snapshot6

Kiezer ontevreden over de debatprestaties van GroenLinks, FVD, SP en PvdD

Geen categoriesep 22 2019, 11:00
Behalve de reguliere peilingen van deze week presenteerde Maurice de Hond (Peil.nl) ook een aantal andere gegevens aan ons. Zo heeft De Hond vragen gesteld over de debatprestaties van de politieke partijen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. De tabel laat een onthutsend beeld zien: Partij voor de Dieren, SP, Forum voor Democratie en GroenLinks scoren zéér slecht.

Debatprestaties van de Tweede Kamer-fracties

[caption id="attachment_235503" align="aligncenter" width="920"]Bron: Maurice de Hond / <a href=Peil.nl" width="920" height="389" /> Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Het is een behoorlijke tabel -dat moet zeker gezegd worden-, maar in deze tabel staan interessante gegevens die deels verklaren waarom bijvoorbeeld GroenLinks en Forum voor Democratie wéér zetels moesten inleveren afgelopen week. Bij GroenLinks wordt meteen duidelijk waarom: GroenLinks-kiezers hebben stiekem een crush op rozenverkoper Lodewijk Asscher (PvdA) terwijl FVD'ers zwijmelen van Geert Wilders.
We zien bij een aantal oppositiepartijen hetzelfde patroon en als een partij zich in het rijtje bevindt is dat geen goed teken: bij de SP droomt men ook van de rode rozen van Asscher. Zo krijgt de PvdA-fractievoorzitter steun van ruim 36% van de SP-kiezers en van GroenLinks-kiezers is dat zelfs 39%! De Partij van de Arbeid kan zo nog eens 4 tot 8 zetels winnen komende maanden.
Opvallend is het dat D66-kiezers de prestaties van Jetten nog steeds niet kunnen waarderen. Daarmee zijn de prestaties van Jetten een 'outlier' in de gegevens: D66-kiezers zijn de enige coalitie-kiezers die de prestaties van hun partij niet waarderen terwijl Jetten de afgelopen weken juist snel groeit in het debat. Dit impliceert dat electorale winst voor D66 nog steeds mogelijk is. Gezien de scores van Jetten kan hij rekenen op enige steun van zowel de PvdA- als GroenLinks achterban.
Bij FVD- en PvdD-kiezers valt vooral op dat men de debatvaardigheden van de eigen partijleider het minst waardeert van alle debatvoerders in de Tweede Kamer. Zo kan Jesse Klaver op sympathie rekenen van de kiezers van Marianne Thieme en hetzelfde geldt voor Geert Wilders, die steun krijgt van FVD-kiezers. Ruim 70% van de FVD-kiezers was van mening dat Wilders het goed deed tegenover slechts 54% steun voor FVD-partijleider Thierry Baudet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten