Kijk dan: premier Rutte gaat vol cultural appropriation, ontmoet Indonesische president in Indonesisch overhemd

Heeft Rutte zich de woede op de hals gehaald van linkse SJW’ers, het Indonesische volk… of wordt hier gewoon voor eens en altijd aangetoond dat het hele fenomeen ‘cultural appropriation’ niets meer is dan een fata morgana van beroepsgekwetsten?

Mark Rutte heeft de tijd van zijn leven. Terwijl in Nederland z’n nieuwe maatje Jesse Klaver de regering op de rit houdt, is de premier in Zuidoost-Azië en Oceanië voor een serie staatsbezoeken. De VVD’er bezocht onder anderen Indonesië, waar hij als een blij kind mocht plaatsnemen in een trainingssimulator voor havenarbeiders, en opende hij de vernieuwde Nederlandse ambassade in Jakarta.

Maar die activiteiten zijn niet zo bijzonder. Sterker nog: dat zijn best wel doorsnee dingen voor een premier om te doen op een staatsbezoek. Wat meer opviel was de klederdracht van onze regeringsleider: een heus “batikoverhemd” – de officieuze klederdracht van Indonesische politici. Rutte stal dus een element van de Indonesische staatsmode om goede sier te maken bij onze voormalige kolonie.

Kan dat allemaal wel?! Kennelijk vond Joko Widodo, de president van het land, het allemaal niet bezwaarlijk genoeg om een bezoek van Rutte te weigeren. Ook waren er geen massale protesten in de straten van Jakarta. Maar Rutte had dus wel aan cultural appropriation gedaan, hè? Een neokolonistische doodzonde, als je de zwerm beroepsgekwetsten rondom het hoofdstedelijke partijtje BIJ1 mag geloven.

Misschien, hè. Valt het dus allemaal wel mee met dat fenomeen. Misschien is dat gewoon een term die verzonnen en uitgevonden is door mensen die niets beters te doen hebben dan de hele dag een beetje zout op slakken leggen in een poging een nieuw op antiracisme gebaseerd verdienmodel te ontwikkelen. Het bezoek van Rutte aan Indonesië toont aan dat we die gedachte dat die culturele toeëigening klinkklare onzin is, toch eens wat serieuzer moeten gaan nemen. Nietwaar?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Jack Flash

  De huichalarij druipt er vanaf.Wat een
  klojo.

 2. Jack Flash

  huichelarij

 3. Henk-Jansen

  Wat een uitstekende premier is hij ook! Een fantastisch uithangbord voor de BV Nederland!

  1. Original NL

   Nog even een bezoekje aan de moskee en markje heeft zijn slijmspoor weer gelegd.

  2. An Michelle Patinama

   Fantastisch? De man die het verscholen/gelogen MH 17 debacle zou oplossen met zijn onderste steen? De man die geen ruk geeft om arbeiders en kleine ondernemers waardoor een record aantal faillissementen zijn uitgesproken? Het aankomende en wederom faillissement van bedrijven en werkloosheid voor velen door verzonnen stikstof vervuiling?

 4. Jumping

  Nederland gaat naar de kloten en die dropveter van een Rutte, plakt er nog snel een snoepreisje aan vast.

  Als loopjongen van de club van Bernhard, moet hij nog wat dingen regelen, voor hij naar Brussel vertrekt.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

 5. Joop Klepzeikert

  Waar mensen zich al niet druk om kunnen maken. Het wanbeleid van Rutte is veel erger dan een keer een overhemd wat hem, met die veel te lange kuikennek van hem, totaal niet staat aantrekken. Laat die man toch lekker aantrekken wat hij wil.

 6. Anne Sophe Schillersdorf

  Dit hemd is idd een schande. Puur racisme en neokolonialisme

  1. Mycase

   Niet op de wijfies reageren dat is wat ze graag hebben beter negeren dan gaan ze vanzelf weer naar het aanrecht daar waar ze horen

 7. Agios

  Mooi hemd en geheel in de stijl van het land. Hij heeft het begrepen, net zoals toendertijd koning Beatrix die geheel in stijl een enorme hoofddoek droeg op bezoek in Saudi-Arabie…Nu maar hopen dat hij behalve wat beleefdheidsfrasen als apah kabar, sampai jumpa, adoe, ujan terus…ook tijd heeft genomen onze waterwerken aan e prijzen, want Jakarta is een zinkende stad, net zoals er meerdere zinkende steden zijn. Misschien kon hij ook nog even kwijt dat de jaarlijke overstromingen, de banjirs, toch echt aan de enorme rotzooi makende bevolking ligt en niet aan het klimaat.

 8. fusilier

  Het grootste moslim land ter wereld, wat hebt hij daar te zoeken?

  1. Agios

   In het grootste moslimland ter wereld heb je minder last van moslims dan hier. Ik kan het weten want ik ken Indonesie bijna net zo goed als Nederland. In Nederland zijn het enorme zeurpieten die bij het minste of geringste de weg naar de rechter weten omdat ze zich misplaatst beledigd of onheus behandeld voelen.. In Indonesie worden andergelovigen (met uitzondering van Aceh) met rust gelaten en gerespecteerd.

   1. van Urk

    Indonesie is groot. Zeer groot. Wij als buitenstaanders zien dingen die wij moeten zien. U weet niet wat er echt achter de deur van Indonesie plaatsvind. We kunnen heerlijk in dat soort landen een terrasje nemen, winkelen, zwemmen op het strand etc. alsof er niks aan de hand is terwijl honderden kilometers verderop bijvoorbeeld een genocide plaatsvind.

    1. Agios

     Ik ben er nooit met vakantie, maar om andere redenen en ik ken Indonesia van haver tot gort. Hoe vaak was u daar?

 9. fusilier

  Agios. En als christen mag je natuurlijk je geloof belijden waar je maar wilt?

 10. Vanduinen

  Als het over serieuze politiek gaat moeten wij bij Baudet zijn. Overhemden met dubbele manchetten…

 11. Ruth

  Ben benieuwd of hij de problemen in West Papua ook heeft aangehaald! totaal geen rechten daar voor de papoea’s ze worden afgeslacht als beesten door het Indonesische leger.
  Op het nieuws hoor je er niks of weinig over.
  Hetzelfde met de Molukken met de aardbevingen tot nu toe naschokken op het nieuws niks.
  Het enige wat Indonesië wil is de rijkdom aan grondschatten daar en voor de rest tellen de Molukken en West Papua niet mee.
  De Molukkers en de papoea’s zijn geen Indonesiërs maar melanesiers.
  Indonesië het wordt tijd dat zowel de Molukken als West Papua hun onafhankelijkheid krijgen.
  En de Nederlandse Regering moet zich diep diep schamen dat het deze twee groepen in de steek laten .HUN VROEGERE KOLONIE.
  Dat is echt stank voor dank.

 12. C.A.Barstow

  Rutte is een vuile verrader, een drievoudige vuile verrader.
  En wel een land en volksverrader, en een verrader van de rechtse zaak.

  Stem FvD/PVV.

 13. Mar

  Mark Rutte heeft Indische roots via zijn moeder.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.