Politieke barometer: Kabinet Rutte 3 herstelt na magere jaren, maar nog nét geen meerderheid

De politieke barometer van Maurice de Hond (Peil.nl) is binnen en het herstel van de coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66 is nu niet meer te ontkennen. Binnen een half jaar tijd heeft de coalitie ruim 10 zetels goedgemaakt en staat nu op 70 zetels. Als morgen Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, dan is 70 zetels echter niet voldoende voor een meerderheid. Echter is de onzekerheid momenteel groot waardoor binnenkort wellicht significante verschuivingen te zien zijn.

Peiling van 29 september 2019

Bron: Maurice de Hond / Peil.nl
Bron: Maurice de Hond / Peil.nl

In het geval de huidige politieke trends zich voortzetten dan kan het zomaar eens zijn dat het kabinet Rutte 3 een fijne kerst tegemoet gaat met 74 – 77 zetels in de peilingen. Maar dan moet het natuurlijk wel allemaal goed gaan. En er hangen nogal wat complexe vraagstukken in de lucht, zoals de stikstofaanpak.

Het vertrouwen in de coalitie is momenteel hoog, maar wordt gevoed door plannen en geruchten rondom belastingverlaging, het versterken van de koopkracht en de aanpak van het klimaatbeleid. Als bijvoorbeeld blijkt dat de stikstofcrisis langer duurt dan gehoopt dan kan het draagvlak zomaar weer afkalven. Of als blijkt dat de pensioenskortingen harder aankomen. Kortom: er zijn nog steeds diverse risico’s voor Rutte 3.

Mochten die risico’s zich ontpoppen tot incidenten dan zal de oppositie aan de haal gaan met de stem van de kiezer. De oppositie in de Tweede Kamer heeft het zwaar te verduren gehad in de zomer en kreeg het ene slechte nieuws na het andere te horen. Zo waren er binnen de Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie diverse opstootjes waarna de kiezer afhaakte. En ook de partijen GroenLinks en SP doen het slecht op de middellange termijn. De SP staat nog steeds op 5 (!) zetels verlies sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. C.A.Barstow

  Als jou koeien met gouden horens worden beloofd,
  en je bent oliedom en hebt ook nog een slecht geheugen,
  dan ga je haast als vanzelf op deze volks en landverrader stemmen.

  Stem FvD.

  1. Joop Klepzeikert

   @C.A.Barstow: Het geheugen van heel veel Nederlanders is schijnbaar net een vergiet.
   Nog geen 30 jaar geleden verdiende Nederlandse jongeren genoeg per uur om daar 5 bier van in de kroeg te kunnen halen. Nu kunnen ze nog maar 1 bier van het huidige uurloon betalen. Een eigen woning kunnen ze al helemaal niet meer betalen, als ze daar al voor in aanmerking zouden komen. Toch stemmen die kneusjes steeds linkser.

   1. Pauline Kummer

    Ik hoor het al, de kurk is van de fles. Wat een onderbouwing! Apert onjuist.

    1. Mezzadra

     Ik denk dat Klepzeikert zijn pensioen niet goed geregeld heeft en die armoe projecteert op anderen.
     Dit slaat inderdaad helemaal nergens op.

     1. Dik

      De aandoenlijke, hij koestert warme gevoelens voor kleine kinderen, heeft zijn digitale scheetje weer gelaten.

     2. Joop Klepzeikert

      @Trol Mezzadra: Ga nou niet net doen of jij kunt denken. Je hebt al te vaak bewezen dat je dat niet kunt. Leeghoofd.

     3. Joop Klepzeikert

      @Trol Mezzadra: Hiermee bewijs je ook nog eens dat je niet kunt lezen. Ik schreef BIJBAAN. Domme werkschuwe parasiet.

     4. Mycase

      OVER JE SCHOUDER BLIJVEN KIJKEN KINDERVRIEND

    2. Joop Klepzeikert

     @Pauline Kmer: Ga je hersentjes eens uit de kelder halen en spoel de schimmel daar vanaf.
     Ik verdiende als 16 jarige Fl.10,- netto per uur met een bijbaantje.
     In die tijd kostte een biertje in de kroeg en disco Fl.2,-
     Nu verdient een 16 jarige €3,50 netto per uur en kost een biertje in de kroeg of disco ook €3,50
     Maar volgens jou is dat dus ‘Apert onjuist’… Geestelijk beperkte dwaas.

     1. Mezzadra

      Klepzeikert ging op 16 jarige leeftijd niet naar school en zette zijn arbeidsloon om in bier.

      Helder.

      🙂

     2. Onslow

      @Joop, een 1/2 l. ‘draught’ beer kost in Engeland een 1/2 uurtje beunen tegen het minimum loon. In zd Amerika nog goedkoper. Daar zijn dan ook flessen van 0.7 liter heel gangbaar.

     3. Siemien

      Met 16 jaar werd mezzadra door moeders gepamperd vandaar ook zijn voorliefde…

    3. Mycase

     meid ga wat nuttigs doen en laat het hier aan volwassen mensen over .

 2. Joop Klepzeikert

  Hoe dom kan een volk zijn? Nou, zo dom als het Nederlandse volk.
  Het gaat zowel financieel als cultureel steeds harder achteruit in Nederland. Toch blijft het domme volk maar op kartelpartijen die alle narigheid veroorzaken stemmen. Dommer volk ga je echt nergens ter wereld vinden.
  Een normaal volk stemt partijen die het zo voor het volk verzieken heel snel weg.

  1. Nep

   Waarom blijf je dan hier dan nog in Nederland?
   Om alleen maar te katten op wat niet hoed gaat. Zielig!

   1. spelende vrouw

    betaal de emigratie en ik ben morgen weg , behandel me nou eens zoals een gelukszoeker hier behandeld word en laat me wensen uitkomen tarrel

    Amerika Winconsin heeft de voorkeur

 3. Drollevanger

  Dus de club van 4 meelopende partijen en een rits gedogende meelopers zijn nog steeds niet genoeg om een democratisch Kabinet te vormen.
  Wat een armoedige politiek hebben wij.

 4. Duckday

  Stem PVV of FvD daarna NL exit Wat heeft de EU en Euro ons nu voor welvaart voordeel werkgelegenheid gebracht voor de NORMALE man Vrouw in Nederland Misschien eindelijk verlost van al die niets zeggende wetsvoorstellen die tot doel hebben de bevolking te onder drukken

  1. DidiMadloba

   In de eerste helft van de vorige eeuw werd heel veel bloed vergoten. De EEG later omgedoopt tot EU leidde tot vrede.

   Als de Brexit al doorgaat zal die het Zwitserse en Noorse voorbeeld volgen, dwz Brusselse wetgeving volgen zonder daar nog iets over te zeggen te hebben. Mopperen over te weinig democratie hoeft dan niet meer: die is dan officieel afgeschaft.

   Uit de € stappen zal snel tot een hele dure “nieuwe gulden” leiden: kijk naar de Zwitserse Frank. Reizen naar het buitenland wordt dan goedkoop voor Nederlanders, maar omgekeerd wordt buitenlands toerisme naar Nederland onbetaalbaar. Het zal faillissementen regenen in de Horeca. Het Rijksmuseum zal een filiaal openen in Berlijn voor de velen die geen reis naar Amsterdam kunnen betalen, zoals daar ook al een dependance is van het Anne Frank huis, om AfD-ers eraan te herinneren dat een zuiver Germaans Duitsland geen goed idee is.

   1. Pauline Kummer

    Het herintroduceren van de gulden in het internationale geldverkeer zal ook een gigantische klus zijn. De vraag is ook of ze overal geaccepeerd wordt als betaalmunt. Bovendien ligt het speculeren met die munt op de loer, allemaal zaken die niet gewenst zijn. Zakelijk ook ivm aanhouden van betaalrekeningen in het bancaire betaalverkeer als elk land er toe overgaat de Euro te ontmantelen.

    1. Mycase

     dombo de gulden was ook geen betaalbare munt in het buitenland .alleen voor Nederland en was vroeger gekoppeld aan de Duitse mark en dat was prima zo .Of dacht jij dat je met de gulden in Belgie Luxemburg Spanje kon betalen ???

   2. Mezzadra

    “Als de Brexit al doorgaat zal die het Zwitserse en Noorse voorbeeld volgen, dwz Brusselse wetgeving volgen zonder daar nog iets over te zeggen te hebben.”

    Dit is een juiste constatering, DidiMaloba.
    Ik betwijfel inmiddels zeer of de Brexit in formele zin nog zal doorgaan. Na het onvermijdelijke zoveelste uitstel waartoe men op 15 oktober zal besluiten volgens algemene verkiezingen waarin Labour inzet op een nieuw referendum. Een nieuw referendum zal hoogstwaarschijnlijk tot afstel van de Brexit leiden.
    Maar ook als dat niet gebeurt zal GB in een situatie komen van een zeer zachte Brexit, een soort douane Unie die lijkt op Noorwegen met het door jou beschreven gevolg.

    Waneer dringt het een keer tot de hersenen van Brexeteers en Nexeteers door dat uittreden uit de EU feitelijk niet meer kan?

    1. Joshuak

     Ja En? Dus moeten we maar buigen voor die authoritaire ratten?

     Er is meer in de wereld dan economische groei jij vieze materialist.. Gaat hier om je bloed eigen land..

     Je moet je absoluut doodschamen voor die steun aan de EU.. Helemaal als je lijkt naar de constant chaos..

     Als je voor 2001 kijkt was Europa stabilier en zelf rijker dan ze nu zijn Europa en de Euro sloopt alles waar het mee in aanraking komt

     1. Mezzadra

      We hoeven nergens voor te buigen, Joshuak. We kunnen democratisch beslissen om uit de EU te gaan maar dat is slechts een mening van een minderheid.

     2. Watcher

      Je bent een Chileen die hier zijn zakken komt vullen of je bent een door Dik gecreëerde nieuwe nick.

      Zet in voor het laatste…

     3. Pauline Kummer

      Hebt u zich wel eens verdiept in uw eigen CLP ?

     4. Eliahu

      U laat zich teveel aanpraten door opportunisten. Dat is begrijpelijk als nieuwkomer. Nederland is een prima land met kansen voor iedereen die wil. De weg van de minste weerstand is schelden zonder eigen bijdrage.
      Dit is mijn ervaring.

    2. Pauline Kummer

     @Mezzadra, die kleine minderheid stapt ook graag uit een rijdende sneltrein.
     Een bijzondere liefhebberij.

  2. Pauline Kummer

   U bent van 1-1-2002 ontegenzeggelijk. Dan kunt u het ook niet weten. De Euro geldt niet alleen voor Nederland. Wetten dienen het algemeen nut en ons aller wel zijn. Met 95k p.u. over een woonerf razen met de boodschappen auto is bijv. niet toegestaan.

  3. Nep

   Dan heb je je niet goed verdiept in wat de EU doet!
   Beter je huiswerk maken!

 5. DidiMadloba

  Volkomen voorspelbaar. Het Kabinet neemt in het begin van zijn regeerperiode noodzakelijke maar impopulaire maatregelen, en schakelt aan het eind daarvan over op populaire dingen, om de verkiezingen te winnen. Wie verder dan vier jaar vooruit kijkt wordt geprezen als staatsman, maar is voor alledaagse politiek onbruikbaar.

 6. claus

  Maurice de Hond haalt zijn peilingen op plaatsen en bij mensen die conform de doelstellingen handelen en denken!
  Zo kan iedereen peilen organiseren,dus op plaatsen en mensen die jouw overtuigingen en belangen delen!

  1. Mezzadra

   Claus meent dat Maurice de Hond zijn peilingen met een politiek motief manipuleert.

   Bewijs of logica levert hij er niet bij. Zolang dat niet gebeurt houd ik het erop dat de sukkel maar wat lult.

   1. Mycase

    VAL DOOD ZUIGSTENGEL NU GRAAG VUILE KINDERVERKRACHTER

   2. spelende vrouw

    tarrels l*llen in de ruimte. Hoe was ook alweer het bestand opgebouwd van de leden bij de hond tarrel ?

    sukkel

   3. Siemien

    mezzadra meent dat Claus meent dat Maurice de Hond zijn peilingen met een politiek motief manipuleert.

    mezzadraatje is echt te dom om dom te zijn

    1. Mezzadra

     Ja, hij zegt: “Maurice de Hond haalt zijn peilingen op plaatsen en bij mensen die conform de doelstellingen handelen en denken!”

     Dat noemen we manipulatie.

     1. Siemien

      Dat zeg ik, mezzadra is te dom om dom te zijn en reageert ook nog eens wat een okkoo is mezzadraatje, echt een dom jongetje

     2. Mezzadra

      Het is iets te ingewikkeld voor je, is het niet, domme jongen?

   4. EmC2

    https://youtu.be/Mz6-BhI7Q4c

    Vanaf 20:min geeft Maurice de Hond zelf aan, dat hij z’n eigen interpretatie aan onderzoek geeft!

 7. RS

  ik snap iets niet. de VVD’ers zijn elke week wel in het negatieve nieuws, j.l nog die huisjesmelker Haga en vele anderen, en dan stijgen in de peilingen ??? Geloof er niks van. Hier wordt gesjoemeld.

 8. Mycase

  GELUL PUNT …

 9. spelende vrouw

  Zijn mensen nou knettergek of hebben ze geen enkel historisch besef. Asscher op 20 zetels. Lopen heel wat suïcidale mensen rond in Nederland.

 10. Nep

  Gelukkig blijft Baudet zakken en belandt daar waar hij hoort!

  1. spelende vrouw

   gelukkig als baudet zakt stijgt de pvv tarrel 🙂 🙂

   1. Dik

    @SV: Heb je’m in de gaten?

 11. Jack Flash

  “kabinet Rutte herstelt “.Het zal veel moeite en bijkomende inspanning kosten om te herstellen wat dit kabinet vernield heeft.

 12. Bes Tolen

  De Nederlandse autochtone bevolking is dommer dan ooit en daardoor heeft het geen goede toekomst. Dat mee gerekend de immer voortdurende immigratie, die fataal is voor het land. De achterlijkheid wint aan kracht, het slechte gedrag daardoor ook. Leugens tot statistische toe zijn de leidraad voor het volk om hun stem uit te brengen. Leugens, die gezond verstand in de weg staan. Terwijl de goede waarnemer er heel wat van kan ontzenuwen maar dat is voor het stemvolk niet weggelegd en daarmee faalt de democratie al jaren als betrouwbaar om het bestaan van alle Nederlanders te bevorderen.

  1. Mezzadra

   Het idee dat de bevolking te dom is om haar bestuurders te kiezen is in de kern fascistisch.

   1. Dik

    Blablabla, blablabla & blablabla

   2. Siemien

    mezzadra is te dom om echt te zien wat er gebeurt..

 13. Jack Flash

  Onzekere stemmers gaan stemmen op wat de barometer voorspelt.De vraag is: Voor wie werkt Maurice de Hondelul.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.