Politieke barometer: Kabinet Rutte 3 herstelt na magere jaren, maar nog nét geen meerderheid

Geen categoriesep 29 2019, 11:00
De politieke barometer van Maurice de Hond (Peil.nl) is binnen en het herstel van de coalitiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66 is nu niet meer te ontkennen. Binnen een half jaar tijd heeft de coalitie ruim 10 zetels goedgemaakt en staat nu op 70 zetels. Als morgen Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, dan is 70 zetels echter niet voldoende voor een meerderheid. Echter is de onzekerheid momenteel groot waardoor binnenkort wellicht significante verschuivingen te zien zijn.

Peiling van 29 september 2019

[caption id="attachment_236051" align="aligncenter" width="800"]Bron: Maurice de Hond / <a href=Peil.nl" width="800" height="348" /> Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
In het geval de huidige politieke trends zich voortzetten dan kan het zomaar eens zijn dat het kabinet Rutte 3 een fijne kerst tegemoet gaat met 74 - 77 zetels in de peilingen. Maar dan moet het natuurlijk wel allemaal goed gaan. En er hangen nogal wat complexe vraagstukken in de lucht, zoals de stikstofaanpak.
Het vertrouwen in de coalitie is momenteel hoog, maar wordt gevoed door plannen en geruchten rondom belastingverlaging, het versterken van de koopkracht en de aanpak van het klimaatbeleid. Als bijvoorbeeld blijkt dat de stikstofcrisis langer duurt dan gehoopt dan kan het draagvlak zomaar weer afkalven. Of als blijkt dat de pensioenskortingen harder aankomen. Kortom: er zijn nog steeds diverse risico's voor Rutte 3.
Mochten die risico's zich ontpoppen tot incidenten dan zal de oppositie aan de haal gaan met de stem van de kiezer. De oppositie in de Tweede Kamer heeft het zwaar te verduren gehad in de zomer en kreeg het ene slechte nieuws na het andere te horen. Zo waren er binnen de Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie diverse opstootjes waarna de kiezer afhaakte. En ook de partijen GroenLinks en SP doen het slecht op de middellange termijn. De SP staat nog steeds op 5 (!) zetels verlies sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten