Arjen Lubach gaat vol Kick Out Zwarte Piet: ‘Intocht Sinterklaas is een racistisch kinderfeestje!’

In zijn veelbekeken tv-show Zondag met Lubach heeft presentator Arjen Lubach tussen neus en lippen nog even uitgehaald naar de jaarlijkse intocht van Sinterklaas. Een “racistisch kinderfeestje,” zo noemde hij de veelbesproken aankomst van de goedheiligman in Dokkum in 2017, toen de ‘Blokkeerfriezen’ de A7 afsloten om Amsterdamse SJW-relschoppers niet bij de intocht te laten arriveren.

Het moet gezegd worden: ondanks alles is Arjen Lubach wel consequent. Hij heeft geen goed woord over voor alle blokkeeracties van demonstrerende groepen de afgelopen tijd. Hij noemt daarbij zowel de boerenopstanden als Extinction Rebellion, maar maakt meteen ook de vergelijking met de wijze waarop de Blokkeerfriezen onder leiding van Jenny Douwes in november 2017 een bus vol Jerry Afriyie-achtigen hebben tegengehouden bij Joure, zodat ze de Sinterklaasintocht in Dokkum niet konden verzieken.

Lubach was geen fan van die actie, en heeft dat ook nooit onder stoelen of banken geschoven. In niet altijd accurate rants in z’n show Zondag met Lubach heeft hij meermaals gefulmineerd tegen Zwarte Piet en het ‘racisme’ rondom deze traditionele kindervriend. Het passeerde gisteravond in het debuut van het nieuwe seizoen weer heel even de revue. De intocht van Sint Nicolaas in Dokkum in 2017? Een “racistisch kinderfeestje”, zo oordeelt Lubach.

Tja, mensen. Het blijft de VPRO hè? Hoeveel satirische liedjes Arjen Lubach ook componeert over de nepwereld van het woke zijn, uiteindelijk is het in essentie een omroep van, voor en dóór doorgewinterde D66’ers.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

68 reacties

 1. just saying

  Laat hem doodvallen met zijn anti zwarte Piet retoriek, net zoals iedereen die denkt dat zwarte Piet gaat verdwijnen.

 2. merlot

  “Het blijft de VPRO hè? […] uiteindelijk is het in essentie een omroep van, voor en dóór doorgewinterde D66’ers.

  De vrijzinnig protestantse radio omroep was traditioneel het domein van linkse christenen. Links en christendom is de meest giftige cocktail die er bestaat.

  Vanaf eind jaren 60 werd shockeren en provoceren hun core-business en het is moeilijk te geloven dat er toen nog christenen aan meewerkten, maar de naam is nooit aangepast.

  Het dieptepunt van hun lange reeks van smakeloze programma’s waren de blote tieten shows van Barend Servet en Sjef van Oekel. Het enige hoogtepunt wordt gevormd door Koot en Bie.

 3. Isengrijn

  Ach, ook Arjan Lubach vecht tegen de bierkaai. Zij hebben ook recht van spreken.
  Zwarte piet zal echtrr nooit verdwijnen als het aan de etnisch Nederlandse bevolking ligt. Ik heb zelfs het idee dat er meer zwarte pieten bijkomen.
  Tuurlijk, is er een klein groepje gekwetsten, maar die zullen we voortaan negeren.

  1. ZiggyStardust

   I see what you did there.

 4. Piet Klein

  Uitermate pijnlijk hoe Lubach de plank mis slaat en papegaai wordt van het populistische politieke correcte. Pijnlijk om te zien dat Lubach net als zijn vele vrienden in medialand onder het mom van humor en of gezelligheid dogmatischer zijn dat de gemiddelde kerk van vroeger, er naar streven om een groter zondigheid je aan te praten dan de gemiddelde kerk van vroeger. Tenenkrommende falende humor op de nationale buis. Humor is de kunst van het relativeren en niet de kunst van het diskwalificeren. Lubach kiest positie. Hebben wij weer meer tijd om naar andere zaken te kijken.

 5. Rechtsaf

  Ik heb gisteren gekeken was natuurlijk gelijk klaar met hem, in de randstad is zwarte piet een probleem, op het platteland wordt zwarte piet natuurlijk gewoon op handen gedragen..

 6. ZiggyStardust

  Ik kan niet wachten totdat op 2 januari de paaseitjes weer in de winkel liggen. Die arme stakkers hebben niet in de gaten dat ze voor miljoenen mensen een onschuldig kinderfeest vergallen. Ik vraag me af hoe ze zouden reageren als het diabetes fonds zich zou gaan bemoeien met het Suikerfeest.

 7. fusilier

  De winkels die zwarte piet verbannen, links laten liggen, niks meer kopen daar. Om te beginnen bij de Hema.

  1. ZiggyStardust

   Idd, doe ik al jaren niet meer. Net zoals ik tegenwoordig ook goed naar de verpakking kijk waar producten vandaan komen.

   1. Henkdetenk

    @ziggy ik ook producten uitislamitische landen koop ik niet en ik koop bij alleen Nederlandse kleine ondernemers of kleinere supermarkten.

 8. Mezzadra

  Lubach verwoordt wat steeds meer Nederlanders in de gaten krijgen: Zwarte Piet kan niet meer.

  De minderheid die er zich er fanatiek tegen verzet voert een zinloos achterhoedegevecht en moet niet meer raar opkijken als hen wordt verweten racistische motieven te hebben.

  1. Groeneveld

   De meerderheid is nog steeds voor Zwarte Piet, ouwe demagoog.

   1. Mezzadra

    Het woordje ‘nog’ onthult subtiel dat ook meneer Groeneveld beseft dat Zwarte Piet een aflopende zaak is.

    1. Groeneveld

     Nee, dat doet het niet Mezzadrine. Het duidt aan dat jouw demagogische uitspraak een grove en platte leugen is.

     Slechts een kleine minderheid vindt Zwarte Piet racistisch. Daar hoor jij toe. Een kleine, onbetekenende minderheid die steeds verder alleen komt te staan met dit extremistische standpunt.

     Over een paar is deze domme beweging uitgedoofd en is Zwarte Piet in volle glorie teruggekeerd. En vraagt menig burgemeester zich verbijsterd af hoe hij zijn hoofd op hol heeft kunnen laten brengen door een stel uit de bijstand betaalde importactievoerders.

     1. Groeneveld

      Over een paar JAAR is ..

     2. Mezzadra

      “Over een paar jaar is deze domme beweging uitgedoofd en is Zwarte Piet in volle glorie teruggekeerd. “

      Ontroerend.

     3. Groeneveld

      Het is goed dat je je laat ontroeren. Het is nog niet te laat om op je schreden terug te keren. Bevrijd je van het extremisme en maak je los van de domme linkse dogma’s. Hallelujah 🙂

     4. Mezzadra

      Groeneveld beweert dat de beweging voor afschaffing van Zwarte Piet volledig teruggedraaid gaat worden.
      Er zijn twee mogelijkheden: hij is werkelijk zo dom dat hij dit gelooft of hij zit hier een beetje te zieken.

      Omdat Groeneveld me geen domme man lijkt houd ik het op het laatste.

     5. Vlaswiek

      In gesprek gaan met verbale diarree is zonde van je energie. De aandoenlijke vindt hier zeven dagen per week en veertien uur per dag manieren om zijn drek te spuien, vooral omdat er mensen zijn die met hem in gesprek gaan.

      De afgelopen 15 jaar en talloze bans hebben bewezen dat dit volstrekt kansloos is, de aandoenlijke gaat gebukt onder psychische en ongeneeslijke aandoeningen. Zonde om daar tijd aan te besteden, zelfs de doktoren hebben het opgegeven.

     6. Mycase

      Als je die lamzak nou gewoon met rust laat dondert hij vanzelf op voeren daar geilt hij op

  2. Isengrijn

   70% van de Nederlanders is nou niet bepaald een kleine minderheid, Mezzadra.
   Wel realistisch blijven! 🙂

  3. Vlaswiek

   In gesprek gaan met verbale diarree is zonde van je energie. De aandoenlijke vindt hier zeven dagen per week en veertien uur per dag manieren om zijn drek te spuien, vooral omdat er mensen zijn die met hem in gesprek gaan.

   De afgelopen 15 jaar en talloze bans hebben bewezen dat dit volstrekt kansloos is, de aandoenlijke gaat gebukt onder psychische en ongeneeslijke aandoeningen. Zonde om daar tijd aan te besteden, zelfs de doktoren hebben het opgegeven.

  4. tonna

   In voorgaande eeuwen waren negroïden gekoppeld aan de overtuiging en het idee van:`zwart,dom,enkel geschikt voor slaaf’!
   Ze hebben er zelf dan ook niets aan gedaan om dat idee te laten verdwijnen,immers hoeveel negroïde filosofen en denkers ken je?
   Ze hebben nooit de tijd genomen dingen te overdenken,te druk bezig met copuleren en niets doen!
   Het énige dat ze kunnen en kennen is het het afzeiken van de ‘boze”blanken,stom geboren en niets bijgeleerd!
   (Uitzonderingen bevestigen de regel)

   1. Piet51

    @tonna
    Het valt me van je tegen, dat je niet begrijpt waarom de zwarte wereldbevolking op een aantal wetenschapsgebieden minder gepresteerd heeft dan anderen. Ik ga het je uitleggen.

    Je bent kennelijk vergeten, dat de apartheid in Zuid Afrika twee generaties geleden nog het maatschappelijke systeem was. In Amerika was dat iets langer geleden ook nog zo. Toen Afrika ontdekt was heeft de westerse wereld heel succesvol haar uiterste best gedaan die zwarte mensen vooral klein te houden door ze te koloniseren en uit te buiten. Slavenhandel naar alle windrichtingen zorgde ook voor het in stand houden van die achterstand.

    Om een heel lang verhaal heel kort te houden. Het westen heeft eeuwenlang niets anders gedaan dan te zorgen, dat die Afrikanen zich nu juist NIET ontwikkelden. In die opzet is het westen 100% geslaagd. Vandaar dat lagere aantal filosofen, schrijvers, wetenschappers. Begrijp je?

    1. just saying

     Dat de gemiddelde neger nu eenmaal minder intelligentie heeft vergeet malle pietje er gemakshalve maar niet bij te vertellen, het is een feit dat zwarten nu eenmaal minder intelligent zijn, alleen naïeve linkse dwazen denken het tegenovergestelde.

     1. Piet51

      @just saying
      Lees eens: ziedaar.nl/article.php?id=379. Het geeft een genuanceerd beeld van onderzoeken naar IQ, de oorzaken van het lagere IQ van Afrikanen en hoe dat moet worden geïnterpreteerd. Je zult niet overtuigd worden, lees lees daarom ook eens wat bronnen van dit onderzoek.

      Het onderzoek pleit voor meer socio-economische ontwikkeling om grote problemen te voorkomen. Ik pleitte hier al vaker voor verbetering van de gezondheidszorg (vooral ook voor zuigelingen), beter onderwijs en een betere economie. Zo wordt bijvoorbeeld overbevolking tegengegaan, maar stijgt dus ook het nationale IQ. Het kost een boel geld, maar dan krijg je ook wat.

      Maarten Boudry laat in zijn laatste boek (Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat) zien, dat een gezamenlijke en wereldwijde aanpak van het klimaatprobleem ook pas kan na dergelijke stappen. Kortom, meer ontwikkelingshulp is zeer gewenst, vooral ook om onszelf te helpen.

     2. Groeneveld

      Piet, je bent zo wild aan het reageren dat je onderwerpen en personen door elkaar haalt.

      Ik reageerde op jouw reactie op Tonna over het IQ en de ontwikkeling van zwarten in Afrika. Mijn reactie was dat jij als een geprogrammeerde zondagsschooljuffrouw het verhaal opdreunde dat hier al vele malen de revue is gepasseerd. Niks nieuws dus, daar is al vaak over gedebatteerd. Maar jij deed dat ook nog op een toontje alsof je een grote ontdekking en openbaring deed.

      Die heils- en messiastoon wekt verdomde veel irritatie op bij veel reageerders. Je verslijt ze voor gek en dom en dat is kwalijk.

      Nogmaals het gaat niet over je doorgaans extremistische, linkse kulmening, maar over dat bloedirritante toontje wat een buitgenwoon groot ego onthult. Je hebt het erg met je zelf getroffen, dat is duidelijk.

    2. Groeneveld

     My god, een stupider links deugverhaal moet nog bedacht worden. Wat ben je toch een akelig en dom mens, Piet 51 met je twee titels, werkend voor meerdere ministeries en wonend in Nederland en Italie.

     Je bent een grote, gehersenspoelde sukkel. En dat hebben die raamambtenaren natuurlijk net nodig. Heb je wel eens geprobeerd zelf na te denken en een eigen, onafhankelijke mening te vormen?

     Ouwe dominee, je roept aversie op, niet vanwege je achterlijke mening – die zij je gegund. Maar vanwege je mateloze arrogantie en betweterij die zo overduidelijk passen bij de geboren nitwit.

     1. Piet51

      @Groeneveld
      Het kostte even wat moeite, maar men gaat mij hier kennen. Dat werd tijd.
      “Heb je wel eens geprobeerd zelf na te denken en een eigen, onafhankelijke mening te vormen?” Ik word betaald om zelf na te denken en dat anderen ook te laten doen. Jij hebt meer met de resultaten van dat denkwerk te maken dan je vermoedt.

     2. Groeneveld

      Piet51, je stelt je te vaak op als een zondagsschooljuffrouw die in Jip en Janneke taal de meest basale lulverhalen vertelt die iedereen allang weet.

      Die blinde vlek veroorzaakt jouw Dunning Kruger effect: door je incompetentie mis je het metacognitieve vermogen om in te zien dat je keuzes en conclusies vaak niks voorstellen, terwijl je denkt dat je een messiaanse boodschap hebt te vertellen.

      Je past goed bij Mezzadra. Jullie zijn het dan ook altijd eens.

      Is het geen goed idee om je kul uitsluitend op Joop te spuien?

     3. Piet51

      @Groeneveld
      “Is het geen goed idee om je kul uitsluitend op Joop te spuien?”
      Dat is geen goed idee, want daar is iedereen het met me eens, evenals op veel andere fora en blogs. En ik ga niet preken voor eigen parochie, om even in je metafoor te blijven, ik preek ook niet voor die paar reageerders hier. Ik preek vooral voor die duizenden hier, die wel lezen, maar niet reageren. Hun visie is nog bij te sturen.

     4. just saying

      Malle pietje denkt dat meelezers op DDS nog zijn te overtuigen van zijn linkse gelul, de sukkel realiseert zich echter niet in zijn megalomanie dat mochten die mensen beïnvloedbaar zijn zich wel wenden tot de Joop maar zeker niet DDS.

      Je bent een megalomane praatjesmaker pietje met je ministeries en Italië gezwets.

     5. Groeneveld

      Ja, je bent een evangelist, Piet, dat hadden we allemaal al gemerkt. Eentje met een zwaar messiascomplex. Ben je daar al eens voor behandeld?

      Wellicht is het Leger des Heils iets voor je. Die brave mensen staan ook in weer en wind om het Woord te verkondigen. Sluit je aan: je zult je er helemaal geweldig voelen.

     6. Rechtsaf

      Nou Piet, ik denk dat je niet doorhebt dat je irritant bent, alles nuanceert en vooral ook bagatelliseert en vanuit het midden reageert zodat je altijd een uitweg hebt.

     7. Piet51

      @Rechtsaf e.a.
      Natuurlijk weet ik, dat ik irritant ben en evangelisatieneigingen heb. Maar die irritatie geldt niet voor iedereen. Er zijn hier een paar mensen, gelukkig niet zo heel veel, die de meest idiote nonsens verkondigen, zonder feitelijke onderbouwing maar wat roepen. Ik zet dat geregeld met een paar zinnen of verwijzingen recht. Als de schrijvers vervolgens stil blijven of ze negeren de feiten, en dat gebeurt heel vaak, weet ik dat mijn opmerking raak was en de onzin rechtgezet is.
      Een paar voorbeelden van rechtgezet nepnieuws gedurende de laatste dagen:
      * De dagelijkse anti-Israel botsingen op de Dam
      * De instroom van 250.000 vluchtelingen/(potentiële) terroristen uit moslimlanden
      * De bijdrage van 80% door Catalonië aan de Spaanse belastingen
      …. en nog veel andere gedurende de afgelopen maanden

      Ik begrijp heel goed, dat dat zeer irritant is. Maar ik doe het toch. Ik lieg namelijk nooit en verspreid niet bewust nepnieuws. Zo laat ik anonieme lezers ook een andere kant zien.

     8. Henkdetenk

      @pietje 51 u heeft helemaal niks rechtgezet van deze onderwerpen en zeker niet met feiten, ik ben daar getuige van geweest.
      U bent inhoudelijk hol, gewoon niks en ook nooit geweest.
      Dus uw grootspraak over uw hele grote ego klopt niet.

     9. Piet51

      @Henkdetenk
      “@pietje 51 u heeft helemaal niks rechtgezet van deze onderwerpen en zeker niet met feiten”
      Ik zou geen feiten geven? Graag wel opletten, anders zit ik hier voor joker.

      Ik namelijk liet zien dat zelfs het CIDI in haar incidentenmonitor niet verder komt dan een enkele botsing per 2 à 3 weken en ook wel eens een maand zonder (wat overigens nog steeds veel te veel is).

      Ik verwees naar de cijfers van het CBS, waarin de instroom (dus niet de emigratie meegeteld) van buitenlanders wordt gedetailleerd en er een kleine 40.000 uit moslimlanden blijken te zijn.

      Ik liet zien dat Catalanen plm. 20% van de Spaanse bevolking uitmaken en de bedrijven plm. 20% van het BNP produceren. Dat die handvol wel 80% van de belastingopbrengst zouden realiseren, is dan onmogelijk.

      Nogmaals, als ik het fout heb, hebben vooral geciteerde erkende instanties het fout.

     10. Henkdetenk

      @pietje51 u zit hier inderdaad voor joker de instroom van zogenaamde vluchtelingen was vorig jaar ongeveer 240000 mensen dus 200000 meer als u betoogd en dit zijn de officiële CBS cijfers.

      Verder kan ik geenoffiele cijfers vinden van het cidi over aantallen van aanvaring zoals u dat omschrijft, feit blijft, de ‘palastijnen’
      Lopen dagelijks op de dam antisemitisme te verspreiden.
      Dat de Catalanen geen 80% van het bbp geloof ik wel want dat is onmogelijk.
      Wat niet klopt is dat u automatisch aanneemt dat ctalonië 20 % van de bevolking huisvest en dan automatisch aanneemt dat die ook 20% van het bbp omzet.
      Catalonia is de rijkste regio in Spanje qua toerisme en productie.
      Dus alleen op uw laatste puntje heeft u misschien een beetje gelijk.
      Voor de rest ja u zit hier voor joker fakenews te verspreiden zoals u dat al jaren doet.

     11. Piet51

      @Groeneveld
      Je reactie is precies wat ik bedoel. Ik werd hier eerder beschuldigd van Jip en Janneke taal. Maar dat blijkt nog te ingewikkeld of je hebt het niet gelezen. Ik herhaal.

      Het CBS heeft het inderdaad over 240.000 maar dat zijn alle instromers (dus niet de vertrekkenden), dus ook Duitsers, Belgen, Japanners, Amerikanen en zelfs terugkerende Nederlanders, e.a. Ik ga het niet nogmaals voorrekenen, maar er resteren na verrekening van de emigratie een kleine 30.000 migranten uit moslimlanden (hun migratiesaldo).

      De incidentenmonitor van het CIDI gaf ik ook eerder: bds.amsterdam

      Die plm. 20% van het BNP dat Catalonië zou produceren is een officieel cijfer. Iets nauwkeuriger: Catalonië huisvest 19% van de Spaanse bevolking en produceert 21% van het BNP (het kan ook omgekeerd zijn, ik zoek het niet na). Tevreden?

     12. Piet51

      @Henkdetenk
      Mijn laatste reactie was ten onrechte tot @Groeneveld gericht. Excuus.
      Maar dit wil ik nog toevoegen, en eigenlijk bedoel ik dat ook voor @Groeneveld en enkele anderen.
      Ik heb echt heel veel respect voor rechtse mensen met serieuze overtuigingen. Goede vrienden, kennissen en collega’s horen daartoe. Vaak ben ik het oneens, maar over de onderliggende feiten hebben we dan geen verschil van inzicht, want anders zijn het geen feiten. Zo zou het ook moeten zijn. De feiten zijn wat ze zijn. Maar daar doe je dan vervolgens iets mee, dat past bij je levensovertuiging, je mensbeeld, je doel in het leven, of wat dan ook. En daar kun je het over hebben, als volwassenen.

      Wat op sites als deze gebeurt is pure misbruik. Er worden wat onvolledige, fout geïnterpreteerde of emoties neergepend. Lezers nemen in goed vertrouwen niet de moeite om e.e.a. te controleren en reageren even emotioneel en zie daar, de kat in de gordijnen. En die kat krijg je er niet meer uit, is mijn ervaring. En dus schiet niemand er iets mee op.

 9. EU kok

  Was weer echt genieten met Lubach.
  Zondagavond kan voorlopig niet meer stuk.
  .
  Wel een probleem voor de DDS-reageerders welke Lubach eerst nog op het schild hesen.

  1. Nep

   Ja Lubach is gewoon genieten.
   En …..als je de geschiedenis van zwarte piet goed bekijkt was deze in de vroegere tijden WIT.
   Baudet je doet je onderzoek niet goed.

   1. Bosche draak

    En daarvoor was hij pikzwart en een letterlijke duivel, dus wat dan nog?

    Maar hee! Als zij voortaan willen dat alle kinderen leren dat zij alleen snoep en speelgoed van blanken krijgen en dat er op het feest letterlijk geen plaats is voor negers omdat ze donker zijn.

    Klinkt volgens mij nogal racistisch maarja, als je maar kan deugen toch?

 10. van Urk

  Als de A7 om de zoveel jaar afgesloten wordt voor onderhoud of werkzaamheden met hoor je zo ook niet sputteren. Een eenmalige blokkade voor een principieel goed zou voor een keer ook gewoon moeten kunnen. Als dat niet gebeurd zou zijn dan had het waarschijnlijk op rellen uitgedraaid in Dokkum. Dan was de kritiek en afkeuring nog groter geweest.

  1. van Urk

   “Als de A7 om de zoveel jaar afgesloten wordt voor onderhoud of werkzaamheden met hoor je ze ook niet sputteren” Moet zijn: Dan hoor je ze ook niet sputteren.

   1. Bosche draak

    We kunnen u prima volgen van Urk, alleen debielen als randbal mezza en z’n clan van kontenkruipers lopen te taalneuqen…

 11. Agios

  Neem Mezza maar niet al te serieus. Hij trolt hier een beetje rond omdat hij het eigenlijk wel gezellig vindt. Dergelijke irritante figuren zie je ook altijd terug op verjaardagsfeestjes. Het hoogste woord en met iedereen ruzie. Hij zal op dit bericht niet of laat reagieren, want hij ligt nog te dromen. Ik ga nu werken. Dat is een activiteit waar hij niets van moet hebben. Kortom. Het gaat hier om een strontvervelende zak.

  1. Joop Klepzeikert

   @Agios: Niet al te serieus? Helemaal niet serieus nemen en helemaal niet op in gaan.
   Lekker in zijn eigen stinkende links draaiende sop gaar laten koken.
   Dat soort figuren werden vroeger de kroeg uit gebeukt. Dat kan helaas niet in een digitale kroeg.

 12. Jumping

  Ook de bankrekening van Lubach, wordt flink gespekt met zijn Zwarte Pieten inbreng.

  NET ALS DIE VAN DIE KLIMAATDEBIELEN, DIE ONTVANGEN GEWOON EEN FLINKE VERGOEDING, VOOR DE ROTZOOI DIE ZIJ TRAPPEN.
  DUS HUN BETROKKENHEID, ZIT IN HUN BEURS.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  1. Mezzadra

   Jumping is op zoek naar een nieuw verdienmodel.

   🙂

 13. EmC2

  De producer van Lubach is “de vrouw” van Ollongren {D66} . Puur staats tv, wat verwacht je dan?

 14. Heras

  Een goede komiek laat zijn eigen mening niet doorschemeren. Die neemt beide kanten in de maling. Jammer, dit spotje is een gemiste kans.

 15. Gelul

  Iraanse ‘Zwarte Piet’ wordt wél beschermd door de VN
  Niet alleen Nederland kent een Zwarte Piet. Ook in het Midden-Oosten verschijnt een soortgelijk figuur één keer per jaar in de straten. De VN heeft deze Hajji Firuz al uitgeroepen tot een beschermde traditie

  ik ga als ZWARTE PIET poffertjes bakken en wat oude muziek draaien die zij misschien ook nog HERKENNEN, en dat op 4 plaatsen in onze gemeente voor onze vreselijke lieve dementerende mede mensen .

   1. Joop Klepzeikert

    @Gelul: Bijna elk land op de wereld heeft wel een soort ZWARTE Piet ofwel blackface. ALLEEN in Nederland wordt daar moeilijk over gedaan, omdat Nederland dat ultra extreem socialistische gezuig steeds maar weer toelaat. Een normaal land waarschuwt zulke linksdebielen 1 keer en daarna worden ze in een gesticht gezet en behandeld voor hun debiliteit.

  1. Gelul

   zoek op internet naar Hajji Firuz

 16. Joop Klepzeikert

  Hoe kunnen mensen naar die kwezel kijken? Zit een beetje stompzinnige teksten die kant nog wal raken van de autocue op te lezen.
  Wat is daar interessant genoeg aan om meer dan 1 seconde naar te kijken?

 17. forestfriend

  Geen zwarte piet, dus voor mij geen St.Nicolaas. Dus ik heb de kerst versiering al hangen.

 18. Sando

  Jaren lid van vpro maar vandaag opgezegd dat flikt je niet bij mij vpro!! Een kinderfeest bek dicht.i

 19. Bes Tolen

  Er bestond maar één zwarte piet. Alleen is het sinterklaasfeest overgenomen door een fors aantal gemeentelijke autoriteiten en die hadden behoefte aan meer zwarte pieten gelijktijdig. Dat is iets van deze tijd want het moet spektakel zijn en met meer zwarte pieten maakt duidelijk veel indruk. De fout van Lubach daarbij is, dat hij niet weet waar het racisme in zit. Dat is dom van de man want hij had moeten begrijpen, dat geen normaal persoon dat weet. Daaraan had Lubach zich kunnen spiegelen. Maar nu doet hij abnormaal.
  Het bedenksel van de Afro illegalen, die dit land zijn binnen gekomen om het sinterklaasfeest om zeep te helpen is van inferieure kwaliteit. Zij hebben nergens idee van en dus ook niet dat er veel meer zwarte pieten optreden dan één, wat de gewoonte was. Ik geef hen illegalen ongevraagd advies en dat is dat zij hun pijlen richten op die gemeenten. Want gemeenten zijn wankelmoedig en dat kunnen zij als illegalen weten. Daardoor hebben zij juist alle succes gehad. Namelijk dat ze konden blijven. Maar als zij hun pijlen richten op die zwarte pieten dan richten ze die op hen zelf. Het waren zij illegalen, die alle aandacht kregen van die gemeenten en die gemeenten hebben daarom door hun betrokkenheid te tonen, gezorgd voor meer zwarte pieten. Volgens de geloofsbelijdenis van de illegalen vallen de zwarte pieten en die illegalen samen, gaat het om dezelfde groep. Je zou dus Lubach racistisch kunnen noemen omdat hij partij kiest voor een foute groep, namelijk illegalen waar de feestvierders geen blaam treft. Dat de illegalen racistisch zijn, is m.i. buiten kijf. Zij beschuldigen ongegrond. De betreffende gemeenten kunnen misschien nog wat goed maken. Want illegalen horen niet in Nederland. Dat zou het enige zinnige zijn in het verhaal. Ook van dit verhaal.

 20. Drollevanger

  Lubach, waarschijnlijk ingebed tussen de huidige Randstedelingen volgt de daar geldende afstand van de Nederlandse volksaard, die op het platteland nog wel voorkomt. Een zienswijze die sinds de originele Amsterdammers massaal verhuisden naar dorpen als Almere en Purmerend eigenlijk niet meer in onze hoofdstad word waargenomen.
  Waar je mee omgaat wordt je mee besmet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.