldland. Er wonen meer donkere mensen in Engeland dan blanken in HEEL Afrika.

 12. Blokkeer-Fries

  Nederland is een rechtstaat. Laat me niet deuglachen. Het OM zijn agenda is net zo links als die van de regering. Ze helpen al het opgebouwde goede naar de kloten en leggen de rekening bij de middenklasse neer.

  Faal, na faal, na faal en geen verantwoording afleggen.

  Willen jullie meer of minder slecht links wanbeleid?

 13. debontereus

  dit is precies OM waardig
  de officier van justitie wringt zich in alle mogelijke bochten om iemand zonder dat het om bewijzen heeft schuldig te verklaren
  erger vind ik nog dat een rechter er in mee gaat en in dit geval zelf wetten gaat maken ipv de wet te handhaven

 14. Jack Flash

  Op naar de totalitaire staat.

 15. Lex

  Hier word ik nu stil en bedroeft van.

 16. Ritter

  Ondertussen is het wel duidelijk dat dit een politiek proces is met als doel Geert Wilders de mond te snoeren.

 17. Wtf60

  Totaal belachelijk dit. Verspilling van tijd en belastinggeld.

 18. Jynx

  En dat is ons Nederlandse rechtsysteem?
  Lijkt een grote corrupte bende, in wat voor land leven wij?
  Dit is gewoonweg niet te bevatten!
  Wat een kolere zooi, om kots misselijk van te worden.

 19. Decca

  Het linkse adderengebroed wat de titel draagt het Openbaar Ministerie is een modderpoel die zo snel mogelijk moet worden opgeruimd. Het zijn mensen die de democratie gebruiken voor eigen doeleinden van macht en wellust.

 20. Drollevanger

  Is er iemand in Nederland die wel meer Marokkanen naar Nederland wil halen, buiten die Marokkanen zelf om.
  Ik ken ze niet.
  Waarom mag men de waarheid niet meer zeggen in dit land.

 21. Wim Vreeswijk

  De PVV en Wilders zijn m.i. nog lang niet uitgeprocedeerd, want Geert kan gewoon naar de Hoge Raad en als er procedurefouten worden geconstateerd wordt deze zaak terug verwezen naar een ander gerechtshof, wat ook weer een vertraging oplevert van 1 jaar. En als het besluit van de Hoge Raad niet tot zijn tevredenheid is kan je in hoger beroep gaan bij het Europese Hof te Luxemburg waarvan de zitting 1-2 jaar op zich laat wachten. De juristen van het O.M. zagen er overigens in 2014 al niks in deze procedure, maar na veel verbaal geweld van Opstelten bij Bolhaar werd deze procedure toch doorgezet. Over hoeveel deze ‘grappenmakerij’ de belastingbetaler allemaal heeft gekost, wordt met geen woord gerept.

 22. Rud56

  Dat het hele Wildersproces als een open riool stinkt is klip en klaar.
  Dat Wilders de deugpoliticy en idem walgelijke politiek voor de voeten loopt is ook klip en klaar.
  Wijlen Fortuyn deed dat ook, hij voorzag teveel en heeft dat met de dood moeten bekopen.

  Dat zou bij Wilders nu teveel opvallen, dus wordt hem nu op alle andere manieren voorlopig het leven zuur gemaakt. Een leven dat al jarenlang onder druk staat door bedreigingen vanuit die ‘oh zo vredelievende en betrouwbare’ moslimgemeenschap.
  Een leven totdat er toevallig een hiaat in zijn beveiliging ontstaat ….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.