Kiezer ontevreden over de debatprestaties van GroenLinks, FVD, SP en PvdD

Behalve de reguliere peilingen van deze week presenteerde Maurice de Hond (Peil.nl) ook een aantal andere gegevens aan ons. Zo heeft De Hond vragen gesteld over de debatprestaties van de politieke partijen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. De tabel laat een onthutsend beeld zien: Partij voor de Dieren, SP, Forum voor Democratie en GroenLinks scoren zéér slecht.

Debatprestaties van de Tweede Kamer-fracties

Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

Het is een behoorlijke tabel -dat moet zeker gezegd worden-, maar in deze tabel staan interessante gegevens die deels verklaren waarom bijvoorbeeld GroenLinks en Forum voor Democratie wéér zetels moesten inleveren afgelopen week. Bij GroenLinks wordt meteen duidelijk waarom: GroenLinks-kiezers hebben stiekem een crush op rozenverkoper Lodewijk Asscher (PvdA) terwijl FVD’ers zwijmelen van Geert Wilders.

We zien bij een aantal oppositiepartijen hetzelfde patroon en als een partij zich in het rijtje bevindt is dat geen goed teken: bij de SP droomt men ook van de rode rozen van Asscher. Zo krijgt de PvdA-fractievoorzitter steun van ruim 36% van de SP-kiezers en van GroenLinks-kiezers is dat zelfs 39%! De Partij van de Arbeid kan zo nog eens 4 tot 8 zetels winnen komende maanden.

Opvallend is het dat D66-kiezers de prestaties van Jetten nog steeds niet kunnen waarderen. Daarmee zijn de prestaties van Jetten een ‘outlier’ in de gegevens: D66-kiezers zijn de enige coalitie-kiezers die de prestaties van hun partij niet waarderen terwijl Jetten de afgelopen weken juist snel groeit in het debat. Dit impliceert dat electorale winst voor D66 nog steeds mogelijk is. Gezien de scores van Jetten kan hij rekenen op enige steun van zowel de PvdA- als GroenLinks achterban.

Bij FVD- en PvdD-kiezers valt vooral op dat men de debatvaardigheden van de eigen partijleider het minst waardeert van alle debatvoerders in de Tweede Kamer. Zo kan Jesse Klaver  op sympathie rekenen van de kiezers van Marianne Thieme en hetzelfde geldt voor Geert Wilders, die steun krijgt van FVD-kiezers. Ruim 70% van de FVD-kiezers was van mening dat Wilders het goed deed tegenover slechts 54% steun voor FVD-partijleider Thierry Baudet.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. santiago

  De enige oppositie die gevoerd werd tijdens de apb was van Geert Wilders. De rest dacht alleen maar aan de pluche voor over een jaar.

  1. Dik

   Alleen jammer voor jou dat Geert Wilders niet en nooit aan de bak komt als het gaat om regeren, dat schijnt niet tot jouw one-issue brein door te dringen. Gelukkig weet Baudet wel hoe het werkt, hij wil wel samenwerken met de PVV.

   1. santiago

    Haha. Maar geert niet met het fvd.

    1. Dik

     Dat bedoel ik dus, jouw brein gaat maar één kant op en dat is een doodlopende weg. Baudet begrijpt dat en jij niet.

     1. santiago

      Dik. Daar heb je wel een punt natuurlijk.
      Je had misschien toch beter je vmbo af kunnen maken. Ik denk dat je daar slim genoeg voor bent. Kan altijd nog he.

    2. cuoretx

     Lach maar, hierdoor zal hi wel nooit kunnen regeren in een kabinet. Want geen enkele partij wil het dus. lach om je eigen onwetrndheid.whahahaha

   2. Robert75

    Kom je nog wel achter bij de volgende verkiezingen. Die gaat Wilders winnen namelijk

   3. Nep

    Hoe kan Baudet ooit regeren. Leg eens uit?
    Hij kan zelfs niets klaar maken in de Provinciale Staten!!!

  2. spelende vrouw

   de rest had het druk met het mobieltje , appen met het thuisfront , voetbal kijken, kortom met alles druk behalve met hun baan. Maar op hun baan rust toch geen prestatie dwang of belofte

 2. Kretoloog

  Het geeft mij geen vreugde, maar wat gezegd moet gezegd: de 3 beste debaters in de Tweede Kamer zijn (in alfabetische volgorde) Asscher, Rutte en Wilders. De rest blijft daar mijlenver achter. Sommigen proberen het te compenseren met humor (Heerma, van der Staaij), verkleedpartijen (Baudet) of fanatisme (Marijnissen, Thieme). Maar net als de rest missen zij het charisma om luisteraars lang te boeien. En bij Segers val ik in slaap.

  1. spelende vrouw

   de rest kan nagenoeg geen debat aan omdat ze niet ingelezen zijn., Al liegt rutte dat hij barst het verhaal is 1 geheel en zolang dat je tijdens op het antwoord niet eens meer weet wat de vraag of het onderwerp nou was

 3. Nep

  Goed laten we Geert stemmen en weg met Baudet.

  1. Mezzadra

   Kan Wilders dan wel regeren?

   🙂

   1. spelende vrouw

    Mezzadra 2 uur ago Beantwoorden
    Kan Wilders dan wel regeren?

    🙂

    Moeten we proberen , de pvda kan het zeker niet datr heeft het verleden duidelijk aangetoond

 4. Nep

  Gelukkig kan Baudet niet regeren. Hij heeft het te druk met zijn verkleedpartij’tjes!

 5. Peter Selie

  Goh ik ben ontevreden over de prestaties van GroenLinks, FVD, SP en PvdD.

 6. Jumping

  Inderdaad in dit keiverotte Nederland is dit Links gereutel op de rol gezet door de Hond.

  De aandacht voor de brandweerman, die een kopstoot moest incasseren, van een of andere debiel, tijdens zijn werkzaamheden, is voor de Linkse demoniserende wegkijkclub, minder interessant.

  De poging tot een liquidatie in Zwolle, in een kinderrijke buurt, is ook niet interessant, voor de Linkse Demoniserende wegkijkende Rutte kliek.

 7. Saskia Haan

  Hebben allochtonen en vrouwen ook al een vooraf afgesproken quotum als positief actiemiddel als het gaat om koffie en koekjes serveren bij politieke debatten in de Tweede Kamer?

 8. Drollevanger

  Waar hebben we het over?
  In het vorige interglaciaal, het Eemien van 116.000 jaar geleden was het nog een mooi stukje warmer dan nu.
  Dit schrijft de site “GeologievanNederland” over het Eemien.
  Zo leefden er bosolifanten en nijlpaarden in onze rivieren. De Rijn stroomde tijdens het Eemien door het huidige IJsseldal naar het noorden om ten westen van Zwolle in zee te stromen. De Maas had grotendeels haar huidige loop.
  Het Eemien.
  Tijdens het Eemien waren de oevers van de meanderende rivieren waarschijnlijk begroeid met dichte galerijbossen. In de kustvlakte, en vermoedelijk ook boven op de keileemvlaktes van Noord-Nederland, zal er veenmoeras zijn geweest.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.