Zelfhaatmuseum in Amsterdam verbant term ‘Gouden Eeuw’: ‘Die term is niet inclusief genoeg!’

Het Amsterdam Museum uit, jawel, Amsterdam gaat stoppen de benaming Gouden Eeuw te gebruiken, want die term zou niet “inclusief” genoeg zijn. Een sterk staaltje zelfhaat dus weer, en een ongelofelijke dolksteek naar onze eigen geschiedenis.

Hoe je het ook wendt of keert, Amsterdam is in hoog tempo aan het capituleren voor allesverwoestende politiek-correcte krachten. Terwijl krakers in een paradijs wonen, worden ondernemers weggepest en gaat de rode loper uit voor illegalen. Maar het is niet alleen het gemeentelijke beleid – ook de musea in de stad dan aan hartelust mee aan die onzin. Zo zijn de culturele instellingen hard bezig om hun collecties op te schonen. Alles wat riekt naar nationale trots, Nederlandse identiteit of belediging van lange allochtone tenen? D’r uit!

Te beginnen met, kennelijk, het hele woord ‘Gouden Eeuw’, aldus het Amsterdam Museun:

“De term ‘Gouden Eeuw’ is sterk gekoppeld aan nationale trots, maar dat dekt de lading van de historische werkelijkheid in deze periode niet”, schrijft het museum op de website.

Het Amsterdam Museum geeft aan dat het een plek wil zijn die voor iedereen relevant is en waar alle mensen zich welkom voelen. “Dat is een proces waar het museum samen met mensen uit de stad al jaren mee bezig is. Het Amsterdam Museum geeft ruimte aan mensen en verhalen die nog niet of onvoldoende gehoord worden.”

Natuurlijk moeten we voorstander zijn van initiatieven om het verleden meer te belichten, ook van onbekende kanten. Maar Gouden Eeuw vervangen door zeventiende eeuw? Dat is net zoiets als het woord allochtoon schrappen om vervolgens allemaal ‘persoon met migratieachtergrond’ te zeggen. Je verandert de verpakking, maar de inhoud blijft precies hetzelfde.

Alleen: het woord Gouden Eeuw is gekoppeld aan de opkomst van Nederland als wereldmacht en zeer relevant handelsland. Een positie die tot vandaag de dag voortduurt. Dus inclusiviteit prediken: da’s één ding. Maar je mag daar natuurlijk nooit het onderwijzen van de realiteit mee in de weg zitten natuurlijk.

Of uiteraard wel, als je hoogste doel nu eenmaal het aanbidden van de policorgod is – en letterlijk alles daar ondergeschikt aan moet worden gemaakt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Kretoloog

  De Gouden Eeuw was ook het hoogtepunt van de Nederlandse schilderkunst: Rembrandt van Rijn, Jan Steen, Johannes Vermeer, Frans Hals, Pieter de Hoogh en nog een tiental anderen bezorgden ons land wereldfaam. Maar dat mag dus niet meer, trots zijn op wat je land heeft voortgebracht.

  De weg-met-ons mentaliteit viert hoogtij in de culturele wereld.

  1. Deathspank

   @Kretoloog: Trots?! Het nieuwe buzzwoord is gekwetst.

   1. Kretoloog

    Ik weet het. Door de hele dag maar gekwetst te zijn, ben je niet in staat om ook maar een klap uit te voeren. Daar hebben voornamelijk negers last van. Waar dat gekwetst zijn toe leidt, zie je in landen in Afrika en in Suriname dat ook vol met negers zit. Deze landen gaan economisch kapot, omdat er geen arbeidsproductiviteit is (met als dieptepunt Rhodesië/Zimbabwe, ooit de graanschuur van Afrika).

    1. Deathspank

     @Kretoloog: Misschien is de ene bevolkingsgroep sneller geketst dan de andere, maar daar gaat niet om. Tolereren van dit gedrag van wie ook, zou al erg genoeg zijn. In plaats van bestrijden, leren we het op scholen en universiteiten en worden musea aangepast om dit te promoten. Er wordt een nieuwe Europese bevolking gemaakt en het verleden moet worden vergeten, woorden worden verboden anders ben je een racist of facist, ons denken moet aan banden worden gelegd, de overheid bepaald wat je wel of juist niet moet denken. Massa immigratie is geen probleem voor Europa, maar juist een doel, een verdienmodel. Klimaatbeleid heeft niks te maken met globale temperatuur maar met facistische ideologieen. Alles, maar werkelijk alles moet worden belast. Het klimaatakkoord, stikstofwetgeving, het duurder maken van bepaalde voedingsproducten is slechts het begin.

    2. Korporaal Monty

     “in Suriname dat ook vol met negers zit.”

     Vraag je eens af hoe die daar gekomen zijn?

     1. Bosche draak

      Dus?
      We hebben het er nu over dat ze zich maar blijven weigeren te ontwikkelen.
      Hoe lang willen ze nog blijven hangen in het verleden?

  2. plakband

   Kretoloog: Het is niet – weg met ons – maar “weg met jullie”.
   De landverraders blijven echt wel op hun door ons gesubsidieerde plek zitten.

 2. Joshuak

  Het idee van de gouden eeuw Is nidteens gekoppeld aan het feit dat Nederland een grootmacht was en er veel geld het land binnenkwam

  En dat geld heeft ervoor gezorgd dat er een explosie kwam van cultuur, kunst en vele andere dingen.. Dat het een gouden eeuw wordt genoemd is gebaseerd op de kunst, niet de handel..

  Zelfde als de gouden eeuw was lucratief voor misschien enkele 10 duizenden Mensen In Nederland met name de grote handelaren en bankiers.. Rest van Nederland leefde in zware armoede..

  Maar let op, in de Nederlandse museum zal daar niet over worden gesproken.. Alleen over de misdaden zoals slavernij.. Want hoe kan je anders iemand een schuldgevoel inpraten over dingen waar ze niks mee te maken hebben..

  9 van de 10 mensen konden nauwelijks hun eigen eten betalen.. Laat staan daarnaast nog een slaaf onderhouden..

  Gewoon net als bij de publieke omroep de subsidies stop zetten.. Als zij het niet hebben over Nederlands tradities en cultuur waarom zal je er dan voor betalen?

  Laat ze maar geld halen bij de mensen over wie ze het wel hebben

  1. joey

   joshuak
   Juist!

  2. AS210854

   Dus leven wij de” gewone bevolking ” in de gouden eeuw van nu.

 3. Sprookjesfiguur

  Ik heb net een mail gestuurd naar ook het Rijksmuseum, en naar Klaver (Groen Slinks) met het verzoek dat ook de nachtwacht veranderd moet worden. Op dit tekeningetje staan alleen maar blanken! Dit is geen goede afspiegeling van Nederland. Dit is een vorm van racisme. Hopelijk worden er kamervragen over gesteld, en wordt er snel actie ondernomen. Dit kan zo niet langer!

 4. Mezzadra

  “ het capituleren voor allesverwoestende politiek-correcte krachten. “

  🙂

 5. Buzz68

  Ach… Neem die linkse gekkies toch niet zo serieus…
  “Gouden eeuw” … Woordgeneuzel; geeft slechts aan dat hier de welvaart is gecreëerd waarop ons land tot op de dag van vandaag een flink deel van z’n welvaart aan te danken heeft.

 6. joey

  ‘Gouden Eeuw’ kan niet meer,het is een te beladen benaming volgens politiek correct Nederland ivm VOC,slavernij verleden etc.
  Het is een gevoelige en deprimerende benaming voor een eeuw waarin zwartjes werden gezien als een minderwaardige leefvorm!
  Terwijl het voor autochtoon Nederland beter zou zijn geweest indien die overtuiging actueel was gebleven!

  1. Mezzadra

   Joey maakt duidelijk dat niet alleen in de Gouden Eeuw er minder beschaafde mensen waren die ‘zwartjes’ beschouwden als een minderwaardige leefvorm.

   Joey is zich waarschijnlijk nauwelijks bewust van het racisme dat uit zijn bijdrage walmt. Hij is met deze stank kennelijk zeer vertrouwd.

   1. meneer cactus

    jij bent vertrouwd met stank tarrel , waarom nou je eigenschappen over het hek naar de buren gooien. Joey maakt duidelijk dat bijvoorbeeld mevrouw simons geen enkele bijdrage levert aan het maatschappelijk debat en dat Nederland daar geen enkele baat bij heeft.

    Voor racisme moet je toch echt bij de anti zwarte pieten bende kozp en simons zijn. Daar kan je onbegrensd, ongegeneerd , ondoordacht puur racisme vinden. Hun handelen jaagt de rest aan tarrel.

   2. joey

    mezo
    Inderdaad,ze kunnen hun stank beter verspreiden in het land waar hun roots liggen,kunnen wij autochtonen ontspannen en genieten van zuivere lucht en daarbij weer ongestoord met onze kleinkinderen genieten van de St Nicolaas & zwartepieten intocht.

 7. meneer cactus

  De arrogantie van linkse gutmenschen is onbegrensd. Ze hebben de arrogantie om te denken dat ze de geschiedenis kunnen herschrijven

  Als museum maak je totaal belachelijk of komt er nog een grote boekverbranding om alle sporen uit te wissen

  totaal krankzinnig

 8. Jack Flash

  Straks gaan ze ook nog onze middeleeuwse kunst op de brandstspel gooien? Ik kijk nergens meer van op.

 9. Jack Flash

  brandstapel

 10. Zozo

  Als ze werkelijk een punt willen maken moeten ze alle werken uit de gouden eeuw uit hun museum verwijderen.

 11. FJ

  Het zal wel aan mij liggen, maar de directie van dit museum ontvangt toch zijn salaris omdat onze schilders de schilderijen die zij daar ten toon stellen in de GOUDEN EEUW hebben geschilderd.
  Als ze dit niet meer willen verkopen, prima, maar dan ook geen salaris meer, want je bent niet meer geschikt voor de functie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.