Strijd voor hoger loon: grondpersoneel KLM gaat maandag staken

KLM krijgt maandagochtend te maken met een staking van het grondpersoneel. Van 08:00 uur tot 10:00 uur legt men het werk neer. Volgens FNV wil het personeel beter loon, meer medewerkers in vaste dienst en betere roosters. Dat meldt De Volkskrant.

Cao-onderhandelingen zijn vastgelopen. FNV wilde 4 procent per jaar loonsverhoging, KLM bood 6 procent loonsverhoging over drie jaar (en dus in drie stappen). Volgens KLM is de staking voor morgenochtend dan ook volstrekt onnodig.

De kans dat KLM dan ook uiteindelijk door één of meerdere van deze acties overstag gaat, lijkt onwaarschijnlijk. Een loonstijging van 6 procent over drie jaar klinkt wel karig maar FNV lijkt mij ook overdreven eisen te stellen. En dan neem ik voor het gemak maar even aan dat hier al rekening is gehouden met inflatiecorrectie.

Voor een luchtvaartmaatschappij zijn brandstofkosten en personeelskosten de grootste kostenposten. FNV (en daarmee het grondpersoneel) lijkt weinig rekening te houden met de concurrentie van KLM en de fragiele positie waar de luchtvaartmaatschappij in verkeert. Zelfs als het zo is dat KLM er wél goed voorstaat, is er in die sector weinig voor nodig om snel en hard van die positie te vallen. De vraag is alleen hoe dramatisch het loon en andere arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden voor het grondpersoneel nu zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.